Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς;

Ακόμη μια χαμένη ελπίδα που ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για αποχώρηση
11.7.2014 | 13:34

 

Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO


 
Η ερώτηση απαντάται με ευκολία
μόνο από τους φανατικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς εκφράζει την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός τουλάχιστον από το 1974, αφού –όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή- «παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία».


Οι δηλωμένοι ακροδεξιοί ή «εθνικόφρονες» ή «ελληνόψυχοι», που παραμένουν έστω και με το ένα πόδι στην Νέα Δημοκρατία, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο παρά μοιάζει να κοιτούν με τυφλή αφοσίωση τον πρωθυπουργό. Ο μεν Φαήλος Κρανιδιώτης, επανειλημμένως διαψευσθείς στην ελπίδα του να καταλάβει κάποια βουλευτική είτε ευρωβουλευτική έδρα, μια θέση τέλος πάντων στον κρατικό μηχανισμό, πολιτεύεται εκτός κεντρικής σκηνής, στα λαγούμια και στα οδοφράγματα του διαδικτύου. Ο δε Τάκης Μπαλτάκος είχε και ως γραμματέας της κυβέρνησης χαρακτηρίσει στον Ηλία Κασιδιάρη τον Αντώνη Σαμαρά περιφρονητικά «μεγαλοαστό», με την έννοια του φλώρου.


Σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε και ανατράφηκε σε ένα από τα λιγοστά γνησίως μεγαλοαστικά περιβάλλοντα μιας χώρας που η άρχουσα τάξη της αποτελείται βασικά από τσέλιγκες, νταραβεριτζήδες και ραντιέρηδες, ανθρώπους που ο πλούτος και το μεγαλείο τους διαρκεί μία, άντε μιάμισυ γενιά.


Σίγουρα ήταν το όνομα του και η οικονομική του επιφάνεια που τον έκαναν σε ηλικία είκοσι έξι χρονών βουλευτή.


Ο ίδιος ωστόσο τοποθετεί την πολιτική του ενηλικίωση ένα χρόνο αργότερα: Ένας ισχυρότατος σεισμός γκρέμισε την μισή Καλαμάτα και άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να αντιμετωπίσει το δράμα των συμπολιτών του απ' την απόσταση του παραδοσιακού πολιτευτή, εγκαταστάθηκε επί μήνες στις σκηνές των αστέγων, ζυμώθηκε μαζί τους, κατάλαβε στο πετσί του ποια ήταν η αληθινή Ελλάδα. Έκτοτε ερχόταν πάντα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.


Η μετέπειτα πορεία του χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα.

 

Ο ίδιος-και κάμποσοι άλλοι- θα ισχυρίζονταν ότι το γεγονός και μόνο πως η χώρα δεν έσκασε στα χέρια του αποτελεί ιστορικό επίτευγμα... Eικονογράφηση: Ατελιέ LIFO


Το 1989, αγαπημένο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έγινε ο νεότερος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Τον Απρίλιο του 1992, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση με την αιτιολογία πως έκανε του κεφαλιού του στο χειρισμό του «Μακεδονικού». Ο ίδιος επιμένει ότι αντιθέτως εφάρμοζε πιστά τη γραμμή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, η οποία χαιρετίστηκε με συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Οδυσσέα Ελύτη. Παρά την εκ των υστέρων εντύπωση, η Πολιτική Άνοιξη δεν υπήρξε εν τη γενέσει της ακροδεξιό κόμμα. Επαγγελλόταν «την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών» και είχε προσελκύσει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, και από την Αριστερά, με διαπρεπέστερο τον αλύγιστο αγωνιστή Ανδρέα Λεντάκη.


Το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς, ανατρέποντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έφεραν ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και έδωσαν στον ίδιο ποσοστό 4,88%. Η Πολιτική Άνοιξη σταδιακά φυλλορόησε και αφού συνέβαλε στην εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το 1999 ουσιαστικά διαλύθηκε. Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν τα χρόνια «της ερήμου», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, ή της ταβανοθεραπείας ή του εντατικότατου τέννις με σκοπό την διατήρηση –αν μη τι άλλο- της φόρμας του. Το να στοιχηματίσεις τότε ότι ο Σαμαράς θα γινόταν κάποτε πρωθυπουργός θα φάνταζε πιο εξωφρενικό κι από το να ποντάρεις στο 7-1 της Γερμανίας πριν από τον προχθεσινό αγώνα.


Την επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς τη χρωστάει στον Κώστα Καραμανλή. Εκείνος, το 2004, τον έχρισε ευρωβουλευτή και το 2009 Υπουργό Πολιτισμού για να εγκαινιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκείνος ίσως τον ενεθάρρυνε υπογείως να διεκδικήσει τη διαδοχή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μην πέσει το κόμμα στην παραδοσιακά αντίπαλη οικογένεια των Μητσοτάκηδων. Η ανάδειξή του σε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, προκάλεσε σύγκρυο σχεδόν στους πιό φιλελεύθερους της συντηρητικής παράταξης. «Με τον "Τρελαντώνη" στο τιμόνι, να περιμένετε τα χειρότερα...» προειδοποιούσαν.

 

___________

Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Ώστε ο χρόνος να του φερθεί με τρυφερότητα. Ώστε να συμπεριληφθεί κι εκείνος στις χαμένες ελπίδες του Έθνους, που «αν είχαν προφτάσει»...

___________

 


Στην αρχή φάνηκε να επιβεβαιώνονται. Η καταψήφιση από την Νέα Δημοκρατία του πρώτου Μνημονίου την άνοιξη του 2010 και τα «Ζάππεια» που ακολούθησαν, με τον Αντώνη Σαμαρά να ισχυρίζεται πως έχει σχεδόν ανώδυνες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα στο τσεπάκι του, νομιμοποίησαν την αντιμνημονιακή ρητορεία. Έπεισαν ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών πως η χρεοκοπία της χώρας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα ή με από μηχανής θεούς. Για αυτό και όταν ο Σαμαράς πραγματοποίησε στροφή προς τον ρεαλισμό προκειμένου να κυβερνήσει, όσοι τον είχαν πιστέψει ένοιωσαν προδομένοι και μετανάστευσαν αθρόα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ή ακόμα και στη Χρυσή Αυγή.


Τον Μάιο του 2012, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της, έπεσε κάτω από το 20%. Τον Ιούνιο του 2012, μετά τις δεύτερες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός.
Από τις πρώτες εβδομάδες κιόλας στο Μαξίμου, οι Κασσάνδρες άρχισαν να διαψεύδονται. Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε σταθερότητα, ψυχραιμία και εργασιομανία. Δίχως να μετακινηθεί από τις πολιτικές του θέσεις -που διατηρούν το άρωμα του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»- παραμέρισε τις προκαταλήψεις του και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία συμμετείχε ευχαρίστως στην κυβέρνηση επί έναν ολόκληρο χρόνο και εισέπραττε το μερίδιο της σε γραμματείες και σε διοικήσεις πριν θυμηθεί αίφνης το «αριστερό της πρόσημο». Επέλεξε ως Υπουργούς Οικονομικών τους σημιτικούς Στουρνάρα και Χαρδούβελη. Βασίστηκε όχι τόσο στους παλιούς του φίλους, Μπαλτάκο και Φαήλο, όσο σε όποιους έκρινε ως χρήσιμους για τη χώρα και για εκείνον στην παρούσα συγκυρία. Ξεδίπλωσε εν ολίγοις το σημαντικότερο προσόν που οφείλει να διαθέτει ένας πολιτικός: Την πολιτικότητα.


Έχει πετύχει μέχρι τώρα ως πρωθυπουργός ο Σαμαράς; Ο ίδιος-και κάμποσοι άλλοι- θα ισχυρίζονταν ότι το γεγονός και μόνο πως η χώρα δεν έσκασε στα χέρια του αποτελεί ιστορικό επίτευγμα. Θα υπενθύμιζαν το κλίμα πανικού, αλλοφροσύνης, που επικρατούσε το 2012. Θα συνέκριναν το σιδερένιο χέρι του με την σπασμωδικότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Θα υπογράμμιζαν την σταδιακή ανάκαμψη που αποτυπώνεται –αν μη τι άλλο- στα νούμερα και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

 

«Εάν για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να βγει στο σφυρί, τότε χαρά στη σωτηρία!» καγχάζει η Αντιπολίτευση. «Τι προτιμάτε; Ένα χέρσο, αναξιοποίητο οικόπεδο, πίσω απ'τον ήλιο;» απαντάει ο Αντώνης Σαμαράς. «Σε λίγα χρόνια, στην διακοσιοστή επέτειο του 1821, η πατρίδα μας θα αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό και το νευραλγικότερο διαμετακομιστικό κέντρο στην Ευρώπη. Η στρατηγική συμμαχία με την Κίνα θα μας δώσει φτερά!» «Οι αριθμοί μπορεί και να ευημερούν, οι Έλληνες όμως θα πένονται, στερημένοι από κοινωνικές κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα!» «Από τις στάχτες της κρίσης, θα αναστηθεί ο πιο γνήσιος Έλληνας: Ο πολυμήχανος, ο ακαταπόνητος, "με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών", όπως τον περιγράφει ο Καβάφης...» «Ένας κουλάκος θα είναι ο Έλληνας εάν –ο μη γένοιτο- ευωδοθούν τα σχέδια σου! ΄Ερμαιος στις ορέξεις του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου!» «Υπερτιμάτε, εσείς οι αριστεροί, το κεφάλαιο. Και υποτιμάτε τον Έλληνα...».


Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς; Και ποια θα είναι η υστεροφημία του;
Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Ώστε ο χρόνος να του φερθεί με τρυφερότητα. Ώστε να συμπεριληφθεί κι εκείνος στις χαμένες ελπίδες του Έθνους, που «αν είχαν προφτάσει»...

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
33 Σχόλια
12
avatar
Ανώνυμος/η 11.7.2014 | 15:01
"Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή".


Η συγκεκριμένη καραβάνα προεξοφλεί την πλήρη κατάρρευση της Ελλάδας, φαντάζομαι στο προσεχές διάστημα (λόγω διατύπωσης).

Την είσοδό μας στο πρόγραμμα στήριξης την ακολούθησαν μερικές χιλιάδες τέτοιες προβλέψεις, ακόμα και από μεγάλους οικονομολόγους. Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, ούτε την επόμενη, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα βγούμε από το ευρώ, θα γυρίσουμε στη δραχμή, μπλα μπλα μπλα.


Προσφάτως, διεθνώς καταξιωμένοι οικονομολόγοι παραδέχτηκαν ότι οι προβλέψεις τους για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και άτακτης χρεοκοπίας έπεσαν έξω και πως η Ελλάδα παρουσιάζει θεαματική βελτίωση στα δημοσιονομικά της μεγέθη που πιθανότατα θα τις επιτρέψουν να ανακάμψει στο εγγύς μέλλον.


Αυτό συνέβη γιατί η τωρινή κυβέρνηση έκανε κάποιο έργο. Μπορεί να μην συμφωνώ με πολλά στοιχεία της πολιτικής της ή ακόμα περισσότερο να έχω βαθύτατες ιδεολογικές αποστάσεις από αυτό που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημαντικότητα της επιτυχίας της κυβέρνησης σε κάποιους τομείς.


Η κατάρρευση δεν μπορεί να θεωρείται ένα χρονικά αναπόφευκτο γεγονός. Κάτι τέτοιο ακυρώνει ανθρώπους και πολιτικές. Δεν υπάρχει μοιρολατρία ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία. Η προσέγγιση αυτή είναι τουλάχιστον καφενειακή. Ελπίζω να συμφωνείτε.


Αν έρθει μία άλλη κυβέρνηση που εφαρμόσει άλλες πολιτικές, που πάρει άλλες αποφάσεις, που αποτύχει σε σειρά μέτρων, είναι δυνατόν αυτό να θεωρηθεί αποτυχία του Σαμαρά ή της σημερινής κυβέρνησης;

Αν δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση επιτύχει, αυτό θα θεωρείται αντίστοιχα μία αναπόφευκτη ιστορική συνέχεια της σημερινής διακυβέρνησης;


Αν είναι έτσι ακυρώνουμε όχι μόνο την ουσία της πολιτικής αλλά ακόμα περισσότερο κάθε ιδεολογική και φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων.
avatar
Ανώνυμος/η 11.7.2014 | 15:23
"...Ξεδίπλωσε εν ολίγοις το σημαντικότερο προσόν που οφείλει να διαθέτει ένας πολιτικός: Την πολιτικότητα..."

Ξεχνάτε τα εξής:
-Oτι πολιτικότητα δεν μπορεί να είναι η κυνική ομολογία την επόμενη των εκλογών όταν ρωτήθηκε (στο εξωτερικό που βρίσκονταν) για τα ΖΑΠΕΙΑ ότι ήταν ένα λάθος.Το λάθος αυτό εγώ το μεταφράζω σε λαϊκισμό και παραπλάνηση.

-Πολιτικότητα δεν είναι ενώ διαβεβαιώνεις μέσω των υπουργών(Κεδίκογλου) ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για συρρίκνωση τις ΕΡΤ ξαφνικά λίγες εβδομάδες μετά να κατεβάζει τους διακόπτες ξαφνικά κατηγορώντας την ΕΡΤ ως διεφθαρμένη!!Ακόμα και εάν δεχτούμε ότι αυτό ήταν το πρόβλημα (η διαφθορά) τότε τραβάς το αυτί του υπουργού Χατζηδάκη που μια εβδομάδα μετά το κλείσιμο δήλωνε σε μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε για να δείξουν στους τροικανούς την πυγμή της κυβέρνησης!!

-Πολιτικότητα σίγουρα δεν είναι να μην εμφανίζεσαι ούτε μία φορά(!!!) στην βουλή για να απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης κάτι που δεν ε΄χει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

-Πολιτικότητα δεν είναι επίσης σίγουρα να θέτεις επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου ποδοσφαιριστές , δημοσιογράφους που κάνουν το πολιτικό ρεπορτάζ σε τηλεοπτικό κανάλι ή ακόμα χειρότερα δημοσιογράφους που μόλις 2 μήνες πριν τις εκλογές αρθρογραφούσαν εναντίον του succes story της ΝΔ του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος .
Πολιτικότητα δεν είναι να καλείς τα φθαρμένα υλικά του εθνικισμού (Άδωνις , Βορίδης, Πλεύρης , Ανατολάκης και υπόλοιπο ΛΑΟΣ) σε πανστρατιά νίκης απέναντι στον μισητό αντίπαλο και στους αποτυχημένους να εκλεγούν να τους τακτοποιείς σε διάφορα πόστα( Ανατολάκης,Πλευρης κ.λ.π)

Τέλος ψάχνω την πολιτικότητα (αλλά δεν την βρίσκω) στην απόφαση για μοίρασμα του πλεονάσματος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στους "αδύναμους" αλλά και την δικαίωση των δικαστικών και των ένστολων στις περικοπές ....αλλά την μη δικαίωση μιας χούφτας καθαριστριών .

Ίσως τελικά η πολιτικότητα να απονέμεται .....με εντολή Σαμαρά σε αυτή την χώρα.

Double Helix 11.7.2014 | 15:25
Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο. Ομολογουμένως η περίπτωση Σαμαρά είναι κάπως μοναδική. Παρέλαβε μια χώρα σχεδόν χρεωκοπημένη και κάπως την έσωσε, έστω και με μεγάλο τίμημα. Νομίζω ότι είναι άδικο να τον κρίνουμε από τώρα (που ζούμε την κακή διακυβέρνηση του ενώ δεν είδαμε πότε τι θα γινόταν αν...), καλύτερα να αφήσουμε την ιστορία να τον κρίνει.
avatar
Vardaris 11.7.2014 | 15:27
..οι παλιες καραβανες της πολιτικης και δη της Ελληνικης ειναι μαλλον μερος του προβληματος, παρα οι συμβαλλοντες στην λυση του..

Αυτο παντως που λετε οτι η άρχουσα τάξη της Ελλαδας αποτελείται βασικά από τσέλιγκες, νταραβεριτζήδες και ραντιέρηδες ειναι σωστο σε μεγαλο ποσοστο και ισως και ενας λογος, για το οτι οσο ικανος, καλος και τρανος να ειναι ενας πρωθυπουργος, ειναι τοσα τα θεματα και τοσα τα συμφεροντα που τραβανε απο παντου, που ειναι καταδικασμενος να θεωρηθει (απο ποιους αναρωτιεμαι) ως αποτυχημενος.

Επισης η Πολ. Ανοιξη ηταν ενα μαλλον κεντρωο κομμα. Αναρωτιεμαι ποιος θα μπορουσε να το θεωρει ακροδεξιο. Στο Μακεδονικο θα μπορουσαμε ωρες να το αναλυουμε, για το ποιος χειριστηκε τι λαθος. Αυτο που για μενα ειναι ξεκαθαρο ειναι οτι ο Σαμαρας ειχε ξεκαθαρη θεση, την υποστηριξε μεχρι τελους και υπεστη τις συνεπειες τα επομενα χρονια. Πραγμα σπανιο για Ελληνα πολιτικο.

Αυτο που επισης μου κανει εντυπωση ειναι το ποσο το πατριδα και οικογενεια (ας αφησουμε το θρησκεια) εχει παρει σε καποιους κυκλους μια τοσο αρνητικη χροια. Μια ευτυχισμενη οικογενεια και μια φυσιολογικη και ακομπλεξαριστη σχεση με την πατριδα μας ειναι κατι το τοσο κακο;

Ο κυριος Σαμαρας ειναι ενας πολιτισμενος ανθρωπος, που προσπαθει να μαζεψει τα ασυμμαζευτα. Αυτη ειναι η δικη μου, υποκειμενικη, γνωμη. Και ειναι ισως ο μονος απο τους τελευταιους πρωθυπουργους της χωρας που δεν εχει την οικονομικη αναγκη να μπει στην πολιτικη, αλλα ουσιαστικα εχει μονο να χασει. Γιατι πρεπει να συγκρουστει και με ανθρωπους της καστας του, οπως φανηκε στο θεμα της υγειας.

Οσο για το τι θελει, ειναι μαλλον να μεινει στην ιστορια, ως καποιος που εκανε κατι καλο για τον τοπο του. Αυτο ειναι και το βαρος της κληρονομιας του.

Τα συστατικα του ποιος ειναι και του τι θελει εξακολουθουν για μενα να τον κανουν μαλλον καταλληλοτερο απο οποιονδηποτε αλλο αυτη τη στιγμη για πρωθυπουργο.
avatar
ΤΝΚΣ 11.7.2014 | 21:40
Το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια δεν σημαίνει αγαπώ την Ελλάδα, προσεύχομαι πριν το φαγητό και έχω ευτυχισμένο σπίτι!! Σημαίνει Σώματα-Εκκλησία-Τζάκια. Hello!
Πρόκειται για τα τμήματα της κοινωνίας που κάνουν τα μεγαλύτερα νταραβέρια και αποφασίζουν το κόψιμο της πίτας, κόβουν και ράβουν νόμους με εξαιρέσεις για τους ίδιους, και μηρυκάζουν στις τηλεοράσεις το εν λόγω τρίπτυχο ως αξιακό δόγμα που ο λαουτζίκος το τρώει. Το αποτέλεσμα; Αυτοί είναι πάντα βολεμένοι, ποτέ χαμένοι και ο λαουτζίκος από κάτω ανέχεται τους παπάδες με την μισή Ελλάδα να τους ανήκει, μισεί τους Τούρκους, νομίζει ότι για την Μικρ. καταστροφή δεν φταίμε εμείς, κοιτάζει λοξά τους αλλοδαπούς, γαμωσταυρίζει τα θεία αλλά έχει τους παπάδες ζάπλουτους και φουλ ευνοημένους, και κηνυγάει το όνειρο να φτιάξει ένα σπίτι δικό του και για τα παιδιά του στην Εκάλη. Επίσης, ψηφίζει Παπανδρέηδες-Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες, δύο κόμματα 40 χρόνια. Στηρίζει τις πολιτικές καριέρες τους σε μια Δημοκρατία που επιτρέπει στον κάθε Βενιζέλο να βολεύει τα μπατζανάκια του και να την βγάζουν λάδι οι βουλευτές και όπου φορολογείται αντιστρόφως ανάλογα, ενώ σε αντίθεση με τους εφοπλιστές θα καταλήξει φυλακή αν δεν δηλώσει το χαλάκι του διαμερίσματος που νοικιάζει στο ημιυπόγειο. Και φυσικά, μετανιώνει συνεχώς για το ίδιο λάθος και ξανακάνει το ίδιο, εγλωβισμένος, συντηρημένος θα έλεγα στην ίδια βρώμικη αλυσίδα από την ώρα που γεννήθηκε μέχρι να πεθάνει. Και όταν μεταναστεύει, νοσταλγεί το πατρίδα, και λέει εγώ είμαι Έλληνας, Ορθόδοξος και Πασοκτσής!
Το Π-Θ-Ο αγαπητέ το έχουν ιδιοποιηθεί οι ίδιοι για να σου κανουν κουμάντο ως ιερείς, πολιτικοί, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές αξιωματικοί και ματατζήδες.
Poet_of_Silence 12.7.2014 | 15:37
Θα ήθελα να σου αναθέσω μια εργασία. Πάρε τους δρόμους και ξεκίνα από Ψυχικό, Φιλοθέη ανέβα μέχρι πάνω Κηφισιά, Εκάλη, Διόνυσο. Αφού γυρίσεις όλα τα βόρεια προάστια πέρνα και μια βόλτα από Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη. Κατέγραψε σε κάθε σπίτι που θα περάσεις τον αριθμό των ενοίκων που είναι παπάδες και μετά ανακοίνωσε το αποτέλεσμα εδώ να το μάθουμε και μεις. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
avatar
ΤΝΚΣ 13.7.2014 | 01:45
Μα ίδιον της σχέσης εξουσίας δεν είναι το πόσοι είναι οι παπάδες, αλλά πόσοι τους ανέχονται υπό το καθεστώς ύπαρξής τους, με την βούλα του Συντάγματος μάλιστα. Η πίστη αγαπητέ μου, η πίστη...σε όλα όσα ανέφερα. Και περισσότερο από την γνώση την ίδια, η πίστη είναι ο εχθρός της αμφισβήτησης.
avatar
ΤΝΚΣ 13.7.2014 | 01:49
Παρακαλώ
avatar
ΤΝΚΣ 13.7.2014 | 02:06
https://www.google.gr/search?q=%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BF%CE%B9+%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%3B&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=bb3BU9euEuPc8gf5loHADAΓια να δεις πόσο άσχετο είναι το σχόλιό σου.

Και φυσικά ουδείς αναφέρεται στο τί ζητάνε για Μυστήρια.

Και στο ότι δεν φορολογούνται.

Και στο ότι η μισή Ελλάδα τους ανήκει χωρίς να φορολογούνται.

Και στο ότι και όλα αυτά να ίσχυαν, πάλι, το σχόλιο για το πρόβλημα Π-Θ-Ο, σε ένα άρθρο για τον Σαμαρά, πρωθυπουργό των Ελλήνων, ίδιο θα ήταν.

Εδώ μιλάμε για αισχροκερδή επαγγελματικό κλάδο... Τί θες τώρα να στο παίξω, κρατιστής ή νεοφιλελεύθερος για να συμφωνήσεις μαζί μου. Όπου και να με πας, δεν τραβιέμαι...
avatar
Ανώνυμος/η 11.7.2014 | 15:59
Εξαιρετικό, ως νεκρολογία, το κείμενό σας ...!
Δον Ιδιώτης 11.7.2014 | 16:28
'Εχω την εντύπωση ότι η ιστορία θα κρίνει τον Σαμαρά για δύο κυρίως χαμένες ευκαιρίες που οφείλονται αποκλειστικά σε αυτόν: Την ευκαιρία να τα βρούμε με τους σκοπιανούς για το όνομα επί κυβέρνησης Γκριγκόροφ και την ευκαιρία να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα το 2010 που θα έδινε τη δυνατότητα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, την οποία πέταξε με τα ανεύθυνα "Ζάππεια" προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός΄.

Και η εντύπωσή μου είναι ότι η ιστορία δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί του...
avatar
ΤΝΚΣ 11.7.2014 | 21:41
Τί σημασία έχει η ιστορία, εδώ είναι επιεικής ο κόσμος....
VASILY ZAITSEV 11.7.2014 | 17:23
Αντώνης Σαμαρας, ο πατριώτης πολιτικός που 'έριξε' τον επίτιμο για το όνομα των Σκοπίων αλλά τώρα "αξιοποιεί" (ξεπουλάει όσο-όσο) αιγιαλούς.... αρνήθηκε να υπογράψει το α' μνημόνιο αλλά υπέγραψε και εφαρμόζει (με το παραπάνω) όλα τα επόμενα, που βλέπει ανάπτυξη την ώρα που ο ρυθμός που κλείνουν οι επιχειρήσεις παραμένει ο ίδιος, που ευννοεί την επιχειρηματικότητα σφάζοντας με το φορολογικό γάντι (και όπως αλλιώς μπορεί) όλους τους μικρομεσσαίους.
Αξιο ταίρι του Βαγγέλη ..... τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο!
Aleee 11.7.2014 | 18:03
Απλώς ζούμε σε άλλο πλανήτη φαίνεται.
Να σας παρουσιάσω λοιπόν τον δικό μου, ίσως βρείτε κάτι ενδιαφέρον μέσα σε αυτόν.

Στον δικό μου πλανήτη, οι συνεχόμενες τουλούμπες του Ζαππείου, κάθε άλλο παρά "σταθερότητα" δείχνουν. Αν δεν κάνω λάθος και οι “αγορές” αυτήν την άποψη είχαν μετά από κάθε δήλωση του την εποχή που όλοι ήξεραν πως θα γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.
Στον δικό μου πλανήτη, ο Λαϊκισμός του Ζαππείου, γίνεται τρισχειρότερος όταν μετά επιλέγεις να γίνεις ο Mr Γιες Μάνταμ της Ευρώπης σε όλα, ακόμα και στα τυφλά, κακά και κάθετα νομοσχέδια.
Στον δικό μου πλανήτη, δεν είναι προσόν το να "μπορείς" να "συγκυβερνήσεις" με το "αντίθετα" ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το πόσες ιδεολογικές διαφορές έχουν εξάλλου Σαμαράς και Βενιζέλος (Στην πράξη), σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το πόσο υπολόγισε την ΔΗΜΑΡ επίσης φάνηκε. Εκτός αυτού όμως... δεν είχε και επιλογή.
Είχε ήδη πάρει το χρίσμα απ' έξω (για αυτό και η τελευταία -ακραία- κωλοτούμπα) και θα κυβερνούσε με όσους είναι διατεθειμένοι να μπουν στην κυβέρνηση. Ο Μπένι και ο Κυρ Φώτης ήταν, με αυτούς το κανε, αν μπορούσε να βρει “δεξιούς” θα τους έβαζε, δεν μπορούσε όμως.
Για αυτό φόρτωσε όσους μπορούσε στο άρμα της ΝΔ άλλωστε.
Ο Στουρνάρας ήταν προεπιλογή απ' έξω, όπως και ο αντικαταστάτης του.
Άλλωστε, οι προκαταλήψεις όπως λέτε, δεν μπορεί να πει κανείς πως εξαφανίστηκαν.
Ναι ο “φέρε-τον-νεκρό-να-τον-βαλω-στην-κουτα “, έχει περιοριστεί στην μάχη του ίντερνετ (πως πάει αυτό άραγε; nevermind), ο άλλος όμως ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνούνταν συναντήσεις λέγοντας πως “δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δεν ψήφισαν το αντιρατσιστικό και το σύμφωνο συμβίωσης.

Στον δικό μου πλανήτη, δεν λέγεται σώσιμο το "κάτι θα κανε για να μην καταστραφήκαμε", αν θέλετε να πείτε πως "κάτι" έκανε, να μας πείτε και "τι".
Εγώ ας πούμε χωρίς να ψάξω καθόλου, μπορώ ενδεικτικά να σας αναφέρω 3 περιπτώσεις που τα έκανε ΣΚΑΤΑ και χάνουμε λατρεμένα Ευρώ που τόσο μας λείπουν.
ΟΠΑΠ, Φόρος Πετρελαίου και ΕΡΤ.

Τα χρήματα για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, ήταν και αποδείχθηκαν ΨΙΧΟΥΛΑ, θα μπορούσε κανείς να πει πως “μας πιάσανε μαλάκες”.
Για τον φόρο Πετρελαίου και την αποτυχημένη εξίσωση, η “χασούρα” ήταν 750εκ€.
Η ΕΡΤ έκλεισε σε ένα βράδυ με τρόπο που κάνει την σημερινή εκτροπή να μοιάζει χάδι, δήθεν για την εξυγίανση της, την μείωση των υπαλλήλων κτλ.. και κατέληξε να έχει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, έχοντας αποζημιώσει κιόλας τους ίδιους ή άλλους εργαζόμενους.
Για συμβάσεις, ψηφιακά δικαιώματα κτλ, ας μην μιλήσουμε είναι πιο περίπλοκο.

Για το τι συνέβαινε στην ΕΡΤ, τώρα στην ΝΕΡΙΤ, το τι συμβαίνει ακόμα καθημερινά στο κάθε υπουργείο ας μην μιλήσουμε καλύτερα.
Για την ΔΕΗ, που πριν πάμε στην “ιδιωτικοποίηση”, γινόταν πάρτι τόσα χρόνια, θα μιλήσουμε ποτέ για την ευθύνη των κυβερνήσεων ή θα πιπιλάμε την καραμέλα του κάθε Φωτόπουλου;
Θα πούμε πως στο ενεργειακό η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία όταν έπρεπε και καταστράφηκαν επιχειρήσεις ή θα το αφήσουμε (και αυτό) να περάσει στο ντούκου;
Θα πούμε πως τώρα χαρίζει το μονοπώλιο της ενέργειας, δίνοντας το μοναδικό δίκτυο παροχής που υπάρχει ή θα επιμείνουμε να κάνουμε ανούσιες και άστοχες συγκρίσεις τύπου ΟΤΕ;

Για το φορολογικό/ασφαλιστικό που έτσι όπως έγινε ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον μικρο-μεσσαιοεπιχειρηματία εντελώς και έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη γιατί δεν μιλάμε;
Γιατί δεν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση αποδείχθηκε ΑΝΙΚΑΝΗ σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και πέρασε νόμους και τροπολογίες που δώσανε την χαριστική βολή στην οικονομία;
Γιατί δεν λέμε πως το διαφημιζόμενο Πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν αλχημειών που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι του είδους; Γιατί δεν λέμε ότι το κράτος ζήτησε (και πήρε) προείσπραξη κερδών του επόμενου έτους από τις (όσες μείνανε όρθιες) επιχειρήσεις, χωρίς να πληρώνει γραμμάτια και λοιπές υποχρεώσεις προς αυτές ή τρίτους;
Γιατί δεν λέμε πως το “ενδιαφέρον” των επενδυτών είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς “Βουλγαροποίησης” της χώρας, γιατί δεν λέμε μάλιστα -το πιο τρομακτικό απ' όλα- πως αυτό είναι το “όραμα της Ευρώπης” από τους -αυτήν την στιγμή- ηγέτες της και πως η αντιπολίτευση στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει αγγελικός;
Γιατί δεν λέμε πως η σημερινή “πολιτική” σκοτώνει την παιδεία και τους “ασθενέστερους” και μας ζητάει κιόλας σαδιστικά “ευρύτερη συναίνεση”;
Γιατί δεν λέμε πχ πως τα σχολεία που έκλεισαν, το κόστος τους και ο ντόρος που έγινε, ήταν για ψίχουλα;

Γιατί δεν λέμε πως αυτό το δεξιό, συντηρητικό κομμάτι αυτής της κυβέρνησης και λοιποί άνθρωποι του συστήματος, κλείνουν το μάτι στους Ναζιστές Χρυσαυγίτες και μετά πετάνε την μπάλα στα -δυο- “άκρα”;
Γιατί δεν λέμε πως με αυτήν την κυβέρνηση ήταν που οι καθημερινές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν χιλιάδες, δεν τις ακούσαμε, μέχρι που έπρεπε να πεθάνει κάποιος Έλληνας για να ασχοληθούμε;

Εν τέλει, αναρωτιέμαι, ποιο έργο βλέπεται να πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί αν σαν “έργο” παρουσιάζουμε τον παράδεισο των μεγαλό-επενδυτών και την (εργασιακή) κόλαση του μέσου πολίτη, νομίζω -σχεδόν- ολοκληρώθηκε.
Μια επένδυση πολλών ετών, χάρην στην ολοκλήρωση της καταστροφής της παιδείας και την γκετοποίηση/στρατολόγηση των νέων.

Ελπίζω, κοιτώντας κανείς την πραγματικότητα, να βρίσκει πιο πολλές ομοιότητες στον δικό σας πλανήτη απ' ότι στον δικό μου. Σε διαφορετική περίπτωση “τον ήπιαμε".
avatar
ΤΝΚΣ 11.7.2014 | 21:53


Μάλλον ο κ. Χωμενίδης είναι γοητευμένος από την "πολιτικότητα" και όχι από τα αποτλέσματά της... Ή μάλλον το αποτέλεσμα που προσμετράται είναι το αν καταφέρνει να μείνει κανείς στην εξουσία. Ζήτω ο βασιλιάς δηλαδή...

Βέβαια και εδώ που τα λέμε, πότε είχε και καμία σημασία στην Ελλάδα το αποτέλεσμα της πολιτικής. Αν είχε θα είχαμε άλλη χώρα. Οι πολιτικοί είνιαι stars σε ένα έργο που συμβαίνει στην οθόνη και όχι στην πόλη και όπου το μήνυμα πρέπει να είναι η πολιτικότητα του ανδρός και όχι ότι κλαίγαν μανούλες μέχρι και το φινάλε...
Να γράψετε και τους τίτλους τέλους κε Χωμενίδη.
Aleee 14.7.2014 | 13:21
Γεια σου ρε ΤΝΚΣ!

Οι συγκεκριμένοι star είναι πιο φθηνοί και από το υλικό που παρουσιάζει το ομώνυμο κανάλι.
Ίσως για αυτό πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές.

Άλλωστε, όταν για να κρατήσεις το Βασίλειο, πρέπει να το ρίξεις και να το φέρεις κ άλλο προς το επίπεδο σου, κλαίνε μανούλες και πριν το φινάλε.
avatar
Faceless 11.7.2014 | 18:36
Αν δεις ποιοί είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και τι πρεσβεύουν καταλαβαίνεις γιατίο άνθρωπος είναι η καλύτερη λύση σήμερα. Και μάλιστα τον ψηφιζεις βιαστικά-βιαστικά και ενώ σε έχει λούσει κρύος ιδρώτας.
καγιαλές 11.7.2014 | 20:21
Πολύ καιρό τώρα πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες μαζοχιστές· για παράδειγμα, πολλοί που δέχονται έναν πολιτικό, να τους υπόσχεται "αναδιαπραγμάτευση" και μάλιστα "σκληρή" προεκλογικά, και να την καταπίνει μετεκλογικά, υποτασσόμενος πλήρως στις εντολές της τρόικας· ή να καταγγέλει τα μνημόνια ως αντιπολίτευση, και να γίνεται ο φανατικότερος υποστηρικτής τους ως κυβέρνηση. Ευτυχώς, όλο και μειώνονται αυτοί οι Έλληνες και γίνονται όλο και μικρότερη μειοψηφία.
ιάσονας κάναλης 11.7.2014 | 18:36
Ο Σαμαράς παίρνει τολμηρές αποφάσεις, έχει σοβαρό παρουσιαστικό και κάθεται με όλες τις έννοιες της λέξης στη θέση του αρχηγού (το μυαλό του δε συμπαρασύρεται). Είναι σαφώς καλύτερος από τον Γ.Παπανδρέου που είχε ευγένεια και κοσμοπολιτισμό, χαρίσματα κατάλληλα για υψηλές υπαλληλικές θέσεις μόνο. Ωστόσο μέχρι εκεί, από σπιρτάδα και όραμα είναι κι αυτός ψιλοάμοιρος γι' αυτό το επίπεδο.

Μπορεί ν' αποκτήσει καλούτσικη υστεροφημία. Ανάλογα και τις διεθνείς εξελίξεις Μεγάλη με τίποτα.VASILY ZAITSEV 11.7.2014 | 19:01
Εκείνο το 'σοβαρό παρουσιαστικο' είναι το 'γαμω το κεφάλι μου, γαμω';
ιάσονας κάναλης 11.7.2014 | 21:07
Χαχα δεν έχεις κι άδικο, η φιγούρα του είναι σαν αποτέλεσμα της φράσης "γαμώ το κεφάλι μου, γαμώ".
Μολοντούτο είναι μια φιγούρα με την οποία αισθάνεται καλά ο πολύς κόσμος. Δεν είναι κωμική, δεν είναι μπουνταλάδικη, δεν είναι κοντή με ελιές, δεν είναι στρατιωτική. Είναι ωραία, είχε και τη Βίσση. Και είναι μια φιγούρα όπου ο υφιστάμενος δε σηκώνει εύκολα μπαϊράκι.
Vernedead 11.7.2014 | 23:09
"Ο υφιστάμενος"...η πλέμπα...υποταγή θες,ε;

Τώρα αν η φιγούρα Σαμαρά σου φαίνεται σοβαρή παρουσιαστικά,με την στάση "λοιπόν δεν πα να κοπανιέστε,εγώ μαμάω και δέρνω",τι να πω,πολύς κόσμος γουστάρει το bondage,αλλά δεν ήξερα ότι αυτό έχει επεκτάσεις και στην κοινωνικοπολιτική τους οπτική.
ιάσονας κάναλης 12.7.2014 | 00:06
@DelusionsEnd

Δεν εννοήθηκα καλά. Εκεί που λέω "... ο υφιστάμενος δε σηκώνει εύκολα μπαϊράκι" δεν εννοώ τον κόσμο. Αλλά τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.
Στις εσωτερικές συνδιασκέψεις που γίνονται... η φιγούρα ας πούμε του ΓΑΠ δεν είχε την ικανότητα να αποτρέπει τους επίδοξους πρωθυπουργούς. Του έβγαζαν γλώσσα και λίγο λίγο του έπαιρναν τον αέρα. Αντίθετα η φιγούρα του Σαμαρά είναι περισσότερο αποτρεπτική. Δεν σηκώνει και πολλά.
Vernedead 12.7.2014 | 00:41
Ναι έτσι είναι "η λαϊκή δεξιά",πολύ ματσό,δεν σηκώνει και μύγα στο σπαθί της να'ουμ.Όχι ρε συ Γιώργο δεν εννοήθηκες λάθος,μια χαρά του ξηγήθηκες.Αυτό το προφίλ χτίζει,του "δεν σηκώνω πολλά πολλά,εγώ είμαι το αφεντικό εδώ και θα γίνει ότι πω"(με πρωθυπουργική εντολή άμα λάχει lol).Δεν αλλάζει κάτι από αυτά που είπα.Δεν τον έχεις δει πως μιλάει στο πόντιουμ;Μόνο το σακάκι ριχτό από την μια μεριά του λείπει ώρες ώρες για να κρύβει το μπαγλαμαδάκι.Ε ρε και να ήξεραν οι ρεμπέτες ότι το βαρύ και ασήκωτο στυλάκι τους θα το σφετεριζόταν ο Αντωνάκης και μάλιστα τόσο γελοία...
ιάσονας κάναλης 12.7.2014 | 00:54
DelusionsEnd

Για μένα ισχύει και αυτό που λες εσύ και αυτό που λέω εγώ.
12

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ