
Για αυτούς που χάρηκαν με τον θάνατο της Θάτσερ
Δεν χάρηκα για τον θάνατο της Θάτσερ. Δεν είχε νόημα, πιστεύω, να χαρώ. Αν το νήμα της ζωής της είχε κοπεί όταν μεσουρανούσε -αν ο θάνατός της επηρέαζε την πολιτική που ακολουθούνταν δηλαδή- ίσως ενδόμυχα να είχα νιώσει κάτι.
Τώρα, μια 87χρονη με άνοια, τι να χαρώ;
Κι όμως, όσο εξουσίαζε η Θάτσερ πολύς κόσμος -και εγώ, ως παιδί που πίστευε αυτά που του έλεγαν οι πόπσταρς που αγαπούσε- ευχόταν να εξαφανιζόταν. Μπορεί να έκανε κάποια καλά ή να βοήθησε σε κάποια πράγματα τους δείκτες της χώρας της, όμως ο ψυχρός τρόπος της και η απέχθειά της για το κοινωνικό κράτος και τα ανθρώπινα δικαιώματα της χάρισαν δικαίως τη ρετσινιά της Bitch.
Από τότε που ανακοινώθηκε ο θάνατος της είδα, εδώ στο LIFO.gr, ένα σωρό σχόλια για την κόλαση που την περιμένει και τα λοιπά...
Ο Δημήτρης Αλικάκος έβαλε αυτήν την εικόνα με σχόλια και αντιδράσεις -στην ανακοίνωση κάποιου ΜΜΕ- για το θάνατο της Θάτσερ:
και σχολίασε:
Αν υποθέσουμε ότι ο κόσμος, αργά αλλά σταθερά, εξευγενίζεται, δηλαδή αποβάλει τα βάρβαρα στοιχεία του (μέσα από την παιδεία, τις τέχνες, την επαφή με άλλους λαούς κοκ), τότε η φράση «σκατά στον τάφο της καριόλας» πρέπει να μας γεμίζει χαρά καθώς είναι το απομεινάρι ενός homo υπό εξαφάνιση.
Ενός είδους που το βάρος της ύπαρξής του ζυγίζει όσο μια τρίχα σε κατάσταση περμανάντ.
(Μη διαγράφετε τίποτα. Βοηθήστε το έργο της ηλεκτρονικής ανασκαφής του μελλοντικού ανθρωπολόγου)
====
Η αλήθεια είναι ότι στο LIFO.gr διαγράψαμε αρκετά απ' τα ακραία σχόλια. Κρίμα για τους μελλοντικούς ανθρωπολόγους.
Από την άγρια, προκαταβολική χαρά των οπαδών της Λίβερπουλ όμως
προτιμώ, και θα προτιμώ για πάντα τον αγαπημένο μου Morrissey. Που όταν η σιδηρά κυρία ήταν πραγματικά Σιδηρά -και κυβερνούσε στριμώχνοντας στη γωνία τις μειονότητες- είχε γράψει το ανατριχιαστικό και μακάβριο έπος του
το υπέροχο αλλά ανησυχητικό τραγούδι Margaret on the Guillotine
=========
[+] Κάτι που είχα γράψει στο enteka παλιότερα και που λογικά θα συμβεί/σταλεί σε όσους το είχαν προπαραγγείλει, σήμερα:
Οι Chumbawamba έχουν ηχογραφήσει ένα ep που αναμένει το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ για να κυκλοφορήσει. Μπορεί κάποιος να το παραγγείλει μόνο απ’ το επίσημο σάιτ του συγκροτήματος με τη βεβαιότητα ότι την επομένη του θανάτου της πρώην πρωθυπουργού το ep θα του σταλεί ταχυδρομικώς.
στο youtube κάποιος έκανε update:
This lighthearted farewell to Margaret Thatcher will figure on the special Thatcher EP you can pre-order on Chumbawamba's own website (/www.chumba.com) or at their concerts and which will released the day she dies!
UPDATE - April 8 2013 : Yessss! At last!! Come on, Chumba, rush to the post-office!!
Υπερβολικό ίσως, δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η κοινωνική πολιτική της Θάτσερ στη δεκαετία του ’80 [έγινε πρωθυπουργός της αγγλίας πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, το μάιο του ‘79] την έφερε αντιμέτωπη με τη λαϊκή οργή – ή με τραγούδια που απαιτούσαν την άμεση εξαφάνισή της. Πέρα από το υπέροχο μακάβριο Margaret on the Guillotine του Morrissey στο YouTube υπάρχουν ένα σωρό τραγούδια, βίντεο ακόμα και θεατρικά που την περιμένουν στη γωνία… Δείχνουν προς την Θάτσερ όση ανθρωπιά έδειχνε αυτή προς τους ανθρώπους; (Μάλλον λιγότερη).
Τα πιο ανάμικτα συναισθήματα μου προκάλεσε ένα κομμάτι που λέγεται the day that thatcher dies, που τελειώνει με μια παιδική χορωδία να τραγουδά: ding dong, the witch is dead…
====
Και για το τέλος:
Μόλις είδα ότι οι Chumbawamba έχουν αλλάξει την πρώτη σελίδα του σάιτ τους, και τώρα βλέπεις αυτό:


Πάντως παρότι ποτέ δεν τη συμπάθησα (και θυμάμαι πολύ καλά τα επεισόδια επί poll tax) δεν τρεφω κανενα σεβασμο σε ανθρώπους που δεν σέβονται το θάνατο του εχθρου τους (ειδικα όταν είναι 87 ετών με Alzheimers.
Άλλωστε είμαι κατά της θανατικής ποινής ακόμα κι αν πρόκειται για κατα συρροήν δολοφόνους και παιδόφιλους

ενδεικτικα λιγα απο το "κατορθωματα" της
Υποστηριζε το απερχάιντ στη νοτια αφρικη, αποκαλουσε τον Νελσον Μαντελα τρομοκρατη, υποστηριζε ενθερμα τον Πινοσετ (δικτατορας κ στρατιωτικος της χιλης που δολοφονησε εργατες), δεν την απασχολουσε το θεμα της νοτιας Ιρλανδιας, Εισχωρουσε ανεληπως στην μεση ανατολη, ασφαλτρωσε τον δρομο για τον πολεμο της τελευταιας δεκαετιας εναν πολεμο που 100.000 ΑΘΩΟΙ ανθρωποι εχασαν την ζωη τους
Οσο για τον αρθρογραφο να δω τι θα ελεγε αν ζουσε στη βορεια Αγγλια οταν η Θατσερ ηταν προθυπουργος..

http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/09/thatcher-flagship-policies-guardian-icm-poll

"...υποστηριζε ενθερμα Πηγή: www.lifo.gr ενθερμα τον Πινοσετ (δικτατορας κ στρατιωτικος της χιλης που δολοφονησε εργατες), ..."
Τη στιγμή που οι δικοί μας υποστήριζαν κάτι κανταϊφηδες και κάτι αραφάτηδες! Που οι εν' Ελλάδι αριστεροί μάχονταν μέχρι την τελευταία στιγμή υπέρ των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων (ο δε Γλέζος μέχρι και στις κηδείες του Χότζα έτρεχε)!! Δεν ήταν άγια η κυρία. Τα συμφέροντα της χώρας της προσπαθούσε να υπερασπίσει (σε αντίθεση με τους δικούς μας σοσιαλιστές των 80ς). Αλλά με λίγο στανιό η υποκρισία παρακαλώ
"Υποστηριζε το απερχάιντ στη νοτια αφρικη "
Ότι να ναι! Δες τι λέει η αριστερή Guardian
How Margaret Thatcher helped end apartheid – despite herself
http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/10/margaret-thatcher-apartheid-mandela
Για δες επίσης στο άρθρο γιατί αποκάλεσε τον Νελσον Μαντελα τρομοκράτη:
"In the mid 1980s the South African government blew up the ANC offices in London and tried to kidnap its members in London, including Thabo Mbeki and Oliver Tambo. "



Εφόσον ο νεοφιλελευθερισμός κάνει τους πολίτες του φτωχότερους,
η λύση είναι κάτι άλλο. Μπορεί όχι ο ελληνικός λαϊκισμός, αλλά σίγουρα όχι αυτό.



«Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πιο διχαστική και καταστροφική πρωθυπουργός της σύγχρονης εποχής. Μαζική ανεργία, κλεισμένα εργοστάσια, κατεστραμμένες κοινότητες, αυτή είναι η κληρονομία της. Ήταν μια μαχήτρια και ο εχθρός της ήταν η βρετανική εργατική τάξη.
Στις νίκες της αυτές την βοήθησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ηγέτες του Εργατικού Κόμματος και πολλών Συνδικάτων. Η σημερινή άθλια κατάσταση οφείλεται στις πολιτικές που αυτή άρχισε. Το βηματισμό της τον ακολούθησαν κι άλλοι πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Τόνι Μπλερ. Εκείνη ήταν ο οργανοπαίχτης κι αυτός ήταν η μαϊμού που χόρευε.
...
Θυμηθείτε τότε που αποκαλούσε τον Μαντέλα τρομοκράτη κι έπινε το τσάι της με τον βασανιστή και δολοφόνο Πινοτσέτ.
Πώς να την τιμήσουμε, όπως της αξίζει; Να ιδιωτικοποιήσουμε την κηδεία της. Να την βγάλουμε σε δημοπρασία και να την αναθέσουμε στη φθηνότερο μειοδότη. Αυτό θα ήθελε και η ίδια».

Ξεχναμε προφανως οτι την ωρα που οι βρετανοι εβγαζαν για πρωθυπουργο τους την Θατσερ για σχεδον 2 δεκαετιες(που παρελαβε την καταρρεουσα οικονομια της χωρας της και σε μερικα χρονια την εκανε υπερδυναμη),εμεις ψηφιζαμε τον λαικιστη Ανδρεα, τον ΓΑΠ και τον Κωστα Καραμανλη Β' τον νωθρο!
Ποσο φαινεται απο χιλιομετρα οτι δεν εχουμε καταλαβει το παραμικρο απο την κριση! Οτι ο τροπος που αξιολογουμε τους ηγετες μας ειναι γελοιος. Οτι ψηφιζουμε παντα τον πιο παραμυθα! Και οτι οποιος τολμησει διαχρονικα να πει αληθειες βρισκεται πολυ γρηγορα στον πατο της δημοτικοτητας...


Τα συμπερασματα που βγαλατε για μενα(πολυ ευκολα εχω να πω) απλως σας τα επιστρεφω.


http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/edmundconway/6505670/North-Sea-oil-is-dragging-us-into-the-red.html


Ο βρετανικός κόσμος έγινε επί Θάτσερ, φτωχότερος, με μεγαλύτερη ανεργία, λιγότερο μορφωμένος, λιγότερο δημοκρατικός και περισσότερο άνισος και γκετοποιημένος.
Το αν έγινε σπουδαίος παίκτης η Βρετανία στον διπλωματικό και επιχειρηματικό κόσμο νοιάζει μόνο αυτούς που παίζουν σκάκι με τους λαούς.

Τι άλλες μπαφούφες θα διαβάσουμε! Γιατί ρε αδελφέ δεν ρίχνεις μια ματιά στα νούμερα αντί να αναπαράγεις τα τσιτάτα που διαβάσεις στο twitter και το facebook; Για δες που βρίσκονταν το εθνικό προϊόν της ΜΒ όταν ανέλαβε η Θάτσερ και που βρέθηκε όταν έφυγε! Έλεος σε εσένα και σε αυτούς που ψηφίζουν τέτοια σχόλια χωρίς να έχουν ιδέα για το αν αληθεύουν ή όχι!

http://www.guardian.co.uk/politics/datablog/2013/apr/08/britain-changed-margaret-thatcher-charts
Πάρε inequality rating, πάρε poverty rating, πάρε unemployment, πάρε καταστολή του συνδικαλισμού, πάρε female to male salary gap και άσε μας στον πόνο μας.

Μια ερωτησούλα θα σου κάνω - τι είναι καλύτερο ο εργάτης να αμοίβεται με 500 ευρώ και ο εργοστασιάρχης με 10000ευρώ; Ή ο εργάτης με 2000 ευρώ και ο εργοστασιάρχης με 200,000ευρώ; Βάση του ορισμού ("% of population below 60% median income") η φτώχεια είναι υψηλότερη στην δεύτερη περίπτωση. Αποτελεί δηλαδή σχετικό και όχι απόλυτο μέγεθος!

Δηλαδή ακόμα και αν ισχύει αυτό που λες για το "μέσο" εισόδημα, έχουμε το κλασσικό χείριστο αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Εσύ λες τώρα ότι επειδή ο δείκτης της φτώχειας είναι σχετικός και όταν το σχετικό μου εισόδημα πέφτει από το 50 στο 20 από αυτό των πλουσίων αλλά των πλουσίων ανέβει πολύ, ε θα φάμε και εμείς κάτι παραπάνω. Well αυτή η λογική με βρίσκει αντίθετο συγγνώμη αλλά και οι υπόλοιποι δείκτες της αγγλικής κοινωνίας νομίζω ότι διαψεύδουν τον ισχυρισμό σου.
Δεν μπορεί με διπλασιασμό των ανέργων (μάντεψε από ποια τάξη προέρχονται οι άνεργοι) να επιχειρηματολογείς ότι η λαική τάξη πέρασε καλύτερα.
Βλέπω δεν θίγεις επίσης καν θέματα δημοκρατίας, καταστολής, δικαιωμάτων και εξωτερικής πολιτικής. Οι νεοφιλελεύθεροι τα ξεχνάτε αυτά συχνά όταν ανεβαίνουν οι δείκτες σας.

Ποιος αριθμητικός μέσος ρε μεγάλε! Ο διάμεσος είναι!
"δεν καταλαβαίνω πως να το κρίνει κανείς αυτό και πως λες ότι ανέβηκε, ούτε μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να ορίσει κανείς ως εισόδημα όλου του πληθυσμού"
Τι λες για την αξία όλων των υπηρεσιών και αγαθών που πουλήθηκαν (και αγοράστηκαν) σε ένα χρονικό διάστημα; Ή το σύνολο των εισοδημάτων (ημερομίσθια, ενοίκια, γεωπρόσοδοι, τόκοι κτλ.) που δημιουργήθηκαν το ίδιο διάστημα; Σημειωτέον πως τα δύο μεγέθη είναι ίσα. Και τα ονομάζουμε ΑΕΠ!
"ασχέτως αν ανέβηκε το εισόδημα όλου του πληθυσμού γενικά και αόριστα...φτωχοί φτωχότεροι "
Καταλαβαίνεις πόσο ότι να ναι είναι αυτό που γράφεις; Άντε πάμε πενηνταράκια - Οι αποκλίσεις στα (1 μήλο,1 μήλο,1 μήλο,1 μήλο,1 μήλο,1 μήλο) είναι μικρότερες από τις αποκλίσεις στα (2 μήλα,4 μήλα,3 μήλα, 2 μήλα,6 μήλα,9 μήλα). Και ισχυρίζεται πως για αυτό εκείνος που τρώει 2 μήλα (άσε τους άλλους που τρώνε 3,4) στην δεύτερη περίπτωση είναι λιγότερο χορτάτος από εκείνους που τρώνε 1 στη πρώτη!
"οι υπόλοιποι δείκτες της αγγλικής κοινωνίας νομίζω ότι διαψεύδουν τον ισχυρισμό σου."
Το άρθρο του Crafts το διάβασες; Ή σε καλύπτει το twitter;
"Οι νεοφιλελεύθεροι τα ξεχνάτε αυτά συχνά όταν ανεβαίνουν οι δείκτες σας. "
Οι νεοφιλελέδες οι Οβραίοι του 21ου αιώνα! Ο αχυράνθρωπας που γουστάρουμε! Άσε που όποιος δεν συμφωνεί με το ότι η Θάτσερ ήταν ο διάολος μεταμορφωμένος μετατρέπεται αυτόματα σε νεοφιλελέ!

1. Το μέσο εισόδημα στη χώρα αυξήθηκε από 299 σε 409 μονάδες, αύξηση 36,7%
2. Το εισόδημα των ανθρώπων που είναι μόλις πλουσιότεροι από 5% του υπόλοιπου πληθυσμού, δηλαδή οι πάμφτωχοι είδαν το εισόδημα τους να αυξάνεται από 131,71 σε 132.02 μοναδες αύξηση 0.23%
3. Το εισόδημα των ανθρώπων που είναι μόλις πλουσιότεροι από 10% του υπόλοιπου πληθυσμού, δηλαδή οι πάμφτωχοι είδαν το εισόδημα τους να αυξάνεται από 151,58 σε 158.57 μοναδες αύξηση 4,6%
4. Το εισόδημα των ανθρώπων που είναι μόλις πλουσιότεροι από 15% του υπόλοιπου πληθυσμού, δηλαδή οι φτωχοί είδαν το εισόδημα τους να αυξάνεται από 166,81 σε 176.57 μοναδες αύξηση 5,8%
5. Την ίδια στιγμή το πλουσιότερο 5% είδε το εισόδημα του να κινείται από τις 555 στις 871 μονάδες αύξηση 56,7% και αυτοί που είναι μια ζώνη επάνω από το 90% αύξηση 47%.
Ε πάλι λάθος κάνω!?
Και δυο άσχετα που μου ήρθαν τώρα,
Νο1 μην ξεχνάμε τα λεφτά που καρπώθηκε η κυβέρνηση θάτσερ από τις ιδιωτικοποιήσεις που ήταν ΠΟΛΛΑ. Αν πουλήσω και εγώ τον νομό Έβρου κάνω big politics.
No2 Ισχύει αυτό που ειπώθηκε παραπάνω για το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο τους το βγάλαν όλο την δεκαετία του 80 και η παραγωγή έπεσε σημαντικά την δεκαετία του 90 σε αντίθεση με το νορβηγικό μοντέλο.
Και ένα τέταρτο που βρήκα τώρα ψάχνοντας, δες και αυτό για τον νεοφιλελευθερισμό στις ΗΠΑ.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:IncomeInequality9b.svg

Μην ξεχνάμε κιόλας ότι η Thatcher εδώσε τόση ισχύς στους πλουσιους, στις τράπεζες,στις κυβερνήσεις και στα μεγάλα κεφαλαια με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Ο,τι καλά και εάν έφερε στην Αγγλία (λίγα είναι) χάνουν νόημα από την στιγμή που τόσες οικογενείς πεινάγανε κατά την θητεία της.
Εγώ χάρηκα ιδιαιτερα με τον θάνατο της. Όχι με τον θάνατο σαν πράξη αλλα περισσότερο με την έννοια "ένας άνθρωπος λιγότερος". Εύχομαι και άλλοι άνθρωποι που έσπειραν την φτώχεια και την πεινα σαν και αυτήν σιγά σιγά να ξεκουμπίζοντε.

Η "ανάλυση" σου είναι εντελώς ότι να ναι - σχολής καλογεροπούλου και εισαγγελάτου θα έλεγα. Τέλος όσοι χαίρονται με τους θανάτους άλλων προφανώς στερούνται ήθους. Και από ότι διαπιστώνω δεν είναι λίγος ο αριθμός αυτών.

Ο κόσμος εδώ χρειάζεται κάτι άλλο, ένα video του morrissey ας πούμε, που ως γνωστών είναι αυθεντία σε όλους τους τομείς, ώστε να κρίνει συναισθηματικά όπως είναι και η παράδοση από τους παππούδες μας.
Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως 'Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί'!

The economic legacy of Mrs Thatcher
http://www.voxeu.org/article/economic-legacy-mrs-thatcher



Επί των επιχειρημάτων έχουμε να πούμε κάτι ή μας ενδιαφέρουν μόνο οι επιθέσεις ad-hominem;

"Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"


http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/08/margaret-thatcher-death-etiquette

Κατα τ΄άλλα, κι εμένα ούτε κρύο ούτε ζέστη ο θάνατός της, το μόνο που σκέφτηκα, είναι οτι ήταν τόσο το μίσος της για τους κοινούς θνητούς, που πέθανε επίτηδες στα βαθιά γεράματα, για να τους αφαιρέσει την όποια χαρά του όλα εδώ πληρώνονται.