Δεν είσαι ο Τσίπρας!

Πώς να το κάνουμε δηλαδή;
17.1.2015 | 14:18

 

Και όσο η πιθανότητα να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει, υπάρχουν κάποια στελέχη του που φέρονται τόσο αλλοπρόσαλλα, που αναρωτιέμαι μήπως το κάνουν επίτηδες για να χάσει το κόμμα και να μη χρειαστεί να κυβερνήσουν. 

 

Βγαίνει ο κάθε -συχνότατα τυχάρπαστος- υποψήφιος του κόμματος και μας λέει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βγει κυβέρνηση, βαφτίζοντας τον οποιοδήποτε δικό του ευσεβή πόθο "θέση του κόμματος". Ενώ δεν το έχουν συζητήσει με κανέναν, λένε με στόμφο αυτό που θα ήθελαν να γίνει, και βάζουν κι ένα "αν γίνουμε κυβέρνηση θα..." μπροστά, κι είναι έτοιμοι. 

 

"Αν γίνουμε κυβέρνηση χάρη στο μπόνους των 50 εδρών, θα ξαναπροκηρύξουμε εκλογές, για να βγούμε δίκαια", είπε πριν μερικές εβδομάδες ο καθόλου τυχάρπαστος Μανώλης Γλέζος. Έχει δίκιο φυσικά - ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν για το μπόνους όταν αυτό συνέφερε τους αντιπάλους του, και το έβρισκε ιδιαιτέρως αντιδημοκρατικό, άρα θα ήταν λογικό να μην δεχτεί να κυβερνήσει χάρη σε αυτό. 

 

Όμως εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Γιατί ο αγαπητός κ. Γλέζος δεν είπε ότι "πιστεύω ότι θα πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές ώστε να βγούμε με το σπαθί μας" αλλά είπε' "θα ξανακάνουμε εκλογές" λες και είναι κάποια ειλημμένη απόφαση ή λες και είναι κάτι που θα το αποφάσιζε ο ίδιος, ενώ είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας δεν συμφωνεί καθόλου. 

 

Στο ίδιο στυλ (και με πολύ λιγότερο κύρος και πολιτική σημασία μάλιστα) υπάρχουν ένα σωρό 'αρχηγίσκοι' στο κόμμα που κάνουν εξαγγελίες, δεσμεύοντας ουσιαστικά το κόμμα που θα πρέπει μετά να απολογηθεί που δεν τα έκανε.  

 

Αν όμως αυτά δεν έχουν συζητηθεί και δεν έχουν εγκριθεί από κανέναν; Και γιατί το κόμμα δεν τους λέει "Παρακαλούμε βουλώστε το"; Μήπως το συμφέρει να τάζουν από χίλιες πλευρές χίλια αντικρουόμενα πράγματα οι πολιτευτές του;

 

Έχουμε πχ. την Ραχήλ Μακρή που λέει ότι "θα τυπώσουμε 100 δις". Ποιοι "θα τυπώσουμε"; Αυτή και ποιος άλλος; Γιατί χρησιμοποιεί πρώτο πρόσωπο, και γιατί κάνει κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς καν να μιλήσει με τον Τσίπρα για το θέμα; Και πες ότι έχει δίκιο και αυτό θα κάνουμε και θα σωθούμε: Γιατί πρέπει να το πει αυτή από μόνη της σε μια τυχαία εκπομπή της Κοζανίτικης τηλεόρασης και όχι ο ίδιος ο αρχηγός της;

 

Βγαίνει ο άλλος και λέει "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάζεται να πληρώσετε τις δύο τελευταίες δόσεις!". Φρίττει ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, "εγώ δεν είπα να μην πληρώσετε" ξαναλέει ο υποψήφιος. 

 

Βγαίνει ο τρίτος, (πριν λίγο καιρό ο Μπαλάφας, σήμερα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών, Στέφανος Τυροβολας και λέει "Θα καταργήσουμε τα ΜΑΤ". Δεν βγαίνει ο Τσίπρας να το πει ή να δεσμευτεί: βγαίνει ο πολιτευτής Τυροβολας! Να τον πάρουμε στα σοβαρά ή όχι;

 

Θέλω να πω: Όσο κι αν ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει διάφορα καλά ως κυβέρνηση, απογοητεύομαι απ' το ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελέγξει την εξωφρενική πολυγλωσσία. Κάθε υποψήφιος κάνει και μια ολόδική του εξαγγελία για το τι "θα κάνουμε όταν βγούμε κυβέρνηση", σαν να πάσχει από παράκρουση μεγαλείου!

 

Κι αντί ο Τσίπρας να πει σε όλους "Σταματήστε τις υποσχέσεις - Κανείς δεν θα μιλάει για τέτοια πράγματα εκτός από μένα!" τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Κι αντί το κόμμα να καταλάβει πόσο αποκαρδιωτικό είναι το ότι δεν υπάρχει μία, στιβαρή, σταθερή κοινή γραμμή (που να είναι και ξεκάθαρη), τα ρίχνει όλα -όπως και το αλαλούμ για την Ραχήλ Μακρή- στην "γαλάζια μονταζιέρα" που κοιτάζει κάθε μέρα τι θα πουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σαν το πρόβλημα να μην είναι η ασταμάτητη λογοδιάρροια των στελεχών του, αλλά η ανάδειξη της λογοδιάρροιας απ' τους εχθρούς (λες κι οι ίδιοι δεν περιμένουν να στραβοπατήσει κάποιος δεξιός για να τον κράξουν!)

 

Το κόμμα ήταν κάποτε συνασπισμός διαφορετικών κομμάτων, με πολλές αντικρουόμενες συνιστώσες και απόψεις. Τώρα όμως είναι ενιαίο κόμμα. Με όργανα που αποφασίζουν και με αρχηγό που (υποτίθεται ότι) εκφράζει την επίσημη και ξεκάθαρη γραμμή. 

 

Και γι' αυτό, αντί να κατηγορούνται πάλι οι "κακοί αντίπαλοι", θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος που, με τρόπο αποφασιστικό, θα πει σε όσους αυτοσχεδιάζουν παρουσιάζοντας τους ευσεβείς τους πόθους ως επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ:

 

"Για άλλες δέκα μέρες τουλάχιστον, κάτσε κάτω, και κράτησε το στόμα σου κλειστό. Και μην ξεχνάς: δεν είσαι ο Τσίπρας!"

 

 

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
28 Σχόλια
12
Διογένης Κυνικός 17.1.2015 | 15:05
Και πού είστε ακόμη κ. Δημοκίδη, θα έχει συνέχεια το σήριαλ, και κυβέρνηση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς διότι ίσως κάποιοι να μην θέλουν να κυβερνήσουν για έναν λόγο και μόνο: το να κυβερνήσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να δυσαρεστήσεις κάποιους, δεν μπορείς όλους να τους έχεις ευχαριστημένους. Όντας στην αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολο να λες ευχάριστα πράγματα για όλους, όταν όμως βρεθείς με την καυτή πατάτα στα χέρια, τα πράγματα αλλάζουν. Και όσο και να ευχαριστήσει ένα ''κοινό'' με το πρόγραμμά του, στην πράξη θα δυσαρεστήσει πολύ περισσότερους.
avatar
Mono gia shmera mama sto yposxomai 17.1.2015 | 15:42
Υπάρχουν τρόποι να ευχαριστήσει πολύ περισσότερους (και αναλογικά να δυσαρεστήσει λιγότερους).

Ακόμα και να (φτου φτου) εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχουν συννενοηθεί τα μέιλ της ΝΔ με την τρόικα, μπορεί να κάνει άλλα πράγματα, κάποια από τα οποία -Πολιτικά- θα ήταν λάθος να αναφέρει προεκλογικά.

Το αν θα τους βρει και εφαρμόσει, είναι κάτι που μένει να το δούμε, αν και εφόσον κυβερνήσει αυτοδύναμος ή με "ανεκτή" συμμαχία.

Υγ:Πολύ ωραίο το να καταργηθούν οι 50 έδρες και μετά να ξαναγίνουν εκλογές, σωστό ηθικά, αλλά αν δεν γίνουν πρώτα κάποιες αλλαγές.. δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Πρακτικά, ΔΕΝ γίνεται.

Γίνεται όμως μετά την 4ετία, οι επόμενες -ή μεθεπόμενες μιας και νομίζω ότι αλλαγή κάνεις στον εκλογικό νόμο ισχύει από τις μεθεπόμενες- να έχουν κάνει τις αλλαγές που πρέπει στην διαδικασία, στο σύνολο της και όχι απλά και ξερά το μπόνους.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν γενικώς, πρέπει να γίνουν σωστά και με χρονοδιάγραμμα, όσο πιεστικές (συναισθηματικά) και αν είναι κάποιες.
avatar
st. paul 17.1.2015 | 22:59
Είναι η επίσημη θέση του κόμματος αυτή ή να πάρω τηλ. στα κεντρικά;
avatar
Mono gia shmera mama sto yposxomai 17.1.2015 | 23:14
Πάρε τηλ στο (+30)2103378400.

Εναλλακτικά μπορείς να στείλεις mail στο info[at]syriza.gr.

Η γράμμα

Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα

Έχεις τόσες επιλογές και ρωτάς στα σχόλια της Lifo κάτι τόσο σημαντικό;
avatar
aqua marina 17.1.2015 | 15:18
Αυτή η Ραχήλ ειδικά, μας πέθανε...Μέχρι και το 9χρονο ανήψι μου γύρισε με κοίταξε και μου είπε: ''Σαν τα λεφτά της μονόπολης δηλαδή'' ;;;
RF_junkie 17.1.2015 | 16:07
Μα, νομίζω ότι αυτή η "εξωφρενική πολυγλωσσία" είναι εντελώς ενδεικτική τού τι συμβαίνει μέσα σ΄αυτό το τυχάρπαστο κόμμα.

Το ότι δηλαδή, όλοι αυτοί πού βγαίνουν και λένε ότι τούς κατέβει το κάνουν ακριβώς διότι αισθάνονται ότι έτσι θα κυβερνήσουν αν είναι κυβέρνηση. Αυτή ειναι η εσωτερική αύρα τού Συριζα.
Οτι γουστάρουνε λένε κι ας είναι η αποθέωση τής ψυχεδέλειας επειδή νιώθουν ότι αυτό πρεσβεύει το κόμμα. Πλήρης τρικυμία.

Αν μη τι άλλο, ο Συριζα θα παράξει άφθονο κωμικοτραγικό τοπίο κυβερνώντας.
Θα μού πείς, οι μέχρι τώρα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) τι παράξανε?
Καμία αντίρρηση, τραγέλαφο παράξανε και καταστροφή.

Το θέμα είναι ότι αυτό θα παράξει κι ο Συριζα.

Και, για να προλάβω την ενδόμυχη ερώτηση, δεν βλέπω καμία λύση.

avatar
amarcord 17.1.2015 | 17:25
Όμως Άρη γιατί σου κάνει εντύπωση (αν όντως εκπλήσσεσαι τόσο);

O Σύριζα δεν είναι κόμμα εξουσίας, βρέθηκε συγκυριακά από το 4% στο ποσοστό που θα πάρει γιατί έχει μαζέψει το βαθύ ΠΑΣΟΚ, έχει ένα πρόγραμμα που υπόσχεται πολλά (και πατάει στην βαθύτατη δυσαρέσκεια με τις προηγούμενες και παρούσες άθλιες κυβερνήσεις) και γιατί ποντάει στο "ας δοκιμάσουμε και φάβα με μπύρα γιατί από το κατσικάκι με πατάτες δεν χορτάσαμε". (Δηλαδή για όσους κόμπιασαν στην γαστριμαργική αναλογία, ας πάρουμε και το πιάτο που δεν ξέρουμε γιατί οι άλλοι τα μούσκεψαν, πόσο πιο χάλια να πάει πια).

Επόμενο είναι να μην έχει συγκροτηθεί μια ενιαία κομματική "γραμμή" (ιδιαίτερα γιατί υπάρχουν οι συνιστώσες) και να μην είναι καλά ανεκτή και μια "σιδηρογροθιά" αρχηγική φωνή για λόγους προοδευτικότητας /εσωτερικής δημοκρατίας. Με τους τυχάρπαστους, δε, που μαζεύτηκαν (σε όλα τα κόμματα, αλλά μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο σε αυτό το άρθρο) πολλές κοτσάνες θα ακούσουμε ακόμα! Όσο για το ότι "δεν θέλουν να κυβερνήσουν" ίσως να έχει και βάση. Άλλωστε οι εκλογές βολεύουν κυρίως τον Σαμαρά.
avatar
mecheng 17.1.2015 | 18:15
Στην χώρα μας μέσα στον 20στο αιώνα περάσανε όλες οι ιδεολογίες απο την εξουσία - Απο τους φασίστες και τους χουντικούς μέχρι τους σοσιαλιστές ( μην γελάτε εκεί στο βάθος σας βλέπω ! ).Πλέον το μόνο που απομένει στο λαό μας είναι να έρθει και ένα αριστερό κόμμα στην εξουσία ( έτσι αυτοπροσδιορίζεται - πάλι μη γελάτε εκέι εσείς οι ίδιοι στο βάθος θα σας βγάλω έξω ) μπάς και καταλάβουμε ότι όσο η Ελλάδα μας παραμένει αυτό που είναι ( ενα μίγμα διορισμένων κηφήνων / φοροφυγάδων όλων των κατηγορίων / "επιχειρηματιών" που όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να κάνουν μία ( 1 ! ) εταιρεία μεγάλη που να δίνει δουλειά σε κόσμο και να φέρνει χρήματα στη χώρα χωρίς να έχει ανάγκη την κρατική προστασία και τα θαλασσοδάνεια απο τις τράπεζες και στη μέση οι δόλιοι που φορολογόυνται άγρια ή ονειρεύονται να βρούν μια δουλίτσα ) τίποτα δεν αλλάξει δε μπα να έρθουν στην εξουσία o Doctor Who ή οι Jedi.

Εϊναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα τα αλλάξει όλα τα παραπάνω?Μέχρι στιγμής λέει ναι σε όλους - είναι δεδομένο ότι μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να πει και οχι σε κάποιους...και αν πέφτει η συγκυβέρνηση δεν είναι επειδή είπε οχι σε κάποιους...αλλά μας κοροιδεύει μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και τρίχες κατσαρές.

Οι ελπίδες ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας είναι στον ΣΥΡΙΖΑ...το σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι θα είναι κυβέρνηση και του άλλου κομματιού ( αυτού που δεν τους φήφισε ).Οι ιδεοληψίες και τα '' η εμείς η αυτοί " δεν με καθησυχάζουν πάνω σε αυτό.
avatar
Red witch 17.1.2015 | 21:03
Μα που με είδες να γελάω! Αφού έβαλα το χέρι μπροστά όταν με πιάσαν τα χαχανιτά
avatar
chrisrov 17.1.2015 | 18:17
Αλλού φαν παρκ...
Renton 17.1.2015 | 18:50
ένα κόμμα δεν είναι ο αρχηγός του, είναι το συνέδριο του και το πρόγραμμα του και το κάθε μέλος του ξεχωριστά και μαζί
avatar
Dora Panera 17.1.2015 | 23:22
συμφωνω αλλα ας μπουν σ'ενα δωματιο να κανουν προβα να "λεμε ιδια πραγματα μιας και λεγομαστε κομμα" και ει δυνατον ας κανει echo
ιάσονας κάναλης 17.1.2015 | 19:07
Οσονούπω εκατομμύρια Έλληνες που επί τετραετίες ξεφώνιζαν "πρόβατα βουλευτές, στο μαντρί , κ.λπ.) θα αντιληφθούν ότι πολυφωνία και δημοκρατία δε σημαίνει κομφούζιο, 300 βουλευτές 300 διαφορετικές απόψεις, πολυφωνία και δημοκρατία σημαίνει να υπάρχουν χ διαφορετικά κόμματα με χ διαφορετικές απόψεις.
pazoglou 17.1.2015 | 19:40
το πρόβλημα, κ. Δημοκίδη, είναι το γιατί δεν κρατάνε κλειστό το στόμα τους μέχρι να βγουν ή οι ανοησίες που λένε. Οι ίδιοι αυτοί αμετροεπείς θα πάρουν αύριο οφίτσια και δημόσιες θέσεις, θα εισηγούνται, θα ψηφίζουν, θα αποφασίζουν.
"ρώμη δε τ' αμαθής πολλάκις τίκτει βλάβην" η στερούμενη φρόνησης δύναμη πολλές φορές προκαλεί ζημιές. Ευριπίδης - Τημενίδαι.
Renton 18.1.2015 | 12:13
καλά δεν είμαστε και στον Άρχοντα των μυγών, οι περισσότεροι στον σύριζα πολιτεύονται χρόνια, δεν τους πήραν ξαφνικά από τις αλάνες που έπαιζαν και τους έβαλαν στο Μαξίμου.Εξάλλου η μετριοπάθεια και η πορεία προς τη σοσιαλδημοκρατία είναι ολοφάνερη
Ο Νοών... νοείτω 17.1.2015 | 21:03
Όλα αυτά που πολύ σωστά γράφεις και αναφέρεις αγαπητέ Άρη, μας προβληματίζουν όλους πάρα πολύ. Μετά τις 25 Ιανουαρίου θα δούμε πόσα απίδια πιανει ο σακός...

...ή θα αποδειχτούν @ρχδι@...!
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ