Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Κουκιά με σαλιγκάρια στιφάδο Κρήτης

Από τον σεφ Γιάννη Γαβαλά.

|
Ψήσιμο 100'
Δυσκολία 2
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό κουκιά ξερά
  • 300 γρ. σαλιγκάρια
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 200 γρ. κοκκάρια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο
  • 1 κλαράκι θυμάρι
  • 1 σφηνάκι ξίδι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζουμε τα κουκιά σε νερό αποβραδίς.
  2. Τα σουρώνουμε και αφαιρούμε τις περιττές φλούδες τους.
  3. Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε τα κουκιά για 30 λεπτά και τα σουρώνουμε.
  4. Ξεπλένουμε τα σαλιγκάρια σε άφθονο νερό, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και 3 κ.σ. αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  5. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
  6. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κοκκάρια, ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, το ξίδι, προσθέτουμε το μέλι και σβήνουμε με το κρασί.
  7. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό ζεστό,τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τα κουκιά και τα σαλιγκάρια.
  8. Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φρέσκο πιπέρι.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο «Σούμα Κολοκύθι».
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ