Ο Σαλίφ Κεϊτά για αρχάριους

Ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της world music έρχεται στην Ελλάδα. Ωραία αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τη μουσική του.
30.7.2015 | 20:05

 

Ένας από τους κυριότερους και διασημότερους εκπροσώπους της world music, ο Salif Keita από το Μαλί έρχεται για συναυλία στην Ελλάδα, αυτήν την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/7 στο Sani Festival.

 

Ο τραγουδοποιός που έχει συνδυάσει παραδοσιακούς ρυθμούς και φωνητικά με ηλεκτρονικά όργανα, είναι απόγονος βασιλικής οικογένειας, με ρίζες που φτάνουν μέχρι τον Soundjata Keita –ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι το 1240, διαβάζουμε στην Καθημερινή.

 

Ο Σαλίφ Κεϊτά γεννήθηκε αλμπίνος και αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του, αφού στην κουλτούρα των Mandinka ο αλμπινισμός ερμηνεύεται ως σημάδι του διαβόλου και θεωρείται κακός οιωνός. Περίπου το ίδιο κακό ήταν και το να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο Κεϊτά, όμως, κυνήγησε το όνειρό του και έκανε τα πρώτα του βήματα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σύντομα, έφτιαξε τους «Les Ambassadeurs», μια από τις πιο πρωτοποριακές μπάντες της Δυτικής Αφρικής.

 

Στην εντυπωσιακή δισκογραφία του Σαλίφ Κεϊτά υπάρχουν συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι ιδρυτές του Weather Report, Joe Zawinul και Wayne Shorter, ο ντράμερ Paco Sery, ο κιθαρίστας Carlo Santana και ο Bill Summers στα κρουστά. Μέσα απ' αυτές τις συνεργασίες, ο Κεϊτά επέκτεινε τα μουσικά του σύνορα και διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο μουσικό ήχο, στον οποίο η ροκ, η φανκ και η τζαζ συνδυάζονται με τις ρίζες της παράδοσης των griot, στη Δυτική Αφρική. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

 

Nα μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
2 Σχόλια
avatar
M. HULOT 30.7.2015 | 21:34
Έχει τραγουδήσει και τον Μενούση με την Ελένη Δήμου (το έπαιζε το Radio One του BBC -για την εποχή εκείνη μέγα κατόρθωμα)

https://www.youtube.com/watch?v=dbo4eEHnjGE
avatar
patsman 31.7.2015 | 09:48
Σήμερα παίζει ο Κειτά! Παρασκευή. Όχι αύριο, όπως γράφει το κείμενο. Για να μην μπερδευτεί κανείς.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ