Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κρέμα λεμονιού

Από τον Χρήστο Τζιέρα (Belle Amie, Piu Verde, Pizzoteca)

|
Εκτέλεση 60'
Ψήσιμο 40'
Δυσκολία 2
Μερίδες 4

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. κιμάς μόσχου
  • 500 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια στον τρίφτη
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1-2 λεμόνια
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
  • 500 γρ. αμπελόφυλλα
  • 50 γρ. βούτυρο ή στάκα
  • 1 κ.σ. κορν-φλάουρ
  • 30 ml κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ πλάθουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τον βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Ζεματίζουμε για 2 λεπτά τα αμπελόφυλλα και τα κρυώνουμε.
  3. Τυλίγοντας τη γέμιση στα αμπελόφυλλα, φτιάχνουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.
  4. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα, αφού πρώτα την έχουμε στρώσει με ολόκληρα φύλλα.
  5. Συνεχίζουμε τις στρώσεις με ντολμαδάκια, τοποθετώντας ανάμεσα ολόκληρα φύλλα.
  6. Προσθέτουμε τον ζωμό, ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 35-40 λεπτά.
  7. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 3 κρόκους αυγών, τον χυμό από τα λεμόνια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζεστή σάλτσα από τους ντολμάδες.
  8. Διαλύουμε το κορν-φλάουρ στο γάλα και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
  9. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, στάκα και σερβίρουμε.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα

ΓΕΥΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ