Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια;

Ένα δριμύ, επικριτικό κείμενο ενάντια στο πιο παρακμιακό φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων..
8.5.2014 | 17:21

 Του Παναγιώτη Μποζέλου

Never underestimate the power of stupid people in large groups.

 

Ως πρώην φοιτητής και νυν πτυχιούχος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνω ότι στηρίζω την αποκομματικοποίηση των πανεπιστημίων και προτείνω σε όσους ειλικρινώς ενδιαφέρονται για συνδικαλισμό, να συνεχίσουν τη δραστηριοποίηση τους σε κομματικές νεολαίες που έχουν την έδρα τους εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος - σε κάθε πόλη υπάρχουν.

 

Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος "ιερός", στον οποίο ταιριάζει μόνο η γνώση, η επιστήμη και η έρευνα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κάποια παράταξη είναι καλύτερη ή χειρότερη απ' την άλλη και σε ποιο "στρατόπεδο" ανήκει ο καθένας. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, η πλειονότητα των όσων συμμετέχουν σε αυτή την παρωδία που ονομάζεται φοιτητικό "κίνημα" είναι αδαείς και ανίδεοι σχετικά με τις ιδεολογίες που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν - λογικό, αφού ποτέ τους δεν διάβασαν γι αυτές, παρά μόνο φανατίστηκαν και αυτό τους ήταν αρκετό για να νιώσουν "επαναστάτες".

 

Η δυσαρέσκεια μου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο των παρατάξεων και τη βαθιά τους διείσδυση σε κάθε πτυχή του ελληνικού πανεπιστημίου. Κανένα όφελος δεν προκύπτει πλέον [μάλλον εδώ και δεκαετίες] από αυτή τη σαπίλα, η οποία το μόνο που καταφέρνει "επιτυχώς" είναι να απενοχοποιεί, να αναπαράγει και να διαιωνίζει τις ίδιες νοσηρές πρακτικές και νοοτροπίες που έφεραν προ πολλού την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι και κατάντημα.

 

Λίγη οικολογική συνείδηση δε βλάπτει! Φτάνει πια με τις αφίσες.

 

Σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι σαφώς και η σχέση του φοιτητή με το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη. Ο φοιτητής οφείλει να έχει ενεργό ρόλο. Να συμμετέχει, να διαμορφώνει και όχι απλώς να ανήκει. Και όταν κάτι δεν του αρέσει να πηγαίνει κόντρα. Όλα από την αμφισβήτηση ξεκινούν. Αλλά πριν απ' όλα ο φοιτητής πρέπει να σκέφτεται. Το πανεπιστήμιο ανήκει στους ανθρώπους που σκέφτονται. Όχι σε αυτούς που μοιάζουν να έχουν απωλέσει κάθε τέτοια ικανότητα. Όχι σε αυτούς που στο CV τους έχουν να παραθέσουν μόνο το skill της αφισοκόλλησης και του προσηλυτισμού ψήφων.

 

Επομένως, για πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ή έστω απλά να ανεχόμαστε με αδιαφορία/απαξία τα μαγαζάκια των κομμάτων στα πανεπιστήμια; Πόσο ακόμη θα μας πάρει για να καταλάβουμε ότι τα φυτώρια των μελλοντικών ψηφοφόρων και των διεφθαρμένων πολιτευτών του αύριο δεν έχουν καμία θέση εκεί μέσα; Πόση κατρακύλα ακόμη θα πρέπει να γνωρίσουν τα ΑΕΙ στις διεθνείς λίστες κατάταξης/αξιολόγησης για να αποφασίσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; [Ο συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πολλά από τα δεινά τους, όλοι το γνωρίζουν αυτό.]

 

 

Ένας διάλογος θα πρέπει να ανοίξει, με κριτική διάθεση και πνεύμα ανοιχτό, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς πολίτες αυτής της χώρας και την κυβέρνηση για το πως οι κομματικές παρατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν από τα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να ζημιώσει την πολιτική σκέψη, συνείδηση και δράση κανενός νέου με γνήσιες ανησυχίες.

 

Τρόποι υπάρχουν. Απλά αποδεικνύεται ότι σε αυτή τη χώρα το πιο ακραίο τόλμημα είναι να σκέφτεσαι εναλλακτικά, να συζητάς για τα κακώς κείμενα και να προτείνεις λύσεις.

 

Δε θέλω να θίξω κανέναν προσωπικά, απλά τυγχάνει να έχω διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη για τα δρώμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Peace!

 

 

Y.Γ.: Tα ποσοστά αποχής στις φοιτητικές εκλογές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και έχουν φτάσει πλέον το 50%. Οι φοιτητές αηδιάζουν με την αμετροέπεια και την κατάντια των κομματικών φερέφωνων, που νομίζουν ότι πράγματι λειτουργούν ως πολιτικά όντα. Ίσως έφτασε η στιγμή αυτή η συζήτηση να περάσει και στη δημόσια σφαίρα, με συγκροτημένο λόγο και επιχειρήματα.

 

Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΕΛΟΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
68 Σχόλια
123
Living_in_a_material_world 7.5.2014 | 21:05
Από το πληκτρολόγιο σου και στων φοιτητών τα αυτιά!!
Mizuno 9.5.2014 | 18:19
Ερωτήσεις:
1. Οι φοιτητικές παρατάξεις είναι ένα ενιαίο πράγμα; Όλες είναι το ίδιο; Όλες λένε και κάνουν το ίδιο;

Γιατί, απο όσο θυμάμαι από τα πρόσφατα φοιτητικά μου χρόνια, εκτός απο τη σαπίλα και την απαξίωση της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, που καλούσαν στη μυκονοοοοο, σε αποχαύνωση τύπου 'stop thinking,start dancing' και σε πελατειακό σύστημα εξαγοράς μαθημάτων και σημειώσεων, υπήρχαν κι άλλοι, που δεν κάνανε τίποτα από ολα αυτά. Και καλούσαν τον κόσμο να ασχοληθεί με το να έχει δωρεάν σίτιση, στέγαση, να μην πληρώνει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να έχει τέτοιο πρόγραμμα σπουδών που θα του εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα κι όχι πέντε σκόρπιες δεξιότητες και πτυχίο κουρελόχαρτο.

2. Το γεγονός ότι στην Ελλαδα -ακόμα- δεν έχουν μπει δίδακτρα στα προπτυχιακά και μπορεί - ακόμα - να σπουδάσει το παιδί του εργάτη, του αγρότη, του φτωχού υπάλληλου κλπ (έχοντας φυσικά πληρώσει πρώτα χρυσάφι τα φροντιστήρια και τα ενοίκια μετά), πιστεύουμε ότι είναι τυχαίο; Το ότι - ακόμα- δεν έχουν γίνει 3ετή τα προπτυχιακά και εντελώς υποβαθμισμένα, οπως σε πολλές χώρες της ΕΕ, πιστεύουμε ότι είναι τυχαίο;

Στην Αγγλία, οπου ο συνδικαλισμός στο πανεπιστήμιο απαγορεύεται, πρέπει να πληρώσεις πλέον 9000 λίρες τον χρονο για να σπουδάσεις. Κι αν δεν κάνεις μεταπτυχιακό, το 3ετές bachelor είναι κατι σαν χαρτί υγείας...Για να μη γίνουν 3ετη τα πτυχία εδώ, κάποιοι λιώσαν τα παπούτσια τους...

3. Στ'αληθεια, και ρωτάω πολύ καλοπροαίρετα, όσοι ενοχοποιούν τους φοιτητές που πολιτικοποιουνται (ξαναλέω, δεν αναφέρομαι σε δαπιτοπασπιτες), θεωρούν ότι τα προβλήματα της σχολής τους τα προκαλεί το παιδί με την προκήρυξη που τους καλεί στην πορεία και τους ενημερώνει για κάποιες εξελίξεις ή το ότι κάθε χρονο ο προϋπολογισμός για το πανεπιστήμιο είναι ολοένα κ πιο πετσοκομμένος ( κάτω απο το 2%του ΑΕΠ), ότι η έρευνα είναι καθοδηγούμενη από επιχειρηματικά κριτήρια ξένα προς την επιστήμη, ότι το πρόγραμμα σπουδών του τον βγάζει ψιλοάσχετο φτηνό ευέλικτο εργαζόμενο;

Ασε που, αν το πιστεύουμε αυτό, τότε αύριο μεθαύριο, στον χώρο δουλειάς, δε θα πρέπει να υπαρχει κανένα σωματειο εργαζομένων (γιατι κι αυτά συνδικαλισμός είναι), να κοιτάει ο καθένας (σκυμμένος) μόνο τη δουλίτσα του, κι ας απολύουν τον διπλανό, κι ας μας κόβουν τους μισθούς, κι ας υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις γιατι οι συλλογικές θα έχουν παει περίπατο γιατι δε θα υπαρχει σωματειο, κι ας δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί, κι ας επικρατεί εργοδοτική τρομοκρατία. Γιατί και τότε, κατ'αναλογία, θα μας φταίει ο συνάδελφος που θα μας καλεί σε αγώνα, θα μας φταίνει οι (απλήρωτοι) ναυτεργάτες του ΠΑΜΕ που κλείνουν τα λιμάνια και πλήττουν τον 'τουρισμό', θα μας φταίνε οι εργαζόμενοι του μετρό, θα μας φταίνε οι αγρότες που βγάζουν τα τρακτέρ, θα μας φταίνε ΟΛΟΙ εκτός από αυτούς που πραγματικά φταίνε...Αλλά πάντως θα έχουμε διατηρήσει την άχρωμη και άοσμη 'ανεξαρτησία' μας.

Πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που διαρρυγνύει τα ιμάτιά του ότι 'πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τον συνδικαλισμό', θα μας χειροκροτά αυτάρεσκα (παρέα με τον ΣΕΒ, 5-6 τραπεζίτες, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοκαταστηματάρχες και εφοπλιστές).
mcoopie 9.5.2014 | 23:00
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να διαχωρίσω τον συνδικαλισμό στο χώρο εργασίας από αυτόν στο χώρο της σχολής. Στα 25 σου και με μηδαμινή εργασιακή εμπειρία είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις το τι συμβαίνει στον εκάστοτε εργασιακό χώρο δηλαδή το τι απαιτείται.

1. Δεν γνωρίζω αν είσαι φοιτήτρια ή όχι αλλά σίγουρα το δικό μου πτυχίο μαζί και πολλών μηχανικών φίλων μου είναι κουρελόχαρτο παρά τα τουλάχιστον 5 χρόνια σπουδών.

2. Πρώτα απ' όλα για να μην μπερδευόμαστε η δημόσια και δωρεάν παιδεία υπάρχει από τον 19ο αιώνα, από τον Καποδίστρια, δεν είναι αποτέλεσμα φοιτητικού κινήματος.

Εκτός των εμπορευματοποιημένων Αγγλικών πανεπιστημίων τα αλλά δημόσια ευρωπαϊκά ιδρύματα, είναι προσιτά με αρκετά χαμηλά δίδακτρα (1.500-2000eu το χρόνο) ή ακόμα και δωρεάν. Όσον αφορά συγγράμματα αυτά είναι συνήθως διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Η δημόσια και δωρεάν παιδεία σαν έννοια μπορεί να ισχύσει μόνο σε άτομα που φοιτούν στην πολύ διαμονής. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία δεν είναι έτσι, πληρώνουν νοίκια και λογαριασμούς για να σπουδάσουν. Με το να γίνονται καταλήψεις για ένα χρόνο από τα 4 μιας σχολής, καταρρίπτεται και ο μύθος του τετραετούς- πενταετούς πτυχίου και ο δημόσιος ρόλος της εκπαίδευσης.
Εξαιτίας των πολυετών σπουδών της Ελλάδας όταν βγαίνεις στο χώρο εργασίας ο ανταγωνισμός σου σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως έχουν αναγκαστεί οι περισσότεροι Έλληνες στις μέρες μας να ψάχνουν εκεί, ανταγωνίζεσαι άτομα νεότερα και με πτυχία ισάξια με το δικό σου. Το πενταετές πτυχίο δεν αναγνωρίζεται ως master από τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης γι αυτό το λόγο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε master. Ο αντίστοιχος Ευρωπαίος στην ηλικία μας είτε έχει περισσότερα προσόντα είτε πολύ πιο φρέσκο μυαλό χωρίς να έχει κουραστεί από την κατάντια του ελληνικού πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

3. Καλός ή κακός ζούμε σε μία καπιταλιστική κοινωνία όπου η έρευνα παίζει πρωταρχικό ρόλο για λόγους επιχειρηματικού ανταγωνιστικότητας. Αυτή η κατάσταση είναι θεμιτή καθώς εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υπάρξει έρευνα. Όταν λες ξένα προς την επιστήμη τι ακριβώς εννοείς; Γιατί η επιστήμη βασίζεται στην επιχειρηματικότητα !

avatar
the music in you 10.5.2014 | 11:56
Το αν καλούν στην Μύκονο, ή στην Αράχοβα ή σε πρώτο τραπέζι σε μαγαζί ή αν διοργανώνουν φεστιβάλ και συναυλίες είναι το τελευταίο πράγμα που με ενοχλεί.

Αυτό που με ενοχλεί είναι το ότι ο χώρος όπου περνάω τη μισή μου καθημερινή ζωή είναι γεμάτος αφίσες και χαρτιά, αναγκάζομαι να κάνω μάθημα σε αμφιθέατρα με γραμμένους τοίχους και έδρανα,γίνονται καταλήψεις χωρίς ουσία, συνήθως εκεί κοντά στην Καθαρά Δευτέρα ή κάπου κοντά σε μονοήμερες αργίες για να κάτσει τετραήμερο, με μόνο αποτέλεσμα να χάνονται μαθήματα, να παρατείνεται το εξάμηνο και να αυξάνεται η ήδη αυξημένη πίεση της σχολής και του προγράμματος.

Επίσης κάτι ακόμη που με ενοχλεί, είναι πως κανένα από αυτά τα παραταξιακά άτομα δεν έχει την πραγματική επιθυμία να συζητήσει όταν με πλησιάζει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να με πείσουν να συμφωνήσω, δεν θέλουν ανταλλαγή απόψεων,δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στα λεγόμενα του συνομιλητή τους, γενικά δεν έχουν μάθει να κάνουν διάλογο αλλά προσηλυτισμό.

Και όσων αφορά τον μετέπειτα συνδικαλισμό στον χώρο εργασίας, το αν θα θέλω να συμμετέχω δεν καθορίζεται από το αν θα υπάρχουν παρατάξεις στη σχολή. Το να μάθω τα δικαιώματά μου και να αγωνιστώ για αυτά είναι κάτι πέρα από κομματικές αντιλήψεις και παρατάξεις και προκύπτει απλά από την έμφυτη τάση της πλειοψηφίας των ανθρώπων προς το δίκαιο και το σωστό. Αυτή την τάση την έχει κανείς πριν ακόμη μπει σε σχολή και την έχει και ΧΩΡΙΣ να μπει σε σχολή, δηλαδή αν απλά ασχοληθεί με κάτι που δεν απαιτεί εισαγωγή σε Ανώτατο Ίδρυμα, άρα και καμία επαφή με παρατάξεις.
Επομένως,το να ψαχτεί κανείς για τα δικαιώματά του,εργασιακά ή ανθρώπινα,είναι κάτι που θα το κάνει και χωρίς να τον πλευρίσουν τα κάθε λογής παπαγαλάκια για να τον πείσουν να τους στηρίξει με έναν ψήφο στις φοιτητικές εκλογές.
Και δεν αναφέρομαι σε κανέναν πολιτικό χώρο, καθώς από όσα έχω δει όντας τρία χρόνια φοιτήτρια ως τώρα, για μένα όλοι είναι ίδιοι. Όλοι παπαγαλίζουν πράγματα, απ' όλες τις παρατάξεις και το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που σε προσεγγίζουν και τα πράγματα που σου τάζουν.
Αταξινόμητος 11.5.2014 | 02:44
"Στην Αγγλία, οπου ο συνδικαλισμός στο πανεπιστήμιο απαγορεύεται, πρέπει να πληρώσεις πλέον 9000 λίρες τον χρονο για να σπουδάσεις. Κι αν δεν κάνεις μεταπτυχιακό, το 3ετές bachelor είναι κατι σαν χαρτί υγείας... "

- Στην Αγγλία αν πάρει πτυχίο από αξιόλογο ίδρυμα βρίσκεις άμεσα δουλειά.
- Στην Ελλάδα ούτε αξιόλογα ιδρύματα υπάρχουν αλλά ούτε και δουλειές
- Το ότι χωρίς μάστερ δεν βρίσκεις δουλειά είναι εξαιρετικά ανακριβές! Αν βέβαια έχεις BSc από πανεπιστήμιο της πλάκας καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να συνεχίσεις τις σπουδές και σε καλύτερο πανεπιστήμιο
Midheaven 7.5.2014 | 23:36
Τα είπες όλα. Μέχρι να τελειώνει αυτή η ιστορία, εγώ ΔΕΝ ενθαρρύνω τα παιδιά μου ούτε από την πόρτα των ελληνικών πανεπιστημίων να περάσουν.
Renton 8.5.2014 | 10:41
μπράβο σου, κράτησε τα στην ασφάλεια του σπιτιού σας ή στείλε τα στου IEK @#$%
Heidi. 8.5.2014 | 19:09
ποιος σου είπε οτι εχει στέλνει τα παιδιά του/της σε ελληνικο ΙΕΚ και οχι σε πανεπιστημιο του εξωτερικου;
avatar
the music in you 8.5.2014 | 23:09
Πιστεύω πως ουσιαστική αντίδραση για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου δεν είναι να φύγουμε από το Πανεπιστήμιο αλλά αντίθετα να είμαστε εκεί και να δείχνουμε την διαφωνία μας με αυτήν την κομματικοποίηση. Αν δεν πάνε δηλαδή τα παιδιά πανεπιστήμιο τι; Θα φύγουν οι κομματικές παρατάξεις; Το θέμα είναι να ξέρουμε να κρίνουμε το σωστό και το λάθος στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Η αποφυγή είναι πολύ εύκολη λύση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
avatar
Ντίνοςzaaj 8.5.2014 | 02:09
Εσύ πιο μέσο προτείνεις να χρησιμοποίουν οι φοιτητές για να εκφράσουν τις απόψεις τους στα θέματα του πανεπιστημιού, περαν του φοιτητικού συλλόγου. Γιατί παρατάξεις που δεν χρηματοδοτούνται-προσκείνται σε κάποιο κόμμα (ενδοκοινοβουλευτικό και εξωκοινοβουλευτικό) υπάρχουν!
avatar
Ντίνοςzaaj 8.5.2014 | 18:03
Διευκρίνηση :Σε ρώτησα τι προτείνεις, δεν είμαι προκατελειμένος ούτε ανήκω σε παραταξή, αντίθετα υποστήριζω την αποκομματικοποίηση των φοιτητικών παρατάξεων κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει σε ένα μικρο βαθμό, και σε ρωτάω απλά αν προτείνεις κάτι άλλο εκτός απο την διαμόρφωση ενός συλλόγου απαλλαγμένο απο κομματικοποιημένες παρατάξεις...
avatar
Ντίνοςzaaj 10.5.2014 | 17:16
Καλά κάνετε και κράζετε όλοι τις παρατάξεις-κόμματα, άλλα δεν γίνεται να μην προτείνει κάνεις κάτι άλλο. Στα πανεπιστήμια (στους χημικούς μηχανικούς τουλάχιστον) υπάρχουν κινήσεις ανεξάρτητες που προσφέρουν έργο (σεμινάρια για προγραμματισμό-έφτιαξαν αναγνωστήριο) που όμως δεν συμμετέχουν ενεργά στους συλλόγους ούτε έχουν μεγάλη δυναμική. Αντί απλώς να κράζετε , ενισχύστε ή δημιουργήστε μια τέτοια κίνηση.
ark-k 8.5.2014 | 02:22
μας εχουν καταστρεψει αυτες οι παραταξεις...
avatar
sonicyouth 8.5.2014 | 03:18
1) <Πόση κατρακύλα ακόμη θα πρέπει να γνωρίσουν τα ΑΕΙ στις διεθνείς λίστες κατάταξης/αξιολόγησης για να αποφασίσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; >Ποιά κριτήρια λαμβάνουν υπόψη για τις λίστες ? Όποια έρευνα και να κοιτάξεις έχει διαφορετικά κριτήρια , συνήθως σημαντικό ρόλο έχει ο αριθμός των δημοσιεύσεων στη διεθνή βάση δεδομένων Web of Science (δλδ so fucking what) .Έχουν τόσο σημασία οι λίστες αυτές ? Αντικατροπτίζουν την αλήθεια ?
2) <Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου, η πλειονότητα των όσων συμμετέχουν σε αυτή την παρωδία που ονομάζεται φοιτητικό "κίνημα" είναι αδαείς και ανίδεοι σχετικά με τις ιδεολογίες που νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν - λογικό, αφού ποτέ τους δεν διάβασαν γι αυτές, παρά μόνο φανατίστηκαν και αυτό τους ήταν αρκετό για να νιώσουν "επαναστάτες". >. Άλλο ένα κλισεδιάρικο-λαϊκίστικο τσιτάτο για τους <επαναστάτες> . Οι <επαναστάτες > καταβροχθίζουν το ένα πολιτικό/φιλοσοφικό/κοινωνικό βιβλίο μετά το άλλο . Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες τάσεις στις ίδιες παρατάξεις (πολυδιαβασμένος κόσμος) .
3) υπάρχουν παρατάξεις γιατί υπάρχει και πολιτικοποιημένος κόσμος που δεν φοβάται την τελευταία μόδα ποινικοποίησης των κομμάτων. Μην τυχόν και μας πει κανείς ότι είμαστε μονόχνοτοι και τετράγωνοι στη σκέψη , εμείς είμαστε ανεξάρτητοι/διαφορετικοί (στην ουσία η μάζα που υιοθετεί άκριτα τα τσιτάτα που την ταΐζουν )
Υ.Γ.1 Και για να γίνω λίγο προβοκάτορας , πες αλήθεια την έχεις πατήσει κάποια στιγμή στην ζωή σου με κάποιων εκ των Τζήμερο , Κουβέλη , Καμίνη , Μπουτάρη , Θεοδωράκη και τώρα το έχεις μετανιώσει .
Υ.Γ.2 Δε θέλω να σε θίξω προσωπικά, απλά τυγχάνει να έχω διαμορφώσει μια διαφορετική άποψη για τα δρώμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια (την πραγματικά διαφορετικά άποψη).
mcoopie 8.5.2014 | 13:44
Προφανώς και αυτές οι κατατάξεις έχουν σημασία γιατί δείχνουν κατά πόσο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι ικανό να κάνει έρευνα!! Αυτός είναι ο βασικός σκοπός των πανεπιστημίων να προάγουν την γνώση η οποία εξελίσσεται! Χωρίς έρευνα απλά δεν πρέπει να λέγεται πανεπιστήμιο! Θα μπορούσε να λέγετε ίδρυμα που παρέχει "μασημένη γνώση".

Όσον αφορά το αν διαβάζεις βιβλία ή όχι μπράβο σου αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι που συμμετέχουν δεν βρίσκονται για να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση αλλά για τη συλλογικότητα βλ. party, εξορμήσεις στη Μύκονο και στην Αράχοβα κτλ.

avatar
qwertyiop1234 8.5.2014 | 18:37
Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλο το εύρος της έρευνας κοινωνικά χρήσιμο, πραγματικά αντικειμενικό και αδιάφθαρτο. Εφόσον σε ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, φαρμακευτικές Πολυεθνικές μπορούν και επιλέγουν αν θα δημοσιευθεί ένα paper ή όχι, ανάλογα με το αν τους συμφέρει, και επειδή ακριβώς το χρηματοδότησαν αυτές, θα έπρεπε να είμαστε λίγο προσεκτικοί με το τρόπο που επικαλούμαστε την έρευνα.

Στη συνέχεια, κάνουμε ένα μικρό λάθος όταν επικαλούμαστε τόσο λίστες κατάταξης, όσο και την αφρόκρεμα των παγκόσμιων πανεπιστημίων. Υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία, μια σειρά από πανεπιστήμια, που ακριβώς επειδή δεν έχουν την αίγλη, τις υποδομές και το δυναμικό ενός Harvard ή ενός ΜΙΤ, προσεγγίζουν λιγότερους "επενδυτές" και συνεπώς εστιάζουν στην "παροχή πτυχίων", προφανώς με το ανάλογο, πιο φθηνό αντίτιμο.

Κατά τα άλλα σε αυτό το θέμα, όσο και αν πολλοί θα παρουσιάζουν στις αναρτήσεις τους κορώνες για την ακαδημαϊκότητα τους, αναπαράγεται η εξής λογική πλάνη:
"Τα πανεπιστήμια παρακμάζουν, οι αριστερές παρατάξεις κάνουν καταλήψεις, άρα οι αριστερές παρατάξεις προκαλούν την παρακμή στα πανεπιστήμια." Αγνοείται λοιπόν η υποχρηματοδότηση, η συχνότατη παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των πανεπιστημίων, τα projects της τζάμπα εργασίας σε επιχειρήσεις υπό το πρίσμα ημεριδών/επιχειρηματικότητας και διπλωματικών και πολλά πολλά άλλα ακόμα.
mcoopie 8.5.2014 | 19:28
@qwertyiop1234

Προφανώς και υπάρχουν συμφέροντα στην έρευνα σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Ούτως η άλλως αν το σκεφτείς αν δεν υπήρχαν απλά δεν θα γινόταν. Το θέμα είναι ότι ο συνολικός αριθμός των papers που δημοσιεύονται παγκοσμίως είναι πολύ μεγαλύτερος από των αριθμό των papers που είναι κατευθυνόμενα. Θεωρώ άτοπο το επιχείρημά σου καθώς δεν βλέπω πως σχετίζεται με την ελληνική πραγματικότητα. Το πρόβλημα με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η ΕΛΛΕΙΨΗ έρευνας που είναι λογικό εν μέρη καθώς η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη. Τώρα θα πεις ότι ναι το κράτος είναι υπεύθυνο γι αυτή την κατάντια, όμως πως περιμένεις εν μέσο κρίσης να φτάνουν τα κονδύλια; καλός ή κακός αν ένα πανεπιστήμιο θέλει να πάει μπροστά δεν είναι λογικό να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κράτος, πρέπει να έχει και τα δικά του έσοδα.

Πράγματι όσον αφορά τις λίστες γενικής κατάταξης των πανεπιστημίων υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν έχουν την αίγλη του Harvard και MIT όμως δεν είναι αυτό μόνο "φαίνεσθαι" το επίπεδο σπουδών είναι ανώτερο από το 99% των πανεπιστημίων παγκοσμίως. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που αν και έγιναν δεκτοί απλά δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν.

Τέλος, η δημόσια φύση του ελληνικού πανεπιστημίου σημαίνει ότι η κρατική παρέμβαση είναι αναμενόμενη και κάποιες φορές και θεμιτή. όσον αφορά την τσάμπα εργασία υπό καθεστώς project διπλωματικής αυτό συμβαίνει παντού στα πλαίσια της ερευνητικής διαδικασίας. Από προσωπική μου εμπειρία σε πανεπιστήμια Ελλάδας και του εξωτερικού.
Vasilis7625 8.5.2014 | 22:49
Για το πρώτο φίλε μου δεν θα σου απαντήσω γτ με κάλυψαν οι ανωτέρω. Για το 2ο έχει τύχει να κάνω πάρα πολλές συζήτήσεις από αναρχικους μέχρι δεξιούς και προσπάθησα και με χρυσαυγήτη. Οι περισσότεροι μπορούσαν να συζητήσουν αλλά έφτανε ένα σημείο που οι παρωπίδες των ιδεολογίων τους δεν τους επέτρεπαν να δουν παραπέρα... ¨οσο για τους "βιβλιοφάγους" επαναστάτες περιορίζονται σε βιβλία του ίδου χώρου στου οποιου κινούνται και το μοναδικό πράγμα που πετυχαίνουν είναι να φανατίζονται και να παραμένουν μονοχνοτοι. Τέλος καλύτερα οι κομματοποιημένοι καλύτερα να μην κατηγορούν τους υπόλοιπους για λαικισμούς και ειδικά οι "αριστεροί". Για το 3ο δεν καταλαβαίνω που στηρίζεσαι και μιλάς για φοβισμένο πολιτικοποιημένο κόσμο, και σε πληροφορω χωρίς να ανήκω σε καμια παράταξη εγώ κια άλλοι πολλοί συμμετείχαμε σε πολλές συνελεύσεις και δεν χρειαζόμασταν καμιά ταμπέλα παράταξης στο στέρνο μας. Και αν μιλάς εσύ για μόδα περι ποινικποίησης, θα σου πω ότι η μόδα είναι ένα παροδικό πράγμα, ενώ η δυσχέρεια για την εν λόγω κατασταση είναι διαχρονική.
Και εν τέλη δεν μας λες τπτ και δεν αναφέρθηκες καθόλου στους λόγους ύπαρξης παράταξεων στα πανεπιστήμια. Καμιά παράταξη δεν είδα να θέλει το καλό της παενπιστημιακής κοινότητας, είδα μόνο καταλήψεις εις βάρος φοιτητών που δεν είχαν λεφτά να πληρώνουν νοίκια, είδα φοιτήτρια να κλαίει για αυτό το λόγο και να παρακαλεί στην συνέλευση να μην γίνει καταληψη γτ οι γονείς της δεν μπορύν να στηρίζξουν άλλο και οι παροιμιώδεις "αριστεροί" να σχεδιάζουν επαναστάσεις στο μυαλό τους, είδα κερκίδα, είδα συνθήματα, είδα συνελευσεις και συγκεντρώσεις με τσιγάρα και ποτάρες μέσα στα αμφιθέατρα, είδα αφίσες από μπουζούκια παντού, είδα αναχρωνιστικές απόψεις κάτω από το φόβο μην τυγχόν και εξαπλωθεί ο κακός καπιταλισμός που φταίει για όλα τα δεινά μας. Δεν είδα συλλογική βοήθεια σε μεμονομένο φοιτητή/τρια που χρειαζόταν την φωνή πολλών, δεν είδα απαιτηση βελτίωσης προγράμματος σπουδών και εκσυγχρονισμού του, δεν είδα προστασία του χώρου του πανεπιστήμιου και συνεχίζω να μην βλέπω λόγω ύπαρξης πολιτικών παρτάξεων σε ένα ακαδημαικό χώρο που πρέπει να προάγει την γνώση και όχι πολτικές ιδέες, γτ πολύ απλά δεν είναι ο χώρος για αυτό το πράγμα. Για άλλο λόγο πας εκει και όχι να φωνάξεις τα πολιτικά σου πιστεύω. Πολιτικοποιημένοι να είμαστε όλοι, αλλά όχι κομματοποιημένοι. Προσωπικα την πάτησα με Μπουτάρη και δεν το έχω μετανιώσει και είναι μακράν ο καλύτερος που είχαμε εδώ και χρόνια και επιδοκιμάζεται για το έργο του από διεθνείς οργανισμούς και περιοδικά. Εσένα σε κόβω για Τσίπρα. Τώρα που μαζέψατε και μπόλικα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, έδεσε το γλυκό. Τελειώνω με αυτό γτ με στενοχωρέί περισσότερο, όπως άλλωστε υποδεικνύει η ψυχολογία της μάζας (και ως μάζα ορίζω την παράταξη σαν μια όμαδα ανθρώπων), φανατίζονται τόσο πολύ που δρουν ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ με κάθε ευκαιρία και με αποκορύφωση την στιγμή των συνελεύσεων, και αν τους πιάσεις έναν έναν μπερδεύουν τα λόγια τους, χάνονται στις ιδεολογίες που τους έχουν παπαγαλήσει και σίγουρα δεν σου μιλάν όπως θα σου μιλούσαν αν είχαν άλλους 20 δικούς τους από πίσω. Στείτε τους πάγκους έξω από το χώρο του πανεπιστήμιου.. Φτάνει με τα φυτώρια κομματοσκύλων στα πανεπιστήμια.
madame dodo 8.5.2014 | 03:34
Γυρίζω από τις φοιτητικές εκλογές.Ψηφίζω κάθε χρόνο πιστεύοντας ότι η δήλωση της γνώμης μου αποτελεί αναφαίρετο δικάιωμα και πρωτίστως υποχρέωσή μου.Όσοι ζουν στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα έρχονται σε επαφή με τις παρατάξεις από την πρώτη κιόλας μέρα των εγγραφών.Οι μεν συνελεύσεις τμημάτων αρχίζουν πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων,τσιγάρο και καφέ και καταλήγουν συστηματικά σε ενδοπαραταξικές αλληλοσυγκρούσεις,με τους φοιτητές να εγκαταλείπουν την αίθουσα-τεκέ απηυδισμένοι(κάτι που φαίνεται και στην κάλπη)με την συνέλευση να ανακηρύσσεται "άκυρη" λόγω των μη αρκούντων παρουσιών. Στις δε εκλογές καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση έχει εντελώς ξεφύγει.Μπαίνοντας στο σχολικό συγκρότημα περνάς από την "ιερά εξέταση" φανατικών πλην φιλικότατων κομματικών ομάδων ή αν είσαι τυχερός τη γλυτώνεις με μια σεβαστή συλλογή φυλλαδίων παραταξικής παράκρουσης.Αφού διασχίσεις διαδοχικά τα χρωματιστά πλήθη και υποστείς το καθιερωμένο "κομματικό σκανάρισμα"(ακόμα και οι εκλογές έχουν το dress code τους.Αποφύγετε τα μονόχρωμα,ανοιχτόχρωμα ρούχα-καταραμένη άνοιξη-προτιμήστε ουδέτερο συνδυασμό χρωμάτων και λουλουδιών-το Woodstock πάντα συγκινούσε την εξεγερμένη νεολαία- ή κάτι σε animal print-οι οικολογικές ευαισθησίες ταιριάζουν παντού).Φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο της σχολής σου θα συναντήσεις κάτι μεταξύ "καφενείου των φιλάθλων" και ελληνικού δημοσίου με μια εσάνς "πολιτικής ευθύνης"από τους πλέον φανατικούς κομματοποιημένους με μάσκα πολιτισμένου φοιτητή.Όταν ολοκληρώνεις το καθήκον σου έχεις την ευκαιρία(αν δεν θες να φύγεις σούμπιτος για καφέ αφού την έκανες τη θυσία να ξυπνήσεις)να θαυμάσεις την κομματική διάβρωση σε όλο της το μεγαλείο:κρεμασμένα πανό,μισκοσκισμένα με φοιτητές των αντίθετων παρατάξεων να προσπαθούν να τα αποτελειώσουν,χαρτοπόλεμο με τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια,καφέδες παντού στα θρανία,στο πάτωμα,στα παραβάν,στην αυλή,μέσα και έξω από τη συσκευασία τους,βουνά από γόπες και πεταμένες σακούλες με αποφάγια,τοίχοι καλυμμένοι με δεκάδες αφίσες-οικολογικό πνεύμα πάνω απ'όλα-και βαμμένοι με σπρέι και κομματικά συνθήματα και βρισιές...Σκηνικό να φαντάζει βγαλμένο από ποίημα της Γώγου...Και δίπλα μερικοί "γαλάζιοι άγγελοι"-τόσα όμοφα παιδιά να χαραμίζονται έτσι-να πανηγυρίζουν με κροτίδες και χαρτοπόλεμο υγείας για τη προ τετελεσμένη νίκη τους...Τελειώνοντας τη θητεία μου στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο λυπάμαι που στα 5 χρόνια των σπουδών μου αντί να βελτιωθέι η κατάσταση χειροτέρεψε και οι όποιες φωνές αλλαγής πνίχθηκαν σε άναρθρα συνθήματα μιας υποτειθέμενης επανάστασης...κι αν αυτό το καρκίνωμα είναι η μικρογραφία της ελληνικής πραγματικότητας δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα αντιμετωπίσω στην 3η διάσταση...
avatar
anonymous 1927 8.5.2014 | 03:38
Αν δεν μάθεις από μικρός να "τρως" πως θα πορευτείς σε αυτή τη κοινωνία αύριο-μεθαύριο!? ;-)
Vernedead 8.5.2014 | 04:56
Ένας διάλογος θα πρέπει να ανοίξει, με κριτική διάθεση και πνεύμα ανοιχτό, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς πολίτες αυτής της χώρας και την κυβέρνηση για το πως οι κομματικές παρατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν από τα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να ζημιώσει την πολιτική σκέψη, συνείδηση και δράση κανενός νέου με γνήσιες ανησυχίες. Πηγή: www.lifo.gr

Τους φοιτητές θα τους ρωτήσετε τι θέλουν;Αν και δεν κόβω να πουν και πολλοί όχι,η επανάσταση του καναπέ καλά κρατεί και η προπαγάνδα του "ότι και να κάνεις δεν αλλάζει τίποτα".Τους βλέπω κάθε μέρα στην σχολή.Φρόντισαν οι μπλε πάουερ ρέηντζερ καλά γι'αυτό.

Όσο για τον συνδικαλισμό ότι κακώς υπάρχει,η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με την αποστήθιση λέξεων από βιβλία(και μένα δεν θα με χάλαγε να μην βλέπω ένα τσίρκο από αφίσες ή να μην έχω να βλέπω την χαζομάρα ορισμένων συνδικαλιστών που το μόνο που τους νοιάζει είναι το πότε γίνεται το επόμενο event στα μπουζούκια...)ΑΛΛΑ είναι ΣΧΟΛΕΙΟ με όλη την σημασία της λέξης.Φορέας παιδείας και κοινωνικοποίησης,πολύ περισσότερο από τις 2 προηγούμενες βαθμίδες.Δεν μαθαίνεις μόνο πως να γίνεις καλός εργάτης.Για πολύ κόσμο είναι η πρώτη ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ επαφή με την έξω κόσμο.Με την ενήλικη κοινωνία τριγύρω.Είναι η πρώτη τους ματιά έξω από το "κλουβί" της οικογένειας κλπ κλπ.Και,guess what,η πολιτική,είτε ανήκει σε κόμμα είτε όχι,είναι μέρος αυτής.Σε έναν ιδανικό κόσμο,σε μια ουτοπία οι παρατάξεις μέσα στις σχολές δεν θα είχαν νόημα.Στο μεταξύ δεν είναι το πρόβλημα η ύπαρξη τους καθώς σου μαθαίνουν τα βασικά περί του συνδικαλισμού(κάτι το οποίο θα σου χρειαστεί αργότερα σαν εργαζόμενος-ωπ ορίστε γνώση και από κει),αλλά οι επιδιώξεις που έχουν μέσα στην κάθε σχολή η κάθε μία από αυτές.Διαλέγεις και παίρνεις λοιπόν ποια σε εκφράζει περισσότερο ή ιδρύεις κάτι δικό σου αν έχεις την όρεξη/χρόνο/κάκαλα.Το να λες με περισσή χαρά ότι δεν ασχολήθηκες πότε,ότι δεν σε ένοιαξε,ότι θεωρείς τον φοιτητικό συνδικαλισμό γελοίο και το κίνημα παρωδία,συγγνώμη που θα το πω-και θα ξενίσει πολλούς και θα ξινίσουν-αλλά ένα πράγμα σημαίνει υπό τις δεδομένες συνθήκες:Δεν σας ένοιαξε ποτέ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για την σχολή σας/κλάδο σας και το τί μέλλει γενέσθαι με αυτά ή τους μελλοντικούς συναδέλφους σας,παρά μόνο για να πάρετε ένα χαρτί και να βρείτε μια δουλειά με 3 και 60(έχει γράψει και ο Μπρέχτ κάτι γι αυτό).Το "μην μιλάτε με όσους πήραν πτυχίο στα 4 χρόνια" δεν βγήκε τυχαία και δεν έχει να κάνει με τους αιώνιους φοιτητές.Με το ότι-συνήθως-αυτοί που η μοναδική τους δουλειά ήταν το πως να περάσουν τα μαθήματα και δεν απέκτησαν και άλλα ενδιαφέροντα ή δεν έμαθαν και τίποτα άλλο καινούριο εκτός γνωστικού αντικειμένου σε αυτόν τον-ομολογουμένως-ευλογημένο χρόνο της φοιτητικής ζωής,που θα τους βγάλει από τον μικρόκοσμο που έχουν μέσα στο κεφάλι τους έχει να κάνει.

Δεν είναι το θέμα ότι κάτι υπάρχει και πρέπει να το κόψεις επειδή έχει την ικανότητα του δυνητικά επιβλαβούς(μην κάνετε σχέσεις τότε π.χ..How about that?).Το θέμα είναι τι επιλέγεις να κάνεις με αυτό και πως μπορείς να το βελτιώσεις και να βελτιωθείς κι εσύ.Ειλικρινά,όσοι κατακρίνετε τον φοιτητικό συνδικαλισμό,ασχοληθήκατε ποτέ ΣΟΒΑΡΑ με αυτόν;Ή γενικότερα με τον συνδικαλισμό;
avatar
Vardaris 8.5.2014 | 18:22
Προφανως δεν εχεις καταλαβει τι σημαινει πανεπιστημιο. Μονο στην Ελλαδα εχει διαμορφωθει και εδραιωθει αυτη η θεωρια περι πολιτικοποιημενου φοιτητη, το οποιο σημαινει βεβαιως αναγκαστικα φραπεδια, μακρυ μαλι και μπλουζακι Τσε.

Σε καμια προοδευτικη κοινωνια ανθρωπων, που διεπεται απο σεβασμο στο συνανθρωπο και αξιοκρατια θα μπορουσε να ευδοκιμισει ο χομο φιτιτοπατερους αριστερους. Γιαυτο και οι σοβαροι και καλοι φοιτητες αναγκαστηκανε να πανε στο εξωτερικο και η Ελλαδα να χανει μονιμως τα καλυτερα μυαλα. Για να μενουν τα ανθρωπομορφα με τις αναρθες κραυγες..

Τραγωδια.
Vernedead 8.5.2014 | 19:11
Έχω βαρεθεί να ακούω γι αυτό το "στον πολιτισμένο κόσμο" Vardaris.

http://en.wikipedia.org/wiki/Student_activism

Ξεκίνα από εδώ και ενημερώσου σιγά-σιγά,για το φοιτητικό κίνημα ανά τον κόσμο,τα τελευταία 100 τουλάχιστον χρόνια.Από Βενεζουέλα μέχρι ΗΠΑ,από Πεκίνο μέχρι Κέημπριτζ.Το φοιτητοπατέρους αριστερούς είναι ελληνική πατέντα βεβαίως και μόνο εσείς θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τόσο στερεοτυπικά μια τεράστια ομάδα ανθρώπων,από διαφορετικά στρώματα,κουλτούρες,οτιδήποτε,έχοντας στον νου σας κάποιον "φοιτητή" που τον έπαιζε ηθοποιός σε κάποια σειρά.

Οι σοβαροί και καλοί φοιτητές που πήγαν στο εξωτερικό συνήθως έχουν και το μπάτζετ να φύγουν εξ'αρχής.Οι υπόλοιποι που είμαστε ηλίθιοι και δεν το έχουμε,πρώτα παίρνουμε γνώσεις από τα εδώ πανεπιστήμια και μετά μόλις βγούμε στην κοινωνία που την έχετε κάμει σκατά και δεν βρίσκουμε άκρη παίρνουμε την ηλιθιότητα μας και το πτυχίο που λέει "ειδικότητα τάδε/πολιτικές πεποιηθήσεις:Αριστερός" και την κάνουμε αφήνοντας σας ανενόχλητους να συνεχίσετε να τα σκατώνετε στην Ελλάδα.

Κωμωδία.
Vernedead 8.5.2014 | 19:23
Επίσης,πάρε ένα βιβλιαράκι το οποίο αντικατοπτρίζει το τί προβληματίζει τους Αμερικάνους σχετικά με α Πανεπιστήμία τους πλέον.Αν δεν θες να το αγοράσεις,δεν πειράζει,η περίληψη είναι αρκετά self-explanatory:

http://www.amazon.com/Closed-Minds-Politics-Ideology-Universities/dp/0815780281
Vernedead 8.5.2014 | 18:28
Υ.Γ.:Το βρίσκω υπερβολικά αστείο που το thumbnail του άρθρου είναι από τον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ μου :p
Vasilis7625 8.5.2014 | 23:20
'Εχει γίνει τέτοια καταχρηση του συνδικαλισμού από τους εργατοπατέρες, όπου ο συνδικαλισμός ευθύνεται για πάρα πολλά δεινά που περνάει τώρα η Ελλάδα. Έχει χαθεί το νόημα του. Και δεν χρειάζομαι καμιά φοιτητική παράταξη να μου ψιθηρίσει στ αυτί τι μ συμφέρει και να μου πει πως θα προασπίσω τα συμφέροντα μ (πως να συδικαλιστω δλδ όπως λες αν αναφερόμαστε σε εργασιακά δικαιώματα). Όσο για αυτούς που πήραν πτυχίο στα 4 χρόνια μάλλον ήταν πιο συγκεντρωμένοι απο σένα, και προσωπικά θα επιλέξω αύριο αυτόν για την δουλειά μ, και όχι εμένα ή εσένα (πήρα στα 6 χρόνια). Αλλά δεν είχες χρόνο να τους γνωρίσεις και να συζητήσεις μαζί τους γτ έκανες μονόλογο αναπτύσσοντας τις πολιτικές πεποιθήσεις σ. Με τον συνδικαλισμό έτσι όπως το φαντάζεσαι σίγουρα δεν ασχολήθηκα αλλά πήγα σε πάρα πολλές συνελεύσεις να εκφερω την άποψη μ χωρίς να χρειάζομαι την ταμπέλα κάποιου κόμματος στο στέρνο μ, και χωρίς να χρειάζεται να ψηφίσω κάποιον να με αντιπροσωπεύει σε αυτές. η ακαδημαική κοινότητα είναι μια μικρή σχετικα κοινότητα και μπορεί ο καθένας να παρευρίσκεται σε αυτά που τον αφορύν και να προασπίζει τα συμφέροντα του και δεν χρειάζεται καμιά παραταξη για να γίνει αυτό. Επίσης είναι τελειώς λαθεμένη η χρήση σ για τον όρο συνδικαλισμό γτ έχει να κάνει μόνο με προάσπιση εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων. Στο πανεπιστημίο πας για την γνώση, και για μην περιοριστείς στον παπαγαλισμό φρόντισε όσο μπορείς να δημιουργήσεις γνώση, τουλάχιστον προσπάθησε. Δεν θα βρεις άλλο χώρο να το κάνεις. Αν θες ννα φωνάξεις τα πολιτικά σου πιστεύω μπορείς να το κάνεις έξω από το πανεπιστημίο. Πες μου γτ να ακουω τύμπανα και συνθήματα κερκίδας όταν θελω να κάνω μάθημα. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε οι παραταξιακοί και ειδικά οι αριστεροί ( για τους δεξιούς δεν ισχύει τόσο γτ τους νοιάζουν τα πάρτυ, είνια άλλη φάρα αυτοί), ότι δράττε φασιστικά εις βάρος πάρα πολλών αλλά μεμονομένων φοιτητών. Με συγχωρείς για το προσωπικό ύφος και τον ίσως τον συναισθηματισμό στον λόγο μ αλλά οι παρατάξεις είναι ένας από τους κύριως λόγους που με πιάνουν αναγούλες όταν σκέφτομαι τον χώρο του πανεπιστημιού, και ας μην μιλήσω για την περίοδο των εκλογών που έμπαινα στο πανεπιστημίο και κατέβαζα το βλέμμα για να μην βλέπω το τσαντίρι. Ειλικρινά δεν θέλω να σε προσβάλω απλά έχω μάθει να μην διαφοροποιώ τον λόγο μ γτ έτσι αλλοιώνεις την πραγματικότητα. Το πανεπιστήμιο είναι για γνώση και κοινωνικοπιήση. Λέμε ναι στην ατομική πολιτικοποιηση και διαμόρφωση άποψης, λέμε όχι στην μαζική κομματοποίση και φερεφωνιά.
Vernedead 9.5.2014 | 00:20
Θα σου φανεί περίεργο αν σου πω λοιπόν ότι δεν ανήκω σε κάποια παράταξη ή σχήμα,να φανταστώ.Ήδη με βάφτισες.Όσο αφορά αυτό με το πτυχίο στα 4 χρόνια,μισό να προσπαθήσω να το κάνω πιο ξεκάθαρο:Υπάρχουν και αυτοί οι φοιτητές που τελείωσαν τις σχολές τους στα 4 χρόνια όντας συγκεντρωμένοι,συνεχίζοντας να αναπτύσσονται σαν άνθρωποι,έχοντας ήδη αρκετές ή αποκτώντας ακόμα περισσότερες ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα.Εν ολίγοις δεν πέρασαν απλά από την τριτοβάθμια αλλά φρόντισαν να την "ξεζουμίσουν" με την καλή έννοια,να πάρουν ότι καλύτερο μπορούσαν.Και αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά τους θαυμάζω.Αν είναι να χάσω δουλειά από τέτοιο άνθρωπο τότε καλώς ας την χάσω την αξίζει πολύ παραπάνω.Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι φροντίζουν από όλο αυτήν την πληθώρα πληροφοριών που τους παρέχεται να αποκομίσουν το ένα εκατοστό(για να μην πω χιλιοστό και γίνω κατάφορα άδικος):μόνο την ύλη του κάθε μαθήματος για να περάσουν τα μαθήματα και να πάρουν το πτυχίο στην ώρα τους.Βγαίνοντας λοιπόν πτυχιούχοι είναι λειψοί από όλες τις μεριές χωρίς καμία ουσιαστική γνώση,ούτε για το αντικείμενο τους,ούτε για την κοινωνία που τους περικλείει.Όλως περιέργως οι πρώτη κατηγορία ανθρώπων είναι και άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα(οικογενειακά,υγείας κλπ) και έχουν έναν κάρο λόγους και δίκια αν επέλεγαν να μην ασχοληθούν με τίποτα άλλο.Δεν το έκαναν.Οι δεύτεροι από την άλλη,από την εμπειρία μου,είναι απλά άτομα τα οποία είναι απλά παρτάκηδες και καλοβολεψάκηδες.Εξ'ου και το "συνήθως" που έβαλα.Γιατί δυστυχώς υπερισχύει το δεύτερο.

Τα εργασιακά δεν αφορούν μόνο τον εργαζόμενο.Όλοι μας μελλοντικοί εργαζόμενοι(ή άνεργοι) είμαστε.Αλλά τα δικαιώματα δεν τελειώνουν με την εργασία.Απλά και τα εργασιακά είναι μέρος των δικαιωμάτων σου.Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό,αυτά ανέφερα τώρα ως παράδειγμα.Κανένα κίνημα δεν σταματάει να υπάρχει μόλις επιτύχει ή αποτύχει σε έναν στόχο του.Επίσης κανέναν κίνημα δεν έχει μόνο έναν στόχο.Βάζει νέους στόχους,αναδιαμορφώνεται,βρίσκει τα λάθη του,ξαναπροσπαθεί,είτε στο ίδιο θέμα είτε σε κάτι άλλο.Σήμερα μπορεί να είναι η εργασιακή αποκατάσταση,αύριο μπορεί να είναι για την κακοποίηση ή και τα δύο μαζί(συνδέονται ;)).

Από την στιγμή που πάτησες έστω και σε μία συνέλευση,εκείνη την στιγμή συνδικαλίστηκες.Τώρα το αν κόντεψες να ξεράσεις το καταλαβαίνω.Κι εγώ νευριάζω άπειρα.Μαθαίνεις με τον καιρό να μην δίνεις τόση βάση στις αρλούμπες του καθένα και να επικεντρώνεσαι στους στόχους σου,όμως.Και γι αυτό λέω πως όντως τους περισσότερους δεν σας έκοψε πραγματικά.Όταν βάζεις έναν στόχο δεν ησυχάζεις μέχρι να τον επιτύχεις,σε όποιο θέμα και αν είναι αυτό,ή να αποδεχτείς την ήττα σου και να μάθεις από αυτήν.Εσείς στις πρώτες αναποδιές απογοητευτήκατε.Δεν περιμένατε καν να φάτε ήττα.

Δεν μεταθέτω ευθύνες μόνο στους φοιτητές βέβαια,κι εγώ φοιτητής είμαι.Περισσότερες ευθύνες δίνω σε αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν και να προσεγγίσουν ακόμα και τον τελευταίο φοιτητή και να τον βοηθήσουν να ακουστεί.Πως το λένε;"Να αφουγκραστούν τον παλμό του κόσμου";Κάτι τέτοιο.
Vernedead 9.5.2014 | 00:24
Συμπλήρωση στο τελευταίο:Και αυτό παλεύουν αρκετοί να το αλλάξουν.
avatar
Ανώνυμος/η 9.5.2014 | 18:35
"'Εχει γίνει τέτοια καταχρηση του συνδικαλισμού από τους εργατοπατέρες, όπου ο συνδικαλισμός ευθύνεται για πάρα πολλά δεινά που περνάει τώρα η Ελλάδα. Έχει χαθεί το νόημα του."
Εξαιρετική πολιτική ανάλυση.
Το μάθατε και εσείς το ποιηματάκι "Όλοι μαζί τα φάγαμε"!
Vasilis7625 10.5.2014 | 00:32
Και νομιζεις οτι το κανουν αυτο οι απροσωπες πολιτικες παραταξεις; επισης το γεγονος οτι στηριζεις την υπαρξη πολτικων παραταξεων και δεν ανηκεις σε μια τι λεει αυτο; μηπως οτι δεν υπαρχει η αναγκη για εκπροσωπηση των φοιτητων. Επισης χωρις παρεξηγηση τσεκαρε λιγο την εννοια του συνδικαλισμου γτ δεν μπορει να χρησιμοποιηθει στην συγκεκριμενη περιπτωση. Το οτι πηγα στις συνελευσεις δεν σημαινει οτι συνδικαλιστικα.. πηγα να πω την γνωμη μ απλα. Δεν εχω καλη αποψη για τον συνδικαλισμο ετσι οπως διαμορφωνεται σημερα
Vernedead 10.5.2014 | 06:01
Έλα μην παίζουμε με τις λέξεις σε παρακαλώ.Το ότι δεν είσαι οργανωμένος συνδικαλιστής δεν έχει να κάνει με την πράξη,σαν πράξη αυτή καθαυτή.Μην ξεκινήσουμε τώρα σαν μερικούς που λένε "ναι τα δικαιώματα των γυναικών μπλα μπλα...αλλά δεν είμαι φεμινιστής"!Αν σου πω δηλαδή ότι λέγοντας την γνώμη σου,προπαγάνδισες τις θέσεις που έχεις για ένα ζήτημα,πόσο περίεργο θα σου φανεί;

Επί της ουσίας:Τις παρατάξεις τις αποτελούν συνάδελφοι σου.Το πόσο απρόσωπες είναι και το γεγονός ότι δεν ξέρεις κανέναν από κει δεν είναι θέμα των παρατάξεων,αλλά του ότι επειδή αυτοί άνηκαν σε κάποια παράταξη δεν έκανες τον κόπο να τους γνωρίσεις παρακάτω.Τους απομόνωσες στο μυαλό σου σαν να έχουν λέπρα.Αν κατάλαβα λάθος και εννοείς πως είναι απλά φερέφωνα που εκτελούν εντολές άνωθεν:ορίστε το είπα και σε άλλο σχόλιο μου,αν έχεις την όρεξη κάτσε ξεκίνα κάτι δικό σου μαζί με άλλους.Έχω ακούσει για ουκ'ολίγες σχολές και τμήματα,στα οποία υπάρχουν τέτοιες κινήσεις φοιτητών,οι οποίες λειτουργούν χωρίς κομματικές γραμμές και οι οποίες έχουν τα δικά τους όργανα και συνελεύσεις και κατεβάζουν και δικά τους πλαίσια σε συνελεύσεις της σχολής τους κλπ κλπ...Λύσεις υπάρχουν όταν το θες.
Vasilis7625 10.5.2014 | 23:37
Είναι ουσιώδες το λάθος σου... Κια το ότι καταλαβαίνω τι θες να πεις δεν το κάνει σωστό. Αλλά τέλος πάντων δεν είναι αυτό τ θέμα. Σου είπα άνωθες ότι έχω μιλήσει με πάρα πολλούς από παρατάξεις, από αναρχικούς μέχρι δεξιούς και προσπάθησα και με χρυσααυγήτη. Οι παρωπίδες των ιδεολογίων τους τους περιορίζουν σηημαντικά, διότι η ύση σε πολλά ζητήματα είνα σύνθετη και δεν πήγάζει μόνο από την αριστερά ή μόνο από την δεξιά. Για αυτό στο τέλος καφερνούν μόνο να επαναλμβάνονται. Αλλά ούτε πόσο ικανοί ομιλιτές ή λογικιστές είναι το θέμα μας. Το θέμα μας είναι ότι όσον αφορα τα του πανεπιστημιού πορεί ο κάθένας να συμμετέχει ατομικά στις σνελεύσεις και δεν χρειάζεται να τον αντιπροσωπέυει καμία παρ΄ταξη διότι η ακαδημαική κοινοτητα είναι σχετικά μικρή. Εν τέλη τα παιδιά που είναι στις παρατάξεις ασχολούνται περισσότερο με τις περιφερειακ΄ςε δραστηριότητες παρά με το ακαδημαικό αντικείμενο που έχουν να σπουδάσουν. Όσο για το τελευταίο που είπες περί ανεξάρτητων ομάδων φοιτητών, προτιμώ να μην υπάρχουν καθόλου παρατάξεις, από το να υπάρχουν αυτές οι μικρές ομάδες μαζί με τα εκκολαπτύρια κομματοσκυλων. Δεν χρειάζεσαι κανέναν να εκπροσωπήσει τον εαυτό ου κια να προασπίσει τα συμφέροντα σ.. κάντο μόνος σ.
Vasilis7625 10.5.2014 | 23:47
@pan kat όχι, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί, αλλά η πλειοψηφία που στήριζε τον δικομματισμό αξίζει ότι βιώνει και με το παρπάνω. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μετά βγαίνω στους δροόμους, απεργώ και διαμρτύρομαι. Για ψυχίατρο είμαστε. Όσο για την ανάλυση μ που χαρακτήρισες ελλειπής, εθελοτυφλείτε και δεν έχω το χρόνο ούτε την υποχρέωση να σας παραθέσω γεγονότα και υποδεικνύουν την εκμετάλλευση των εργατων από τους ίδιους τους συναδέλφους-εργατοπατέρες που υλοποιούν άριστα τις επιταγές του κόμματος που υποστηρίζουν. Κοιμάστε όρθιοι μερικοί και τις καραμέλες περι παπαγαλισμού και "ποιημάτων" αφήστε τες στην άκρη. Έχω γράψει κείμενο που αιτιολογω την σκέψη μ και εσύ λες ότι λέω το ποίημα. Φοβερός λόγος και ουσιαστικό το σχόλιο σας.
Vernedead 11.5.2014 | 15:14
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει λάθος αλλά εξακολουθείς να θεωρείς ότι υπάρχει μου δείχνει και την σχέση που είχες με την συγκεκριμένη πρακτική.Τέλος πάντων,ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε κάποιες λεπτομέρειες,γιατί σε κάποια άλλα τα οποία αναφέρεις,συμφωνώ μαζί σου(π.χ. ότι υπάρχουν άτομα που φοράνε παρωπίδες και αρνούνται να δεχτούν κάτι άλλο σαν λύση.Ευτυχώς έχω γνωρίσει και πάρα πολλά άτομα τα οποία την διαλεκτική δεν την έχουν διαβάσει μόνο για το θεαθήναι και με αυτούς μπορείς να κάνεις κουβέντα).Και πάνω σε αυτό έχω να σου πω για να καταλάβεις το γιατί και άκρη να μην βγάλεις με αυτούς που μίλησες δεν είναι λόγος να αποθαρρύνεσαι:Εκθέσατε τις θέσεις σας,υπήρξε η συζήτηση πάνω στις αντιθέσεις που έχετε και εν τέλος υπήρξε μια σύνθεση απόψεων(το πιθανότερος και από τις 2 μεριές).Οπότε κατ'εμέ,καλά κάνουν και υπάρχουν ώστε να υπάρχει και η δική τους άποψη είτε αριστερή είτε δεξιά.

Αλλοίμονο ακόμα και στα σχόλια γίνεται συζήτηση με άτομα διαφορετικών πεποιθήσεων.Εσύ τι προτείνεις να απομονώνεις όσους ανήκουν σε κάποιο κόμμα και να αφήνεις τους άλλους να μιλούν;Ο καθένας ,είτε ανήκει κάπου κομματικά είτε όχι,πάντως ιδεολογικά ανήκει κάπου,πιστεύω το ξέρεις αυτό.
avatar
Spyridon 9.5.2014 | 12:17
Ωστε φοιτητης, κε DelusionsEnd και μαλιστα απο αυτους που τους "ενθουσιαζει" η καταντια, με συγχωρειτε, η εικονα ηθελα να πω των σημερινων Ελληνικων πανεπιστημιων. Τωρα εξηγειται καθαροτερα το γενικοτερο επιπεδο και ποιον των σχολιων σας...
Vernedead 9.5.2014 | 14:09
Τί έγινε Σπυρίδωνα;Καλό το φακέλωμα;
avatar
Spyridon 10.5.2014 | 17:06
Οχι κε DelusionsEnd, αφηνω τις παραταξεις (που, υποτιθεται οτι δεν εκπροσωπειτε) να ασχοληθουν με το φακελλωμα. Ειστε πολυ μικρος, εξαλου, για να ξερετε τη σημασια της λεξης αυτης...
Vernedead 11.5.2014 | 15:00
Το έχουμε φάει ήδη από τις παρατάξεις που υποστηρίζεις εσύ.Ευτυχώς που εσύ που είσαι μεγάλος και τρανός το έχεις ζήσει στο πετσί σου,εκ των έσω,για να μας μάθεις.Σκύβω το κεφάλι μου από ντροπή και γεμάτος υποταγή σε ερωτώ:Θα με διδάξεις,ω πάνσοφε αφέντη

Πολλά ζόρια τραβάς...
Nikos Psarras 8.5.2014 | 05:43
Καλημέρα :)

Το κομματικό εκκολαπτήριο των παρατάξεων που γυρνοβολούν στο κοινοβούλιο. Η έντονη δυσοσμία των κομμάτων φτάνει μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανακατώνει τα σωθικά της.

Εργαλείο στα χέρια των διοικήσεων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά και καταλύτης στην εκλογή τους, αφού μέχρι πρότινος είχαν δικαίωμα ψήφου. Αέναη μηχανή φαυλότητας. Εξαιρέσεις υπάρχουν, όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά ουσιαστικό, μα τα ξερά είναι τόσα πολλά που τα χλωρά χάνονται

Ευτυχώς έπαψαν να παίρνουν μέρος στην εκλογή διοικήσεων.

Να υποθέσω ότι θα ακολουθήσει κείμενο και τα ελληνικά ΤΕΙ;
Vasilis7625 8.5.2014 | 23:23
Καταφέρες να εκφράσεις τα συναισθήματα και σκέψεις πολλών πολύ εύστοχα για την συγκεκρίμένη κατάσταση.
avatar
Ανώνυμος/η 8.5.2014 | 06:27
Δεν είσαι μόνος!
123
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ