Γιάνης Βαρουφάκης: Τι συμβαίνει ξαφνικά με το χρηματιστήριο, με απλά λόγια

4 κατατοπιστικές απαντήσεις σχετικά με το θέμα των ημερών
17.10.2014 | 13:25

 

1) Τι συμβαίνει ξαφνικά με το χρηματιστήριο; Γιατι το ενα κράχ ακολουθεί το άλλο;
Είναι στην μοίρα των φουσκών να σκάνε. Αν δει κανείς ψύχραιμα την κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα διαπιστώσει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της «τύχης» των χρηματαγορών, από τη μία, και της «προόδου» πραγματικής οικονομίας από την άλλη. Την περίοδο που οι επενδύσεις στην πραγματική παραγωγή είτε μειώνονταν είτε έμεναν σταθερές σε χαμηλά επίπεδα, τα Χρηματιστήρια έκαναν πάρτυ. Γιατί; Επειδή η κεντρική τράπεζα έστελνε ποταμούς ρευστότητας στο χρηματοπιστωτική σύστημα, την ώρα που ο μικρομεσαίος πολίτης υφίστατο την γνωστή λιτότητα. Κάποια στιγμή αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ του καλπάζοντος χηρματοποστωτικού συστήματος και μιας ασθμαίνουσας πραγματικής οικονομίας θα «διορθωνόταν» με το σκάσιμο της φούσκας του πρώτου. Όπερ και εγένετο.

Στην Ευρώπη, εδώ και δύο χρόνια, Φραγκφούρτη (δηλαδή ΕΚΤ) και Βερολίνο πασχίζουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η Ευρώπη ξεπέρασε την Κρίση του Ευρώ. Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ βοήθησαν στο να περάσει, η Κρίση, από την επιφάνεια στα θεμέλια της οικονομίας. Έτσι, με μια φούσκα, νόμισε η κα Μέρκελ ότι θα «αποδείξει» πως η γενικευμένη λιτότητα και τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών θα συγκαλυφθούν. Ιδίως στην βαθειά και συνολικά πτωχευμένη Ελλάδα, προσπάθεια ήταν να δημιουργηθούν δύο φούσκες που θα έδιναν στην κα Μέρκελ και στον κ. Σαμαρά την δυνατότητα να εξαπολύσουν την προπαγανδιστική καμπάνια σύμφωνα με την οποία ο «πόνος» των Μνημονίων έπιασε τόπο.

Η μία φούσκα αφορούσε την αγορά ελληνικών ομολόγων και η άλλη της τραπεζικές μετοχές. Μια «στραβή» όμως κίνηση, με την χυδαία προσπάθεια νέας μεταφοράς δανεικών που έλαβε ο έλλην πολίτης στους τραπεζίτες (με τις λεγόμενες «αναβληθείσες φορολογικές υποχρεώσεις» των τραπεζιτών, που τελικά η ΕΚΤ δεν δέχθηκε) ήταν η πινέζα που έσκασε την φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι άρχισε η κατρακύλα των μετοχών. Αντίθετα μάλιστα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι μετοχές πέφτουν και η αξίατων ομόλογων αυξάνεται, στην Ελλάδα πέφτουν και τα δύο. Γιατί; Επειδή ξεφούσκωσε πλήρως το Greek Success Story...


2) Μπορεί να ανησύχησε τόσο πολυ τους ξένους η πρόθεση του Σαμάρα να βγει απο το μνημόνιο που να επηρέασαν το χρηματιστήριο;
Όπως έλεγα εδώ πριν καιρό πολύ, οι ξένοι δεν ήρθαν για να μείνουν. Γνώριζαν ότι το Greek Success Story θα ξεφούσκωνε και, για αυτό, ήρθαν για να φύγουν την κατάλληλη στιγμή – με το που θα έσκαγε κι αυτή η φούσκα.

Είδαν λοιπόν τον γελοίο χειρισμό των «αναβληθεισών φορολογικών υποχρεώσεων» από το Υπουργείο Οικονομικών, συνειδητοποίησαν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ικανή καν να αποδράσει από χαρτοσακκούλα, και αποφάσισαν πως η στιγμή της εξόδου ήρθε. Δεν έτρεφαν ποτέ τις φαντασιώσεις που η συγκυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει στο δικό μας το μυαλό.

 

3) Αν αυτό συμβαίνει με τον μνημονικό Σαμάρα, τι προβλέπεις οτι θα συμβεί αν η επόμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ η οποίος άλλος) θελήσει να διαγράψει το χρέος η να καταργήσει το μνημόνιο; Τι θα συμβεί στα spreads και στο χρηματιστήριο; Και πώς θα μπορέσει μια επόμενη κυβέρνηση να υψώσει το ανάστημα της;

Το χρέος θα διαγραφεί, σε μεγάλο ποσοστό του, όποια κυβέρνηση και να βρίσκεται στα πράγματα. Αυτό συμβαίνει με όλα τα μη βιώσιμα χρέη – κουρεύονται ό,τι απειλές και να εκτοξευτούν από τους δανειστές στον υπερχρεωμένο. Τα Μνημόνια δεν ήταν παρά μια απόπειρα να αναβληθεί για το μέλλον το κούρεμα, έτσι ώστε Αθήνα και Βερολίνο να μην χρειαστεί να παραδεχθούν την χρεοκοπία άμεσα αλλά με κόστος την συρρίκνωση της κοινωνικής οικονομίας της χώρας μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη από εκείνη που θα παρατηρούσαμε αν το κούρεμα είχε γίνει άμεσα. Οπότε, το ζήτημα δεν είναι αν ένα μεγάλο μέρος του χρέους διαγραφτεί. Το ζήτημα είναι να έρθει μια ώρα αρχύτερα η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μια διαπραγμάτευση που θα μειώσει διαχρονικά το κόστος της χρεοκοπίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους μας.

Υπό αυτή την έννοια, η όποια ελληνική κυβέρνηση (και, προφανώς, μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) έχει ιερή υποχρέωση να βάλει μπρος αυτό που δεν έχει γίνει από το 2010: μια πραγματική, σκληρή διαπραγμάτευση της οποίας στόχος θα είναι όχι το να κουκουλωθεί η πτώχευση με νέα δάνεια (τα οποία θα χρησιμοποιούμε για να αποπληρώνουμε τα ήδη μη βιώσιμα υπάρχοντα δάνεια) αλλά να επιλυθεί. Πώς; Με τον συνδυασμό (α) ενός γενναίου κουρέματος του δημόσιου χρέους, (β) της ανάληψης από την ΕΚΤ και τον ESM της διαχείρισης και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (τις οποίες ούτε οι τραπεζίτες ούτε το ελληνικό δημόσιο μπορούν να βγάλουν από την μόνιμη χρεοκοπία), και (γ) επενδυτικού προγράμματος για τον ιδιωτικό τομέα.

Όσο διαρκεί αυτή η διαπραγμάτευση, δεν έχει απολύτως καμία σημασία πόσο θα πάνε τα spreads ή το χρηματιστήριο. Ας πάνε στο 1000% τα πρώτα και ας επιστρέψει στις 500 μονάδες το δεύτερο. Έτσι κι αλλιώς, τα spreads και οι τιμές των μετοχών της τελευταίας χρονιάς του Greek Success Story ήταν φούσκες. Όσο λοιπόν διαρκεί η διαπραγμάτευση, spreads και μετοχές δεν μας ενδιαφέρουν. Κι αυτό επειδή με το τέλος της διαπραγμάτευσης, εφόσον η Ελλάς ξαναγίνει βιώσιμη οικονομία, τα spreads θα καταβαραθρωθούν και οι μετοχές θα ανέβουν. Άλλωστε αυτά τα νούμερα δεν είναι παρά μια θολή αντανάκλαση της πραγματικότητας. Αυτό που προέχει δεν είναι η αντανάκλαση αλλά η ίδια η πραγματικότητα που μόνο μια σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει. Για να προκύψει όμως μια τέτοια διαπραγμάτευση, χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για την αντανάκλαση (spreads και Χρηματιστήριο) και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά: την απειλή βέτο στις Συνόδους Κορυφής και μη αποπληρωμής των παλαιών ομολόγων που, ανοήτως, αγόρασε η ΕΚΤ.

 

4) Τι σημαίνει πρακτικά η πτώση του χρηματιστηρίου για την πραγματική οικονομία της χώρας;

Τίποτα απολύτως, όταν η πτώση αφορά μείωση τιμών από επίπεδα φούσκας. Ποτέ καμία πραγματική οικονομία δεν ωφελήθηκε από την φούσκα στο Χρηματιστήριο.

Όπερ μεθερμηνευόμενο, το σκάσιμό της δεν αποτελεί λόγο ταραχής – παρά μόνο για τους άφρονες που είχαν επενδύσει πάνω της.

 

 

*Η μόνιμη, εβδομαδιαία στήλη του Γ. Βαρουφάκη στη LIFO είναι εδώ

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
13 Σχόλια
VASILY ZAITSEV 17.10.2014 | 14:06
Μια ψύχραιμη ανάλυση μετά από επαναλαμβανόμενες βλακείες που ακούσαμε από πολλούς και διάφορους κυβερνητικούς και μη.... Κορυφαία βλακεία αυτή του Babis του Σκαϊ πού έλεγε χτες βράδυ στον Σαμαρά "πάρτο αλλιώς" σε πλακάτ της πλάκας!
avatar
Vardaris 17.10.2014 | 14:09
..μηπως οι αγορες φοβουνται οτι τελικα θα βγει ο Συριζα και θα πατωσουμε; Γιατι οι αγορες κοιτανε μπροστα και προσπαθουν να αποτιμησουν τι περιθωρια αναπτυξης υπαρχουν.

Ειναι παρα πολυ αδικο για την κυβερνηση, η οποια ανελαβε την χωρα στον πατο και προσπαθει τα τελευταια χρονια να γυρισει τις τυχες αυτης της χωρας - με ολα τα λαθη και τις παραλειψεις που γινονται - να χρεωνεται το γεγονος το οτι η αναπτυξη αργει να ερθει. Ειδικα οταν ειδικα αυτοι που φωναζουν πιο δυνατα απ ολους ειναι οι ιδιοι που εμποδιζουν την οποιαδηποτε μεταρρυθμιση! Η αναπτυξη δεν ειναι ενα κουμπι που το πατας και ερχεται, αυτα ειναι πραγματα που συνηθως θελουν πολλα χρονια και εργο για να γινουν και αυτο το ξερει ο κυριος Βαρουφακης η θα επρεπε να το ξερει. Αλλα και η ανυπομονησια ειναι απο τα ελατωματα της φυλης μας. Εκει βιαστηκε λιγο η κυβερνηση να καλιεργησει το κλιμα του success Story, δινοντας το βημα στους απλοικους λαικιστες να της επιτεθουν.
avatar
Ανώνυμος/η 17.10.2014 | 14:48
"....Ειναι παρα πολυ αδικο για την κυβερνηση, η οποια ανελαβε την χωρα στον πατο και προσπαθει τα τελευταια χρονια να γυρισει τις τυχες αυτης της χωρας ...."


Eίναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που μας ανέλαβε απο τον πάτο...μας οδήγησε και στον πάτο!!!
Hristoss1 17.10.2014 | 15:39
Μερικα πραγματα δε τα λες λαθη και παραλειψεις. Τα λες τερατωδη ανεπαρκεια πολιτικης και ελλειψη στοιχειωδους στρατηγικης.
ps Η κατηγορια οτι ειμαι συριζα καταριπτεται απο αλλα σχολια που εχω κανει.
avatar
JHL_ 17.10.2014 | 17:15
"μηπως οι αγορες φοβουνται οτι τελικα θα βγει ο Συριζα και θα πατωσουμε;"

Ακριβώς.

"A New Leftist Resurgence Is Hammering Greek Stocks"

http://www.businessinsider.com/a-new-political-crisis-is-hammering-greek-stocks-2014-10#ixzz3GPaCz3Qk
avatar
Ανώνυμος/η 17.10.2014 | 20:25
Προς JHL_

Τελικά τι να πιστέψω το "δικό" σου της businessinsider.com ή αυτό της Credit Suisse η οποία πεντακάθαρα λέει ότι... "ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ" το οποίο σημαίνει ότι οι αγορές βλέπουν συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεαλιστικότερες θέσεις .

http://www.lifo.gr/now/economy/54341
byronwilliams 17.10.2014 | 15:20
σε αυτο το συστημα υποφερουν και traders και λοιποι πολιτες... ειναι φρενιτιδα; ειναι χειραγωγηση; ειναι ολα;

σημερα +6%... το τελος της λογικης

δεν μπορω να δεχτω οτι γινεται κραχ στην ΕΕ λογω Τσιπρα Σαμαρα και Βενιζελου

δεν ειναι δυνατον να ζηταμε απο τους πολιτικους να προσεχουν καθε τους λεξη μην τυχον και ταραχτουν οι αγορες διοτι ετσι περιοριζεται ο χωρος για συζητηση, διαπραγματευση και ο χωρος γενικα για εναλλακτικες ...
avatar
Ανώνυμος/η 17.10.2014 | 15:37
Υπολογίζεται ότι το 85% του παραγόμενου πλούτου παγκοσμίως είναι επενδυμένο σε χρηματιστήρια και σε διάφορα παράγωγα τα οποία λίγη σχέση έχουν με την πραγματική παραγωγή (και οικονομία).
Η πτώση του ευρωπαϊκού επιτοκίου τους τελευταίους μήνες στα επίπεδα του 0% περίπου είχε δώσει την ευκαιρία στα λιμνάζοντα κεφάλαια να επενδυθούν στα χρηματιστήρια (όπου γής).
Κάποια από αυτά ήρθαν και εδώ στην Ελλάδα.Η αυξημένη ζήτηση για τίτλους οδήγησε στην αύξηση των τιμών του χρηματιστηρίου κατά αναντίστοιχο τρόπο με αυτό της αύξησης του παραγόμενου "πλούτου" των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα οριακά και επισφαλή κέρδη για τις τράπεζες της περυσινής χρονιάς αλλά εντυπωσιακή αυξηση της τιμής των μετοχώ τους όταν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο με τα stress tests.
Eίναι σαφές ότι η ευρωπαική οικονομία δεν έχει ανακάμψει οπότε μια σειρά από στοιχεία της Ευρωπαϊκής κρίσης που ήρθαν πρόσφατα στην δημοσιότητα (μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία) οδήγησαν σε πτώσεις πολλά χρηματιστήρια ....και ακόμα σε μεγαλύτερη πτώση το υποβαθμισμένο (εδώ και καιρό) ελληνικό χρηματιστήριο.
Γιατί όμως τώρα συμβαίνει αυτό;;
Διότι αυτή την στιγμή συμβαίνει και η τέλεια καταιγίδα...δηλαδή
1)Η κρίση του Ευρωπαϊκού νότου αρχίζει να επηρεάζει και τον βορά
2)Το εμπάργκο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία και αντιστρόφως επιτείνει την αδυναμία ανακαμψης στην Ευρώπη.
3)Οι γαιο-πολιτικές εξελίξεις.
4)Οι δηλώσεις για έξοδο απο το μνημόνιο όταν αυτές συνοδεύτηκαν από επικλήσεις για ένα success story που στην πραγματικότητα δεν είδαμε και από τις παραδοχές ότι δεν χρειάζεται κούρεμα.
5)Η δημοσιοποίηση των stress tests σε λίγες ημέρες.
Είναι εξάλλου κοινό μυστικό ότι οι μετοχές που αγοράστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους ξένους είναι κυρίως τραπεζικές και εκεί ακριβώς έσκασε η φούσκα.

Θεωρώ ως λιγότερο σημαντικό λόγο της πτώσης τις δηλώσεις των Κυβερνητικών παραγόντων (ακατάσχετη κινδυνολογία ) διότι οι δηλώσεις υπάρχουν(ειδικά αυτές του Αδωνη )εδώ και περίπου ένα μήνα χωρίς αυτό να προκαλέσουν τότε τέτοια έντονη πτώση των μετοχών.

Smaug 17.10.2014 | 16:29
Να δεχτούμε πως οι χώρες τις Ε.Ε θα δεχτούν κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν και προσωπικα δεν βλέπω το γιατί. Η απορεία μου είναι πιο θα είναι το αντάλλαγμα; Είναι ωραίο να λέμε πως το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί (ποιος δεν θα το ήθελε άλωστε;) αλλά όταν εκφράζουμε μια τέτοια άποψη θα πρέπει να την αναλύουμε κίολας. Η απάντηση πως όλα τα μη βιώσιμα χρέη κουρεύονται δεν μου λέει κάτι γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική.
avatar
Dr.Faust 17.10.2014 | 16:36
Για να διαπραγματευτεις αποτελεσματικα, πρεπει να διαθετεις και μερικους "ασσους" στο μανικι, κοινως πρεπει να μπορεις να "εκβιασεις" ή να απειλησεις το συνομιλητη σου.. Αυτο θα μπορουσαμε να το κανουμε το 2009, οταν ολοι ηταν απροστατευτοι και πανικοβλημενοι μπροστα σε μια ενδεχομενη σταση πληρωμων απο τη μερια της Ελλαδας.. Τωρα πια, ολοι εχουν καλυψει τα νωτα τους (δηλ. τις τραπεζες τους) αφου ξεφορτωθηκαν μεγαλο μερος των ελλ.ομολογων.. Και για τα υπολοιπα που διακρατουν ακομη, εχουν φροντισει να υπαχθουν στο βρεττανικο δικαιο, που σημαινει σκληροτατες κυρωσεις σε περιπτωση μη αποπληρωμης.. Επομενως, σε ποια βαση θα γινει διαπραγματευση? την ΕΚΤ θα εκβιασουμε? που μπορει ανα πασα στιγμη να τυπωσει χρημα? και τι μας κανει να πιστευουμε οτι τα στελεχη του Συριζα διαθετουν μεγαλυτερες διαπραγματευτικες ικανοτητες? μηπως η ανυπαρκτη διοικητικη τους εμπειρια? και μπορει να μην προβλεπεται διαδικασια εξοδου μιας χωρας απο την ΕΕ αλλα αν σταματησουν να κρατουν ζωντανες τις τραπεζες μας με τα ευρω τους, μετα εμεις θα παρακαλαμε να φυγουμε απο μονοι μας για να μπορεσουμε να τυπωσουμε δραχμες, φοινικες, μνες ή ο,τι αλλο.. Και το μαρουλι θα κανει 10.000.000 δρχ..
avatar
CharlyD 17.10.2014 | 17:39
Τα διαπραγματευτικά ατού, διάβασέ τα παραπάνω.
Και δεν απαιτούνται καλύτερες διαπραγματευτικές ικανότητες, λίγη αξιοπρέπεια και θέληση φτάνει.
Οσο για την ανύπαρκτη διοικητική εμπειρία, θυμίσου τον μπούρα - Υφυπουργό οικονομίας, και τη κυρία Κρούγκμαν...
Και κατι άλλο: οχι, δεν αντέχω να πληρώνω να μείνουν ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες.
Hristoss1 17.10.2014 | 17:41
Το επιχειρημα οτι θα τους εκβιαζαμε οτι θα φυγουμε ειναι για παιδια της α' Δημοτικου διοτι: Επρεπε να βρεθει καποιος που να αναλαβει να αυτοκτονησει πολιτικα και να πει στον Ελληνικο λαο παιδια παει πτωχευσαμε. Ας υποθεσουμε οτι τον βρισκαμε. Απο την ημερα που θα ανακοινωναμε οτι κανουμε σταση πληρωμων μεχρι να βαλεις μπρος το νομισματοκοπειο και να επανελθεις σε εθνικο νομισμα χρειαζεται ενα χρονικο διαστημα και ΔΕΝ γινεται σε ενα σ/κ. Στο εν λογω διαστημα οσοι ειχαν λεφτα ενοειται θα τα εδιωχναν εξωτερικο και δεν θα υπηρχαν λεφτα ουτε στα ΑΤΜ (βλεπε Κυπρο). Αυτο δεν ειναι κινδυνολογια οπως λενε καποιοι αλλα η πραγματικοτητα. Αν μεσα σε ολα αυτα βαλεις την κοινωνικη αναταραχη κλπ δε γινεται να πεισεις κανεναν συνομιλητη οτι οντως θα το κανεις.
Υπηρχαν ομως ενα σωρο ευκαιριες οπως το κουρεμα να γινοταν αμεσως με την ενταξη στο μνημονιο και αλλα πολλα. Οι ανεπαρκεις δεν εκαναν ΤΙΠΟΤΑ.
Lycos 18.10.2014 | 01:21
Εκβιασμός στην Ευρωζώνη σημαίνει έξοδος από το ευρώ. Ας αποφασίσουμε επιτέλους αν αυτό θέλουμε και ας τελειώνει η ιστορία.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ