Στον πυρετό του Λονδρέζικου Moniker Art Fair

Η σύγχρονη τέχνη και η urban culture συναντήθηκαν για ακόμη μία χρονιά στην Βρετανική πρωτεύουσα
20.10.2014 | 11:00

Charming Baker

 

 Στο τέλος του έφτασε χθες το φετινό Moniker Art Fair 2014 που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά στις εγκαταστάσεις του Λονδρέζικου Old Truman Brewery – παράλληλα με το Other Art Fair.


Το Λονδρέζικο urban culture φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πιο επιδραστικά καλλιτεχνικά δρώμενα που αφορούν στην σύγχρονη τέχνη που "κατάγεται" σχεδόν αποκλειστικά από την τέχνη του δρόμου.

 

Τα τελευταία πέντε χρόνια το Moniker ειδικεύεται στην ανάδειξη street και graffiti artists φιλοξενώντας συχνά πρωτότυπα έργα και του Banksy ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

 

Tέχνη του δρόμου είναι αυτό που γίνεται στον δρόμο, και μόνον εκεί. Αν δεν γίνεται στον δρόμο αλλά μέσα σε μια γκαλερί τότε είναι απλά τέχνη


Στην ουσία πρόκειται για το μεγαλύτερο ανεπίσημο "φυτώριο" urban καλλιτεχνών , ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως μια ενδιάμεση στάση που ανοίγει τον δρόμο προς τον κόσμο των γκαλερί, των μουσείων και των υψηλών απολαβών σε παλιούς και νεότερους underground καλλιτέχνες.


Προσελκύοντας περισσότερους από 14.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, το Moniker θεωρείται η Μέκκα των urban art τάσεων και το σημείο συνάντησης ιδιοκτητών γκαλερί και συλλεκτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτός από το fair στο Old Truman Brewery, στα πλαίσια του Moniker λαμβάνουν χώρα workshops και διαλέξεις από καλλιτέχνες αλλά και θεωρητικούς της δημόσιας τέχνης, street art ξεναγήσεις σε ολόκληρο το Λονδίνο, και φυσικά υπαίθρια murals.


Οι Shephard Fairey (ΟΒΕΥ), D*Face, Miss Van, Benjamin Murphy, Mark Powell, Jo Peel, Matt Small, Faith 47, Phlegm, Inkie, Eelus, Ben Slow, Vermibus, Mark McClure και πολλοί άλλοι είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έδωσαν φέτος το παρών - εντός και εκτός των τειχών - στο τετραήμερο φεστιβάλ.


"Όταν ξεκίνησα πριν από δεκαπέντε χρόνια να κάνω αυτό που κάνω δεν υπήρχε όλη αυτή η βαβούρα γύρω από την street art. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε καν ο όρος. Αυτό που έκανε την γκαλερί Death & Glory να μου προτείνει να συνεργαστούμε για πρώτη φορά το 2007 ήταν απλά το αποτέλεσμα μερικών πειραμάτων ανάμεσα στο γκραφίτι και το στένσιλ που έκανα στον ελεύθερό μου χρόνο", είχε απαντήσει παλαιότερα ο D*Face όταν ρωτήθηκε τι δουλειά έχει τελικά η τέχνη του δρόμου μέσα στα μουσεία και τις γκαλερί.


"Ας μην δημιουργούμε διλήμματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ορίστε ένας ωραίος ορισμός αν θέλετε:

Tέχνη του δρόμου είναι αυτό που γίνεται στον δρόμο, και μόνον εκεί. Αν δεν γίνεται στον δρόμο αλλά μέσα σε μια γκαλερί τότε είναι απλά τέχνη."

 

EIKONEΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜONIKER ART FAIR

 

Phlegm

 

"Wall Huggerd" D*Face

 

"El Jinete", Saner

 

Vermibus

 

Evan Hecox

 

Miss Van

 

Benjamin Murphy

 

 

Mark Powell

 

Mark Powell

 

Mark Powell

 

Inkie

 

 

 

Jo Peel

 

Justine Smith

 

Matt Small

 

Miss Van

 

 

 

 

Justine Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ