Πώς είναι το σπίτι σε ένα άγνωστο μέρος;

21 φωτογράφοι βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ένα γραφικό χωριό στο Πήλιο. Εκεί γεννήθηκε το πρότζεκτ ΗΟΜΕ
5.1.2015 | 11:06

 

Τον Ιούνιο του 2012 ο Δανός φωτογράφος Jacob Aue Sobol του πρακτορείου Magnum Photos ήταν καλεσμένος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για να ηγηθεί ενός workshop με τη συμμετοχή 21 Ελλήνων φωτογράφων. Η τοποθεσία που επιλέχτηκε ήταν το γραφικό χωριό Λαύκος στο Νότιο Πήλιο. Την πρώτη μέρα του workshop έγινε και η ανάθεση της αποστολής των συμμετεχόντων.

 

" Φωτογραφίστε το σπίτι σας σε αυτό το χωριό που δεν γνωρίζετε και που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Δείξτε μου τι σημαίνει "Σπίτι" για εσάς. Δεν θέλω να αποτυπώσετε την όψη, αλλά την αίσθηση." ανέφερε ο Jacob και τους έδωσε διορία πέντε μέρες. Οι 20 φωτογράφοι ξεχύθηκαν στο χωριό και μέχρι να τελειώσει η προθεσμία εμπνεύστηκαν, γνώρισαν και απαθανάτισαν το δικό τους σπίτι σε ένα άγνωστο μέρος. "Το αποτέλεσμα του πρότζεκτ "HOME" ήταν μια εξαιρετικά εντυπωσιακή δουλειά που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου" αναφέρει ο Jacob ο οποίος έχει από το καλοκαίρι ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικτυακή καμπάνια για να δώσει ζωή στο έργο των φωτογράφων και να το παρουσιάσει στην Θεσσαλονίκη. Η έκθεση αναζήτησε χρηματοδότηση μέσω crowd-funding και για λίγες ακόμη ώρες ζητά την οικονομική υποστήριξη που θα καλύψει μερικά σημαντικά έξοδα.

 

Τι σημαίνει σπίτι για σένα; Πώς είναι τα σημερινά σπίτια στην Ελλάδα; Πώς είναι η αίσθηση σε αυτά; Είναι ένα μέρος που πραγματικά θες να παραμείνεις;

 

Μετά την ολοκλήρωση του workshop oι φωτογράφοι εξέλιξαν το πρότζεκτ εμπλουτίζοντας το πορτφόλιο του ΗΟΜΕ με τις αναζητήσεις τους πέρα από τον Λαύκο.

 

 

"Τι σημαίνει σπίτι για σένα; Πώς είναι τα σημερινά σπίτια στην Ελλάδα; Πώς είναι η αίσθηση σε αυτά; Είναι ένα μέρος που πραγματικά θες να παραμείνεις; Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που θέλησα αυτοί οι νέοι δημιουργοί να αποδώσουν με την φωτογραφική αναζήτηση. Για μένα το σπίτι είναι το σημείο αναφοράς μας. Εκεί που ανατρέχουμε πάντα όταν θέλουμε να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να κατανοήσουμε τον κόσμο. Εκεί που γεννήθηκαν τα όνειρά μας και το μέρος που διαμόρφωσε ποιοι είμαστε." αναφέρει ο Jacob ο οποίος ελπίζει αυτή η προσπάθεια να αγαπηθεί από το κοινό της έκθεσης και να θέσει θεμέλια συνεργασίας μεταξύ των δημιουργών της πατρίδας του και της Ελλάδας. 

 

Αυτά είναι τα σπίτια τους:

 

© Dareos Khalili

 

©Andreas Paradise

 

© Ariadni Pediotaki

 

© Sakis Dazanis

 

© Eleni Onassoglou

 

© Eleni Onassoglou

 

© Manos Chrisovergis

 

© Panagiotis Skalkotos

 

© Christos Vatalachos

 

© Thanasis Karatzas

 

© Panos Arvanitakis

 

©Maria Kappatou

 

© Efthimis Mouratidis

 

© Dareos Khalili

 

*Το Ηοme θα κάνει πρεμιέρα στην Casa Bianca της Θεσσαλονίκης στις 19 Ιανουαρίου του 2015 και θα περιλαμβάνει όλες τις τελικές επιλογές εργασίες, που προέκυψαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, με θέμα "Ηome".

Διάρκεια μέχρι 12.2.2015.

Οργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr)

 

Οι φωτογράφοι που θα συμμετέχουν και που θα παρουσιάσουν από περίπου 10 φωτογραφίες έκαστος είναι οι: Μάνος Χρυσοβέργης, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Λίλη Ζουμπούλη, Αριάδνη Πεδιωτάκη,Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ελένη Ονάσογλου, Γεωργία Πανάκια, Θανάσης Καρατζάς, Παναγιώτης Σκαλκώτος, Χρήστος Βαταλάχος, Δαρείος Χαλίλι, Πάνος Αρβανιτάκης, Δήμητρα Χατζηπαύλου, Θανάσης Ράπτης, Ευθύμης Μουρατίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Συμεωνίδης, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Σάκης Δαζάνης και Μαρία Καππάτου.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ