Η περίπτωση και η ψήφος του Παναγιώτη Μελά

Πολιτικές κωλοτούμπες «σε θετική κατεύθυνση»
18.12.2014 | 13:31

Ο Παναγιώτης Μελάς, ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιά, πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πιο παλιά της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισε παρών (δηλαδή «όχι») στη διαδικασία.Menelaos Myrillas / SOOC

 

Παρά τη γενικά καλή εικόνα από τη χθεσινή «γιορτή της δημοκρατίας» στην πρώτη εκλογή για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς παρατράγουδα και μεγάλες εκπλήξεις, υπήρξε ένα περιστατικό που έκανε πολλούς να αναρωτηθούν –ακόμα μια φορά- για την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος.

 

Ο Παναγιώτης Μελάς, ανεξάρτητος βουλευτής Πειραιά, πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πιο παλιά της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισε παρών (δηλαδή «όχι») στη διαδικασία. Αρχικά το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανακολουθία του, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο κύριος Μελάς είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σχεδόν όλοι μας όμως είμαστε συνηθισμένοι πια στις πολιτικές «κωλοτούμπες» και δεν θα μας άγγιζε τόσο μια ακόμη. Τον κλαυσίγελο προκάλεσαν οι δηλώσεις του αμέσως μετά, έξω από τη βουλή: «Είχα πει ότι είμαι 80%. Σήμερα υλοποίησα το 20% και το 80% θα το υλοποιήσω στις επόμενες ψηφοφορίες. [...] Στις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που θα έχουμε, θα είμαι προς θετική κατεύθυνση».

 

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι επικριτές του Μελά που τον ανάγουν σε εκπρόσωπο του «πολιτικού συστήματος» δεν ασπάζονται τη μαρξιστική θεωρία και δεν έχουν πρόβλημα με την αστική δημοκρατία, το Προεδρευόμενο (αντιπροσωπευτικό) Κοινοβουλευτικό πολίτευμα και το φιλελεύθερο κράτος. Η κριτική λοιπόν θα πρέπει να στοχεύει το πολιτικό προσωπικό της χώρας και όχι το πολιτικό της σύστημα.

 

Μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε για την ανάγκη –ή όχι- αλλαγής πολιτικής. Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα όμως με αφορμή και τη χθεσινή κωμικοτραγική συμπεριφορά του κυρίου Μελά είναι ότι εκτός της οικονομίας έχει πτωχεύσει και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ένα από τα κύρια ζητήματα των ερχόμενων εκλογών θα πρέπει να είναι λοιπόν η ανανέωσή του με όπλα την περισσότερη πολιτική ενσωμάτωση, μεγαλύτερη διαφάνεια, αύξηση του γενικού ενδιαφέροντος για τα κοινά, ενδυνάμωση ανεξάρτητων πηγών ενημέρωσης, αλλαγή στον τρόπο εκλογής των βουλευτών κ.ά. Σίγουρα υπάρχουν και πιο σοβαροί άνθρωποι για να μας αντιπροσωπεύσουν.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 Σχόλια
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 18.12.2014 | 14:51
Πραγματικά.

Η δήλωσή του πάντως με το 80% και το 20%, και η εξήγησή του ότι ψήφισε παρών για να βουλώσει τα στόματα που λένε ότι τα πήρε (κι ας προαναγγέλει ότι θα τα ξεβουλώσει στις επόμενες ψηφοφορίες) αγγίζουν τα όρια της νηπιακής σκέψης. Δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου αυτά.
Double Helix 18.12.2014 | 15:39
Μπορεί να έπαιξε στα ζάρια την ψήφο του ρίχοντας ένα d100 (ζάρι που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι dungeons and dragons).
avatar
Ανώνυμος/η 18.12.2014 | 15:20
Άντε σιγά σιγά στον κυριούλη κ. Μελά και τους ομοίους γηραιούς κυριούληδες να πηγαίνουν σπίτι τους να αρχίσουν τα τσαγάκια και να το κλείσουν το στόμα τους γιατί δεν πάει άλλο.
VASILY ZAITSEV 18.12.2014 | 16:15
Νταξ μωρέ ... Και αυτός και οι 'αλλοι σαν αυτον' θα το ξανασκεφτουν ... Ίσως και να μπορέσουν να το δουν αλλιως ή να αντιληφθούν αλλά επιχειρήματα και να ψηφίσουν 'δεξια' στις επόμενες ψηφοφορίες.
Το μήνυμα να περασει ...!
avatar
patatasc 19.12.2014 | 12:20
Κάποιοι δεν τα βρήκαν ακόμα στις διαπραγματεύσεις.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ