Ο χαμός με τη Λένα Διβάνη

Ενήλικες άνθρωποι, με το ονοματεπώνυμο και τη φωτογραφία τους στέλνουν τις χειρότερες κατάρες, με αφορμή τη λέξη "τζαμπατζής"
14.8.2013 | 21:40

 

 

Σήμερα το Νο1 θέμα συζήτησης είναι ο θάνατος του 19χρονου στον οποίο έγινε έλεγχος εισιτηρίου. 

 

Πολύς κόσμος λέει: "το μνημόνιο φταίει, και γιατί να πληρώνουμε εισιτήρια στα ΜΜΜ, να μη γίνονται έλεγχοι". Αλλά και το εξής δίκαιο: "Να μην τσαμπουκαλεύονται και να μην τραβάνε τα πράγματα στα άκρα οι ελεγκτές."

Άλλοι είχαν διαφορετική άποψη: "Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις κάποιον που επιμένει να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το νόμο. Εξάλλου αν ανέβεις σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο είναι λογικό ότι μπορεί και να σε πιάσουν και να μη σου τη χαρίσουν". 

 

Αυτοί με την δεύτερη άποψη έπρεπε, πιστεύω, να είναι προσεκτικοί. Είτε να μιλήσουν απόλυτα διπλωματικά, είτε να σιωπήσουν, έστω και προσωρινά. 

 

Η συγγραφέας Λένα Διβάνη δεν έκανε ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο. Γράφοντας αυτό το τουίτ:

 

 

εξόργισε πολύ κόσμο, για τη χρήση της λέξης "τζαμπατζής". Δεν είναι δόκιμη, νομίζω, την ώρα που ο άνθρωπος μόλις σκοτώθηκε. Έμαθα για το συμβάν από έναν δημοσιογράφο στο FB ο οποίος υποψιάζομαι ότι είχε την ίδια γνώμη με την Διβάνη, όμως πρώτα μίλησε για την τραγωδία της χαμένης ζωής κι έδωσε συλληπητήρια στην οικογένεια του νεαρού και μετά είπε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι στα λεωφορεία επειδή κάποιοι μπορεί να κάνουν τα πάντα για να μην πληρώσουν - οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.

 

Η διαφορά όμως είναι ότι στο twitter, το οποίο χρησιμοποίησε η Διβάνη, όλα είναι αναγκαστικά σύντομα και περιεκτικά, ενώ στο FB έχεις πιο πολύ χώρο για να αναλύσεις/εξηγήσεις αυτό που θέλεις να πεις. 

 

Και έτσι, ενώ μόλις είχε πεθάνει ένας νεαρός άντρας, η Λένα Διβάνη έγραψε το one-liner της, και έγινε το Πιο Μισητό Πρόσωπο σήμερα στο Τουίτερ. 

 

 Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως στο Facebook έφαγε το πιο πολύ βρίσιμο. 

 

Από ανθρώπους που δεν κρύφτηκαν πίσω από κάποια περσόνα. Δεν ήταν τρολ ή προσεκτικά κρυμμένοι πίσω από μια ανωνυμία ή έναν φτιαγμένο από ίντερνετ καφέ ψεύτικο λογαριασμό. Ήταν χρήστες με ονοματεπώνυμο, με φωτογραφία, με ανοιχτό προφίλ. Περήφανοι, χωρίς να νοιάζονται που αν τους κάνει μια αγωγή η Διβάνη θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν. 

 

Το τουίτ ήταν ατυχέστατο (ο "τζαμπατζής" ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ, και αυτό μοιάζει να είναι μικρολεπτομέρεια στο εν λόγω τουίτ). Είναι πάντως κι ένα θέμα το πώς διοχετεύεται στη σημερινή ψηφιακή εποχή η οργή για μία άποψη, αλλά και το πώς η ηλεκτρονική απόσταση μας κάνει ατρόμητους και συχνά τελείως υπερβολικούς

 

Αν η ανθρωπιά είναι το ζητούμενο, και το τουίτερ και το Facebook με αποκαρδιώνουν φοβερά. Άνθρωποι που προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ανώτεροι και καλύτεροι απ' αυτήν και εύχονται ελαφρά τη καρδία γκιλοτίνες, επώδυνο θάνατο κλπ, δεν με πείθουν απόλυτα για τον ανθρωπισμό τους.

  

H Αγάπη ξεκινά από μας τους ίδιους. Αν πιστεύουμε ότι κάποιος είναι απάνθρωπος, ας μη του μοιάσουμε. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Η Έλενα Ακρίτα, έγραψε:

 

«Να συγχαρούμε θερμά όλους εσάς που λέτε "ο 18χρονος ας πλήρωνε εισητήριο". Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που παίρνετε και δίνετε πάντα απόδειξη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν παρκάρετε ποτέ παράνομα. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν ρίξατε ποτέ σκουπίδι έξω από κάδο. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τρόμο ενός παιδιού που δεν έχει ένα ευρώ στην τσέπη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που αποκαλείτε του άνεργους τζαμπατζήδες. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που πιστεύετε πως από τα οχήματα πηδάνε "τα παιδιά των άλλων"... Γιατί αυτές είναι οι ζωές των άλλων... Κι αυτοί είναι θάνατοι των άλλων... Για ένα κωλοεισιτήριο... Ντροπή! »

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
103 Σχόλια
12345
Χαρμίδης 14.8.2013 | 21:56
Πόσο ανεκδιήγητος πρέπει να είσαι για να χρησιμοποιείς τέτοιες εκφράσεις για κάποιον που μόλις σκοτώθηκε.

Όταν αυτοί που έχουν αναλάβει τη μόρφωση μιας κοινωνίας εκφράζονται δημόσια με τέτοιον τρόπο, καμία εντύπωση δεν πρέπει να μας κάνει ο ηλεκτρονικός όχλος που ψάχνει να λιντσάρει κόσμο και κάνει bullying μέσω του Facebook. Αυτά τα παραδείγματα παίρνουν από τη Διβάνη και την κάθε κυρία Διβάνη, αυτά κάνουν.
avatar
Ανώνυμος-η 16.8.2013 | 02:30
Γιατί, είχε άδικο; Άντε με τις χαζοευαισθησίες σας όλοι...τάχα μου το άλλο δεν είχε το 1,20, αλλά τον καφέ με τα φιλαράκια μια χαρά είχε να τον πληρώσει. Ξεφτιλίκια.
menexedenia 16.8.2013 | 10:50
Αντιλαμβάνεσαι ότι ένα άνθρωπος σκοτώθηκε! Το αντιλαμβάνεσαι αυτό!
avatar
sarant 14.8.2013 | 22:02

Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι μπροστά σε μια τραγική είδηση, και μάλιστα όχι πολύ συνηθισμένη, μια γνωστή συγγραφέας διάλεξε να εστιάσει τον σχολιασμό της στην ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτο το έργο των ελεγκτών εισιτηρίων.
avatar
Γιάννης2 15.8.2013 | 07:45
Στην παράλογη μανία κατά ελεγκτών και ελέγχων αναφέρεται, και κανονικά το εντυπωσιακό είναι ότι είναι ίσως η μόνη (η έστω από τους λίγους) που τόλμησε να το κάνει σε αυτήν την κοινωνία κάφρων και κολημένων που δεν αντέχουν καθόλου τις άβολες αλήθειες.
Οι τραγικές αντιδράσεις εναντίον της εξηγούν το γιατί...
fam. 16.8.2013 | 11:18
επιτελους ενας νορμαλ ανθρωπος.....(Εαν το ατυχημα το ειχε παθει ενα αποδεδειγμενα πλουσιοπαιδο που ειχε μπει ετσι τζαμπα για χαβαλε, δεν θα γινοταν τετοιος ψευτοεπαναστατικος χαμος.) Ας προσεχε.
Χαρμίδης 14.8.2013 | 22:08
Κατά τα λοιπά όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ελεγχόταν το εισιτήριο όλων των επιβατών κατά την είσοδο από τον οδηγό ή κάποιον άλλο υπάλληλο των λεωφορείων. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τις μπάρες στο μετρό (λεφτά για να διακοσμήσουν τους σταθμούς με γρανίτες από τη Μογγολία είχαν, μόνο για να βάλουν μπάρες δεν βρήκαν).

Αυτός είναι ο πολιτισμένος τρόπος και όχι να ξαμολάς έναν υπάλληλο για να διαπληκτίζεται με οποιονδήποτε δεν έχει βγάλει εισιτήριο. Ελπίζω τουλάχιστον μετά από αυτό το περιστατικό να ξυπνήσουν και να τον εφαρμόσουν πριν θρηνήσουμε κι άλλο θύμα....
Double Helix 15.8.2013 | 02:11
υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για μπάρες στο Μετρό. Ο Σύριζα ήδη τις έχει καταδικάσει ώς εξαθλιωτικές για τον κόσμο. Ελπίζω του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν μπεί οι πρώτες μπάρες.
stan caiman 14.8.2013 | 22:11
Καλά, τα αναδημοσιεύεις με πρόθεση να υπερθεματίσεις υπέρ της αγάπης?

Εγώ ομολογώ, ότι καθώς τα διάβαζα είδα κόκκινο!
Άρης Δημοκίδης 14.8.2013 | 22:14
Έχεις δίκιο!

Βέβαια όπως έβαλα το τουίτ της, ήθελα να βάλω αντιπροσωπευτικά σχόλια απ' την αντίδραση του όχλου. Και πίστεψέ με έβαλα ελάχιστα σε σχέση με τα 300+++ σχόλια που γράφτηκαν εκεί μέχρι στιγμής.
stunder 15.8.2013 | 12:31
Δεν ξέρω αν για εσάς τα γεμάτα μίσος σχόλια, σας λένε κάτι..Γιατί το να απαντάς σε μια "σκληρή"θέλετε, απάνθρωπη θέλετε, ατυχέστατη" θέλετε ,δήλωση με αυτό τον τρόπο (αναφερομαι στα σχολια των Ελληναράδων στο facebook) είναι τόσο ενοχλήτικα τραγελαφικό που μου θυμίζει τους αστείους Ελληναραδες του facebook που καταρρακώνουν δηλώσεις περι βίας της Χρυσής Αυγής, με ακόμα πιο βίαια σχόλια και χαρακτηρισμούς. Οπως βλέπετε η βια είναι μέσα μας, ο τρόπος που την εκφράζουμε αλλάζει .Και αν το 10% είναι Χρυσαυγίτες, φασίστες, απαιδευτοι και προσκείμενοι σε κάθε είδους βια, είναι -προφανως- ενα μεγαλύτερο ποσοστό.Θα αποφύγω να το προσδιορίσω αλλά ακόμα και απο αυτό το αρθρο, βγάλτε τα συμπεράσματα σας.Με λίγα λόγια ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ και οποιος δεν είναι , ΝΑ ΚΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΘΑ ΤΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.
avatar
Ανώνυμος/η 15.8.2013 | 22:35
Του "όχλου" ??? !!
stan caiman 14.8.2013 | 22:14
"υπερθεμεματίσεις την.."
avatar
Ανώνυμος/η 14.8.2013 | 22:11
Εγώ επειδή είμαι της προοδευτικής αριστεράς διαβάζω μόνο πιτσιρίκο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος με την ανθρώπινη ζωή.
avatar
Γιάννης2 15.8.2013 | 07:47
Χα! :-)
..and I said NO NO NO! 14.8.2013 | 22:18

Οι ελεγκτές εννοείται πως πρέπει να συμπεριφέρονται πιο ανθρώπινα. Το "κάνω τη δουλειά μου" από το "κάνω κατάχρηση εξουσίας" έχει μεγάλη διαφορά...άλλωστε η δράση φέρνει αντίδραση. Όταν φερθείς άσχημα σαν ελεγκτής ο επιβάτης θα αντιδράσει αναλόγως και θα ξεκινήσει καυγάς. Αλήθεια πάντως,το ενδεχόμενο οι τιμές των κομίστρων στα Μ.Μ.Μ. να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα το έχουν σκεφτεί εκεί στις συγκοινωνίες; Λυπάμαι,αλλά να χρειάζεται κάποιος 2,80 ευρώ την ημέρα ή 45 ευρώ τον μήνα για να πάει στη δουλειά του και να επιστρέψει είναι παράλογο!

Όσον αφορά την (καθηγήτρια στη Νομική Αθήνας) Λ.Διβάνη, με τρομάζει το ότι ένας άνθρωπος που διαμορφώνει συνειδήσεις ως διδάκτωρ σκέφτεται κι εκφράζεται μ'αυτόν τον τρόπο...
avatar
sogl 14.8.2013 | 23:09
προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα είναι: οι μισοί δεν πληρώνουν και οι άλλοι μισοί πληρώνουν και για αυτούς.
fam. 16.8.2013 | 11:20
ποια καταχρηση εξουσιας...εφαγε και ξυλο ο ελεγκτης, απο τον πιτσιρικα.
avatar
amfivios 14.8.2013 | 22:28
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΙΜΑΙ Ο JOHN MATHIOPOULOS,ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΤΙ ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ Η ΓΥΝΑΙΚΑ.1)ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ 2)ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ,ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ,ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΣΩΣΤΑ.Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΤΗ ,ΔΗΛΩΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ''ΚΑΡΚΙΝΟΣ'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΔΟΚΙΜΟ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΙΝ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΑΠΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ''ΛΟΓΙΟΥΣ'' ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Άρης Δημοκίδης 14.8.2013 | 22:32
Λέτε: "Η ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ", και το δέχομαι απολύτως.

ΥΓ. Όταν η μητέρα μου έχει πεθάνει από καρκίνο κι εσείς χρησιμοποιείτε την αρρώστια, έτσι, επειδή δεν σας άρεσε κάτι που έγραψε η Διβάνη, τι να σας πω...

avatar
amfivios 14.8.2013 | 22:59
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ ''ΠΑΙΔΙΑ'',ΗΤΑΝ ΛΟΓΩ ΚΕΚΤΗΜΕΝΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.
Λήδα 15.8.2013 | 02:41
Τη λέξη καρκίνος πάντως την έγραψε ολόσωστη.
Λήδα 15.8.2013 | 02:35
Σε αδικήσαμε ρε φίλε. Δεν είπες να πάθει καρκίνο αλλά ότι είναι η ίδια καρκίνος. Πράγματι η παιδεία σου φαίνεται από το σχόλιό σου. Βέβαια, μπροστά στο αριστούργημα της Marinas Tsikrikaki με το βόθρο που άνοιξε ή μπροστά στον μεγαλογ...ά με τον δονητή Μ.Παπαδημητρίου και τον πατέρα Χριστ.Γεωργόπουλο που καταριέται χριστιανικότατα (βοήθειά μας), εσύ φαινεσαι αγγελούδι.
Zois Karabotsios 15.8.2013 | 14:15
Συγχαρητήρια αγαπητέ μου. Χρησιμοποιείται μια ασθένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους και από την οποία έχουμε χάσει δικούς μας ανθρώπους για να κάνετε το "κοινωνικό" σας σχόλιο. Και τώρα πιστεύω πως νιώθετε καλύτερα! Κάνατε δηλαδή αυτό που έκανε και η κυρία Διβάνη,πέσατε ακριβώς στην ίδια παγίδα.Διότι οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί με αυτά που γράφουμε ή λέμε. Ο τρόπος που εκφράστηκε η κυρία Διβάνη είναι απαράδεκτος και χάνει το όποιο δίκιο μπορεί να έχει η άποψη της. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την ανθρωποφαγία.
Βαγγέλης 14.8.2013 | 22:30
Όπως πας να διαγράψεις κάτι και σε ρωτούν τα Windows: είστε σίγουρος πως θέλετε να το διαγράψετε οριστικά, πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία σε Twitter και Facebook: είστε σίγουρος πως δεν γράψατε μια χοντράδα για την οποία θα μετανιώσετε, να σου δίνει δυο λεπτά να το σκεφτείς και μετά να το δημοσιεύει.
Αταξινόμητος 15.8.2013 | 22:56
Δυστυχώς (ή ευτυχώς( όμως ούτε με το facebooks σβήνεται κάτι οριστικά αλλά ούτε και με τα Windows. Ο μόνος τρόπος να σβηστεί κάτι με 100% επιτυχία είναι η φυσική καταστροφή του σκληρού δίσκου.
avatar
FUCK YEAH 666 14.8.2013 | 22:38
Εμετικά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η Διβάνη.

Επιεικώς βιαστική κι εκ του ασφαλούς ρητορική καφενείου, που μου θυμίζει γέρο συντηρητικό δεξιό, κι ατάκες του στυλ οι χωροφύλακες πρέπει να κάνουνε τη δουλειά τους, και οι νέοι να μην προκαλούν κτλ...

Ντράπηκα κι αηδίασα και μόνο που διάβασα το tweet της, εδώ.
Τόσο ανάγκη πια να εκφραστεί έτσι απερίσκεπτα δημοσίως, λίγες ώρες μετά τον θάνατο ενός παιδιού;

Μα είμαστε σοβαροί; Τι ρεζιλίκια είναι αυτά;
Οι αντιδράσεις, προφανώς, κακόγουστες και υπερβολικές. Όμως ξέρουμε όλοι την αρένα του ελληνικού facebook και το πως εκφράζονται- εκτίθενται οι άνθρωποι εκεί μέσα. Ήταν αναμενόμενο.

Δεν δικαιολογώ, απλώς ερμηνεύω..

Οι ντροπιαστικές κατάρες, παρ' όλα αυτά, δεν με έκαναν να την συμπονέσω καθόλου, ούτε και να σοκαριστώ ιδιαίτερα..

Ξαναλέω, αυτό είναι -πάνω κάτω- το ελληνικό facebook. Όταν μπλέκεις με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες.

Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο θα με εξόργιζε αν κάποιος έλεγε κάτι τέτοιο μπροστά μου, ούτε τι θα του έσουρνα από μέσα μου...

Ε, άλλους δεν τους νοιάζει και τα λένε από έξω τους, εν βρασμώ ψυχής, στο facebook...

Προσωπικά, για να αποφύγω τέτοιες παρορμήσεις και λοιπά ρεζιλίκια απέχω κι απ' όλα τα social media.

Η Κυρία Διβάνη, όμως, όχι..

Τι περίμενε;avatar
Ανώνυμος/η 15.8.2013 | 00:39
Προσωπικά, για να αποφύγω τέτοιες παρορμήσεις και λοιπά ρεζιλίκια απέχω κι απ' όλα τα social media. Πηγή: www.lifo.gr

Πραγματικά η πιο σοφή επιλογή...

karmiris 14.8.2013 | 22:45
Η Διβάνη απαράδεκτη στις εκφράσεις της...τα σχόλια κατ' αυτής πέρα για πέρα ανάρμοστα (δείχνουν τουλάχιστον έλλειψη παιδείας)..όσο για το συμβάν αυτό καθεαυτό δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα με την "ψυχολογία του όχλου"
12345
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ