Όχι δάκρυα για τα τζιτζίκια

Ωδή στους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού μέσα από ένα συναρπαστικό βίντεο για την ζωή τους
19.8.2015 | 09:00

 

Πού να ξέραμε, μικρά παιδιά τότε, ότι το τζιτζίκι δεν είναι ένας σπάταλος χαραμοφάης αλλά ένας ετοιμοθάνατος που παρατηρούσε την σκόνη μέσα στην κλεψύδρα του να πέφτει σιγά-σιγά. Ότι όλο αυτό που μας ξεκουφαίνει κάθε καλοκαίρι είναι το κύκνειο άσμα του και το ερωτικό του κάλεσμα. Η καταραμένη μοίρα του που δεν μπορεί να αλλάξει. Ότι είναι δυο ανάσες πριν τον θάνατο...

 

Είναι άδικο. Να περνάς ακόμα και 17 χρόνια σαν σκουλήκι κάτω από το χώμα. Να βγαίνεις στριμωγμένο με εκατομμύρια άλλους στην επιφάνεια της γης μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα. Αν υπήρξες τυχερό και έχεις καταφέρει να βγεις από το κουκούλι σου χωρίς να γίνεις τροφή για κάποιο ζώο, τότε οι τελευταίες εβδομάδες σου στην γη είναι ένα κάλεσμα στο ταίρι σου. Και μετά από αυτό πεθαίνεις. Και τα αβγά του θηλυκού πέφτουν από τα δέντρα στο έδαφος και ο κύκλος συνεχίζεται. Και το μόνο που μαθαίνουν για εσένα οι άνθρωποι από την νηπιακή τους ηλικία είναι ότι αυτό που ήθελες στην γη είναι να περάσεις καλά και να τραγουδήσεις. Ότι δε νοιαζόσουν για την αποταμίευση όπως τα μυρμήγκια αλλά για το κέφι σου.

 

Πού να ξέραμε, μικρά παιδιά τότε, ότι το τζιτζίκι δεν είναι ένας σπάταλος χαραμοφάης αλλά ένας ετοιμοθάνατος που παρατηρούσε την σκόνη μέσα στην κλεψύδρα του να πέφτει σιγά-σιγά. Ότι όλο αυτό που μας ξεκουφαίνει κάθε καλοκαίρι είναι το κύκνειο άσμα του και το ερωτικό του κάλεσμα. Η καταραμένη μοίρα του που δεν μπορεί να αλλάξει. Ότι είναι δυο ανάσες πριν τον θάνατο.

 

Σύμφωνα με την βικιπαίδεια: «Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, που ως θεά ήταν αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι». Και αυτή όμως η μυθολογική προσέγγιση το αδικεί. Σαν να είναι κάτι περιττό και άσχημο που παρακάλεσε τους Θεούς για την ύπαρξη του.

 

Ευτυχώς, εκτός από τους μύθους έχουμε και την επιστήμη που είναι συναρπαστικότερη. Όλο το θαύμα της ζωής χωράει μέσα στα λίγα χρόνια του στην γη. Φεύγει τραγουδώντας και ευτυχισμένο. Μην το λυπάσαι και δες το παρακάτω βίντεο.

 

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
10 Σχόλια
Living_in_a_material_world 19.8.2015 | 10:20
17 χρόνια! Δεν το ήξερα,εντυπωσιακό το βίντεο!
Shady_forest 19.8.2015 | 13:40
Τα περισσότερα ήδη ζούν υπογείως πολύ λιγότερα χρόνια πάντως, νομίζω και αυτά που έχουμε ελλάδα
blade_ 19.8.2015 | 13:56
απιθανο το βιντεο,θαυμαστη η ζωη τους..
Ωχ αδερφέ! 19.8.2015 | 15:25
Ποτέ πιά δεν θα με ενοχλήσει ο δυνατός τους ήχος σε περίοδο καύσωνα...
avatar
Stavros Apostolou 19.8.2015 | 18:10
Ένα τζιτζίκι βγάζει φτερά... στην Αθήνα
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.857338231020640&type=1
avatar
spylab 20.8.2015 | 23:52
Τα 17 χρονια ειναι για ενα ειδος στην βορεια Αμερικη
Για τα δικα μας μπορει να ειμαστε σιγουροι οτι βγαινουν καθε χρονο :)))
avatar
spylab 21.8.2015 | 00:02
General periodical cicada information

Periodical cicadas are unique in their combination of long, prime-numbered life cycles (13 or 17 years), precisely timed mass emergences, and active choruses.

Periodical cicadas are found only in eastern North America. There are seven species -- four with 13-year life cycles and three with 17-year cycles. The three 17-year species are generally northern in distribution, while the 13-year species are generally southern and midwestern.

http://www.magicicada.org/magicicada_2015.php
Λάκης Λαλάκης 22.8.2015 | 00:19
17 είναι το συγκεκριμένο είδος, στην ελλάδα είναι 5-7
avatar
Zante 16.9.2015 | 19:45
Πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο για τους ακούραστους τραγουδιστές του καλοκαιριού...Λοιπόν αν θυμάμαι καλά, ( Θουκυδίδης?) οι αρχαίοι Αθηναίοι,7ος-6ος αι. αποκαλούσαν τον εαυτό τους ' τζιτζίκια' και φορούσαν στα μαλλιά τους χρυσά κοσμήματα στο σχήμα των τζιτζικιών γιατί ήταν 'αυτόχθονες', δηλαδή είχαν έρθει- κατ αυτούς- από το χώμα σαν κι αυτά.
avatar
Poupee de cire 26.1.2016 | 22:36
Και πάντα αναρωτιόμουν, που πάνε το χειμώνα και πως ξαναγεννιούνται! Ευχαριστώ πραγματικά που μου λύσατε αυτή την απορία!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ