Δουλεύοντας από μακριά

Εδώ και τρία χρόνια η Λένα Φουτσιτζή γράφει για τη Lifo από την άκρη του κόσμου: πλέον ξέρει τα συν και τα πλην
19.10.2014 | 12:00

 

Τα γραφεία της Lifo βρίσκονται στην Αθήνα – ο διευθυντής του σάιτ βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη – εγώ βρίσκομαι στην Αμερική, και όμως, εδώ και αρκετά χρόνια συνεννοούμαστε και δουλεύουμε μια χαρά, τόσο μια χαρά, που πλέον έχω ξεχάσει ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να πηγαίνεις κάθε μέρα στον ίδιο χώρο και να μιλάς με τον κόσμο πρόσωπο με πρόσωπο. Αν προσπαθήσω όμως να θυμηθώ...

 

Όταν δουλεύω από το σπίτι:

 

1. Δεν έχω συναδέλφους για να κουτσομπολέψω, να γκρινιάξω, να σχολιάσω και να πάω μετά για ένα ποτό.

 

Από την άλλη, 

πόσο συχνό ήταν να ταιριάξω με τους συναδέλφους μου τόσο, ώστε να έχω την άνεση να κουτσομπολέψω χωρίς να φοβάμαι ότι μετά θα με κουτσομπολέψουν; Ακόμη και αν υπάρχει μια συμπάθεια, πόσο πιθανό είναι να τους βλέπω όλη τη μέρα και μετά να θέλω να πάω και για ποτό μαζί τους;

 

2. Η σύσφιξη σχέσεων είναι πιο δύσκολη και "μάτια που δε βλέπονται, μήπως λησμονιούνται";

 

Από την άλλη,

μήπως ισχύει και το "μακριά και αγαπημένοι";

 

2. Δεν αλλάζω καθημερινά παραστάσεις

 

Από την άλλη,

δεν έχω το φριχτό πέρα-δώθε στην πρωινή και απογευματινή κίνηση, όταν όλοι οι εργαζόμενοι της πόλης προσπαθούν να διανύσουν την ίδια απόσταση. Κερδίζω σε ώρες ύπνου.

 

3. Πολύ συχνά λόγω έλλειψης αυτοκυριαρχίας, χάνω απογεύματα, βράδια, ώρες που δεν ταιριάζουν με εργασία.

 

Από την άλλη,

είμαι ελεύθερη να πάω σε όσες υπηρεσίες, μουσεία και μπακάλικα θέλω.

 

4. Πρέπει να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να μην αποσπάται από τις ευκολίες του σπιτιού και να μην παρασέρνομαι από τις σειρήνες του ίντερνετ

 

Από την άλλη,

αυτό το πρόβλημα το έχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Για να είμαι ειλικρινής, μετά από τόσους μήνες προπόνησης, έχω μάθει να αποφεύγω τους πειρασμούς της κωλυσιεργίας πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι σε ένα γραφείο. Σε ένα γραφείο ίσως θα μετρούσα τις ώρες για να φύγω, στο σπίτι προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένη και αποτελεσματική για να τελειώσω γρήγορα. Ο χρόνος δεν διαστέλλεται, αλλά αντιθέτως, εξαφανίζεται.

 

5. Χάνω την ευκαιρία των συζητήσεων πρόσωπο με πρόσωπο, για καθοδήγηση, έμπνευση, ακόμη και για παράπονα

 

Από την άλλη,

πόσο πιθανό είναι να κάνει κανείς ωφέλιμη και παραγωγική συζήτηση την ώρα του γραφείου, όταν χτυπάνε τηλέφωνα, πόρτες και επείγουν χίλια δυο άλλα; Αντιθέτως, όταν γίνεται συζήτηση με μέιλ, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το περιθώριο να διαλέξουν το χρόνο να διαβάσουν, να σκεφτούν και να επανέλθουν χωρίς την προχειρότητα του προφορικού λόγου. Επιπλέον έτσι αποφεύγονται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, οι οδηγίες είναι σαφείς και μπορεί κανείς να ανατρέξει για να σιγουρευτεί.

 

6. Δεν ξέρω πότε τελείωσα τη δουλειά και έχω την αίσθηση ότι χαζεύω ενώ βρίσκομαι ακόμη μέσα στο γραφείο. Δυσκολεύομαι να διαχωρίσω τη δουλειά από τη χαλάρωση.

 

Από την άλλη,

Τα κινητά έχουν ήδη ξεθωριάσει τα όρια της δουλειάς με την ιδιωτική ζωή. Τα smartphones με ίντερνετ έχουν σβήσει κι άλλο τα όρια, κάνοντας μας διαθέσιμους όλες τις ώρες και τις μέρες. Κάποτε ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ ήταν μεγάλη υπόθεση, τώρα ένα mail για δουλειά στις τρεις το πρωί είναι συνηθισμένο.

 

7. Φοράω όλη τη μέρα πιτζάμες

 

Από την άλλη,

τι ωραία, μπορώ να φοράω όλη μέρα πιτζάμες.

ΛΕΝΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
22 Σχόλια
12
alpha2zeta 5.11.2013 | 01:08
Μου θύμισες αυτό:

http://theoatmeal.com/comics/working_home


Δον Ιδιώτης 5.11.2013 | 01:16
Βρίσκομαι σε ένα πολιτισμένο κράτος και όχι σε ένα τρελοκομείο

από την άλλη,

Βρίσκομαι σε ένα πολιτισμένο κράτος και όχι σε ένα τρελοκομείο...
avatar
bisbiki 5.11.2013 | 01:45
Χωρίς να την έχω κάνει τη δουλειά κι έχοντας τη μεγαλύτερη εργασιακή μου εμπειρία από δουλειές γραφείου, μπορώ να πω ότι μόνο θετικά βρίσκω στο να δουλεύεις από το σπίτι. Προσωπικά απεχθάνομαι το "καφές+κουτσομπολιό" στο γραφείο (γενικότερα απεχθάνομαι το κουτσομπολιό) και όντως, δε βρίσκεις εύκολα άνθρωπο να ταιριάξεις εκεί (τουλάχιστον εγώ). Χώρια που έχεις τον κάθε π@π@ρα να σε πρήζει με το μακρύ του και το κοντό του είτε είναι συνάδελφος (οκ, εκεί μπορώ να πρήξω κι εγώ) είτε είναι πελάτης/συνεργάτης/ό,τι άλλο.

Το δε χειρότερό μου είναι το πρωινό ξύπνημα και πραγματικά σκέφτομαι τι δουλειά θα μπορούσα να κάνω μέσω διαδικτύου μια και δημοσιογράφος δεν είμαι. Αν έχει κανείς καμιά ιδέα, μας τη λέει κι εμάς να ξεστραβωθούμε :). Ξέρω ότι υπάρχουν sites όπου μπορείς να προσφέρεις διοικητικές/οργανωτικές/μεταφραστικές υπηρεσίες όμως δεν έχω ιδέα κατά πόσο είναι αξιόπιστα ή κατά πόσο έχεις πιθανότητα να βγάλεις αξιοπρεπή λεφτά.

Όπως κατάλαβες Λένα, σε ζηλεύω τα μάλα :).
avatar
fpboy 5.11.2013 | 01:50
Έχω δουλέψει εναν χρόνο απο το σπίτι και ήταν τέλεια.
Όποιος μπορεί ας το κάνει, άλλη φάση.
Άρης Δημοκίδης 5.11.2013 | 02:20
Πολύ εύστοχο, ταυτίζομαι. (Επίσης όταν η δουλειά μας *είναι* το ίντερνετ, ακόμα και η κωλυσιεργία σε αυτό μπορεί ωραιότατα να βαφτιστεί 'δουλειά'.)
tropique 5.11.2013 | 06:57
Moυ φαίνεται καταπληκτικό, και τα ποτά με τους συναδέλφους άσε καλύτερα, να τους έχεις όλη μέρα να τους έχεις και στο ποτό σου, απαπα. Αν αποδίδει κιόλας σχετικά καλά λεφτά κι όχι ένα απλό χαρτζηλίκι -ως αποκλειστική απασχόληση-, ακόμα καλύτερα.
Aloutero 5.11.2013 | 10:51
Λένα χρειάζεσαι μήπως γραμματέα?
AleaJactaEst 5.11.2013 | 13:10
Το προβλημα εντοπιζεται οταν συνειδητοποιησεις οτι εχεις να βγεις απο το σπιτι 2-3 μερες, οτι τα μουσια σου εχουν φτασει στο στηθος και η πυτζαμα ειναι μεσα στις λαδιες αλλα δε σε πολυαπασχολει τιποτα απ ολ'αυτα.

Rodi 5.11.2013 | 18:58
ω ναι και εγώ από το σπίτι δουλεύω και διαπιστώνω πόσο εύκολα χάνεις τον χρόνο και πόσο κλείνεσαι μέσα. Πρέπει να μπορείς να διαχειριστής τον χρόνο σου σωστά αλλίως κατα κάποιο τρόπο όλες οι ώρες καταλήγουν εργάσιμες.
Σουβλίτσα 6.11.2013 | 09:20
Κι εγώ πάντως αυτό το τελευταίο είχα πάθει όλες οι ώρες είχαν γίνει εργάσιμες. Έχοντας να παραδώσω δουλειές το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα ξανακάτσω στον υπολογιστή να συνεχίσω τη μελέτη. Για μένα δεν ήταν καθόλου θετική εμπειρία.
Θοδωρής Αντωνόπουλος 5.11.2013 | 13:26
δεν θα μπορούσε να γραφτεί καλύτερα
Double Helix 5.11.2013 | 21:12
αυτό με τις πιτζάμες είναι δυνατό επιχείρημα.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ