Η νέα ανόητη ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ: Τεχνοφασισμός

Θεωρεί φασισμό την ηλεκτρονική ψηφοφορία και δημοκρατία τους τραμπουκισμούς και την παρεμπόδιση ψηφοφορίας; Δεν είναι όλα *φασισμός*.
5.11.2012 | 14:30

 

 

 

 

Συγνώμη τώρα: είναι σοβαρά πράγματα αυτά με τον τεχνοφασισμό; Αυτά που έγραψε ο Σύριζα στη διακήρυξή του είναι μάλλον μπερδεμένα.

 

 


Agiati Benardou says: Δευτεριάτικο quiz: Τι σημαίνει "τεχνοφασισμός";

1) Το σύνολο των τεχνών που εξυμνούν και πλαισιώνουν ολοκληρωτικά καθεστώτα.
2) Η συνεχής, επαναλαμβανόμενη και βασανιστική ακρόαση μουσικής techno.
3) Η χρήση της τεχνολογίας προς διευκόλυνση και επιτάχυνση διαδικασιών οι οποίες μέχρι πρότινος γίνονταν με το χέρι.

 

[via Leonidas Antonopoulos]

 

Η εικονική πραγματικότητα: "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την παιδεία"

 

Και η κανονική πραγματικότητα: (η ηλεκτρονική συμμετοχη που υπήρξε με βαση αυτους που εχουν δικαιωμα ψηφου) ΑΠΘ 76,6%, Πάντειο 75,7%, Χαροκόπειο 96,7%, Θεσσαλίας 76,6%, Ιόνιο 87,6%, Δημ.Θράκης 83,7%.

 

("Η τεχνολογική μέριμνα για το αδιάβλητο μιας ψηφοφορίας δεν είναι τεχνοφασισμός αλλά το να πιστεύει κανείς ότι είναι, σίγουρα είναι τεχνοφοβία", γράφει ο Νικόλαος Ζήσιμος.)

 

Κάποιος ρώτησε τους βουλευτές του Σύριζα στο Facebook: κ.κ. Petros Tatsopoulos και Dimitris Papadimoulis, θα μας πείτε παρακαλώ τι εννοεί εδώ ο ποιητής; Οι καθηγητές πανεπιστημίου που συμμετείχαν με ποσοστά 75-95% στην ηλεκτρονική ψηφοφορία συμμετείχαν σε μια "τεχνοφασιστική" ψηφοφορία; Τέλος, γνωρίζετε μήπως σε ποιόν νομό κατεβαίνει υποψήφια η Ελένη Λουκά, για να μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα;

 

 

Ας δεχτούμε ότι έχει δίκιο σε όλα για τα Πανεπιστήμια ο Σύριζα. Όμως δεν είναι ειρωνεία να θεωρεί φασισμό την ηλεκτρονική ψηφοφορία και δημοκρατία τους τραμπουκισμούς και την παρεμπόδιση ψηφοφορίας;

 

Γράφει ο Παύλος Αθανασόπουλος: "Κατα τον ΣΥΡΙΖΑ η ηλεκτρονικη ψηφοφορια στα ΑΕΙ, στην οποια πηρε μερος το 80% των εχοντων δικαιωμα ψηφου, ειναι τεχνοφασισμος.

Αντιθετα η με την βια παρεμποδιση της ψηφοφοριας με καλπη, η τραμπουκικη καταλυση της νομιμοτητας, το κτισιμο των καθηγητων, ειναι δημοκρατικοι αγωνες. Τον ΣΥΡΙΖΑ φαινεται οτι θα ειχε υποψη του ο Οργουελ οταν εγραφε για τη νεα γλωσσα."

 

Ο Stelios Mintsidis πρόσθεσε: "Θεωρώ εξαιρετικά μεγάλη αστοχία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για "τεχνοφασισμό" με αφορμή την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ΑΕΙ.

Την στιγμή που η Αριστερά σύσσωμη προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι ο φασισμός είναι ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ επικίνδυνο πράγμα, και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο άκριτα και ισοπεδωτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακριβώς αυτό με την ανακοίνωσή του.
Μία ατυχέστατη στιγμή για το κόμμα, και το λέω πολύ ευγενικά."

 

Το ξέρω πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Πανεπιστήμια δεν είναι η άμεση δημοκρατία που ονειρεύονται οι φανς της, κι ότι στην άμεση δημοκρατία θα έθεταν αυτοί τα ερωτήματα ("Δια βοής γίνεται η Άμεση Δημοκρατία ρε! Όχι με κοbιούτερ, τέκνο και χάουζ!" διάβασα πριν). Και δέχομαι ότι εκείνη θα είναι εξαιρετική δημοκρατία. Από κάπου όμως δεν πρέπει να γίνει η αρχή; 

 

Αν ο Σύριζα έχει στοιχεία πως γίνεται νοθεία μέσω των κομπιούτερ ας τα καταθέσει. Το να λέει εκ των προτέρων απερίφραστα ότι "καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" είναι σα να κατηγορεί την άψυχη τεχνολογία για το γαμώτο, παρά να αποδεικνύει γιατί κάτι είναι στραβό και λάθος...  

 

 

 

 

-------------

 

Με αφορμή και όσα άκουσα σε προηγούμενο ποστ μου για την "Άμεση Δημοκρατία" (που ο καθένας την έχει στο μυαλό του έτσι ώστε να βγάζει τα σωστά, γι' αυτόν, αποτελέσματα), καταλήγω στο συμπέρασμα ότι έχουμε ένα άλφα μπέρδεμα με τις ψηφοφορίες γενικώς. 

Τις σεβόμαστε ή όχι; Πότε είναι σωστές και δημοκρατικές; Απαντήσεις δεν έχω - και το παραδέχομαι. Είναι μεγάλη η κουβέντα που πρέπει να γίνει. 

 

Ο Τσίπρας ζητάει εκλογές και πολλοί οπαδοί του θεωρούν πως έχουμε χούντα. Εκλογές βέβαια είχαμε και τον Μάιο, όπου μπήκε και η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, εκλογές είχαμε και τον Ιούνιο και εκλογές μπορεί να έχουμε και πάλι τώρα "για να μιλήσει ο λαός" όπως είπε ο Τσίπρας. Αν όμως μιλήσει ο λαός και δεν δώσει αυτοδυναμία στον Σύριζα αλλά δώσει 20-25% στη Χρυσή Αυγή τότε θα έχουμε χούντα, δημοκρατία ή ψηφοφασισμό;

 

Πραγματικά έχω μπερδευτεί - και το ξέρω πως όσοι διαφωνήσουν μαζί μου θα πουν ότι δεν είμαι αρκετά διαβασμένος, ότι δεν κατέχω το θέμα κι ότι πρέπει να διαβάσω το πεντάτομο έπος του τάδε για την Δημοκρατία πριν τολμήσω να ξαναμιλήσω.

 

Γιατί όμως τα κάνουμε όλα τόσο περίπλοκα; Γιατί επινοούμε ή χρησιμοποιούμε φράσεις που τη μία υποστηρίζουν κάτι (επειδή τυχαίνει να μας συμφέρει) και την άλλη το καταδικάζουν (επειδή δε μας συμφέρει); Αν υπήρχε θέμα νοθείας το πράγμα θα άλλαζε - αλλά δεν αναφέρουν τίποτα τέτοιο.

 

Και γιατί άραγε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαι σίγουρος πως αν τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας βόλευαν το κόμμα θα ζητούσε επέκταση αυτού του τρόπου ψηφοφορίας σε κάθε χώρο εργασίας και σε κάθε γειτονιά (ως κάτι που μας φέρνει κοντύτερα στην άμεση δημοκρατία) ενώ τώρα είναι τεχνοφασισμός; 

 

("Επίσης, να υπερθυμίσουμε στους οπαδούς της Άμεσης Δημοκρατίας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για να γίνει η ιδεολογία τους εφαρμόσιμη. Έτσι, για να ξέρουν ποιο κόμμα να μην ψηφίσουν", λέει ο Θ. Σταφυλάκης.)

 

 

 

 

Ας προσπαθήσουμε να πείσουμε με επιχειρήματα και ας μη μπλεκόμαστε σε θεωρητικές αναλύσεις και σε ατέρμονες διαφωνίες. Μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των πανεπιστημίων; Μπορεί με τον ειλικρινή (κι όχι μικροκομματικό ή κυβερνητικά αυταρχικό) διάλογο να γίνει μια σύνθεση απόψεων αντί να περιχαρακώνονται όλοι και να αλληλοκατηγορούνται για φασισμό;

 

Και τελικά, γίνεται να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε με τέτοια ευκολία τη λέξη φασισμός και τα παράγωγά της για οτιδήποτε απλώς δεν μας αρέσει; Έχει χάσει πλέον κάθε νόημα - και εκτός από κρίμα, αυτό είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο...

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
49 Σχόλια
123
avatar
Dimkon 5.11.2012 | 14:49
Μετά από τέτοιον συλλογισμό πως γίνεται να ψηφίζεις σύριζα? Αλλά είναι αυτό που είπες. Ας βγει κυβέρνηση να φάνε όλοι τα σκ..α να ησυχάσουν γιατί μας τα πρήξαν. Εμείς τα λεφτά τα έχουμε έξω ούτως η άλλως. Και πραγματικά τώρα που το σκέφτομαι θέλω να βγει κυβέρνηση ο σύριζα.
Δελφικός Χρησμός 5.11.2012 | 14:55
Τόσα χρόνια η "αγία" αριστερά έχει 2 ωραίες "καραμελίτσες":

α) Αυτή που αποδίδει τον χαρακτηρισμό του "φασίστα" σε όποιον διαφωνεί με τις απόψεις της.

β) Να χαρακτηρίζει οτιδήποτε σχετίζεται με την έννοια του κέρδος ως "κεφάλαιο"

Ο ΤΣΥΡΙΖΑ να με θυμηθείτε ότι ανεξάρτητα απ'την οικονομική πολιτική που θ ακολουθήσει - απ΄ότι βλέπω έκανε στροφή 180 μοιρών απ'το σοσιαλιστικό μοντέλο ΚΟΥΒΑΣ που τόσο λατρεύει - θα προκαλέσει μεγάλη ιδεολογική σύγχυση στην "κενωνία" καθώς πάει να "παντρέψει" παλαιολιθικές απόψεις,εμμονές καθώς και την μανία καταδίωξης που τον διακατέχει (καλή ώρα όπως αυτή που περιγράφεται στο άρθρο αυτό) με το σήμερα και το αύριο.

Θα συμφωνήσω με τον Άρη ότι ο ισοπεδωτικός χαρακτηρισμός περί φασισμού για οτιδήποτε είναι επικίνδυνος. "Βλέπουν" και νέα παιδιά....
Θεμος 5.11.2012 | 15:01
"Τις σεβόμαστε ή όχι; Πότε είναι σωστές και δημοκρατικές; Απαντήσεις δεν έχω"

Να μια: Οι ψηφοφοριες ειναι δημοκρατικος θεσμος οταν προκειται για επιλογη αποφασης, οχι ατομων. Δηλαδη, εκφραζω την υποστηριξη μου σε μια αποφαση, οχι την εμπιστοσυνη μου σε καποιο ατομο.

avatar
Ανώνυμος/η 5.11.2012 | 19:57
Συμφωνώ! αυτός είναι ο καλύτερος με διαφορά ορισμός των αμεσοκρατικών διαδικασιών.
ΑΛΛΑ, (υπάρχει ένα "αλλά" που συνήθως αγνοούμε) και στην κοινοβουλευτική δημοκρατία υποτίθεται ότι ψηφίζουμε τα κόμματα (τους βουλευτές για να είμαστε πιο σαφείς) βάσει των προεκλογικών τους δεσμέυσεων, εξαγγελιών και προγραμματικών δηλώσεων. οπότε υπάρχει και εδώ το χαρακτηριστικό της ψήφου ως επικήρωσης διαδικασιώς και αποφάσεων και όχι προσώπων. τώρα, στην ελληνική πραγματικότητα (που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει) τα εκάστοτε κόμματα (κυρίως αυτά που βρίσκονται σε κυβερνητικό ρόλο) συνήθως καταπατούν την πλειονότητα των δεσμέυσεών τους και αθετούν το προεκλογικό "συμβόλαιο" που έκαναν με τους ψηφοφόρους. συνήθως μάλιστα αυτό είναι και αναμενόμενο (στο στύλ "έλα μωρε... έτσι τα λέμε, αφού το ξέρεις).
ας έρθουμε τώρα στην άμεση δημοκρατία. κάθε φορά που ο λαός θα ψηφίζει για μία απόφαση (πολύ πιο συγκεκριμένη αυτή τη φορά) κάποιοι θα κληθούν να την εφαρμόσουν. οι "βουλευτές" και πάλι. διαφορετικοί βουλευτές, διορισμένοι ίσως με άλλες διαδικασίες κλπ αλλά βουλευτές και κρατικοί λειτουργοί. αν και αυτοί είναι διεφθαρμένοι, τίποτα δεν εγγυάται την εφαρμογή των λαϊκών επιταγών. αυτό που θέλω να πω είναι πως στην δική μας περίπτωση το ζήτημα είναι η παντελής αναξιοπιστία των *προσώπων*, όχι του πολιτεύματος. τα πρόσωπα, όλα, και οι πολιτικοί και οι πολίτες, χωθήκαμε βαθιά στη διαφθορά είτε όντως οι ίδιοι διεφθαρμένοι και εκμεταλευόμενοι κάθε ευκαίρια να σκίσουμε τον διπλανό μας, είτε κάνοντας τα στραβά μάτια, είτε απλώς μη ασχολούμενοι με τίποτα, γιατί... δε βαριέσαι.... μακρυά απ' τον κ*λο μου και όπου θέλει ας πάει...
αυτό δεν είναι πρόβλημα που λύνεται σε πολιτειακό επίπεδο. άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. μόνο με παιδεία και υπευθυνότητα λύνεται.
avatar
scotto 5.11.2012 | 15:04
Το σιγουρο ειναι οτι με κατι τετοια τερτιπια ο ΣΥΡΙΖΑ κατανταει "Ακρο", απεναντι απο την χρυση αυγη. Ειναι ενα κομμα απανωτων αστοχιων που μεχρι στιγμης ειχαν κακιστα αποτελεσματα στην δημοκρατια. Ειθε να το διαπιστωσουν καποτε και οι ψηφοφοροι του!
avatar
Ανώνυμος/η 5.11.2012 | 22:48
Πες πες ότι ο Σύριζα είναι το άλλο άκρο στο τέλος θα το πιστέψετε. Και σεις και όσοι άλλοι το χάψουν. Οπότε συνεχίστε το πες πες. Ξέρετε εσείς, το έχετε διδαχθεί από τα πολιτικά σας 'ξαδέρφια'.
avatar
scotto 6.11.2012 | 08:22
Ναι καλα το ειπατε. Το εχουμε διδαχτει! Για την ακριβεια εχουμε περασει αμετρητες ωρες στα φροντιστηρια "Μερκελ και Σια" προκειμενου να εμπεδωσουμε οσα θελουν να μας μαθουν. Οπως βλεπετε ομως, αξιος ο μισθος μας. Οπως πολυ ευτστοχα λετε "πες πες" παντα κατι μενει. Τωρα παω να αλλαξω ψευδωνυμο ωγιατι εχω να γραψω και σε αλλα μεσα την μνημονιακη μου προπαγανδα...
Θεμος 5.11.2012 | 15:11
"Επίσης, να υπερθυμίσουμε (sic) στους οπαδούς της Άμεσης Δημοκρατίας ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για να γίνει η ιδεολογία τους εφαρμόσιμη. Έτσι, για να ξέρουν ποιο κόμμα να μην ψηφίσουν", λέει ο Θ. Σταφυλάκης.

Η Δημοκρατια δεν ειναι ιδεολογια, ειναι πολιτικη τεχνολογια. Δεν υπαρχουν κομματα στην Δημοκρατια αφου η πολιτικη γινεται πραξη ολων μας.

Ουτε χρειαζεται παντα να ψηφιζουν ολοι, αρκει ενα αντιπροσωπευτκο δειγμα, αρκετα μεγαλο σε σχεση με το πολιτικο σωμα ωστε να περιοριζεται το στατιστικο λαθος.

avatar
Ανώνυμος/η 5.11.2012 | 19:42
μμμ ναι. μιλάμε για την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη σύγκλιση? ποιός ορίζει αυτό το ποσοστό? και αν ποτέ δεν συγκεντρώνεται? αποφάσεις δεν θα παρθούν ποτέ? ή μήπως θα αποφασίζουν "αναγκαστικά" οι μειοψηφίες...
την πιο "ωραία" υλοποίηση της άμεσης δημοκρατίας την είδαμε στα πανεπιστήμια.
cheesemonger 5.11.2012 | 15:16
Ο ΣΥΡΙΖΑ μου είναι αρκετά συμπαθής, κυρίως λόγω του προοδευτικού χαρακτήρα που (με είχε πείσει ότι) έχει.
Τέτοιες ειδήσεις με κάνουν να αισθάνομαι λίγο μ@λ@κ@ς που τους πιστεύω έστω και λίγο και πολύ απελισμένος επειδή δεν μπορώ πλέον να εντοπίσω το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι γίνεται ρε παιδιά; Τόσοι λίγοι είμαστε οι προοδευτικοί; Είμαστε όλοι τόσο εξαρτημένοι από αυτό το σύστημα όπως το έχουμε μάθει τόσα χρόνια και δεν θα το αλλάξουμε ούτε και τώρα, ένα βήμα πριν την καταστροφή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι η πιο καλή επιλογή αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου αλλά αυτό με τίποτα δε σημαίνει ότι είναι μία καλή επιλογή.

τεχνοφασισμός... δες τι είπανε... σαν να έφαγα κλωτσιά στον εγκέφαλο νοιώθω.
ein Steppenwolf 5.11.2012 | 21:27
«δεν μπορώ πλέον να εντοπίσω το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Βρίσκεται εκτός κοινοβουλίου και πρόκειται για τους Φιλελεύθερους. Δυστυχώς είναι χωρισμένοι σε 4-5 κόμματα (Δράση, «Δημιουργία, Ξανά!», Φιλελεύθερη Συμμαχία, το κόμμα του Ηλία Μόσιαλου, το άλλου του Ραγκούση κτλ.). Μερικοί ακόμα βρίσκονται σε παραδοσιακά κόμματα (Διαμαντοπούλου) ή είναι ελεύθεροι σκοπευτές (Θεόδωρος Σκυλακάκης).
Μένης 6.11.2012 | 03:09
η Διαμαντοπούλου δηλαδή και ο Ραγκούσης είναι ελπίδα για το μέλλον;
η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;;

Επίσης η Φιλελεύθερη Συμμαχία που πρώτο νταλκά της έχει την αναγνώριση "μακεδονικής (sic) μειονότητας" εν ελλάδι δεν νομίζω να υπόσχεται πολλά άλλα. Για τους υπόλοιπους κρατώ επιφυλάξεις (θετικές κ αρνητικές)
ein Steppenwolf 6.11.2012 | 16:24
Μένης 6.11.2012 | 03:09

«Ελπίδα για το μέλλον», όπως το θέτετε ποιητικά, είναι πολύ απλά και αντιποιητικά ο πολιτικός που θα επιχειρήσει να περάσει με κάθε μέσο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Μη φαντάζεστε κάποια μεσσιανική φιγούρα.

Η Διαμαντοπούλου, ο Ραγκούσης και ο Μόσιαλος ήταν οι μόνοι της τελευταίας κυβέρνησης του ΠαΣοΚ που πήγαν να περάσουν μεταρρυθμίσεις. Αυτή της Διαμαντοπούλου πέτυχε στη Βουλή, με πρωτοφανή πλειοψηφία ⅚.
AleaJactaEst 5.11.2012 | 15:16
Η απαντηση βρισκεται μεσα στην ιδια την ερωτηση σου:

"επινοούμε ή χρησιμοποιούμε φράσεις που τη μία υποστηρίζουν κάτι (επειδή τυχαίνει να μας συμφέρει) και την άλλη το καταδικάζουν (επειδή δε μας συμφέρει)"

Δυστυχως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα χναρια του ΠΑΣΟΚ, βαφτιζει τα παντα κατα πως εξυπηρετουν τα συμφεροντα του, τα οποια ειναι και λιγο μπερδεμενα εδω που τα λεμε.
avatar
Wishes_breed_not 5.11.2012 | 15:30
Αυτή είναι η λογική κομμάτων όπως ο σύριζα, που δεν έχουν μια σταθερή και συμπαγή πρόταση διακυβέρνησης. Στηρίζουν την ύπαρξή τους σε μια στείρα αντιπολίτευση και την εκμετάλλευση κάποιας μερίδα πληθυσμού που νιώθει να πνίγεται και είναι διατεθειμένη να πιαστεί απο οποιονδήποτε προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας έστω και ψεύτικη. Είναι κόμματα που τα χαρακτηρίζει ο βερμπαλισμός, ο λαικισμός, η γενικολογία, θολές και μπερδεμένες θέσεις που τις περισσότερες φορές βρίθουν απο αντιφάσεις και η στόχευση στο θυμικό του λαού. Όταν όμως τα προβλήματα αποκρυσταλλωθούν και ζητήσουν πραγματικές λύσεις και όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους εκεί αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο η ένδεια των επιχειρημάτων και των θέσεών τους. Είναι ουσιαστικά λόγος και επιχειρηματολογία πρωτοετή φοιτητή που αυνανίζεται με το φολκλόρ μια κάποιας επανάστασης. Ο φοιτητάκος καλά κάνει, ο πολιτικός οφείλει να είναι σοβαρός. Αυτό το τελευταίο απίθανο γεγονός δε κάνει τίποτα άλλο απο το να δέιχνει ακόμα μια φορά περίτρανα την σύγχιση που υπάρχει μέσα στους κόλπους ενός κόμματος που πραγματικά έχει αδυναμία συγκρότησης και το χαρακτηρίζει η έλλειψη σοβαρότητας.
avatar
vampy-ra 5.11.2012 | 17:23
ελπιζω να αντιλαμβανεσαι την εμφυτη ειρωνεια του να μιλας για "βερμπαλισμο, λαικισμο και γενικολογια" οταν ολο σου το σχολιο αποτελειται απο συρραμμενες φρασουλες - κλισε (οποιωνδηποτε) ελληνων πολιτικων: "στειρα αντιπολιτευση", "σανιδα σωτηριας", "θυμικο του λαου", "πραγματικες λυσεις", "ενδεια επιχειρηματων", κλπ. Αν ο συριζα εχει επιχειρηματολογια πρωτοετη φοιτητη (κατι προφανως φοβερα κακο;), εσυ εχεις γραψει εκθεση πρωτης λυκειου - ή τον πολιτικο λογο καποιου βουλετη τυπου Γκιουλεκα π.χ.
avatar
Wishes_breed_not 5.11.2012 | 18:47
Σ'ευχαριστώ πολύ Μέγα Εσύ Λογοτέχνη, Λεξιπλάστη
Η ανοίκεια επίθεση σου (ωχ κ αυτό το χρησιμοποιούν πολιτικοί και δημοσιογράφοι αφού το χρησιμοποιώ κ εγώ μάλλον δε μπορώ για κάτι καλύτερο, τρομερό επιχείρημα για να μειώσεις την ουσία αυτών που γράφω) αμ τι άλλο δείχνει την σύγχιση και τον εκνευρισμό σου. Δε πειράζει είναι καιρός σιγά σιγά να αποκαλύπτεται ακόμα κ στους λιγότερο ενήμερους το είδος της δημοκρατίας που ευαγγελίζεστε. Μια δημοκρατία στα μέτρα σας, με ερμηνείες κατά βούληση και με εξυπηρέτηση των δικών σας επιχειρημάτων και σκοπών. Δεν είναι καινούργιο φρόυτο, έχει σαπίσει και η μπόχα αναδύεται παντού. Διάβασα το σχόλιο σου παρακάτω το πως σε "ξεπερνα" η σύνδεση της πολιτικής του σύριζα με αυτό το απίθανο καινούργιο παραλήρημα του σύριζα. Προφανώς είσαι ο μόνος. Ή τουλάχιστον είστε εσείς με τις παρωπίδες.
Και ναι είναι κακό όταν είσαι πολιτικός ή πνευματικός ταγός οι λογικές σου διαδρομές, η επιχειρηματολογία σου και γενικά η στάση σου απέναντι στα πράγματα να είναι αυτές ενός πρωτοετή φοιτητή που για πρώτη φορά κοινωνικοποιείται, ασχολείται με πολιτική και αρχίζει να ζυμώνεται με σκέψεις και ιδέες. Σ'αυτόν συγχωρούνται όλα, σ'αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν όχι!
Πως και δε μου έφερες παράδειγμα τον Παπαδημούλη που κάθε φορά που μιλά ακολουθεί και επεξηγηματικό δελτίο τύπου.
avatar
μια κοπελιτσα 5.11.2012 | 16:06
με το συστημα της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας η εφορευτικη επιτροπη δεν εχει τη δυνατοτητα να ελεγχει τη διαδικασια στην πραξη, δεν μπορει να δει ποιος ψηφιζει στη θεση ποιου, ουτε υπο τι συνθηκες (αν καποιος ψηφιζει με το μαχαιρι στο κοκαλο πχ; ακραιο παραδειγμα μεν, ουσιωδες για τον ρολο της εφορευτικης επιτροπης δε).
σε καποιες περιπτωσεις βιαζομαστε να χαρακτηρισουμε πολιτικα μια πραξη βασιζομενοι μονο στην διαδικασια (βλ. το προηγουμενο απαραδεκτο- συγγνωμη- αρθρο σας για την υποτιθεμενη αμεση δημοκρατια και την αποφαση του συλλογου γονεων και κηδεμονων ενος σχολειου να μην δεχτει παιδια ρομα) και σε καποιες αλλες -οπως στην προκειμενη- παραβλεπουμε τη διαδικασια και μιλαμε στα κουτουρου για δημοκρατια.
στην α' περιπτωση δεν εχουμε να κανουμε με μια πραξη αμεσης δημοκρατιας ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδη για να παρθει μια αποφαση επιλεχθηκε μια διαδικασια που εγκρινει η αμεση δημοκρατια. κι αυτο γιατι η αμεση δημοκρατια προβλεπει την υπαρξη κανονων και αναφαιρετων δικαιωματων που δεν γινεται να αμφισβητωνται και να τιθενται σε ψηφιση.
στη β' περιπτωση δεν εχουμε να κανουμε με μια πραξη δημοκρατιας εν γενει, γιατι οι εκλογες δεν ειναι ντε και καλα δημοκρατια. τα νοθευμενα δημοψηφισματα του παρελθοντος στην ελλαδα ηταν δημοκρατια; μηπως ηταν και αμεση δημοκρατια; θα μας τρελανετε; πως ειναι δημοκρατικες οι εκλογες οι οποιες δεν εξασφαλιζουν το αδιαβλητο της ψηφοφοριας; πως ειναι δημοκρατικες οι εκλογες που δεν εξασφαλιζουν ουτε καν το ελευθερο της ψηφοφοριας και δεν ελεγχουν αν ασκειται βια στον ψηφοφορο;
με οση ευκολια κατηγορειτε οποιον ακριτα χρησιμοποιει τη λεξη "φασιστας" για ο,τι δεν του αρεσει, με τοση ευκολια κι εσεις ακριτα βαφτιζετε "δημοκρατικο" ή "αμεσοδημοκρατικο" οτιδηποτε δεν ειναι παρα μια επιφαση δημοκρατιας. το τεντωμα, ομως των εννοιων, αφενος ειναι το βασικο αιτιο για τον εκφυλισμο και τη διαστρεβλωση τους, αφετερου ειναι το πρωτο βημα προς τον λαικισμο.
ας μην μενουμε στην πολιτικη κριτικη που βασιζεται μονο στην εμπειρια, ομως, γιατι ετσι πεφτουμε σε λαθη οπως τα δικα σας, κε δημοκιδη. ας ασχοληθουμε και σε λιγο μεγαλυτερο βαθος με την καθε εννοια προτου σπευσουμε να την μεταποιησουμε.
Άρης Δημοκίδης 5.11.2012 | 16:37
Τα λέτε πολύ ωραία και το δέχομαι ότι τα σκέφτομαι απλοϊκά (και δεν ασχολούμαι σε μεγαλύτερο βάθος πριν μεταποιήσω τις έννοιες).

Όμως πραγματικά μπερδεύομαι με τον Σύριζα: η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι κακή και επικίνδυνη όταν πρόκειται να βγάλει αντίθετα απ' τα αποτελέσματα που θέλουμε - και καλή όταν την κάνει ο μέγας ήρωας Τσάβες;

Δεν καταλαβαίνετε ότι το νόημα όσων γράφω δεν είναι τόσο να αναλυθεί το τι είναι δημοκρατία, αλλά το πόσο ασυνεπή μπορούν να γίνουν τα κόμματα (όλα), ανάλογα με το συμφέρον τους.


avatar
μια κοπελιτσα 5.11.2012 | 17:08
δεχομαι τα σχολια σας για τα κομματα και δεχομαι το οτι δρουν καιροσκοπικα ως επι το πλειστον. κι αυτο συμβαινει ακριβως γιατι δεν εχουν καμια σχεση με την ουσια της δημοκρατιας που ειναι ο διαλογος και η διαμορφωση και ληψη αποφασεων απο εμας για εμας.
μπορει ο στοχος σας να μην ηταν να αναλυσετε τη δημοκρατια, με τα τελευταια αρθρα σας, ομως, ως εναν βαθμο το κανετε, εκουσια ή ακουσια, και σε αυτο εμμενω εγω, στο οτι διαστρεβλωνονται με αυτον τον τροπο εννοιες, θεσμοι και ιδανικα. και θα επαναλαβω: η διαδικασια ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ δεν λεει τιποτα. το περιεχομενο της και το πλαισιο μεσα στο οποιο πραγματοποιειται ειναι που της δινει πολιτικη υφη.
to_kerataki_mou 6.11.2012 | 13:56
Κι αν τα κόμματα είναι συνεπή σε ό,τι λένε ( λέμε τώρα και καμιά . . . ) αλλά τους φορτώνουμε εμείς επιπλέον από αυτά που λένε, σύμφωνα με τις ιδεοληψίες μας ;
Vangelis1972 6.11.2012 | 04:46
Είναι προφανές ποιό είναι το πραγματικό πρόβλημα με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, και όσοι παριστάνουν ότι έχουν θέμα με την αξιοπιστία/εγγυρότητά του είναι υποκριτές και κοινοί ψεύτες. Το «πρόβλημα» είναι ότι η ηλεκτονική ψηφοφορία θα σημάνει το τέλος σε νοσηρές πρακτικές και νοοτροπίες δεκαετιών. Πλέον, δεν θα είναι δυνατή η άγρα ανυποψίαστων φοιτητών με συναλλαγές του στυλ: «Γειά σου φιλαράκι, τί κάνεις; Δεν σε έχω ξαναδεί, θα έρθεις να ψηφίσεις την Κυριακή; Για έλα να σε γράψω στην οργάνωση. Αύριο το απόγευμα θα κάνουμε πάρτυ, κι αφού τώρα πια είσαι δικός μας, είσαι καλεσμένος. Άσε που εμείς έχουμε και τις πιο ωραίες γκόμενες στη Σχολή... άντε τυχεράκια, σ’ έφτιαξα!!! Πού’ σαι μεγάλε, πιάσε και αυτό το φυλλάδιο, έχει τα θέματα των περασμένων ετών στα υποχρεωτικά μαθήματα. Εν τω μεταξύ ξέρεις, ο Καθηγητής Παπαρίδης είναι δικός μας. Πολύ εντάξει τύπος και προσωπικός μου φίλος, άν έχεις πρόβλημα στα επιλογής του, πές μου να του μιλήσω, κτλ, κτλ».
avatar
MariaThessaloniki 6.11.2012 | 13:35
πολύ σωστός Βάγγο. Καψ'τε τα κομπιούτερ, χαλάνε το μαγαζάκι.
avatar
μια κοπελιτσα 6.11.2012 | 14:44
Ως μια εκ των υποκριτων και κοινων ψευτων, θα ηθελα καταρχας να ξεκαθαρισω πως ειμαι κατα των παραταξεων, οπως ειμαι και κατα των κομματων, και οτι πιστευω πως κανενας δεν ειναι πιο πεφωτισμενος απο εσας ή εμενα ωστε να παιρνει στο ονομα μας αποφασεις που μας αφορουν.
Το προβλημα με την ηλ. ψηφοφορια δεν ειναι οτι θα επελθει το τελος των νοσηρων -τω οντι- πρακτικων που περιγραφετε, αφενος γιατι αυτο δεν προκειται να συμβει οσο υπαρχουν μεσα στα πανεπιστημια παραταξεις, που λειτουργουν ως φορεις εξωτερικων συμφεροντων και διαβολεις της ενοτητας και αλληλεγγυης μεταξυ της φοιτητικης κοινοτητας, αφετερου, δε, διοτι οσο οι διαδικασιες ληψης αποφασεων απο-δημοκρατικοποιουνται και συγκεντρωνονται σε ολοενα και λιγοτερα ατομα, τοτε ολοενα και μεγαλυτερη θα ειναι η αναγκη των φοιτητων (και να προσθεσω: και των καθηγητων) να γλειψουν τους κατεχοντες την εξουσια και να πανε με το μερος τους ή στην καλυτερη να μην ασχοληθουν καν, προκειμενου να μην αντιμετωπισουν προβληματα. Επισης, δεν ξερω τι ενημερωση εχετε πανω στον νεο νομο, παντως προβλεπεται η συμμετοχη ενος φοιτητη στο συμβουλιο διοικησης. Αν, λοιπον, πιστευετε πως οι μεγαλοπαραταξεις που φωτογραφιζετε δεν θα φιλησουν κατουρημενες ποδιες προκειμενου αυτος ο ενας να ειναι δικος τους, μαλλον δεν εχετε αντιληφθει πληρως τη φυσιογνωμια του χωρου τους. Κι ακομη, επειδη δεν γνωριζω κατα ποσον εχετε επαφη με την κατασταση στο πανεπιστημιο, να σας ενημερωσω πως οι ιδιες μεγαλοπαραταξεις οχι μονο δεν αντιτιθενται στην ηλεκτρονικη ψηφοφορια, αλλα δινουν και τις ευλογιες τους προκειμενου να συσταθουν τα συμβουλια διοικησης.
Και επειδη θα αναρωτιεστε ποιο ειναι το προβλημα μας, να σας πω: το προβλημα ειναι οτι η ηλεκτρονικη ψηφοφορια ως διαδικασια ειναι αφερεγγυα και -κυριως-οδηγει σε εναν νομο αντισυνταγματικο, αντιδημοκρατικο και αντιεκπαιδευτικο.
Αντι υστερογραφου: επιτελους, δεν ζουμε στον μεσαιωνα, ουτε τα νεα μας ερχονται με ταχυδρομικα περιστερια. Δεν δεχομαι πως καποιος φοιτητης τη σημερον ημερα ειναι ανυποψιαστος, οταν τραβαει χρονια αυτη η κολονια και ολοι μπορουμε να δουμε πεντακαθαρα ποια παραταξη προσκειται πού και τι συμφεροντα προωθει. Για να ειναι ανυποψιαστος, δηλαδη, πρεπει ή να ζουσε μεχρι τωρα σε καποια ζουγκλα χωρις επαφη με την πραγματικοτητα ή να πασχει απο προβληματα αντιληπτικοτητας. Αυτοι οι φοιτητες καθολου ανυποψιαστοι δεν ειναι, αντιθετως μπαινουν στις παραταξεις συνειδητα, απο κει και περα, ομως, ο καθενας για τους δικους του λογους (πολιτικες βλεψεις, ευρεση ερωτικων συντροφων, ευρεση φιλων, κρατηση τραπεζιων σε μπουζουκια και κλαμπ και παει λεγοντας).
Vangelis1972 6.11.2012 | 23:02
@ μια κοπελιτσα 13:35
Τελικά, νομίζω ότι συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα διαφωνούμε. Πάντως:
Α) Η εποχή της πολιτικοποιημένης νεολαίας έχει παρέλθει προ πολλού, η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών είναι απολιτίκ. Αν εξαιρέσουμε κάποιους που μεγάλωσαν μέσα στην ΚΟΒΑ (ή τους αντίστοιχους γόνους όσων συχνάζουν σε μπλε/πράσινα καφενεία - από κάποιες ξεχασμένες γωνιές της ελληνικής επαρχίας), κανείς δεν δίνει δεκάρα για το φοιτητικό κίνημα. Η ιδέα ότι ο Καρδιτσιώτης πρωτοετής που έρχεται στην Αθήνα για σπουδές, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, γνωρίζει εκ των προτέρων σε ποιά παράταξη θα ενταχθεί, είναι ελαφρώς ξεπερασμένη. Ο φοιτητής θα ενταχθεί εκεί που τον βολεύει ή εκεί που θα του κάνουν καλύτερο ψηστήρι (με εκδρομές, πάρτυ, έτοιμες εργασίες και παλιά θέματα εξεταστικών). Γι’ αυτό και κάποιοι επιμένουν στη διατήρηση της υφιστάμενης κουρελαρίας: Οι ηλεκτρονικές εκλογές θα τους φάνε το κουλούρι, ούτως ειπείν.
Το χάλι των φοιτητικών εκλογών είναι το ίδιο ακριβώς με αυτό στα γήπεδα: Η βία στο ποδόσφαιρο δεν θα παταχθεί ποτέ διότι σε μιά πολιτισμένη κερκίδα ο οργανωτής θύρας δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αντίστοιχα, οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι ένα κωλοχ@ν@δικο, αλλιώς ποιός θα ήταν ο λόγος ύπαρξης των φοιτητοπατέρων;
Β) Απέχω από τα αμφιθέτρα τα τελευταία κάμποσα χρόνια, αλλά αυτό που ίσχυε διαχρονικά, ήταν ότι το προεδρείο της ΕΦΕΕ δεν μπορούσε να συνέλθει σε σώμα, διότι κάθε φοιτητική παράταξη εμφάνιζε διαφορετικά εκλογικά αποτελέσματα. Αυτοί οι ήρωες των λαϊκών αγώνων, αυτοί οι μπροστάρηδες των δημοκρατικών διαδικασιών δεν ήταν ούτε σε θέση, ούτε καν για μία χρονιά (!!!) να συμφωνήσουν πόσο τοις εκατό έλαβε η ΝΔΦΚ, πόσο η ΠΑΣΠ και πόσο οι Κινήσεις Συνεργασίας. Και βέβαια, η ταχύτητα με την οποία οι πρωταγωνιστές αυτής αθλιότητας μετακόμιζαν από τα πανεπιστημιακά αμφιθέτρα σε καλοπληρωμένες δουλειές στις Βρυξέλλες ή στον κρατικό μηχανισμό, συναγωνιζόταν μόνο την ταχύτητα με την οποία τα ρωμαϊκά τους σανδάλια (αγορασμένα από την Ηφαίστου στο Μοναστηράκι) αντικαθίσταντο από ιταλικά σκαρπίνια Ferragamo.
Τουλάχιστον, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία κάποιοι τενεκέδες θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι πιο παραγωγικό στη ζωή τους. Ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, τουλάχιστον θα έχουμε την παρηγοριά ότι θα ξέρουμε πλέον ποιά θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών.
avatar
athinaios 5.11.2012 | 16:23
Aνακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών για την ηλεκτρονική ψήφο
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2012/11/a.html

Επιτήρηση και ηλεκτρονική ψηφοφορία
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=725472
"...Κατά την άποψή μου, το τεχνικό ζήτημα του κατά πόσο εξασφαλίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα η μυστικότητα της ψήφου μετά την πληκτρολόγησή της, αν και σημαντικό, είναι δευτερεύον. Το κυριότερο είναι ότι λείπει το στοιχειώδες: η επιβεβαιωμένη από την εφορευτική επιτροπή απομόνωση του ψηφοφόρου κατά τη στιγμή της ψήφου. Με άλλη διατύπωση: Λείπει η επιτήρηση -από την εφορευτική επιτροπή- του ότι δεν υπάρχει επιτήρηση της ψήφου - από όποιον, λόγω θέσεως ισχύος, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψηφοφόρο..."
Θεμος 5.11.2012 | 17:16
"Λείπει η επιτήρηση -από την εφορευτική επιτροπή- του ότι δεν υπάρχει επιτήρηση της ψήφου - από όποιον, λόγω θέσεως ισχύος, θα μπορούσε να επηρεάσει τον ψηφοφόρο..."

Γιατι; Μηπως μεχρι τωρα μπορουσε η επιτροπη να ξερει οτι ο/η ψηφοφορος δεν τελει υπο καταναγκασμο γιατι εχουν απαγαγει τα παιδια του η την εχουν απειλησει με καποιο τροπο;

Οποιος δε θελει να ζυμωσει, πεντε μερες κοσκινιζει.
avatar
st. paul 5.11.2012 | 17:46
Ε, ναι. αυτό δεν ήταν επιχείρημα, αλλήθωρη σοφιστεία ήταν.
Λέμε ό,τι να 'ναι προκειμένου να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας.
AleaJactaEst 5.11.2012 | 19:13
Γιατί όταν ψηφίζεις απο το σπίτι σου παίζει και να σε απειλούν με το περιστροφο στο κεφάλι.

Με την ίδια λογική πρέπει να σταματήσουν και οι online συναλλαγές, το web banking, η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, η καταβολή φορολογικής δήλωσης μέσω Ίντερνετ και άλλες παρόμοιες περιστάσεις οι οποίες ενέχουν υψηλό ρίσκο!
Καλώς ήρθατε στο σωτηριον έτος 1954.
123
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ