Πώς μπορείς να πείσεις τους δικούς σου να μην ψηφίσουν ένα φιλο-ναζί κόμμα;

Ένα κειμενάκι για τις αντι-ναζιστικές τριβές της καθημερινότητας.
23.1.2015 | 10:13

Orestis Seferoglou / SOOC

 

Πώς μπορείς να πείσεις τους δικούς σου να μην ψηφίσουν ένα φιλο-ναζί κόμμα – όταν ζεις στο εξωτερικό;

 

 Όταν μιλούσα με φιλο-χουντικούς φιλο-χρυσαυγίτες ή ακρο-δεξιούς συγγενείς ένα πράγμα πάντα τους αποστόμωνε:
''Με κάνετε ρεζίλι -- μιλάει άσχημα ο κόσμος για τους ελληνο-ναζί στην αγγλία -- προχωράω και με φτύνουν σαν Χιτλεριστή -- έχουμε γίνει ρεζίλι -- μην τους ψηφίζετε -- μας ξεφτιλίζετε!''


Η συνταγή είναι απλή: παίρνεις την ρητορική της Κατίνας -- ''τί θα πει ο κόσμος'' --  την αντιστρέφεις και την τοποθετείς στον αντίστροφο ιδεολογικό κλίμα.

 

Το ρεζιλίκι, η αθλιότητα και η μιζέρια – αποχωρεί από τους ξένους – και επιστρέφει σε αυτούς που απεχθάνονται τους ξένους.

 

Το άλλο πράγμα που επίσης πιάνει:
''Οταν βγαίνει ένας παπάς με μακριά γένια και μιλάει πολιτικά -- όλοι νομίζουν ότι είμαστε Τουρκία και μας κυβερνούν οι Ταλιμπάν -- ρεζίλι μας κάνετε!''

Και οι δυο ατάκες πιάνουν -- επικρατεί σιωπή για λίγο -- και επιστρέφουμε στην συζήτηση περί μαγειρικής.

Παρόλαυτά σκέφτομαι να μην χρησιμοποιήσω ξανά αυτά τα επιχειρήματα.

Δεν είναι μόνο ότι αναπαράγουν ένα οριενταλιστικό λόγο, είναι ότι η άνοδος της ακροδεξιάς καφρίλας είναι πια ένα εξόφθαλμα ''ευρωπαϊκό'' φαινόμενο.

 

Τώρα πια συναντάμε διαρκώς το δηλητήριο-- σε πολιτισμένες πρωτεύουσες τους εξωτερικού. Ο ρατσισμός είναι διάχυτος στα καλύτερα σαλόνια.

 

Θέλει λίγο προσοχή λοιπόν – το να λες οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι ρατσιστές στον πλανήτη είναι ελαφρώς ανακριβές.

 

Είναι άθλιοι ρατσιστές σκέτο – όχι απαραίτητα οι πιο άθλιοι.

 

Και μπορείς πια να λες το πολύ πιο απλό:

''Και αν δεν ζω καλά εγώ ως μετανάστης -- είναι επειδή παντού γύρω μου ζουν άνθρωποι που έχουν μυαλά σαν και τα δικά σας, οι οποίοι μου φέρονται σαν σκουπίδι.

Κάθε φορά που ψηφίζεις ένα ναζί – ακροδεξιό -- ξενοφοβικό πολιτικό, τιμωρείς τη δική μου ζωή, αυτό θέλεις; ’’

 

Μίλα!

 

 

Eπεξεργασία φωτο: Calypso Larah / Camera: Grigorios Papathanasiou,

 

facebook.com/alexandrospapapdopoulos

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 Σχόλια
dinasg 23.1.2015 | 11:00
εγώ τα κατάφερα με έναν άνθρωπο που ήταν στο 50-50 σε αυτό το θέμα, αλλά μια συγγενική μου οικογένεια μιλάνε λες και διαβάζεις φυλλάδα τους, άμα μιλήσουν δηλαδή, γιατί νομίζω έχουν αρχίσει να το κρύβουν. τι κάνεις τότε?!
avatar
aiginitissa 23.1.2015 | 22:10
''Και αν δεν ζω καλά εγώ ως μετανάστης -- είναι επειδή παντού γύρω μου ζουν άνθρωποι που έχουν μυαλά σαν και τα δικά σας, οι οποίοι μου φέρονται σαν σκουπίδι. Κάθε φορά που ψηφίζεις ένα ναζί – ακροδεξιό -- ξενοφοβικό πολιτικό, τιμωρείς τη δική μου ζωή, αυτό θέλεις; ’’

Νομιζω οτι αυτο ειναι το πιο πειστικο...
avatar
sonicyouth 24.1.2015 | 01:12
το ζητούμενο δεν είναι να μην ψηφίσει αυτό το κόμμα , το ζητούμενο είναι να τσακίσεις τέτοιες νοοτροπίες . το να το βλέπει κανείς καθαρά εκλογικά είναι ευκαιριακό
Jijics 24.1.2015 | 01:32
Ανάλαφρη και επιδερμική βρίσκω την προσέγγιση.

Δεν αποτρέπεις κάποιον με εξυπνακισμούς και πικαρίσματα. Θα κερδίσεις την συζήτηση η οποία θα σταματήσει εκεί, μπορεί μάλιστα να καταφέρεις να σε διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ψηφίσει, αλλά στην κάλπη δαγκωτό θα το ρίξει.

Αντιμετωπίστε τους ψηφοφόρους της Χ.Α ως ίσους (γιατί είναι), όσο ανόητη και να μας φαίνεται η επιλογή τους. Δεν πείθεις κανέναν όταν καταλαβαίνει οτι θεωρείς πως είσαι ανώτερος (εξυπνότερος) του. Θέλει υπομονή στο να αντιμετωπίσεις τα στηριγμένα στην οργή επιχειρήματα τους (που με κοινή λογική καταρρίπτονται), και αντεπιχειρήματα λογικά και ήρεμα.
Apds 24.1.2015 | 01:54
Όσο δεν ασχολιόταν πότε κάνεις μαζί τους και κυρίως τα ΜΜΕ ήταν ένα ''κόμμα'' του 0,3%. Όταν ''ξαφνικά'' τα ΜΜΕ τους ανακάλυψαν φτάσανε στο 10%!! Όσο τους αφιερώνετε άρθρα τόσο πιο πολλούς ανεγκέφαλους υποστηρικτές θα βρουν!!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ