Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μελιτζάνα λαδερή με φασολάκια και αρνίσια σουτζουκάκια

Από τον Μιχάλη Κουτσαντωνάκη, σεφ του εστιατορίου Cookaki (Πετμεζά 5, Κουκάκι)

|
Εκτέλεση 15'
Ψήσιμο 70'
Δυσκολία 1
Μερίδες 2

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη στη μέση
  • 300 γρ. αμπελοφάσουλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

  • 200 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 40 γρ. ψωμί ψίχα μουλιασμένο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατοπιπερώνουμε τη μελιτζάνα, χαράζουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ή την τηγανίζουμε.
  2. Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα, αλάτι, πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  4. Πριν από το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
  5. Για τα σουτζουκάκια ρίχνουμε σε μπολ όλα τα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε έξι σουτζουκάκια.
  6. Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα σουτζουκάκια απ' όλες τις πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα.
  7. Με ένα κουτάλι πιέζουμε την επιφάνεια της μελιτζάνας για να της δώσουμε βάθος και προσθέτουμε τη σύβραση από τα φασολάκια, καλύπτουμε με τις λεπτές φέτες ντομάτας και σκεπάζουμε με τα σουτζουκάκια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρύα ξινομυζήθρα.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα