Μερικά απ' τα επαγγέλματα που ΜΟΛΙΣ άνοιξαν (και που δεν είχα ιδέα ότι ήταν κλειστά!)

Μπορούμε πλέον κι εμείς να τα εξασκήσουμε! Εμπρός, ας κάνουμε μια στροφή στην καριέρα μας.
3.7.2011 | 12:02

 

Σχεδόν κυριολεκτική φωτογραφία, που τράβηξε ο Γ.Κ. - όπως και τις υπόλοιπες του ποστ- στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

 

[Επίκαιρο και το ξαναβάζω. Να που έφτασε ο Ιούλιος...]


Διαβάζω για τα 136 κλειστά επαγγέλματα που άνοιξαν απ' τις 2 Ιουλίου. Απ' τις τις 2 Ιουλίου παύει να ισχύει κάθε περιορισμός που:

- περιορίζει τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα,
- θέτει γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος,
- επιβάλλει υποχρεωτικές κατώτατες τιμές κλπ κλπ.

---

 

 

Πάνω είμαι εγώ μεγάλος. Όταν όμως ήμουν μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης και σκουπιδιάρης και εισπράκτορας. Αστροναύτης για "να πετάω", σκουπιδιάρης "επειδή ταξιδεύουν στην πόλη πιασμένοι στο πίσω μέρος του ανοιχτού φορτηγού" (ω, η παιδική αφέλεια!) και εισπράκτορας λεωφορείου "επειδή έχει δικό του κουβούκλιο, κόβει εισιτήρια, παίρνει λεφτά, και έχει και μικρόφωνο για να φωνάζει τις στάσεις!"

 

Δεν έγινα αστροναύτης γιατί ήθελε πολύ δουλειά και κόπο (αλλιώς θα με παίρνανε), δεν έγινα σκουπιδιάρης γιατί κάποτε συνειδητοποίησα τι ακριβώς απαιτεί η συγκεκριμένη δουλειά, δεν έγινα εισπράκτορας γιατί οι εισπράκτορες καταργήθηκαν και τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης έχουν αυτόματα μηχανήματα πλέον και μια γυναικεία ηχογραφημένη φωνή που φωνάζει τις στάσεις.

 

Διαβάζοντας όμως τη συναρπαστική λίστα σκέφτηκα πως μπορώ να κάνω κάποιες άλλες δουλειές, πέρα από δημοσιογράφος και συγγραφέας που (υποτίθεται ότι) είμαι.

 

Να έντεκα επαγγέλματα που μου γυάλισαν - ενώ ταυτόχρονα σκεφτόμουν γιατί άραγε να υπήρχαν σ' αυτά οι περιορισμοί...

 

 

Αργυραμοιβός! ("ανταλλάκτης νομισμάτων, ξένου σε εγχώριο ή αντιστρόφως, με αμοιβή του τη διαφορά -spread- μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης του νομίσματος")

 

Γομωτής - πυροδότης! (επίγειες-υπόγειες-υποθαλάσσιες ανατινάξεις, ακούγεται κουλ.)

 

Δύτης! (Θάλασσα!)

 

Εκμισθωτής Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής! (Κι άλλη θάλασσα!)

 

Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών! (Έμαθα ότι το Γωγουλίνι τα έχει με έναν τέτοιο, αλλά αυτό δε με πτοεί.)

 

Θαλάσσιο ταξί! (Υπέροχο)

 

Λάντζα Μηχανοκίνητου Σκάφους! (Οτιδήποτε σε σχέση με θάλασσα, ακόμα και λάντζα!)

 

Ραδιοτεχνίτης! (Μόνο αν σχετίζεται με το να επιδιορθώνω ραδιόφωνα όπως ο Ιάσων και ο Άλκης στο Ρετιρέ. Αν όμως σχετίζεται με ραδιενέργεια αποσύρω το ενδιαφέρον μου.)

 

Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής! (για ευνόητους λόγους)

 

Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας! (???)

 

Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού! (ό,τι πρέπει για μένα)

 

Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας! (δεν ξέρω τι είναι αλλά ακούγεται πολύχρωμο και εύκολο - αν και σίγουρα δε θα είναι)

 

[Το πολυσυζητημένο Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου! είναι εκτός συναγωνισμού.]

 

 

*Πέρα απ' την πλάκα βρήκα δύο επαγγέλματα που ήθελα να κάνω στην εφηβεία μου και που απ' τις 2 Ιουλίου θα είναι ανοιχτά!

 

Σκηνοθέτης! (Ακόμα θέλω αλλά τεμπελιάζω)

 

+

Εφημεριδοπώλης! (Έβλεπα τους βαριεστημένους περιπτεράδες και σκεφτόμουν: Αχ, ας είχα εγώ περίπτερο - κάθε μέρα θα μπορούσα να διαβάζω όλες τις εφημερίδες δωρεάν, όλα τα περιοδικά, ΟΛΑ, σκέτος παράδεισος...)

 

 

:)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
29 Σχόλια
123
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 24.5.2011 | 14:35
Περιττό να σου πω πως τα 3 (αστροναύτης και σκουπιδιάρης και εισπράκτορας) τα ήθελα και εγώ για τους ιδιους ακριβως λογους:-PP
Άρης Δημοκίδης 24.5.2011 | 14:36
Δε μπορεί! Απίστευτο
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 24.5.2011 | 14:43
ειμαστε αδερφες (ψυχες;-))
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2011 | 14:44
μήπως είστε χαμένα αδέρφια ρε παιδιά; :)
Άρης Δημοκίδης 24.5.2011 | 15:03
ακόμα καλύτερη θεωρία συνωμοσίας, ότι είμαστε το ίδιο πρόσωπο (το ίδιο πίστευαν πολύ για μένα κι ένα άλλο μέλος της Lifo Team...)
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2011 | 15:04
Πολύ ωραίο ποστ και πολύ καλές φωτογραφίες. Χαίρομαι να διαβάζω τέτοια :-)
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2011 | 15:25
Έχω ένα φίλο που όταν ήταν μικρός ήθελε να δουλεύει στα διόδια : "Μα όλη μέρα κάθονται και τους δίνουν λεφτά !" :)
Ελπίζω πάντως να υπάρχουν πολλά κατασχεμένα πλοία γιατί θα μαζευτούμε πολλοί..!
avatar
Ντροπαλός 24.5.2011 | 15:45
Καλημέρα,
Λες τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος να λέγονται επισήμως υπηρεσίες αργυραμοιβού ή κάτι το αντίστοιχο;
Εάν η λάτζα μηχανοκίνητου σκάφους είναι η κλασσική λάτζα, θα άντεχες τρεις η ώρα την νύχτα να πηγαίνεις εφόδια σε ένα πλοίο κλπ;
Σχετικά με τον φύλακα κατασχεμένου πλοίου βρήκα αυτό
http://www.ermis.gov.gr/portal/pls/portal/sdportalv2.print_page?p_service_id=10914889

Δεν βρήκα, όμως, πώς προσδιορίζονται οι αμοιβές και σκέφτομαι πως εάν τυχόν έχουν να κάνουν με την αξία του φυλασσόμενου αντικειμένου (συν υπερωρίες που θα προκύψουν, νυχτερινά, αργίες κλπ), τότε θα συνέφερε για αυτούς, που είναι μέσα να μείνει κλειστό.
Από την άλλη με το άνοιγμα, όπως και με τα άλλα επαγγέλματα, και με την απαγόρευση συνεννόησης των τιμών θα πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσελκύσουν τον πελάτη.

Οι πιο πολλές αναρτήσεις, που έχω διαβάσει δεν ειρωνεύονται μόνο το άνοιγμα του επαγγέλματος του "φύλακα κατασχεμένου πλοίου", αλλά την λίστα ειδικότερα. Δεν αμφιβάλλω πως πρέπει να ανοίξουν και άλλα (όλα) τα επαγγέλματα και ουσιαστικά, όχι τυπικά.
Πριν, όμως, ειρωνευθούμε για το ότι άνοιξε π.χ το επάγγελμα του αισθητικού, ας μπούμε στην θέση αυτού ή αυτής, που επέλεξε την συγκεκριμένη κατεύθυνση για να μπει γρήγορα στην αγορα εργασίας και εκεί που έλεγε ότι αποφοιτώντας θα άνοιγε το στούντιό του, ανακάλυψε ότι δεν ήταν εύκολο να το κάνει, διότι υπήρχε και άλλο κέντρο κοντά με αποτέλεσμα το νέο κέντρο να τού "κόβει" την δουλειά του παλιού (υποψιάζομαι ότι εκεί θα ήταν το "κλειστό", στους γεωγραφικούς περιορισμούς).
Άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν σημαίνει φυσικά, ότι ανοίγονται χωρίς τυπικά προσόντα. Δεν μπορείς να ανοίξεις γραφείο αισθητικής (μιας και το πιάσαμε) χωρίς να είσαι αισθητικός.
Το ζήτημα, από την άλλη είναι εάν σού επιτρέπεται εάν θέλεις να διαθέσεις κεφάλαια και να ανοίξεις αισθητικό στούντιο στελεχωμένο από αισθητικούς. Δεν ξέρω, εάν γίνεται, αλλά γιατί όχι; Εσύ είσαι ο επιχειρηματίας όχι ο επαγγελματίας.
avatar
Ντροπαλός 24.5.2011 | 15:47
"ακόμα καλύτερη θεωρία συνωμοσίας, ότι είμαστε το ίδιο πρόσωπο (το ίδιο πίστευαν πολύ για μένα κι ένα άλλο μέλος της Lifo Team...)"

Α, Μπα?..... :-)
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2011 | 16:49
μου άρεσε γιατί ήταν 11 !
123
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ