127 έργα στη μεγαλειώδη έκθεση για τις γυναίκες που δίνουν ζωή στον κόσμο

Η έκθεση 'The Great Mother' στο Μιλάνο υμνεί τη δύναμη της μητρότητας, όπως ποτέ άλλοτε
12.9.2015 | 11:55

Rineke Dijkstra

 

Στο Palazzo Reale, στην πρώην έδρα της ιταλικής κυβέρνησης, στο Μιλάνο, άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες της στο κοινό μια μεγάλη έκθεση που δείχνει αυτό που πολλές γυναίκες θεωρούν το παν, την μητρότητα.

 

The Great Mother, είναι μια έκθεση για τη δύναμη των γυναικών. Όχι μόνο για τη δημιουργική δύναμη των μητέρων να δίνουν ζωή αλλά και τη δύναμη που κέρδισαν οι γυναίκες στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 400 έργα τέχνης από 127 σύγχρονους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

 

Η εγκυκλοπαιδική αυτή έκθεση οργανώθηκε από το ίδρυμα Νικολά Τρουσάρντι και την επιμελήθηκε ο Massimiliano Gioni, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου της Νέας Υόρκης. Η έκθεση καλύπτει πάνω από ένα διάστημα 100 ετών τον τεράστιο όγκο δουλειάς που αντιπροσωπεύει το θέμα ιδωμένο από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

Οι 29 αίθουσες του Palazzo είναι γεμάτες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, ταινίες, γλυπτά και εργασία σε ό, τι άλλο μέσο μπορεί να φανταστεί κανείς για να θέσει τα ερωτήματα και να δώσει πιθανώς τις απαντήσεις για αυτό που δημιουργεί τις σχέσεις φύλου και εξουσίας.

 

Ο επιμελητής έχει συμπεριλάβει από φωτογραφίες του Rineke Dijkstra με τις μητέρες να σφίγγουν τα μωρά τους στιγμές μετά τον τοκετό, το γνωστό γλυπτό της Katharina Fritsch, με τη Μαντόνα επικαλυμμένη με κίτρινο χρώμα νέον, το έργο του Σαλβαντόρ Νταλί William Tell and Gradiva, μια ερωτική σκηνή ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα μέσα στην έρημο. Επέλεξε άντρες και γυναίκες καλλιτέχνες των οποίων οι αναπαραστάσεις της γέννησης, της παιδικής ηλικίας, της σεξουαλισκότητας και η αρρενωπότητα αναφέρονται σε διάφορες περιόδους της θηλυκότητας και της μητρότητας.

 

Οι 29 αίθουσες του Palazzo είναι γεμάτες με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις, ταινίες, γλυπτά και εργασία σε ό, τι άλλο μέσο μπορεί να φανταστεί κανείς για να θέσει τα ερωτήματα και να δώσει πιθανώς τις απαντήσεις για αυτό που δημιουργεί τις σχέσεις φύλου και εξουσίας.

 

Έργα που δημιουργήθηκαν από τις αρχές της avant-garde εποχής μέχρι σήμερα ενώνονται για να δημιουργήσουν αυτή τη φιλόδοξη έκθεση από την οποία απουσιάζει το εμβληματικό έργο της  Λουίζ Μπουρζουά «Mother” , η ύψους τριάντα ποδιών χάλκινη αράχνη, που έχει  εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία σε ΄ολόκληρο ον κόσμο αλλά υπάρχει αντ΄ αυτής μια ολόκληρη αίθουσα αφιερωμένη στο έργο του καλλιτέχνη. Ακόμα υπάρχουν έργα ανάμεσα σε άλλα της Σίντι Σέρμαν. της Nancy Spero και του Maurizio Cattelan. 

 

Cindy Sherman

 

Katharina Fritsch

 

Dali

 

Louise Bourgeois

 

Nancy Spero

 

Maurizio Cattelan

 

Lenard Nillson

 

Jeff Koons

 

Sarah Lucas

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ