Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πορτοκαλόπιτα

Από τον pastry chef Βαγγέλη Αλούπη.

|
Δυσκολία 2

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ ΤΑΨΙ 30x30cm)

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 4 αυγά
  • 2 γρ. baking powder
  • Μία δόση βανίλιας
  • 350 γρ. γιαούρτι

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

  • 1.100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1.100 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Χυμός και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Για την πίτα: Απλώνουμε το φύλλο και το αφήνουμε να ξεραθεί για ένα βράδυ.
  3. Το τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας σε ένα μπολ (για να γίνει πιο αφράτη η ζύμη), προσθέτουμε το baking και ανακατεύουμε.
  4. Σε άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το φύλλο με το baking και ανακατεύουμε καλά.
  5. Απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο και κατευθείαν σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
  7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί και γαρνίρουμε την πορτοκαλόπιτα.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαρμελάδα με λιαστό κρασί

The LiFO Kitchen |  16.7.2018
20' |

Σύκα παριανά σαμωτά

The LiFO Kitchen |  16.7.2018
20' |

Κορμός μαρέγκα με ροδάκινα

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ |  6.7.2018

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ