Spiegel: Οινούσσες στο Αιγαίο - Το πιο τρελό ελληνικό νησί στον κόσμο!

[Θα ξεκινήσω με μία απορία: Υπάρχουν κι άλλα ελληνικά νησιά στον κόσμο - εκτός Ελλάδος δηλαδή; Γιατί το Spiegel λέει το "πιο τρελό ελληνικό νησί στον κόσμο;". Τέλος απορίας.]
25.7.2011 | 15:19

 

 

Ο Θεόφιλος μου έστειλε το άρθρο που ήταν στα Γερμανικά. Τώρα δε θέλω να φύγω απ' το θέμα και να γράψω ένα ποστ τύπου enteka για τη σχέση μου με τα Γερμανικά -μεγάλη ιστορία-, οπότε πρέπει να πω πως για να το διαβάσω το πέρασα απ' τον αυτόματο μεταφραστή της Google. Απ' αυτόν που περνάνε και τα σπαμ μέιλ που τόσο με διασκεδάζουν με τις αλλοπρόσαλλες μεταφράσεις τους.

 

Ας λύσουμε όμως το μυστήριο του πιο τρελού ελληνικού νησιού στον κόσμο: ιδού το άρθρο όπως βγήκε απ' τον αυτόματο μεταφραστή. Παίρνει λίγη ώρα να συνηθίσεις την εκκεντρική του γλώσσα αλλά τελικά εθίζεσαι...

Ο στόχος του ποστ δεν είναι να παρουσιάσει τόσο το άρθρο του Spiegel όσο να σαχλαμαρίσει με τα ντανταϊστικά αποτελέσματα της μετάφρασης...

 

Οινούσσες στο Αιγαίο - Το πιο τρελό ελληνικό νησί στον κόσμο!

 

Ένα μικροσκοπικό νησάκι και τους τουρίστες: Η περιγραφή των Οινουσσών στον οδηγό ακούγεται σαν παράδεισος. Πλούσια Έλληνες ζουν εδώ - και θα πρέπει να ξέρουν πού είναι στα καλύτερά της! Αλλά ο Stephan Orth έπρεπε να μάθει: Το νησί είναι ιδιαίτερα καλό για την παράλογη εκπλήξεις.

 

Το μοναδικό ξενοδοχείο των Οινουσσών έχει κλείσει αυτό το καλοκαίρι. Ελαττώματα κατασκευής, επείγουσα ανακαίνιση. Το ρολόι είναι ένδεκα το βράδυ. Από ένα από τα τρία μπαρ στο λιμάνι αντηχεί ακόμα δυνατή μουσική, ίσως κάποιος μπορεί να με βοηθήσει εκεί.

 

Από την σκεπαστή βεράντα προσφέρει το ακόλουθο σενάριο: Πίσω από τον πάγκο είναι ένα μικρό αγόρι με ένα λαιμό ταύρο, μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τον μπάρμαν από το "From Dusk Till Dawn" (το ένα με το ρίχνουν τα μαχαίρια στο γιλέκο) έχει. Μόνο οι επισκέπτες του είναι δύο μεθυσμένων νεαρών Ελλήνων που μόλις χέρι-χέρι σε μια μπαλάντα των Scorpions του 1982 να χορεύει. Ενώ τα αγόρια τραγουδούν με θέρμη τη γραμμή "Αυτό είναι το μέρος όπου ανήκω", συνειδητοποιώ πόσο λίγο εφαρμόζεται προς το παρόν για μένα.

«Είσαι τυχερός,» λέει ο μπάρμαν, «έχουμε ένα δωμάτιο για σένα." Έχει ένα φορητό υπολογιστή πίσω από τον πάγκο, έτσι ψάχνει στο YouTube για τα τραγούδια των προηγούμενων δεκαετιών, με τον ήχο για την εγκατάσταση του στην έκπτωση όγκου.

«Είναι διασκεδαστικό να μείνετε στο YMCA" (η οποία προσδιορίζεται, θα λάβουν κάθε κατάλυμα για να ξεφύγουμε εδώ), "Ο χορός όλη τη νύχτα» (εφ 'όσον ελπίζουμε ότι δεν θα), "Relax (δεν το κάνω)" (Hey εσείς οι δύο, παρακαλώ χαλαρή φορές, δεν πρέπει τώρα να απογειωθεί T-shirt σας και έτσι γύρω ανεμίζουν στον αέρα!), «θέλω να απελευθερωθούν" (κι εγώ! Ειδικά από δύο νεαρούς Έλληνες τόπλες με λάγνες κινήσεις χορό μου ξύλινο κύκλο τραπέζι και μιμούνται το μουσικό βίντεο του τραγουδιού, που mimed από το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα). [Προφανώς είναι το I Want to Break Free των Queen].

 

Στην αίθουσα θα πρέπει να κάνετε κάτι άλλο

 

Στη συνέχεια, τέλος, την προσωπική του καλοκαιριού μου χτύπημα της βραδιάς: «Το δωμάτιο είναι έτοιμο," χτύπησε ο μπάρμαν. Ο ίδιος παρουσιάζει ως τον Περικλή και τις κινήσεις μου με το μηχανάκι του μέσα από τα στενά δρομάκια του 400-κάτοικο του χωριού. "Αυτό είναι ένα στούντιο με κουζίνα, θέλαμε πραγματικά να ανοίξει μέχρι πριν από δύο ημέρες», λέει με φωνή βαθιά καπνιστή του.

 

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών, θα πρέπει πιθανώς ακόμα το διακριτικό "I Love Dildo" αυτοκόλλητο αφαιρείται από το τραπέζι της κουζίνας. Ο ένας να κάνει διαφήμιση για την οικεία τρυπήματα και εξειδικευμένο κατάστημα ενηλίκων παιχνίδια που επίσης «γρατζουνιά» έχει να προσφέρει. Τι όμορφη λέξη, πιστεύω στον εαυτό μου, κλείστε την πόρτα μου κάτω δύο φορές και να πάει για ύπνο.

 

Το επόμενο πρωί θα έδινα στις Οινούσσες άλλη μια ευκαιρία. Η περιγραφή στον οδηγό ακουγόταν σαν τα 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα των μικρών νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

Ένα ταξίδι στην τοπική παραλία ("Clear", θα έλεγε για μέτρα αμμοχάλικο με τρεις ομπρέλες)

 


Οι Οινούσσες έχουν επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία: Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ιδιοκτήτες φορτηγού πλοίου και των ναυτικών της γης είναι από εδώ. Σε κάθε δρόμο φως, μια άγκυρα είναι χαραγμένο το χωριό πράσινο παγκάκια γύρω από μία γιγάντιο πυξίδα. Το γραφικό λιμανάκι είναι επενδεδυμένα με χάλκινα αγάλματα του ναυτικού, με το μέταλλο κενό μάτια κοιτάζουν επίμονα πάνω από τη θάλασσα.


«Οι ιδιοκτήτες των οικογενειών έχουν πολλά χρήματα στο εμπόριο και ως εκ τούτου δημιουργηθεί στο νησί», είπε ένα παχύσαρκο οδηγός μοτοποδηλάτου με ένα καπέλο του μπέιζμπολ. Επισημαίνει τα τακτοποιημένα λευκά σπίτια του χωριού, το καθαρό λιμάνι, τα εργοτάξια. Η κοινότητα είναι ένα από τα πλουσιότερα Οινούσσες Ελλάδα, μερικά μέλη της οικογένειας Ωνάση στη δική βίλες εδώ.


Οι τουρίστες δεν είναι πολύ φροντίδα

 

Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν έρχονται από το εξωτερικό, αλλά είναι Έλληνες επαναπατρισθέντες διακοπές που ζουν τώρα στη Νέα Υόρκη, Μελβούρνη ή το Λονδίνο. Μερικές χιλιάδες κάθε καλοκαίρι έρχονται από το μεγαλύτερο γειτονικό νησί της Χίου με το πλοίο εδώ. Ως εκ τούτου Οινούσσες δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί από τον τουρισμό, αντιθέτως, οι τουρίστες είναι εδώ ενδιαφέρονται πραγματικά. Τα χρήματά σας δεν είναι σημαντικό εδώ, προσπαθώντας να μην ανησυχείτε γι 'αυτό.

 

Αυτό φαίνεται καθαρά από τον κύριο πόλο έλξης του νησιού, «ένα από τα πιο σημαντικά ναυτικά μουσεία στην Ελλάδα», όπως ένα ενημερωτικό φυλλάδιο από την ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε. Είναι ανοιχτό καθημερινά 10 με 12 ρολόι - πρακτική για σύντομες επισκέψεις, όπως η τακτική πορθμεία με την ηπειρωτική χώρα, φτάνουν το μεσημέρι για ένα ρολόι το πρωί και πάλι σε επτά δίσκο ρολογιού.

 

Στέκομαι στις 10:05 στην είσοδο, ένα κόκκινο κουβά και ένα μπλοκ Wischmobstange το δρόμο. Μουσείο Fortinas Επιμελήτρια, περίπου 80, μαύρο και άσπρο καρό πουκάμισο, μαυρισμένο πρόσωπο, έρχεται σε δερμάτινα σανδάλια καφέ και διακηρύττει: «Δεν έχει ακόμη στεγνώσει Μετάβαση πιείτε έναν καφέ σε 20 λεπτά κάνουμε."

 

Γένεια και τα πολεμικά πλοία

 

 

Μισή ώρα αργότερα τα πόδια μεταξύ των ντεμοντέ προθήκες με τα πλοία μοντέλο με κεραμοσκεπή δωμάτιο που μυρίζει κόλλα. Fortinas ανακατεύει μπροστά, μασά σε κάτι όλη την ώρα και δίνει την αίσθηση χείλη του δυνατά.

Στις οθόνη είναι φαλαινοθηρία βάρκες από τα πραγματικά οστά φαλαινών, πολεμικά πλοία του 18ου Αιώνα με υπέροχα γλυπτά στρατιώτες ειδώλιο - και την αφθονία των φορτηγών πλοίων, των οποίων τα πρωτότυπα ήταν εκατοντάδες μέτρα μήκος. Αμέσως μετά από έντεκα, η πόρτα κλείνει πίσω μου στο παλάτι, το μουσείο έχει πλέον κλείσει.

 

Η ημερήσια διάταξη μου (μικρή για Οινούσσες Οδύσσεια):

 

  • μια άκαρπη συζήτηση με τον μόνο οδηγό ταξί στο νησί (που χρησιμοποιεί τη μονοπωλιακή της θέση και απαιτεί μια πλήρη 50 € για ένα ταξίδι μετ 'επιστροφής)
  • Σουβλάκι-ώστε με μια μάταιη "Σουβλάκι Κώστα» («Συγγνώμη, μάγειρας μας είναι μόνο στην ηπειρωτική χώρα»)

 

Σε ένα καφέ με ένα όνομα που δεν μπορεί να αναπαραχθεί φωνητικά, ο οδηγός ταξί λειτουργεί επίσης ως μαγείρισσα και μάνατζερ. Λέει ότι μπορεί να μου προσφέρει είτε τοστ ή τηγανίτες, τοστ εγώ ώστε με ζαμπόν και τυρί, σερβίρεται με μερικά ραβδιά κουλουράκι στο πιάτο του.

 

Σύντομα λίγα γκρίζα μαλλιά ναυτικοί κάτω στο διπλανό τραπέζι, τους χαιρετήσει με ένα φιλικό χαμόγελο. Σταδιακά, να τα βουνά των διαφόρων πιάτο θαλασσινά εδέσματα. Εδώ είναι το τουριστικό τοστ, όπου τα σκυλιά στη θάλασσα θαλασσινά - τρέχει, ώστε τα δύο μαθήματα στο μεσημεριανό γεύμα σε Οινούσσες.

Ζηλιάρης στραβισμός Ι καλαμαράκια και γαρίδες. Μόνο οι μισοί τη στοίβα των μεγάλων σκοτεινή αχινούς, τα οποία μοιάζουν με μαύρο καστανιές, δεν θα ήθελα να δοκιμάσετε.

 

«Εδώ, το δοκιμάσω», λέει ένας φιλικός πρώην καπετάνιος με τα γυαλιά, ο οποίος έχει παρατηρήσει πιθανώς τα μάτια μου - και τα χέρια μου ένα αχινός και ένα κουταλάκι του γλυκού. Να μην είστε αγενείς τώρα: Το φωτεινό πορτοκαλί εσωτερικό έχει γεύση όπως υγρό, αλμυρό άμμο της θάλασσας.


Το καλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Αιγαίο

 

Θα πρέπει πιθανώς να αποδεχθούν απλώς ότι τίποτα δεν πηγαίνει στις Οινούσσες με τον αναμενόμενο τρόπο. Η απόδειξη, όμως, ότι είμαι πραγματικά στο πιο τρελό ελληνικό νησί στον κόσμο, παρέχει μια βόλτα μετά από όλα το γήπεδο ποδοσφαίρου πριν από την είσοδο. Οι περισσότερες σύγχρονες υψηλής τεχνολογίας συνθετικό χλοοτάπητα και προβολείς, μια κερκίδα κατασκευάστηκε από πολύτιμο λίθο με 1.000 καθίσματα, δίπλα σε ένα υπαίθριο θέατρο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχει συγκρίσιμη πολυτέλεια σε αρένα.

 

Σοφοκλής πιθανότητα υπάρχει, ο αρχιτέκτονας που έχτισε το εργοστάσιο πριν από 13 χρόνια. Ηγείται περήφανα γύρω μου. "Αγαπώ αυτό το στάδιο. Κάθε καλοκαίρι έρχομαι εδώ από την Αθήνα, για να δούμε αν όλα είναι εντάξει." Αρκετά ακριβά ήταν η εκπληκτική, πέντε εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. «Ο επιχειρηματίας έχει μια ναυτιλία που καταβάλλεται, ο οποίος τώρα ζει στο Λονδίνο." Η ζωή θα πρέπει τώρα να ατέλεια, ασφαλισμένοι του Σοφοκλή και χαμόγελα.

 

Πόσες ομάδες είναι εκεί για να Οινούσσες; «Α. Η παίζει απέναντι σε ομάδες από τη Χίο." Μήπως πολλοί θεατές; "Κανονικό είναι τόσο 200, το καλοκαίρι, αλλά υπήρχαν κάποιες φορές και 600." Έτσι, κάθε κάτοικο του νησιού; «Όχι, υπάρχουν μόνο τόσα πολλά, αν και πολλοί επισκέπτες είναι εδώ!"


Ίσως πάρει ακόμη και μερικές ακόμα, αν Οινούσσες έχει ένα ξενοδοχείο και πάλι.

 

 

[Συγχαρητήρια αν φτάσατε μέχρι το τέλος. Μεγάλο κάψιμο, όχι;]

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
12 Σχόλια
12
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2011 | 15:54
Τι ναρκωτικά που παίρνανε οι Μπωντλαίρ κλπ ή οι Beatniks για να γράψουν... Μεταφραστής του google! Πολύ γουστάρω

(μου φαίνεται άμα θέλω να γράψω κάτι (στα ελληνικά εννοείται) θα το γράφω πρώτα στ' αγγλικά και θα το περνάω απ' το μεταφραστή)
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2011 | 15:57
(α, μήπως ρε παιδιά ο Γιωργάκης γράφει τελικά μόνος του τα κείμενα αλλά χρησιμοποιεί το μεταφραστή;)
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2011 | 16:54
το κείμενο είναι απωθητικό, δε διαβάζεται, το παράτησα,
έτσι για να πω μόνο μόνο ότι οι Οινούσες έχουν μεγαλύτερο στόλο απο τη Μ. Βρετανία.
avatar
Ντροπαλός 25.7.2011 | 18:02
Kalhmera,
Ma oi Oinousses den einai to nhsi poy bgazei efoplistes; Den nomizv na polynoiazontai gia ton toyrismo (kai endexomenvs kai kala na kanoyn).
To monadiko jenodoxeio profanvs yparxei -kata kyrio logo- gia na menoyn ta stelexh tvn naytiliakvn, otan toys kaloyn ta afentika toys gia doyleis sta ejoxika toys ekei.
Ena allo mh-toyristiko nhsi einai h Kalymnos opoy zei kyrivs apo thn alieia.
Perimenoyme 11ada me thn sxesh soy me thn germanikh glvssa :-)
Ntropalos
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2011 | 18:21
@ 17.03
μα γιατιιιί; είναι γαμάτο.

μόλις το διάβασα πήγα να διαβάσω άλλα άρθρα και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ... είναι σα να περιστρέφεσαι γρήγορα επί τόπου για ένα λεπτό και μόλις σταματήσεις σου φαίνεται πως γυρίζουν όλα! σκέτη μαστούρα χαχαχα

αυτό νομίζω είναι σχετικό: http://www.youtube.com/watch?v=IA8yioDNpXw

κι αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=lbYYJeXJH9I
Aptemida 25.7.2011 | 19:12
To diABASA olo to keimeno.Nai einai kammeno alla emeis oi maximoi kamenoi ta exoume gia prwino.EImai apo Xio menw sthn Xio exw paei Egnousa (etsi thn leme edw) 2 me 3 fores.Einai etsi akribws opows ta perigrafei.Bebaia ean pragmatika thelete extreme katastaseis sas kalw kurie Arh gia 1 week sta endoksa Psara.4 wres apo xio me kanonikotato ksenodoxeio kai baraki.Gia pragnatikh apomwnosh kai hremia.

Kalo Kalokairi
avatar
Ανώνυμος/η 25.7.2011 | 23:16
Ωραία τα λέτε όλοι αλλά οι μισοί μου βγάλατε τα μάτια με τα γκρίκ-λις σας! Προσπαθείστε να βάζετε και Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Α και με κενά και στο τέλος μας βλέπω με εγκεφαλικό όλους μαζί.

Προς Άρη και υπόλοιπους της ομάδας lifo:

Γιατί δεν απαγορεύετε τα greeklish στα σχόλια βάζοντας ταυτόχρονα ένα link με μια ελληνική γραμματοσειρά για όσους θέλουν ώστε να την εγκαταστήσουν στο PC τους και να γράφουνε σαν νοήμονες άνθρωποι στη γλώσσα τους.
Άρης Δημοκίδης 26.7.2011 | 04:42
Θα το μεταφέρω :)
avatar
Ντροπαλός 26.7.2011 | 13:54
@ Anvnymos 23:16

Kalhmera,
Oi ypologistes sthn doyleia exoyn egkatesthmeno mono latiniko alfabhto, mias kai to 100% tvn epikoinvnivn mas einai ypoxrevtiko na diejagontai sta agglika, kai o IT-manager den afhnei na "katebazoyme" ston ypologisth.
Profanvs protimv kai 'gv na mporoysa na grafv me ellhnikoys xarakthres, alla sthn sygkekrimenh periptvsh den mporv.
Synepvs prin na proteineis metra logokrisias ua prepei na labeis yp' ocin soy oles tis peristaseis
Ntropalos
avatar
Ανώνυμος/η 26.7.2011 | 17:36
Αγαπητέ Ντροπαλέ!

Δεν ντρέπεσε να μπαίνεις στη LIFO εν ώρα εργασίας θέλεις να μου ζητήσεις και τα ρέστα. Τουλάχιστον διάβαζε και άσε τους σχολιασμούς. Έτσι δεν πάει μπροστά η χώρα αλλά θα βουλιάξεις και το αφεντικό σου.

Καλά πλάκα κάνω. Νομίζω πάντως πως υπάρχει λύση και για την περίπτωσή σου. Υπάρχει εφαρμογή που γυρίζει τα γκρίκλις σε ελληνικά αλλά και πάλι χρειάζεται να το φροντίσουν τα παιδιά της LIFO ώστε να τρέχει μέσα από τις σελίδες τους. Άντε και καλές κριτικές στον Άρη!
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ