Με αφορμή μία (νόμιμη;) αγγελία στο kariera.gr

Αναρωτιόμουν αν η εργασία αυτή που περιγράφει είναι "νόμιμη" (τα εισαγωγικά παραπέμπουν στο πόση συζήτηση μπορεί να σηκώνει κι ο όρος από μόνος του)
14.1.2013 | 13:31

 

 

 

 

Τις προάλλες η Μ.Ρ. μου έστειλε το εξής:

  

Άρη,
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά, με Υγεία, Τύχη και κατακτήσεις!

Έπεσα χτες πάνω σε μία αγγελία στο kariera.gr, για Αθήνα

 

 

 

 

Aναρωτιόμουν αν η εργασία αυτή που περιγράφει είναι """νόμιμη""" (τα εισαγωγικά παραπέμπουν στο πόση συζήτηση μπορεί να σηκώνει κι ο όρος από μόνος του).

 

Φαντάζομαι ότι για να έχει αναρτηθεί από και στο kariera.gr λογικά το έχουν ψάξει και είναι καλυμμένοι οι υπεύθυνοι... Aλλά ακόμα και αν προσπεράσουμε το αυστηρά νομικό του θέματος, και χωρίς να θέλω να φανώ party pooper (και μόνο που ασχολούμαι...), πόσο νορμάλ είναι να βγαίνει έτσι, φάτσα φόρα κάποιος και να λέει ότι η υπηρεσία που παρέχει είναι η συγγραφή εργασιών φοιτητών -προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών- επί πληρωμή;;

 

Κι εγώ ΑΕΙ στην Ελλάδα έβγαλα και το μεταπτυχιακό μου εδώ το έκανα και προφανώς έχω σαφή εικόνα του ξεχαρβαλώματος των ελληνικών πανεπιστημίων και πολλών άλλων ειδικότερων καταστάσεων σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα, κάποια εκ των οποίων κατά καιρούς κιόλας βλέπουν το φως της δημοσιότητας (καθηγητές που τα παίρνουν -ή εκβιάζονται- απ' τις φοιτητικές παρατάξεις για να "γλιστράνε" θέματα ή να "περνάνε" συγκεκριμένους φοιτητές, άλλοι που "τα παίρνουν" φάτσα φόρα για να "περνάνε" φοιτητές, υποψήφιους διδακτορικούς που γράφουν εργασίες άλλων επί πληρωμή και τελειωμό δεν έχει...).

 

Δε λέω ότι πέφτω απ' τα σύννεφα ούτε ότι δεν το έχω δει να συμβαίνει -και θα συνεχίζει να συμβαίνει-, ούτε, ακόμα ακόμα, και ότι οι καθηγητές οι ίδιοι και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δε γνωρίζουν ότι συμβαίνει.

 

Αλλά το περνάμε τόσο αβαβά (ΟΚ, τα κλασικά..."Έέέέέλα μωρέέέε..., όλοι το κάνουν! / 'Έέέέέλα, μωρέ, ποιος δίνει σημασία..." / 'Έέέέέλααα, μωρέ, ποιος θα το καταλάβει;...") που πλέον θα μπαίνει ένας καθηγητής στην αίθουσα και θα λέει "Όποιος έχει τα λεφτά, ας τη δώσει να του την κάνουν έξω. Όποιος δεν έχει... το πούλο!";;

 

Φιλικά,

Μ.Ρ.  

 

 

----------------

 

 

Σχόλια;

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
24 Σχόλια
12
μύρινα. 14.1.2013 | 13:58
http://www.youtube.com/watch?v=ydrNlrwBz1Q
You make me happy when skies are grey 14.1.2013 | 14:00
Αθάνατη Ελληνική Ιδιοσυγκρασία.
cheesemonger 14.1.2013 | 14:03
Ακόμα μία ένεση επιχειρηματικότητας για τον τόπο.
avatar
Cercum 14.1.2013 | 16:59
έλα να Αντλούμε το ΕΣΠΑ Λέμεεεε
Nikatsu 14.1.2013 | 14:04
Όσο "νόμιμα" είναι και τα φροντιστήρια που κάνουν καθηγητές το απόγευμα σε παιδιά...
Μένης 14.1.2013 | 17:01
Καμία σχέση. Εκτός αν αναφέρεσαι στο ότι οι διορισμένοι καθηγητές της δευτεροβάθμιας δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
Κατά τα άλλα, το φροντιστηριακό ιδιαίτερο μάθημα ως υποστηρικτικό (δυστυχώς αναγκαίο κάποιες φορές για να καλύψει κενά του συστήματος ή να ενδυναμώσει κάποιο μαθητή σε τομέα που δυσκολεύεται) δεν έχει καμία σχέση (κυρίως ηθική) με τα παραπάνω. Μακάρι να κάλυπτε το εκπαιδευτικό σύστημα όλες τις ανάγκες και να περίσσευε το ιδιαίτερο, αλλά δεν το λες και "παράνομο".
Nikatsu 15.1.2013 | 07:59
Ένας καθηγητής που είναι μέρος του συστήματος που έχει κενά, το απόγευμα προσπαθεί επί πληρωμή να καλύψει αυτά τα κενά του συστήματος...Γιατί η "βοήθεια" στη συγγραφή μιας πτυχιακής εργασίας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την εξωσχολική "βοήθεια" μαθητών ;Δηλαδή δεν υπάρχει ηθικό θέμα στον καθηγητή που κάνει μάθημα το πρωί σε σχολείο και το απόγευμα κάνει φροντιστήριο στους ίδιους μαθητές;;;Επειδή δηλαδή θεωρούμε ελλειπές το εκπαιδευτικό σύστημα είναι "αναγκαίο" το φροντιστηριακό μάθημα;Στην Κέρκυρα τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι.Καθηγήτές προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει.Η τοπική ΟΛΜΕ η δεν ξέρω πως λέγεται η συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων/καθηγητών αντέδρασε στην κίνηση αυτή.Τα εξωσχολικά φροντιστήρια δεν είναι υποστηρικτικα του εκπαιδευτικού συστήματος.Παρα-εκπαιδευτικό λειτούργημα είναι...(με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως)
avatar
melenechristo 14.1.2013 | 14:08
Έχω συναντήσει και στο παρελθόν παρόμοιες αγγελίες. Και από φροντιστήρια και από ιδιώτες.

Εμένα με ενοχλεί πολύ περισσότερο αυτό καθαυτό το γεγονός παρά το ότι γίνεται στα φανερά.

ΖΗΤΟ Η ΠΑΡΑΠΕΔΗΑ ΜΑΣ!

eva@ 14.1.2013 | 19:02
το ωραιοτερο απο ολα σε αυτες τις "αγγελιες " (που κατα καιρους βγαινουν και στο fcb) ειναι η αμοιβη....

εκει ειναι η απολυτη ξεφτιλα για ολους ...
ειναι 400 ευρω το μηνα χωρς ενσημα αν προκειται για μονιμη συνεργασια και 50 για καθε πτυχιακη οπου οι τρεις πρωτες ειναι δοκιμαστικες και δωρεαν ασχετως το θεμα των σπουδων σου...

Το χειροτερο ειναι πως πολλα πολλα παιδια με πολυ καλες σπουδες και διδακτορικα καταφευγουν σε αυτο το "επαγγελμα"....

υπομονη λοιπον μεχρι να αλλαξει ο τροπος εισαγωγης,τοτε θα γινει πραγματικο show...
thecuriousr 14.1.2013 | 14:15
Η σύγχυση των Ελληνικών Πανεπιστημίων κάποιες φορές είναι γεγονός, αλλά, ενημερωτικά, στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία, υπάρχουν online websites όπου ο καθένας μπορεί να αναλάβει την εργασία και διπλωματική κάποιου ταλαίπωρου φοιτητή που δε μπορεί για τους χ λόγους να την κάνει μόνος του! Αυτό που λες είναι ένα συχνό φαινόμενο στη Μ. Βρετανία και μάλιστα έχω ακούσει και το εξής περιστατικο: Καθηγήτρια να προτείνει σε φοιτήτρια να δώσει τη διπλωματική της σε κάποιον άλλον να την κάνει! Οπότε, ευτυχώς δεν έχουμε και εδώ τα πρωτεία! :)
pouftasamegerasime 14.1.2013 | 14:40
Από την άλλη, στη Μ. Βρετανία (όχι με την τωρινή κατάντια και κάποιων εκεί πανεπιστημίων) αλλά και σε άλλες χώρες που παίρνουν "σοβαρά" το εκπαιδευτικό, αν σε πιάσουν για λογοκλοπή μέχρι και σε "μαύρη λίστα" μπαίνεις, να μην μπορείς να ξαναπεράσεις έξω από "σοβαρό" πανεπιστήμιο.
avatar
kingleon 14.1.2013 | 14:19
Υποθέτω το κλειδί για τη "νομιμότητα" της αγγελίας είναι η λέξη "συνδρομή". Σύμφωνα με την αγγελία, το έργο που αναλαμβάνουν οι καθηγητές δεν είναι η -εξ ολοκλήρου- συγγραφή φοιτητικών εργασιών, αλλά η "συνδρομή" στη συγγραφή αυτών. Οπότε σε τυχόν ερωτήματα προς τους υπεύθυνους του οργανισμού, αυτοί μπορεί να ισχυριστούν ότι η "συνδρομή στη συγγραφή" εξαντλείται σε κάποια είδους επιμέλεια, συμβουλευτική υπηρεσία, βιβλιογραφική έρευνα, γενικώς δηλαδή κάποιου είδους περιφερειακή βοήθεια στη συγγραφη της εργασίας...
avatar
Maybeshewill 14.1.2013 | 14:28
Πλέον τέτοιες αγγελίες υπάρχουν και μέσα στις σχολές και κανείς δεν κάνει τίποτα. Έχω βιώσει τραγικά περιστατικά φοιτητών που δώσανε την πτυχιακή τους έξω και την κάνανε διαφορετικά από ότι έπρεπε οπότε έγιναν ρεζίλι. Σημαντικό πρόβλημα όμως είναι και το ότι και να θες να κάνεις πλέον μια σοβαρή πτυχιακή που μπορεί να χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα υλικά, εργαλεία κτλ δεν πρόκειται να σου τα παρέχουν οπότε ή τα βάζεις από την τσέπη σου ή απλά κάνεις κάτι άλλο για να ξεμπερδεύδεις. Μην απορούμε μέτα γιατί δεν γίνεται έρευνα σε αυτή την χώρα.
wannadance 14.1.2013 | 14:43
Όσο νόμιμες είναι και οι αγγελίες όπου ζητούν άτομα με όριο ηλικίας, μόνο γυναίκες/άντρες, δεν αναγράφουν επωνυμία επιχείρησης, βάζουν ερωτηματικά στο πεδίο "αμοιβή", δεν καθορίζουν επακριβώς τα καθήκοντα. Ειδικά σε αγγελίες γραμματείας , θέλουν και φωτογραφίες, κάποιες φορές και ολόσωμες.

Αγγελίες όπου δεν εξετάζεται αν έχει γίνει τελικά κάποια πρόσληψη ή αν ο αρχικός σκοπός ήταν μόνο η διαφήμιση.

Ασυδοσία, ελληνική μαγκιά και τα μυαλά στα κάγκελα.
pouftasamegerasime 14.1.2013 | 15:41
Αγγελίες που βγαίνουν χωρίς πραγματικό σκοπό πρόσληψης, απλά για βολιδοσκόπηση της αγοράς (κοινώς: για να πάνε 50 άνεργοι, να τους πουν ότι είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν για το βασικό και να πάνε μετά στους ήδη απασχολούμενους στις συγκεκριμένες θέσεις και να τους λένε "τη βλέπεις αυτήν εδώ τη στοίβα;; Βιογραφικά είναι! Ουρά κάνουν κι εσύ μου θες και αύξηση! Ου να μου χαθείς να χάνεσαι!") ή από εταιρείες που απλά θέλουν να φαίνεται η επωνυμία τους στα career sites για να "ακούγεται στην αγορά" ότι κάνουν προσλήψεις ΑΡΑ πάνε καλά και αναπτύσσονται (κι επίσης δεν έχουν σκοπό να προσλάβουν κανέναν). Όπως και αγγελίες που αναγράφουν π.χ. Περιοχή: Θεσσαλονίκη και στο τηλέφωνο σου λένε "Ναι, όμως, θα έρχεσαι Κιλκίς!" κ.ά. τέτοια ευχάριστα...
el.dz 14.1.2013 | 17:00
Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι ΚΑΙ ηθικό. (και το αντίστροφο)
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ