Είμαι ζωάκι, δεν είμαι παλτό!

Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα: Απάντηση σε όλα τα 'επιχειρήματα' της αναίτιας κακοποίησης έμβιων και συναισθανόμενων ζώων
28.3.2015 | 11:38

 

Το χρώμα της γούνας είναι πάντα κόκκινο, λέει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), εννοώντας το αίμα που χύνεται, ακόμα, και στην Ελλάδα για να φορέσουν κάποιοι και κάποιες αληθινές γούνες. 

 

Στην ερώτηση «Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα;», έχουν πολλά να πουν και τους παραχωρώ τον χώρο: 

 

 

 

Με τον όρο 'εκτροφή γουνοφόρων ζώων' (ΕΓΖ) (fur farming) εννοείται η αναπαραγωγή ή/και εκτροφή ορισμένων ειδών ζώων για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν (2013) άνω των 100 εκτροφείων μινκ (45 στον νομό Καστοριάς, 50 στον νομό Κοζάνης, 8 στον νομό Γρεβενών, δύο στον νομό Φλώρινας) με παραγωγή η οποία ξεπερνά τα 1,000,000 γουνοδέρματα ετησίως.

 

Τα μινκ στις φάρμες εκτροφής τους ζουν σε κλουβιά τυπικών διαστάσεων 70εκ μήκος, 40 εκ πλάτος και 45εκ ύψος, από τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ. Καθώς δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οι περιπτώσεις στερεοτυπικής συμπεριφοράς (π.χ. συνεχείς κύκλοι μέσα στο κλουβί), αυτό-ακρωτηριασμών (π.χ. δάγκωμα της ουράς ή άλλων σημείων της γούνας), κανιβαλισμού και βρεφοκτονίας είναι συνηθισμένες.

 

Από αυτή τη μιζέρια θα «απαλλαχθούν» σε ηλικία 7-8 μηνών, όταν θα θανατωθούν, με ηλεκτροπληξία ή με ασφυξία, για τη γούνα τους.

 


Οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συχνά παραθέτουν μια σειρά «επιχειρημάτων» για να δικαιολογήσουν αυτή την αναίτια κακοποίηση έμβιων και συναισθανόμενων ζώων. Τα παραθέτουμε ένα προς ένα στις επόμενες γραμμές, αποκαθιστώντας παράλληλα και την πραγματικότητα.


«Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες».

Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον, τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία «επιβάλλει» το να φοράμε γούνες.

 

«Η γούνα των ζώων είναι το πιο ζεστό ρούχο που μπορείς να φορέσεις».

Σήμερα υπάρχουν υλικά –μεταξύ των οποίων και οι συνθετικές γούνες- τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά και πιο φτηνά από μία γούνα.

 

«Συνθετικές γούνες; Η φυσική γούνα είναι οικολογική/φιλική προς το περιβάλλον».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2013) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας φυσικής γούνας μινκ είναι 4 φορές περισσότερες από μια συνθετική γούνα.

 

 

«Γιατί να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στην Ελλάδα, αφού συμβαίνει και αλλού;»

Μια σειρά από χώρες έχουν απαγορεύσει ή είναι στη διαδικασία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων (Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Δανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Γερμανία).


«Δε με νοιάζει τι έχει απαγορευτεί αλλού, η εκτροφή γουνοφόρων ενισχύει την Ελληνική οικονομία».

Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων γούνας κατευθύνονται κατά 98% στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν κατά -76%, και η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στις συγκεκριμένες χώρες καθιστούν την όποια ανάκαμψη εξαιρετικά αμφίβολη και αδύνατη να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

 

 

«Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;».

Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.

 

Η Ελληνική Πολιτεία, η οποία σε καιρούς οικονομικής κρίσης ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιδοτεί, πέρα από κάθε ηθικό έρεισμα και οικονομική λογική, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων θα έπρεπε ΤΩΡΑ να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα», με βασικά σημεία τα εξής:

 

1. Νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.
2. Καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σταδιακής κατάργησης.
3. Αντίστοιχη περίοδος σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.
4. Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.Παρότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα στενά συνυφασμένη με την γουνοπαραγωγική δραστηριότητα, η κρίση του κλάδου, η ηθική επιταγή αλλά και η κοινή λογική συνηγορούν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτοί οι δρόμοι υπάρχουν: το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος και η σπουδαία πολιτισμική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση μπορούν να συνδεθούν με την προώθηση αυτών των «προϊόντων» της Μακεδονικής γης- και όχι με τα γδαρμένα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων.

 

 

Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική.

 

 

[Βοηθήστε μας να βάλουμε ένα τέλος! Βρείτε μας στο Facebook (stopfurfarminginGreece) και στο www.pfpo.gr]

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
15 Σχόλια
avatar
pastitchu 28.3.2015 | 13:16
Εντάξει αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία των περισσότερων από αυτές που είναι ενάντια στην κακοποίηση των ζώων (περισσότερων γιατί υπάρχουν και μισάνθρωποι ανάμεσά τους). Όμως αυτές οι εικόνες που βάζουν το ζώο να "απευθύνεται" στον αναγνώστη είναι απλά γελοίες και δικαιολογούνται να φτιάχνονται μόνο από παιδάκια δημοτικού και κάτω. Τα ζώα έχουν συναισθήματα, δεν έχουν όμως λόγο, αυτό είναι μια αμιγώς ανθρώπινη δραστηριότητα. Οπότε αυτή η ανθρωποποίηση που προσπαθείται από αντισπισιστές, βίγκαν και δεν ξέρω και γω από ποιες και τι άλλους απλά αναιρεί τα όποια σημεία μπορεί να βρεί κάποια ένα νόημα σε αυτήν την "υπόθεση".

Τελικά, βλεποντάς το πιο γενικά, πάντα θα καταλήγουμε στο πρόβλημα του ότι είμαστε μέρος τροφικών συστημάτων και αυτό δε μπορεί απλά να αποφασιστεί να αλλάξει. Η φύση είναι κάτι ανεξάρτητο από μας.Το να θέλουμε να την καθορίσουμε σχεδόν πλήρως, είναι απλά μέρος της τάσης κυριαρχίας μας, ενός αρχέγονου ενστίκτου να καθυποτάξουμε τη μητέρα μας και να γίνουμε έτσι ένα μαζί της. Να επιστρέψουμε δηλαδή στην εμβρυϊκή μας κατάσταση, όπου ούτε φοράγαμε, ούτε τρώγαμε τα καημένα τα ζωάκια.
Vampcat 1.4.2015 | 11:07

Πως μπορεις μεσα απο την υποταγη να γινεις ισος??!!!!
Κ αυτες οι κουραστικες αντιληψεις τοω περισσοτερων κρεατοφαγων,οτι οκ αν δεν τρωμε κ φοραμε ζωα,να φτασουμε στο αλλο ακρο!Απλα κουραστικοι....
avatar
Ανώνυμος/η 28.3.2015 | 19:01
"Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα."
- αν έχω χοιροστάσιο δηλαδή σέβομαι το περιβάλλον και τα ζώα περισσότερο; μάλλον πολύ λιγότερο. Και ο τρόπος που σφάζοντε τις περισσότερες φορές τα μεγάλα ζώα προς κατανάλωση είναι πολύ πιο επώδυνος από την ηλεκτροπληξία.
- και μόλις κλείσουν και στραφούν σε χρεωκοπημένες εκτροφές (ρωτήστε όποιον κτηνοτρόφο θέλετε) την θέση τους στην αγορά θα πάρουν εισαγόμενα προιόντα γούνας.
avatar
Ανώνυμος/η 28.3.2015 | 20:03
Ας βολευτούν με fake γούνες! Μη φοβάστε να είστε REAL (άνθρωποι).

Οι γούνες δεν ζεσταίνουν την ΨΥΧΡΗ σας καρδιά - Μην τρέφετε απατηλές ελπίδες.

Θρέψτε την καρδιά σας καλύτερα.

(''Ό,τι αξίζει δεν κοστίζει'')
ΔεΓαμΝαΑσπ 15.5.2015 | 21:51
ο,τι αξιζει δε κοστιζει? και το λεει αυτο γυναικα? Oh the irony!
avatar
lowchip 28.3.2015 | 20:12
ότι να ναι γράφεις!μάλλον ποτέ σου δεν είχες ζωάκι!και επειδή δεν έχουν ανθρώπινο λόγο να μην τα κοιτάμε ανθρώπινα τα ζώα?ούτοσι άλλος με το βλέμμα τους τα ζώα μια χαρά σου μιλάνε !εγώ δεν φοράω ούτε δερμάτινα ούτε γούνες και φυσικά μια χαρά μπορώ να ζεσταθώ δεν ζούμε στο 1800 ....έλεος!Και ναι μπορεί κάποιος να ζήσει μια χαρά χωρίς να τρώει ζωάκια και χωρίς να φοράει ζωάκια!!!
avatar
pastitchu 29.3.2015 | 13:59
Κοίτα άμα κάνει κρύο και άμα πεινάς δε ζεις και μια χαρά... Εγώ δε λέω γι'αυτούς που τα φορούν για λόγους αισθητικής, αλλά γι'αυτές που τα χουν ανάγκη για πρακτικούς λόγους. Αν θυμάμαι καλά και στο άρθρο λέει ότι εξάγονται προς βορειότερες χώρες. Τα ζωάκια δε σου μιλάνε, εσύ νομίζεις ότι σου μιλάνε. Ακριβώς δεν καταλαβαίνεις τι θέλουν, αλλά στο περίπου και κάποιες φορές...

Να μην τα κοιτάμε ως ανθρώπινα, αυτό λέω ακριβώς. Να τα βλέπουμε ως αυτό που είναι. ως ζώα διαφορετικά από το είδος μας, με τα οποία μπορούμε να συνυπάρχουμε. Να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο για γούνα, τροφή και ό,τι άλλο έχουμε ανάγκη, όπως σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας κάναμε. Και επιτέλους να μάθουμε να νοιαζόμαστε και για τα φυτά που οι καταραμμένοι βίγκαν τα τρώνε και μας μειώνουν τον καθαρο αέρα που τόσο μας λείπει. Εν τέλλει ζωή έχουν κι αυτά. Να μη μιλήσω για τις ψυχαναγκαστικές με τις απολυμάνσεις που κατασρέφουν την προγονική μας προκαρυωτική ζωή...
Vampcat 1.4.2015 | 11:02
τρολλαρεις ετσι?!ελα παραδςξου το!
Μάνα Κουράγιο 28.3.2015 | 20:24
''Χρειαζονται πενηντα ζωα για να φτιαχτει μια γουνα, αλλα μονο ενα για να τη φορεσει''.
ΔεΓαμΝαΑσπ 29.3.2015 | 01:31
δεν εισαι παλτο -ακομα-*
avatar
PetrosP 29.3.2015 | 13:56
"Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση."
Σε αντίθεση με τις κότες π.χ. που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ζουν σε ένα κλουβί μεγέθους σελίδας Α4; Ή τα γουρούνια που λατρεύουν να ζουν φυλακισμένα και δεν πρέπει να είναι ελεύθερα στη φύση... Προσωπικά πιστεύω ότι τα ζώα της "βιομηχανίας" κρέατος υποφέρουν απείρως περισσότερο από τα μινκ. Κάποιοι θα πουν ότι το κρέας είναι απαραίτητο. Διαφωνώ, αλλά ακόμα κι έτσι, σίγουρα δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε τόσο πολύ κρέας. Οπότε πριν εξοργιστείτε με τους άκαρδους γουνέμπορους, ρίξτε μια ματιά στο δικό σας πιάτο.
Χιονάτη 30.3.2015 | 12:04
μα και τα δύο υποφέρουν.και τα ζώα βιομηχανίας και τα μινκ.
avatar
επαναστατης με αιτια 29.3.2015 | 15:58
Θα ήθελα, ως άτομο που έχει σχέση εκτροφή και εμπόριο γούνας, να προσθέσω την δική μου οπτική των πραγμάτων. Τα ζωάκια που απεικονίζονται σε κλουβια δεν βρίσκονται συνεχώς μέσα σε αυτά, αλλά αφήνονται και ελεύθερα. Αυτό προφανώς διότι οι εκτροφεις επιθυμούν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα της γούνας, η οποια πηγάζει από την καλή υγεια του ιδιου του ζώου. Επίσης η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην Ελλάδα και όσα μετρα κι αν ληφθούν είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν. Δεν μπορείς να πάρεις ανθρώπους που εκπαιδεύονται όλη τους τη ζωή σε μια τέχνη και να τους βάλεις σε έναν άλλο, ασχετο τομέα. Προφανώς δεν θα ανταπόκριθουν επαρκώς. Ας μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι οι περισσότεροι που είναι κατά της γούνας φορούν δερμάτινα είδη. Είτε αυτά είναι τσάντες, είτε παπούτσια, είτε μπουφάν, είτε παντελόνια. Αυτό διότι προφανώς έχουν πολυ μεγαλυτερη αντοχή και θερμαντική ικανοτητα από τα συνθετικά. Οσον αφορα το κοστος, τα συνθετικα δερματινα και γουνινα ειδη εχουν παρομοιες τιμες με τα αληθινα. Εκτος αν αναφερομαστε σε ρουχα μεγαλων αλυσιδων που ειναι οχι μονο αντιαισθητικα, αλλα καταστρεφονται σε μικρο χρονικο διατημα και μια κρυα μερα, ειτε τα φορας ειτε οχι δεν υπαρχει μεγαλη διαφορα. Ας μην αναφερθω στις γούνινες μπότες. Όλοι γκρινιάζουν και όλοι είναι υποκριτές. Γιατί δεν κατηγορείτε τους κολοσσούς της μόδας που προωθούν το δέρμα και τη γουνα έχοντας τερατώδη κερδη? Γιατί στοχευετε ανθρώπους που βγάζουν τα προς το ζην? Βέβαια, και για όσους υποστηρίζουν ότι η ζωή χωρίς κρέας είναι μια ζωή χωρίς φονο κάνουν λαθος, αφού και η σαλάτα που τρώμε ήταν προηγουμένως ένας ζωντανό οργανισμός. Μπορείτε λοιπόν να τρεφεστε με χάπια.
Vampcat 1.4.2015 | 11:11
Ρε φιλε...ελεος με αυτην την τσιχλα...Ναι γουσταρω να σκοτωνω φυτα κ να μην τρωω κ να μην φοραω κανενα ΖΩΟ!
Γκε γκε????????
Οσον δεν τα λυπαστε,δεν σας λυπομαστε...
Οπως κ οι βιομηχανιες κρεατος,ετσι κ εσεις,κερδοφορειτε εις βαρος αδυναμων!
avatar
Nayia 3.4.2015 | 16:01
Προσωπικά δεν τρώω κρέας γιατί νιώθω τύψεις, και δεν φοράω δερμάτινα. Όμως σε καταλαβαίνω και όλους τους ανθρώπους που δουλεύουνε στη βιομηχανία. Δυστυχώς το πρόβλημα με την κακοποίηση ζώων είτε για κρέας/γάλα είτε για γούνα είναι παγκόσμιο. Φοβάμαι ότι αν κλείσουν οι ελληνικές και γενικά ευρωπαικές μονάδες εκτροφής ζώων για γούνα, η ζήτηση στην αγορά θα καλυφθεί από χώρες όπως Κίνα, Πακιστάν, Μαρόκο κτλ. Σε τέτοιες χώρες οι συνθήκες κράτησης και θανάτωσης των ζώων είναι αδύνατον να ελεγχθούν. Δεν γνωρίζω αλήθεια τι είναι καλύτερο να γίνει, απλά προβληματίζομαι τρομερά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ