O Nίκος Βραντσής έγραψε ένα κείμενο για την πόλη του, αλλά δε φανταζόταν την εξοργιστική συνέχεια...

Ένας αντιδήμαρχος, μια παραίτηση και η χαμένη τιμή μιας πόλης
15.1.2014 | 11:36

 

Διάβασα κάτι εξοργιστικό στην parallaxi και έψαξα να βεβαιωθώ αν ισχύει. 

 

Ισχύει. 

 

 

O Nίκος Βραντσής

 

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος της Νάουσας επειδή ο γιος του δημοσίευσε άρθρο...

 

Σάλος επικρατεί εδώ και δυο μέρες στην Νάουσα εξαιτίας της παραίτησης του αντιδημάρχου κυρίου Θωμά Βραντσή επειδή ο γιος του αρθρογράφησε και δημοσίευσε ένα άρθρο -επικριτικό για την πόλη- στην εφημερίδα.

 

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Νίκου Βράντση, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Νέοι Καιροί" και που οδήγησε τον δήμαρχο της Νάουσας να ζητήσει την παραίτηση του πατέρα του από τον αντιδημαρχιακό θώκο:

 

 

 

Ξέρετε τι μεγάλο δυστύχημα είναι να μη σου αρέσει η πόλη που αγαπάς;

 

Δυστυχώς εμένα μου συνέβη. Έχει πάψει να μου αρέσει αυτή η πόλη.

Δεν μου αρέσει γιατί όταν πηγαίνω στη βιβλιοθήκη της είμαι μονάχος.

Δεν μου αρέσει γιατί βλέπω αποτσίγαρα στους δρόμους πεταμένα, βλέπω τα εκπληκτικά φυσικά της τοπία βεβηλωμένα, βρώμικα.

Δεν μου αρέσει γιατί όποιον δημιουργικό άνθρωπο έχω συναντήσει, μοιάζει απαρηγόρητος, περιθωριοποιημένος και μόνος, βασανισμένος από τους κανίβαλους που πίνουν, δίχως να εκτιμούν, την φαιά του ουσία.

Δεν μου αρέσει γιατί βλέπω ανθρώπους υποταγμένους στα συντηρητικά βλέμματα , μιας συντηρητικής κοινωνίας. Ανθρώπους που κυνηγούν τα λάθος πράγματα, για να κερδίσουν την εκτίμηση λάθος ανθρώπων.

Δεν μου αρέσει γιατί οι πολιτικοί μας πατριάρχες, ζήτησαν ψήφο για την αξιοπρέπεια ενός τίτλου ή μιας θέσης. Aν ξεγυμνώσεις όμως τους ανθρώπους αυτούς απ' όλα τούτα τα αξιώματα, θα δεις ότι πολύ λίγοι θα έχουν εκείνη την ποιότητα της αξιοπρέπειας που δίνει η ελευθερία του να μην είσαι τίποτα.

Δεν μου αρέσει γιατί ο πολίτης της συνδέει την πολιτική με τους πολιτικούς.

Δεν μου αρέσει γιατί δεν βλέπω ανθρώπους να ονειρεύονται.

Και όσοι το έκαναν, έχασαν τη σπιρτάδα από τα μάτια τους, γιατί προτίμησαν τη σιωπή από τη μοναξιά.
Δεν μου αρέσει η θλίψη, η μιζέρια που αποπνέει αυτή η πόλη.

Eσύ, αλήθεια, δεν ταυτίζεσαι μαζί μου;

Ίσως είσαι απλά από αυτούς που έπαψαν να μάχονται. Εκείνους τους συμβιβασμένους που από καιρό γνωρίζουν τη θλιβερή κατάσταση μα αρνούνται να τη παραδεχτούν, γιατί δεν έχουν επιλογή. Νομίζοντας πως είναι φυλακισμένοι σε μια κόλαση που είναι αδύνατον να αλλάξει, προσπαθούν να σκαρφιστούν τρόπους για να αποσπάσουν την προσοχή τους. Αντί να παλέψουν για να αλλάξουν την πόλη αυτή, μεμψιμοιρούν ή απλά μεθούν και ταξιδεύουν σε απραγματοποίητους πόθους και απωθημένα θέλω. Ίσως έπαψες να νοιάζεσαι.

Ίσως είσαι από εκείνους τους δειλούς που αρνούνται να αγκαλιάσουν το νέο, γιατί φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή. Γιατί ξέρουν πως ως κομμάτι του παλιού, ίσως δυσκολευθούν να βρουν μια θέση στο καινούριο όταν και αν αυτό εδραιωθεί. Ακόμα και η θέση του μεμψίμοιρου στην πόλη τούτη είναι μια θέση. Μια θέση, θα έλεγα, που έχει και μια αίγλη, διότι δίνει την εντύπωση πως ο αρνητισμός κρύβει και μια αντιπρόταση, η οποία όμως στην ουσία δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα η θέση σου είναι μια θέση δειλίας. Η δειλία της απάθειας. Διότι αν πάψει να υπάρχει αυτό για το οποίο παραπονιέσαι, θα χάσεις την ταυτότητά σου, θα χάσεις αυτό που σου δίνει νόημα.

Εκτός αν είσαι από κείνους που γνωρίζουν το κενό τους, μα δε ξέρουν πώς να το γεμίσουν. Σε σένα χρειάζεται ένας στόχος, και μια πελώρια προσπάθεια ώστε να σε κάνουμε να πιστέψεις στον εαυτό σου, να πιστέψεις πως είσαι ικανός να αλλάξεις, έστω λίγο, τα πράγματα. Αρκεί να προσπαθήσεις.

Ίσως είσαι από αυτούς που συνεχίζουν μονάχοι, μια μάχη σιωπηλή. Μα η μάχη που δίνεις είναι για να διατηρήσεις το όνειρό σου, τον πόθο σου και τη σπιρτάδα στο δικό σου βλέμμα. Έπαψες να μάχεσαι για μια αλλαγή συλλογική. Μετά από κάθε προσπάθεια συνάντησες την αδιαφορία, την προδοσία. Και πληγώθηκες. Οπισθοχώρησες στο προσωπικό, ιδιωτικό σου χώρο, για να τον σώσεις από τη φθορά. Εσύ σίγουρα τώρα που με διαβάζεις στον ζεστό, μοναχικό και ασφαλή σου χώρο, νιώθεις μια φλόγα που ανάβει τα σωθικά σου, κατανοώντας πως υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα, και αναζητάς τώρα τρόπο να τους συναντήσεις για να σκαρφιστείτε μαζί τα παιχνιδίσματα που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την οργισμένη δημιουργία που συσσωρεύατε στην σιωπή της ιδιώτευσης.

Η μικρή εσωστρεφής μας πόλη είναι μια πόλη σκληρή. Πολύ σκληρή. Μια πόλη αυτάρεσκη και αλαζονική, που εγκλωβισμένη στον μικρόκοσμό της, νομίζει πως είναι ξεχωριστή. Δυστυχώς κάνει λάθος. Για να γίνει μια πόλη ξεχωριστή πρέπει να παλέψει. Και πάει καιρός που η πόλη αυτή έχει παρατήσει τα όπλα. Πάει καιρός που η πόλη αυτή έχει παραδοθεί, διολισθαίνοντας σε μονοπάτια που πολύ εύγλωττα απεικόνισε ο Λάνθιμος στον Κυνόδοντά του.

Ζητούνται, λοιπόν επικίνδυνοι άνθρωποι, να ταράξουν τη σιωπή. Ζητούνται άνθρωποι να βάλουν ένα μεγάλο στοίχημα. Να δώσουν μια μάχη ενάντια σε συντηρητικούς «ηγέτες» και συντηρητικούς πολίτες. Ενάντια σε μια βαθιά θεμελιωμένη λογική.

Επικίνδυνοι, ανικανοποίητοι με την υπάρχουσα σήψη και παρακμή, ονειροπόλοι, θρασύτατοι και αλλόφρονες, των οποίων η ψυχή και η σκέψη βράζει. Αυτούς έχει ανάγκη η πόλη.

Αυτοί πρέπει να δώσουν το παρόν. Απ' τους υπόλοιπους ζητώ απλά να μην σταθούν εμπόδιο.

 

 

===

 

 

Κατά σύμπτωση, μια φωτογραφία που είχε ανεβάσει πριν καιρό στο FB του ο Nίκος Βραντσής, τον έδειχνε φιμωμένο.

 

 

*Διαβάζω στην parallaxi: 

 

Ο Νίκος δημοσίευσε ένα υπέροχο κείμενο. Ένα κείμενο νεανικής ελπίδας και ορμής. Για την γενέθλια πόλη του. Μια πόλη που αναμφισβήτητα αγαπά. Όμως όχι απλά δεν άρεσε στον δήμαρχο της Νάουσας, αλλά ο δήμαρχος αυτός εξανάγκασε τον πατέρα του Νίκου, που είναι αντιδήμαρχος στην πόλη, να παραιτηθεί. Πράγμα που έγινε. Όταν όχι μόνο φιμώνω τη νεολαία, αλλά τιμωρώ και τους γονείς της, νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από κάθε μέτρο πλέον. 

 

 

*Διαβάζω και στο Facebook του Νίκου:

 

 

 

 

 

ΥΓ. Είναι πραγματικά ασυνήθιστο το να κριτικάρεις σκληρά την κατάσταση μιας πόλης για την οποία είναι συν-υπεύθυνος ο πατέρας σου, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι και το, σχεδόν, μεγαλειώδες της υπόθεσης!

 

ΥΓ2. Αυτό είναι το Streisand Effect - όταν προσπαθείς να λογοκρίνεις ή να καταπνίξεις μια γνώμη, την κάνεις μερικές φορές ευρέως γνωστή. Κανένας -πλην κάποιων κατοίκων της Νάουσας- δεν θα διάβαζε το άρθρο του Νίκου και δεν θα μάθαινε τα προβλήματα που ο Δήμαρχος θέλησε να αποσιωπήσει, τώρα τα μαθαίνει όλη η Ελλάδα... 

 

ΥΓ3. Update: Η απάντηση του Δημάρχου εδώ. Εκτός των άλλων υποστηρίζει ότι ο γιος του πρώην αντιδημάρχου πριμοδοτεί με το άρθρο αντίπαλο υπόψηφιο που έχει σχέση με μέλος της οικογένειάς του.

Μπερδεμένο;

Ας εξηγήσω ό,τι κατάλαβα απ' όσα έψαξα: Λέγεται ότι η αδερφή του Νίκου Βραντσή είναι αρραβωνιασμένη με τον γιο πολιτικού αντιπάλου του Δημάρχου, που υποτίθεται (ο πατέρας όχι ο γιος) ότι θα επιχειρήσει να γίνει Δήμαρχος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στη θέση του τωρινού Δημάρχου...! Άρα ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι το άρθρο είχε σκοπό να διαφημίσει τον αντίπαλό του και πατέρα του 'γαμπρού' του Νίκου Βραντσή, χωρίς να τον κατονομάζει.

Πολιτική σαπουνόπερα με τα όλα της - εξαιτίας ενός δημάρχου που απ' ό,τι φαίνεται αρέσκεται στο να τα μπερδεύει όλα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
37 Σχόλια
123
avatar
Ανώνυμος/η 15.1.2014 | 12:21
οντως εξαιρετικο κειμενο και μπραβο του που τολμησε. δεν ειναι φιλε Νικο το προβλημα τοπικο, αυτη η χωρα υποφερει κατω απο το βαρος του πληθους των υπανθρωπων που αναφερεις. Και οσο οι υπολοιποι σιωπουν ενοχα, τοσο θα βρισκουν βημα και θρασος να συνεχιζουν την ισοπεδωση των παντων στο περασμα τους και τη συνεχιση αυτης της αρρωστημενης σαπιλας σε ολα τα επιπεδα. Και μια ερωτηση προς ολους.. Δε νομιζετε οτι αρκετα τους εχουμε τους αγκυλωμενους καθυστερημενους συντηρητικοπληκτους σε αυτη τη χωρα? Εχει ερθει η ωρα να κανουμε κατι γιαυτο η θα διαιωνησουμε τον ανικητο Ελληναρα εις τους αιωνας των αιωνων? Και αν ναι τι θα κανουμε γιαυτο? Ακουω ιδεες αν υπαρχουν, γιατι οταν ασχολουμαι με το συγκεκριμενο θεμα μου αναβουν τα λαμπακια και γινομαι φλιπερακι, φορτωνω αηδια και θυμο και αυτο με εμποδιζει να σκεφτω πρακτικες και ρεαλιστικες λυσεις.
avatar
EkStatiK 15.1.2014 | 14:01
Εγω παρ΄οτι ειμαι μαζι σου δεν θα προτεινω λυσεις αλλα εχω μια ερωτηση: αν ποτε καταφερουμε και τα αλλαξουμε, αυτο το "πληθος των υπανθρωπων" και τους "αγκυλωμενους καθυστερημενους συντηρητικοπληκτους" τι θα τους κανεις, θα τους πεταξεις στη θαλασσα?
Και αυτο το λεω γιατι το σχολιο σου στην ουσια του θα μπορουσε καλλιστα να ηταν σχολιο χρυσαυγητη.
Δον Ιδιώτης 15.1.2014 | 14:29
Δεν είπε να τους πετάξουμε στη θάλασσα, αλλά τουλάχιστον να μην τους ψηφίζουμε; πως σου ακούγεται;
avatar
Ανώνυμος/η 15.1.2014 | 15:07
φυσικα και δεν εννοουσα αυτο, με τη βια και το φασισμο τιποτα καλο δε μπορει να προκυψει. Απλα στο ουτοπικο μελλον που φαντασιωνομαι, ιδανικα αυτοι δε θα κατεχουν πολιτειακες θεσεις κλειδια και θα εχουν μειωμενη εως καθολου επιρροη. Δεν ειμαι χωροφυλακας αποψεων σε καμια περιπτωση, ο καθενας ειναι ελευθερος να φιλοσοφει και να πορευεται κατα βουληση. Απλα αρνουμαι οτι οι αυτοι οι ανθρωποι ειναι οι πλεον καταλληλοι να κατεχουν δημοσια αξιωματα και να κυβερνουν συμφωνα με τις κοινωνικες επιταγες του 21ου αιωνα και μιας κοινωνιας που θα ηθελε να κοιταζει μπροστα και οχι πισω. Το θλιβερο συμπερασμα ειναι οτι μεχρι σημερα η πλειοψηφια της ''πολιτικοποιημενης'' μεριδας του λαου πασχει ξεκαθαρα απο πνευματικη αγκυλωση και προσκολληση στις παραδοσιακες εννοιες του ηθικου και του σωστου. Η ακομα αν θες και για να τοποθετηθω πιο σωστα, η εθισμενη στην αρρωστημενη πελατειακη σχεση πολιτη και κυβερνωντων. Αυτη η μεριδα δυστυχως ειναι αυτη που συρρεει στις καλπες με αγωνια να εκλεξει τους ''πρεποντες'' τοπικους αρχοντες. Ξερεις, αυτους που θα τους τακτοποιησουν την υποθεσουλα τους, το ρουσφετακι τους, κλπ.. Αν ισως θα μπορουσαμε να ξεκινησουμε απο καπου ειναι καπως να ταρακουνησουμε τους ως τωρα αμετοχους πολιτες (κυριως τους 30 ετων και κατω), να δειξουμε οτι σηκωνει η εξουσια και αλλη προσεγγιση, υπαρχουν και αλλοι τροποι να κυβερνας ηθικα.. ισως ετσι ενδιαφερθουν να συμμετεχουν ενεργα τουλαχιστον στην εκλογη της τοπικης τους αυτοδιοικησης. Ισως καλυτερος τροπος να αρχισεις μια επανασταση και να ριξεις μερικα μπουκετα στο κατεστημενο να μην ειναι οι πετρες και οι μολοτοφ, αλλα η σταδιακη αποδυναμωση του παλιου και σαπιου. Ισως ο καλυτερος τροπος ειναι να αρχισεις να οργανωνεσαι και να αλλαζεις τα πραγματα τοπικα. Ισως και να λεω βλακειες..
Όλα Τσίκα 15.1.2014 | 15:16
Οι αγκυλωμένοι συντηρητικόπληκτοι δεν θα πάνε για "χειμερινά μπάνια" κε EkStatiK, απλώς θα μπουν στο περιθώριο. Ίσως έτσι καταλάβουν ότι η ψευτοευθιξία και η ψευτοηθική τους δεν έχει αντίκρισμα. Αν παύσουν να είναι μισαλλόδοξοι και να εμποδίζουν την πρόοδο, θα δουν ότι η κοινωνία μας μπορεί να γίνει καλύτερη.

Δεν πρέπει να "υποκλινόμαστε" στη μιζέρια, αλλά ούτε να περιμένουμε από τον άλλο να κάνει την επανάσταση για εμάς. Το Το να λέω/γράφω ελεύθερα αυτό που σκέφτομαι είναι μια μικρή επανάσταση. Αλλιώς δεν θα ενοχλούσε τόσο...
avatar
EkStatiK 15.1.2014 | 23:13
guru με καλυψες με την απαντηση σου πληρως στο 15:07, κυριως ρωτησα λογο διατυπωσης παρα πραγματικης διαφωνιας.
Το προβλημα οπως και εσυ λες ειναι με αυτους που τους ψηφιζουν, μακαρι να αλλαξουν νοοτροπια και ας παρει και 100 χρονια, εδω θα ειμαστε και θα το παλευουμε.

(Δεν ξερω που θα εμφανιστει το σχολιο γιατι δεν υπηρχε επιλογη απαντησης στο δικο σου και το εβαλα ως απαντηση στο δικο μου)
avatar
Ο_Αυτοεξόριστος 15.1.2014 | 17:59
Εξαιρετικό το κείμενο του Νίκου καθώς και το σχόλιο σου.
Όπως λέει και το όνομα μου είμαι αυτοεξόριστος. Όχι γιατί δεν είχα δουλειά στην Ελλάδα, φίλους, οικογένεια ή σπίτι. Τα πάντα είχα. Αυτό που δεν είχα και δεν διδάχτηκα πότε (ούτε στο οικιακό, ούτε στο κοινωνικό μου περιβάλλον) ήταν πως να είμαι περήφανος και να πιστεύω στον εαυτό μου. Μεγαλωμένος σε αυτήν την κοινωνία που εύκολα το βάζει κάτω και βολεύεται σε αυτά που έχει, με όποιον τρόπο μπορεί. Σε αυτή την κοινωνία που θάβει την δημιουργικότητα και σκοτώνει το διαφορετικό (μεταφορικά και κυριολεκτικά).
Γιαυτό έφυγα λοιπόν. Μακρυά από αυτή την κοινωνία, με δυο βαλίτσες και περισσό θάρρος. Για να βρω αυτές τις άξιες που δεν μας χαρακτηρίζουν σαν λαό, προς αναζήτηση αξιοπρέπειας. Τις βρήκα όμως και τις κρατώ επιτέλους, με χαρά και αισιοδοξία!
Αυτό που με θλίβει ακόμα είναι το τι γίνετε ακόμα στην Ελλάδα που τόσο αγαπώ. Στην Ελλάδα που τόσο θαυμάζω. Στους ανθρώπους που ψάχνουν ένα τρόπο να ζήσουν διαφορετικά από όπως έμαθαν από παλαιότερες γενναίες...?
Απάντηση δεν είναι η βια, το μίσος και η καχυποψία παρα μόνο η εκπαίδευση, υπομονή, επιμονή και αγάπη. Ας ανοίξουμε λοιπόν το μυαλό μας και την καρδία μας. Ας είμαστε λοιπόν αληθινοί επιτέλους, κυρίως για τους εαυτούς μας και κατ' επέκταση για τους υπολοίπους. Ας αναγνωρίσουμε τα λαθη μας και να συγχωρέσουμε εαυτούς και άλλους λοιπούς, επιτελους. Η λύση είναι στο παρόν και το μέλλον. Ενημέρωση και εκπαιδευση! Για όλες τις ηλικίες!
avatar
Faceless 15.1.2014 | 12:26
Πολύ εύθικτο τον βλέπω τον Δήμαρχο...Πριν κανά μήνα ούρλιαζε στα παράθυρα ότι δεν έχει λεφτά για πετρέλαιο στα σχολεία και τα έκλεινε. Εβγαλε ανακοίνωση όμως το Υπουργείο ότι τα λεφτά τα πήρε αλλά προφανώς τα ξόδεψε αλλού. Αντί να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσουν τον ...εύθικτο τον άφησαν να εφαρμόζει ...αντίποινα για τις σκέψεις ενός νέου.
avatar
Pavlos100 15.1.2014 | 12:47
Η αγωνία τού νέου ανθρώπου είναι σωστότατη,αγγίζει.Πρέπει όμως να δούμε ποιοί είναι οι συντηρητικοί,ποιά τα συντηρητικά κόμματα και ποιοί οι προοδευτικοί και τα προοδευτικά κόμματα.Στις ελεεινές εποχές που ζούμε και δεν εννοώ μόνον οικονομικά,οφείλουμε να καθορίσουμε έννοιες,πράγματα και ανθρώπους.Θα ήταν πολύ χρήσιμο και καθοριστικό.
avatar
Ανώνυμος/η 15.1.2014 | 15:32
Διαφωνω καθετα με αυτη τη λογικη και νομιζω εκει ακριβως ειναι το λαθος που διαιωνιζεται, να προσπαθεις να καθορισεις εννοιες και πραγματα με βαση το υπαρχον κατεστημενο. Ε δε γινεται ετσι δυστυχως να προχωρησεις σε ενα διαφοερετικο επιπεδο και ηθος πολιτικης, με ταμπελακια ασπρο, μαυρο, δεξι, αριστερο παιξαμε ολα αυτα τα χρονια και χασαμε πανηγυρικα.. Διαλεξε και παρε απο τα υπαρχοντα? Οχι ευχαριστω. αλλη προσεγγιση θελει καινουρια, αλλιως παλι θα πεσουμε σε μια απο τα ιδια: μικροκομματισμους, ρουσφετοκρατια, λαικισμο, βρωμια και ανηθικοτητα. Αυτα δηλαδη που φαγαμε και τρωμε στη μαπα..τα μυαλα ειναι που εχουν παθει αγκυλωση και θελουν ταρακουνημα φιλε Παυλο και δυστυχως καταλαβαινω οτι εκει εγκειται η δυσκολια
avatar
Pavlos100 15.1.2014 | 18:52
Αν τα καθορίσουμε,θα χωριστεί η ήρα από το στάρι.Και ό,τι μείνει.Ή και τίποτα.Κανείς δεν μίλησε για ταμπελάκια.Από κάπου πρέπει κανείς ν' αρχίσει,είναι απλό.Παρθενογένεση για μένα δεν υπάρχει.Όλοι λερωμένοι είμαστε.
avatar
mkant 15.1.2014 | 13:02
Το να είσαι αντιδήμαρχος είναι πολύ μικρότερη τιμή από το να έχεις αυτό το παιδί.
DimitrisT 15.1.2014 | 13:14
Eγώ το έχω πει: μόνο με γάμους ομοφυλοφίλων σώζεται αυτός ο τόπος. Να το απαιτήσουν και εκείνοι, που δεν τους αφορά, για να σωθούν.
Είναι εθνική ανάγκη. Χωρίς ανακαίνηση της οικογένειας, δε γίνεται ανακαίνηση της κοινωνίας.
Επί του προκειμένου. Πάσχουμε από υπερ-εκπροσώπηση ανθρώπων που επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους εκεί που δεν έχουν. Στη ζωή μου, αλλά και στο κεφάλι ενός νέου, που έγραψε δυο αράδες, που δεν τους άρεσαν. Δεν υπάρχει μόνο αυτό που έχεις στο κεφάλι σου, αγαπητέ δήμαρχε. Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό που θέλουν να ορίζουν κάποιοι, χωρίς να έχουν τέτοια δικαιοδοσία. Ελλάδα είμαστε όλοι. Δε μας φταίει "η Ελλάδα", "η Νάουσα", αλλά έχουμε κάθε λόγο να μην μπορούμε να συνεκπροσωπούμεθα με εκείνους που θεωρούν ότι τους εκπροσωπεί αυτός ο δήμαρχος. Ενώ όμως εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφανίσουμε από το δημόσιο χώρο όσους δε συμφωνούν μαζί μας, είμαστε ενάντιοι στην αντίληψη του δημάρχου ότι πρέπει να "βοτανίζει τον κήπο" από αυτά που θεωρεί "ζιζάνια". Δεν έχει τέτοιες δικαιοδοσίες.
Πόσα δράματα εξαναγκαστικής πορνείας δεν εκτυλίχθηκαν και δε χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικές επιδοτήσεις; Αν έχουμε Αξίες, ας ανάψουμε ένα κερί γι' αυτούς που κανιβάλισε αυτή η κοινωνία, που κόμπαζε για τις δήθεν αξίες της, αντί να φιμώνουμε έναν νέο τιμωρόντας τον πατέρα.
Ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας μισεί τη νιότη. Τη θέλει γερασμένη. Θέλει να σιγουρευτεί ότι και η νιότη θα είναι γερασμένη. Όλο το χρεοκοπημένο σύστημα επιμένει να κρατά ομήρους τους νέους, κάποτε με διορισμούς και παχυλούς μισθούς, αλλά τώρα -αλίμονο- με 6μηνες συμβάσεις και αύριο για ένα πιάτο φαγητό να φιλάς το χέρι του θύτη αυτού του τόπου.
Πολιτευτές-φύλαρχοι, που τους ψήφιζαν ολόκληρα σόγια, ήταν η ψυχή του πελατειακού κράτους. Εκεί, το άτομο, μόνο αφανισμένο μέσα στην οικογένεια-παρακράτος και τη φυλή-καμόρα μπορούσε να έχει τα "οφελήματα" του πελατειακού κράτους, τα οποία όμως τώρα έχουν ευτελισθεί, με τη χρεοκοπία. Χρειαζόμαστε περισσότερη ατομική πρωτοβουλία και λιγότερους δημάρχους που αψηλώνει ο νους τους και καρατομούν κάποιους για τη γνώμη τους και ακόμη χειρότερα τη γνώμη των παιδιών τους.
DimitrisT 15.1.2014 | 13:15
Προτείνω να διωχθεί ο Δήμαρχος για κατάχρηση της εξουσίας του και να του αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα.
Iris Prismatica 15.1.2014 | 13:31
Μια επιλέον αρετή του κειμένου, πέρα από το προφανές, ότι δλδ κατηγορεί τους πολιτικούς ταγούς, τη στιγμή που σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο πατέρας του, είναι και το ότι δεν κατηγορεί ΜΟΝΟ αυτούς. Εϊναι πολύ εύκολο και λαϊκιστικό κάτι τέτοιο, ενώ αντιθέτως ο μικρός αποδίδει εξίσου τις ευθύνες στην ατολμία, τον συμβιβασμό, το κλειστό μυαλό και των απλών πολιτών. Άλλωστε (κι αν δε μιλάμε για κάποια δικτατορία, πχ.) η ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται πολλά ελεύθερα πνεύματα σε μικρές, κλειστές κοινωνίες οφείλονται συχνότερα στους απλούς συνανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρά κανείς καθημερινά, παρά στις αρχές.
Tsu-tsu 15.1.2014 | 13:44
Ό,τι ισχύει στη Νάουσα φαίνεται να ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε αν ο Νίκος αντιπροσωπεύει την ελληνική νεολαία, τότε ποιος θα έπρεπε να ήταν ο αντίκτυπος αυτού του κειμένου σε επίπεδο χώρας?

Τελικά στο όμορφο και εύστοχο του κείμενο, ο Ν. Βραντζής ξέχασε να προσθέσει πως λάθος άτομα έχουν την δύναμη και λάθος άτομα αναγκάζονται να παραιτηθούν στην Ελλάδα..
avatar
scotto 15.1.2014 | 13:50
Ενταξει τωρα, την"ευθιξια" των δημαρχων της επαρχιας την ξερουμε-και απο την καλη και απο την αναποδη.Την ωρα που στην πολη τους επικρατει το μπαχαλο, λειτουργουν ολα λαθος, τα κτιρια και οι δρομοι ξεφωνιζουν κακογουστια και σκουπιδομανι, εκεινοι "θιγονται" απο κειμενα νεαρων ανθρωπων που τουλαχιστον ελπιζουν και θελουν να προσπαθησουν για το κοινο καλο. Ολοκληρη η Ελληνικη επαρχια πασχει σοβαρα απο καθε δυνατη παθηση αλλα εκεινοι προτιμουν να Κλεινουν τα ματια και να βαυκαλιζονται οτι ολα βαινουν καλως!

Αιδώς Αργείοι! Ντροπη σας! Υποκριτες, ψευτες και αθλίοι!
Chrimi 15.1.2014 | 23:54
Να υποθέσω ότι η ελληνική παθογένεια περιορίζεται μόνο στην επαρχία.Ας υιοθετήσουμε τότε την "ευθυξία"των δημάρχων της πρωτεύουσας μπας και γίνουμε άνθρωποι κι εμείς οι επαρχιώτες.
avatar
Yassin 15.1.2014 | 13:52
Ο Δήμαρχος μάλλον αδυνατεί να καταλάβει την παραβολή. Όπου "πόλη" βάλτε "χώρα"
123
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ