Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μοσχαράκι κοκκινιστό με σάλτσα εσπρέσο-σοκολάτα

Από την σεφ Ειρήνη Λαγού.

THE LIFO KITCHEN |
Δυσκολία 2
Μερίδες 2

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

  • ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 1 στικ κανέλας
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ½ τσίλι κόκκινο κομμένο σε ροδέλες
  • ½ μάτσο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 300 ml κόκκινο κρασί ημίγλυκο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΩΜΟ

  • 1 δόση εσπρέσο
  • 20 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • Αλάτι, πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΥΡΕ

  • 500 γρ. βρασμένη πατάτα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 1/2 σ.κ. σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το κρέας: Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας που έχουμε αλατοπιπερώσει. Μόλις πάρει σκούρο χρώμα απ' όλες τις πλευρές το αφαιρούμε σε ένα σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά το καρότο και το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε πράσο, τσίλι, σκόρδο, ανακατεύουμε για μισό λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
  2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με τον ζωμό μοσχαριού. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα και προσθέτουμε τον πελτέ, την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά. Κατά διαστήματα, ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε αν χρειαστεί με μέτρο, για να χυλώσει ικανοποιητικά η σάλτσα. Τέλος, ρίχνουμε τον εσπρέσο και τη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  3. Για τον πουρέ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες να βράσουν για 30 έως 40λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες όταν τις τσιμπήσουμε με μαχαίρι και δεν στέκονται πάνω του. Στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις περνάμε από μύλο του πουρέ, αλλιώς τις πατάμε πολύ καλά με πιρούνι.
  4. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα με το βούτυρο και το σκόρδο. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τον πουρέ πατάτας και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα υγρά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσει απαλή υφή.
  5. Σερβίρουμε σε πιάτο τον πουρέ, επάνω βάζουμε το κρέας με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Noel (Κολοκοτρώνη 59Β).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Entrecôte au poivre

THE LIFO KITCHEN |  11.6.2019
30' |

Μπιτόκ αλά ρους (Bitoque a la russe)

The LiFO Kitchen |  25.7.2018
35' |

Τουρνεντό Ροσίνι

The LiFO Kitchen |  25.7.2018
40' |

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ