Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Φάβα από κουκιά με τσιγαριαστές ελιές και κρεμμύδια

Από την σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου.

THE LIFO KITCHEN |
Ψήσιμο 120'
Δυσκολία 2
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κ. ξερά κουκιά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι

 

  • Για τη σάλτσα: 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 20 ελιές κορωνέικες
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • ½ κ.σ. μέλι Μάνης
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.σ. πελτές
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε λεκάνη με νερό αλατισμένο μουλιάζουμε τα κουκιά για 12 ώρες.
  2. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, τα σκεπάζουμε με νερό και λίγο περισσότερο και βράζουμε για 2 ώρες μέχρι να χυλώσουν.
  3. Τα χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
  4. Περνάμε από τη σήτα τη φάβα για να γίνει βελουτέ.
  5. Για τη σάλτσα, σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις ελιές, ανακατεύουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ.
  6. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ξίδι, μέλι και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
  8. Σερβίρουμε τη φάβα, επάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι και γαρνίρουμε με τη σάλτσα

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ