Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χιουροπασπαλάς

Από την σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου.

THE LIFO TEAM |
Δυσκολία 2
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. τραχανάς ξινός
  • 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού κομμένες σε μπουκιές
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρια
  • 3 κ.σ. πελτές
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • 10 γρ. σύγκλινο Μάνης
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε στο μούλτι τον τραχανά μέχρι να γίνει σκόνη.
  2. Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το κρέας, σκόρδο, μπαχάρια, πάπρικα, δάφνη, μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε 10-12 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με χυμό πορτοκάλι.
  4. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ίσα να σκεπάσει το κρέας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 90 λεπτά.
  5. Σε ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά με βούτυρο ρίχνουμε τον τραχανά και καβουρντίζουμε 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά σάλτσα από το κρέας, το σύγκλινο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει γυαλιστερός χυλός.
  7. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μοβ βασιλικό.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα