Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σαμιώτικος ρεβιθοκεφτές με γέμιση γαρίδας & επικάλυψη φέτας και βρώμης

Από τον σεφ Νίκο Φωτιάδη.

THE LIFO TEAM |
Δυσκολία 2
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΦΤΕ

  • 500 γρ. ρεβίθια μουσκεμένα για 12 ώρες σε άφθονο νερό με 1/3 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • 1 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
  • Αλεύρι όσο πάρει
  • Πιπέρι μαύρο
  • Αλάτι
  • Νερό όσο πάρει
  • 20 μικρές γαρίδες ζεματισμένες και καθαρισμένες
  • 500 γρ. βρώμη
  • 2 αυγά
  • 1 λίτρο ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΦΕΤΑΣ

  • 150 γρ. φέτα τριμμένη
  • 50 γρ. γιαούρτι
  • 2 κρόκοι αυγού
  • Καλαμποκάλευρο όσο πάρει

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΠ

  • 500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 200 ml πετιμέζι σύκου
  • 50 γρ. τζίντζερ
  • 100 ml ζωμός κότας
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σουρώνουμε τα ρεβίθια, βγάζουμε τη φλούδα τους, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  2. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τον πολτό από τα ρεβίθια.
  3. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να δέσουν.
  4. Ζυμώνουμε και, αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε προσεκτικά για να μη λασπώσει το μείγμα.
  5. Πλάθουμε σε μπάλες και καρφώνουμε στο κέντρο κάθε μπάλας από μια γαριδούλα, αφήνοντας έξω την ουρά.
  6. Για την επικάλυψη της φέτας: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  7. Με αυτό τυλίγουμε τους ρεβιθοκεφτέδες, πλάθουμε για να κολλήσει η ζύμη επάνω τους και βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να παγώσουν.
  8. Περνάμε ελαφρώς από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος ρολάρουμε στη βρώμη. 
  9. Βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά να σφίξουν.
  10. Τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, απ' όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
  11. Για το ντιπ με πιπεριές Φλωρίνης: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά.
  12. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ για να ενσωματωθούν και να γίνουν κρέμα.
  13. Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο τη σάλτσα πιπεριάς και επάνω τους ρεβιθοκεφτέδες.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια