«Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα μας!»

Αυτά που φώναζε ο κόσμος στους ελεγκτές της εφορίας σε πανηγύρι στη Ρόδο
6.8.2015 | 19:56

 

Αν θέλουμε να καταλάβουμε πώς βρεθήκαμε στα χάλια που είμαστε αλλά και να κατανοήσουμε γιατί τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, ακούστε αυτήν την είδηση:

 

Ένταση προκλήθηκε σε τοπικό πανηγύρι στη Ρόδο, όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στους επιτηδευματίες που είχαν στήσει εκεί τα περίπτερά τους. Υπήρχαν μάλιστα έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός πως διενεργήθηκαν έλεγχοι σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι. 

Το κλιμάκιο των ελεγκτών έφτασε στο εκκλησάκι το βράδυ της Τετάρτης και παρά τις αντιδράσεις, ξεκίνησε τους ελέγχους, από τους οποίους μάλιστα διαπιστώθηκαν πολλές παραβάσεις, καθώς για παράδειγμα πολλοί στους πάγκους δεν διέθεταν ταμειακές μηχανές.

Τότε, αντέδρασαν περίπου δέκα πολίτες, που φώναζαν με οργή προς τους ελεγκτές εκφράσεις όπως «θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα», «αυτά είναι κόλπα της Τρόικας», κλπ.

Τελικώς οι ελεγκτές έφυγαν κανονικά όταν ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, ενώ σήμερα ο σύλλογος μετέβη στην εφορία και έκανε κανονικά έναρξη δραστηριότητας, καθώς το πανηγύρι είναι τριήμερο και συνεχίζεται.

 

Ακόμα και τώρα, λοιπόν, οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για πράξεις αντιπατριωτικές είναι ξεδιάντροπα ψευδοπατριωτικές


Το ότι πολλοί, γενικώς, δεν έχουν άδεια, ταμειακές ή/και δεν κόβουν αποδείξεις είναι συνηθισμένο: Επιβαρύνουν και το κράτος αλλά (κυρίως) και τους συμπολίτες τους, τους οποίους χρεώνουν μάλιστα το (υψηλό/υψηλότερο) ΦΠΑ χωρίς λόγο, αφού τα έξτρα λεφτά του φόρου καταλήγουν στις τσέπες τους. 

 

Αυτό που μου κάνει όμως εντύπωση είναι πως ακόμα και τώρα οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για πράξεις αντιπατριωτικές είναι ξεδιάντροπα ψευδοπατριωτικές:

 

«Αυτά είναι κόλπα της Τρόικας». Οι κακοί ξένοι δηλαδή επιμένουν. Όχι ότι ακόμα και η τωρινή (πρώην «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ») κυβέρνηση σκοτώνεται για να βρει έσοδα για να συντηρήσει τη χώρα. Αν είναι δάκτυλος τρόικας οι έλεγχοι στα νησιά -κι όχι μόνο ο χτεσινός στη Ρόδο αλλά και όλοι οι άλλοι στις πολυτελείς επιχειρήσεις σε Μύκονο κλπ- τότε μπράβο στην Τρόικα.

 

«Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμα». Καταπληκτική δικαιολογία! Επειδή το πανηγύρι είναι μια παλιά παράδοση και φτιάχτηκε σε μια περίοδο που δεν υπήρχε ΦΠΑ και ταμειακές μηχανές (ούτε καν ρεύμα δεν υπήρχε) τότε είναι πόλεμος εναντίον των ηθών και εθίμων της πατρίδας μας. Που με έναν έλεγχο της εφορίας, έτσι απλά, «σβήνονται» και καταστρέφονται. 

 

Ίσως όμως τελικά οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν δίκιο: Ίσως περιλαμβάνονται στα ήθη και στα έθιμα της χώρας η φοροδιαφυγή και η μικροαπατεωνιά. Ίσως είναι παράδοση το να τσεπώνουμε τα λεφτά χωρίς να κόβουμε απόδειξη -κι αυτό όχι τώρα, που όσο να'ναι υπάρχει κρίση, αλλά ακόμα και στις καλές εποχές! 

 

Άκρη πάντως δεν βγαίνει.

 

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
22 Σχόλια
12
Ανήθικος αυτουργός 6.8.2015 | 20:47
Οτι έσπειραν θερίζουν!
Όταν συμπαραστέκονταν Τσίπρας και Δρίτσας μαζί στους Υδραίους που πήραν τους εφοριακούς με τις πέτρες το 2012 για να μην τους ελέγξουν ήταν φίλοι του λαού.
Όταν έκλεινε ο νυν δήμαρχος Φιλαδέλφειας Βασιλόπουλος τα ακυρωτικά μηχανήματα του Μετρό και φώναζαν "Δεν Πληρώνω" ήταν φίλοι του λαού.
Όταν έκαναν κατάληψη στα διόδια η Βαλαβάνη και οι άλλοι Δεν Πληρώνω ήταν πάλι φίλοι του λαού.
Τώρα τα λούζονται.
Karma is a bitch!
avatar
Peacock 7.8.2015 | 11:37
Στα διόδια γιατι έκαναν κατάληψη; Εχεις ενδιαφερθεί να μάθεις; Το εχεις ψάξει;
Ανήθικος αυτουργός 7.8.2015 | 15:40
Στα διόδια έκαναν κατάληψη (όσο ήταν στην αντιπολίτευση) γιατί δεν ήθελαν να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν το δρόμο που φτιάχτηκε.
Ήθελαν να τον πληρώνει, ξέρω γω, ο Φούφουτος? Ο Χατζηπετρής? Κάποιοι εξωγήινοι?
Κάποιος άλλος πάντως εκτός απο εμάς τους χρήστες του.

Όσο ήταν αντιπολίτευση ολα αυτά πάντα γιατί μόλις έγιναν κυβέρνηση η πληρωμή μετατράπηκε σε πατριωτικό καθήκον και για να το εμπεδώσουμε καλύτερα πρόσθεσαν τρεις ακόμα σταθμούς διοδίων!
http://tinyurl.com/pfyelkh

Και οι εως τις 25/1 (ημερομηνία εκλογών) αντιδρώντες και αγωνιζόμενοι εξαφανίστηκαν...
Το κόμμα μας έγινε κυβέρνηση και οι αγανακτώντες και οι αρνητές πληρωμών "αυθόρμητοι" πολίτες δεν είχαν πλέον χρησιμότητα και λόγο ύπαρξης.

Άστο λοιπόν καλύτερα το θέμα, κάντε τη πάπια γιατί ξεβρακώνεστε χειρότερα όσο το ανακαινίζετε.
Εγκέλαδος 8.8.2015 | 22:53
ΟΚ, Peaock και Ανήθικε Αυτουργέ, ηρεμήστε και οι δυό σας. Το ίδιο πράγμα λέτε (περίπου) και είστε αγανακτησμένοι για το χάλι γενικώς. Όλοι είναι, από ότι διαπίστωσα τις λίγες μέρες που ήμουν στην Ελλαδα, τις μέρες της κρίσης, μέχρι να έρθει η στιγμή όποτε τους πιάνει το πατρογονικό μικρόβιο της λαμογιάς. Κακά τα ψέματα, πολλοί νεοέλληνες είναι απείθαρχοι και προτιμούν την ευκολία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. Αυτή είναι η γνώμη μου, με βάση όσα είδα και έζησα για τρεις βδομάδες.Μπορεί για το μέσο Έλληνα να μην είναι μεγάλο το στατιστικό μου δείγμα, αλλά αυτό που κατάλαβα έχει δυό σημεία: (1) με όσους μίλησα διαπίστωσα ότι τα περιμένουν όλα από τη κυβέρνηση που εξέλεξαν. (2) ο ωχαδερφισμός δίνει και παίρνει με τα λεγόμενα αρκετών από αυτούς με τους οποίους μίλησα. Με άλλα λόγια, ας βγάλει κάποιος άλλος το φίδι από τη τρύπα. Το χειρότερο είναι ότι και τα παιδιά που έκαναν την ίδια διαπίστωση, και είναι σε μιά ηλικία όπου μπορούν να διακρίνουν πράγματα και να τα συγκρίνουν με το τρόπο ζωής εκεί που μένουμε. Το συμπέρασμά μου: αν δεν αλλάξει τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ο μέσος Έλληνας, δε γίνεται τίποτα, ο κόσμος να χαλάσει. Κομίζω γλαύκα εν Αθήναις; Πολυ πιθανόν, αλλά δε βλέπω καμμιά μα καμμία άλλαγή στα τόσα χρόνια που επισκέφτομαι τη γενέτειρα. Να είστει καλά.
avatar
σαλιγκάρι 6.8.2015 | 20:48
με λίγα λόγια αυτό που λένε είναι: αφήστε μας να κλέψουμε προκειμένου να συνεχίσουν τα ήθη και τα έθιμά μας να υπάρχουν.
εδώ που τα λέμε δεν κάνουν λάθος. αυτό δεν κάνουμε?
αυτό δεν είμαστε? ναι, αυτό είμαστε.
Baraski 7.8.2015 | 09:23
Αν δεν σας αρέσουν τα πανηγύρια μας να πατε να ζήσετε στο Λεβερκούζεν, Χοχλιοί. Οι ταμειακές σας μηχανές μας χαλάνε την αισθητική.
GiGi 8.8.2015 | 21:28
Γιατί σε εμένα το " αφήστε μας να κλέψουμε προκειμένου να συνεχίσουν τα ήθη και τα έθιμά μας να υπάρχουν" μου θυμίζει εκκλησία; Χωρίς να θέλω να προσβάλω το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός, βεβαίως!
avatar
Ανώνυμος/η 6.8.2015 | 20:49
Προχθές στο κρεβάτι για το γάμο της ξαδέλφης μου ήρθε η εφορία και ζητούσε τεκμήριο για τα σεμεδάκια της θείας Κούλας.
Θα συμφωνήσω όσο δε πάει με την τελευταία παράγραφο σου.
chris74 6.8.2015 | 20:51
Μία κοινωνία οργανώνεται από τους φορείς/θεσμούς. Δεν είναι καλύτερος άνθρωπος ή πιο ηθικός ο Σουηδός, ο Ελβετός κ.τ.λ. απλά ζουν σε χώρα/κοινωνία που είναι οργανωμένη και λειτουργεί με κανόνες που διασφαλίζει ότι εφαρμόζονται από ΌΛΟΥΣ και ΠΑΝΤΑ. Για αυτό και ο Έλληνας όταν ζει σε αυτές τις χώρες λειτουργεί αντίστοιχα... Καλά κάνανε λοιπόν και πραγματοποιήσαν τον έλεγχο οι ελεγκτές και αν δεν "σβυστούν" οι παραβάσεις (γιατί αυτό θα είναι το ουσιαστικό πρόβλημα αν συμβεί) του χρόνου το πανηγύρι θα οργανωθεί μια χαρά νόμιμα ...
trollolo 7.8.2015 | 08:50
Το πιο σωστό σχόλιο μέχρι στιγμής. Είναι άδικο να κατηγορούμαστε όλοι οι Έλληνες ως λαός για μια μερίδα ανθρώπων που σκέφτονται έτσι ή ακόμα κι αν όλοι μας σκεφτόμαστε έτσι διότι αυτό είναι αποτέλεσμα του πολιτικού συστήματος, του κράτους. Σε μια χώρα δίκαιη, οργανωμένη και πολιτισμένη δε συμβαίνουν αυτά όχι γιατί οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί σε ένα νέο είδος που αρνείται τη φιλαργυρία, την απατεωνιά και οτιδήποτε "κακό" αλλά επειδή το κράτος τον συμμορφώνει ανάλογα. Όπως οι "καλοί" Γερμανοί βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα κι έκαναν τις απατεωνιές τους με διάφορες εταιρείες τους (αλλά δεν τόλμησαν να κάνουν το ίδιο στη χώρα τους), έτσι και οι Έλληνες κάνουν το ίδιο. Δε γίνεται να περιμένουμε να αλλάξουν οι άνθρωποι, πιο λογικό μου φαίνεται να αλλάξει το κράτος πρώτα. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ένα πρώτο βήμα αλλά ένα μικρό, πολύ μικρό βήμα. Καλά έκαναν και πηγαν εκεί και λογικό είναι να αντιδράσουν οι διάφοροι απατεώνες που έτσι έκαναν περιουσία (κι όχι επειδή είναι πολύ εργατικοί όπως διατείνονται κάποιοι ενίοτε στα σχόλια) αλλά το κράτος είναι αυτό που θα πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Επίσης, καλό θα είναι να δούμε ανάλογα αποτελέσματα (κι όχι απλώς συλλήψεις) και σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, αν πραγματικά η κυβέρνηση αυτή θέλει να αλλάξει τη χώρα. Αν γινόταν σωστή δουλειά τόσα χρόνια δε θα χρειάζονταν όλα αυτά τα αντιλαϊκά και υφεσιακά μέτρα. Αρκεί να το δουν αυτό κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι.
avatar
Peacock 7.8.2015 | 16:03
Το κράτος θα φτασει το μαχαίρι στο κόκκαλο όσων δεν εχουν μαχαίρι. Όσοι εχουν και όσο πιο μεγάλο μαχαίρι εχουν, τοσο πιο επιφανειακό θα ειναι το κόψιμο. Ειναι "νομοτέλεια". Αυτοί που εχουν εξουσία , αυτοί που παράγουν πλούτο, θα εχουν παντα την εύνοια και του κράτους και του λαού.
avatar
Ανώνυμος/η 6.8.2015 | 23:04
Εχουν ερθει στο τσακιρ κέφι λοιπον ο κοσμακης και ξάφνου μέσα στην παραζαλη σκαει μυτη το ΣΔΟΕ κι αρχίζει να ελέγχει τους μαγαζάτορες [ο Θεός να τους κάνειι... Αρπαχτες κανουν οι πιό πολλοί, αναμεσα σ΄αυτους και ο ..."πολιτιστικός σύλογος" που τάχα εξασφαλισε μεν την σχετική άδεια αλλλα δεν την είχε στα χέρια του κανείς..].
Θεωρω ότι η "ενέργεια" εκ μέρους του ΣΔΟΕ ήταν πιό πολύ για την δημιουργία εντυπωσεων για την ταχαμου δραστηριοποίηση των κλιμακίων. Αέρας κοπανιστός!
Έλαβαν την αναμενόμενη απάντηση απο τον πιωμενο ανυπότακτο μισοπαράφρονα λαό του "δεν πληρώνω αλλα το κρατος μου χρωστάει τα πάντα-όλα..
Ακρη δε βγαίνει...
Είμαστε γενικως για τα πανηγύρια! Παζαρι της Ανατολής με το θυμικό στα κεραμίδια.
avatar
Novel_Splendours 6.8.2015 | 23:40
Μα σωστά το είπαν οι άνθρωποι! "Θέλετε να σβήσετε τα ήθη και τα έθιμά μας"... να κλέβουμε την εφορία, να ζούμε με λαμογιά, να εξαπατούμε όπου μπορούμε, να θεωρούμε την απατεωνιά μαγκιά, να πιστεύουμε ότι αν πληρώσουμε είμαστε οι μ...κες της παρέας. Καλά το είπαν.
Θλιβερό βέβαια δεν είναι τόσο αυτό, όσο η νηπιακού επιπέδου, ηλίθια επιχειρηματολογία που υποστηρίζει ή δικαιολογεί αυτές τις συμπεριφορές και λέει: " Ας πιάσουν τους Μαρινάκηδες, τους μεγαλοκαναλάρχες και τους πολιτικούς που κλέβουν και ας αφήσουν στην ησυχία τους, τους ταλαίπωρους μεροκαματιάρηδες. Αυτοί κλέβουν από ανάγκη". Πήξαμε στους Αγιάννηδες. Ωραία ε? Μια χαρά.
Ας βγει τώρα ο σύριζας να τους υποστηρίξει όπως έκανε στο παρελθόν με κάτι άλλους "μάγκες", "πονηρούς", "σιγά μη πληρώσω εφορία, εφορία πληρώνουν οι βλάκες", ταβερνιάρηδες στην Αίγινα, αν θυμάμαι καλά.
Δεν υπάρχει καμία σωτηρία.
avatar
Peacock 7.8.2015 | 11:33
Χειρότερο απο το πήξαμε στους Αγιαννηδες ειναι το γίναμε ολοι Ιαβερηδες. Και ακομα χειρότερο οτι δεν εχουμε καν την επιθυμία να ξεχωρίσουμε τον αληθινό Αγιάννη απο το τσουβάλι. Ναι η νοοτροπία του κόσμου ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΑ αλλα για να αλλάξει αυτο στα χαμηλά πρεπει να δει η πλεμπα οτι υπαρχει επιβίωση και εκτος λαμογιάς, οτι ο Φόρος ειναι λογικός και ανταποδοτικός. Για τη νοοτροπία στα ψηλά ας μην κανουμε λογο ε; Ησυχία γιατι μας δίνουν και ενα κομμάτι ψωμί... Ε φτιάχνουν και κανά πάρκο...
avatar
Faceless 7.8.2015 | 06:34
Ε ναι, το είχε πει κι ο Κίσινγκερ ότι πρέπει να χτυπηθεί πολιτισμικά ο Ελληνας (not)
Karelia 7.8.2015 | 06:35
Οταν θα καταλάβουν ότι για να έχουν δωρεάν υγεία, παιδεία, αύξηση συντάξεων κλπ, θα πρέπει να πάψουν να τηρούν το "έθιμο και την παράδοση" να μη πληρώνουν εφορία και να μην αποδίδουν ΦΠΑ,νομίζω θα πάμε λίγο καλύτερα...
avatar
Psineas 7.8.2015 | 10:04
Όταν η διαφθορά, η απαιδευσιά και η τσαμπουκοελληναρία συνεργάζονται αγαστά.
dimm 7.8.2015 | 10:30
Ίσως όμως τελικά οι διαμαρτυρόμενοι να έχουν δίκιο: Ίσως περιλαμβάνονται στα ήθη και στα έθιμα της χώρας η φοροδιαφυγή και η μικροαπατεωνιά. Πηγή: www.lifo.gr

Μα ειναι εθιμο η φοροδιαφυγη.
Απο την εποχη του Βυζαντιου(Αγοραια παραστρατηματα των βυζαντινων εμπορων) , στην Τουρκοκρατια και το νεοσυσταθεν Ελληνικο κρατος( αρκει να ψαξεις για τη λεξη κοντραμπατζηδες).
Και φυσικα αυτο περασε και στα λαικα τραγουδια μας, κοντραμπατζηδες, ο μπαρμπας μου ο Παναγης(το προτιμω απο Καπαρου).
Αυτο βεβαια δεν σημαινει και οτι δικαιολογειται...
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ