Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Γαλατόπιτα

Από την σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου.

THE LIFO TEAM |
Ψήσιμο 50'
Δυσκολία 2
Μερίδες 6-8

ΥΛΙΚΑ

  • Για το φύλλο: 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο
  • 1-1½ ποτήρι νερό χλιαρό

 

  • Για τη γέμιση: 2 lt κατσικίσιο γάλα ή βουβαλίσιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 5-6 σπόροι καρδάμωμο σπασμένο
  • 1 φλούδα μοσχολέμονο ή λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερού ψιλό σιμιγδάλι
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο για άλειμμα
  • 2 κ.σ. κανέλα σκόνη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για το φύλλο, ανακατεύουμε σε μπολ αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι και ξύσμα λεμόνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και χλιαρό νερό.
  2. Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  4. Για τη γέμιση, σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε γάλα, μπαχαρικά, φλούδα λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιμιγδάλι, ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρρευστη κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
  6. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2 έως 3 cm και το τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με ζάχαρη, κανέλα και λίγο αλάτι μέχρι να καλύψει την περίμετρο.
  7. Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι.
  8. Ρίχνουμε τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το γάλα.
  9. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, κανέλα σκόνη και σερβίρουμε αμέσως. Η γαλατόπιτα τρώγεται και κρύα.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια