Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons

Ένα βιβλίο αποκαλύπτει τις κρυφές μαθηματικές και επιστημονικές αναφορές στην πολυαγαπημένη σειρά
10.7.2014 | 13:04

 


Μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της δημοφιλούς και μακρόχρονης εκπομπής, οι μυστικές της αναφορές σε μαθηματικά και επιστήμες, αποκαλύπτεται στο βιβλίο του βρετανού επιστήμονα και δημοσιογράφου Simon Singh στο βιβλίο του «The Simpsons and Their Mathematical Secrets»

 

Στην περιγραφή του βιβλίου από την Amazon διαβάζουμε: «Θα έχετε παρακολουθήσει εκατοντάδες επεισόδια των Simpsons χωρίς να έχετε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι σε πολλά επεισόδια είναι έξυπνα ενσωματωμένες λεπτές αναφορές στα μαθηματικά, οι οποίες κυμαίνονται από γνωστές εξισώσεις μέχρι θεωρήματα αιχμής. Η ύπαρξή τους, υποστηρίζει ο Simon Singh, υπογραμμίζει τις λαμπρές ικανότητες των σεναριογράφων, εκ των οποίων πολλοί διαθέτουν προχωρημένα πτυχία μαθηματικών –μαζί με την απαράμιλλη αίσθηση χιούμορ.»

 

 

Ο Singh, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στη Φυσική στο Emmanuel College του Κέιμπριτζ, ήταν ήδη αφοσιωμένος οπαδός των Simpsons όταν το 2004 παρατήρησε σε μια σκηνή της σειράς έναν μαυροπίνακα ενός σχολείου που είχε πάνω του μερικές γνώριμες εξισώσεις. Το επεισόδιο είχε τίτλο "The Wizard of Evergreen Terrace" και η εξίσωση αναφερόταν στο τελευταίο θεώρημα του Φερμά, μια «πολύ έξυπνη, σχεδόν τέλεια λύση». Επίσης, στην κορυφή του μαυροπίνακα βρισκόταν ένας μαθηματικός τύπος που ήταν μια πρόβλεψη του μποζονίου του Higgs. Ο Singh, φυσικός που είχε εργαστεί στο CERN, τον αναγνώρισε αμέσως.

 

Σε απόσπασμα του βιβλίου διαβάζουμε ότι «το 1951 το Newsweek ανέφερε ότι η λέξη "nerd" («σπασίκλας») ήταν ένας μειωτικός όρος που είχε ξεκινήσει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο Ντιτρόιτ. Στη δεκαετία του '60 οι φοιτητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer προτιμούσαν τη γραφή της λέξης ως "knurd" που είναι η λέξη "drunk" γραμμένη ανάποδα – ένας υπαινιγμός ότι οι knurds είναι το ανάποδο από τα party animals. Όμως οι nerds την τελευταία δεκαετία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και η λέξη χρησιμοποιείται πλέον και από μαθηματικούς και άλλους επιστήμονες. Τώρα ένας geek είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο, όπως φάνηκε σε έναν τίτλο του περιοδικού Time το 2005: "Οι Σπασίκλες Θα Κληρονομήσουν τη Γη".

 

 

Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο, μπορείτε να δείτε πολλές αναφορές μαζί με τα μαθηματικά τους εδώ.

 

O Simon Singh έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά.

 

«χ(n) + ψ(n) = z(n) : καμία λύση. "Ανακάλυψα μια πραγματικά εξαίσια λύση, όμως δεν προλαβαίνω να τη γράψω γιατί έρχεται το τραίνο".


Μπορεί να ήταν ελάχιστοι οι νεοϋρκέζοι που κατάλαβαν ότι αυτό το "χαριτωμένα λόγιο" γκράφιτι στο σταθμό του μετρό της 8ης οδού, στη Νέα Υόρκη, παρέπεμπε στον εδώ και τριακόσια χρόνια άλυτο μαθηματικό γρίφο, γνωστό ως "το τελευταίο θεώρημα του Φερμά" και στην παράξενη ιστορία του.


Τον 17ο αιώνα, μελετώντας το βιβλίο "Αριθμητικά" του Διόφαντου, ο Πιέρ ντε Φερμά στάθηκε στο πυθαγόρειο θεώρημα (x²+ψ²=z²) και σημείωσε στο περιθώριο της σελίδας το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατον να ισχύει το x (n) + ψ (n) =z (n). Επίσης συμπλήρωσε: " Έχω ανακαλύψει μια πραγματικά θαυμάσια απόδειξη, όμως το περιθώριο της σελίδας είναι πολύ στενό για να την αναπτύξω". Για τα επόμενα 350 χρόνια, η φράση αυτή του Φερμά έγινε έμμονη ιδέα των πιο διάσημων μαθηματικών μυαλών, που από τότε ρίχνονται σ΄ έναν φοβερό αγώνα για την επίλυση του διασημότερου μαθηματικού προβλήματος.»

 

ΛΕΝΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
DeltaKapa 10.7.2014 | 14:55
Πολύ καλό και ενδιαφέρον το άρθρο, απλά να συμπληρώσω κάποια link από το youtube με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για το τελευταίο θεώρημα του Fermat, τις μαθηματικές αναφορές στα επεισόδια των simpsons και τα αντίστοιχα βιβλία που έχει γράψει:
https://www.youtube.com/watch?v=ReOQ300AcSU
https://www.youtube.com/watch?v=qiNcEguuFSA

Επίσης να συμπληρώσω ότι το τελευταίο θεώρημα του Fermat, όπως αναφέρεται και στο βίντεο, αποδείχτηκε τελικά από τον Andrew Wiles και έχει ενδιαφέρον η ιστορία του.
avatar
Ανώνυμος/η 10.7.2014 | 15:05
Πολύ ενδιαφέροντα τα παραπάνω. Ενημερωτικά το "τελευταίο θεώρημα του Φερμά" έπάψε να είναι άλυτο πρόβλημα το 1995, που αποδείχτηκε ότι ισχύει από τον Andrew Wiles. Βέβαια και σε αυτόν χρειάστηκε κάτι παραπάνω από το περιθώριο μιας σελίδας, καθώς η απόδειξη εκτείνεται σε πάνω από 150 σελίδες και χρησιμοποιεί και εκταταμένα αποτελέσματα από προηγούμενες εργασίες...
yorgakis 10.7.2014 | 23:14
Και τώρα για τις διακοπές σας προτείνω το πασίγνωστο μαθηματικό μυθιστόρημα "Το θεώρημα του παπαγάλου" με εκτενείς αναφορές στο τελευταίο θεώρημα του Fermat
wicked 11.7.2014 | 05:01
Tο παλεύω καιρό τώρα! Μέχρι το σημείο που έχω φτάσει μ'αρέσει και κάτι μου λέει ότι τώρα μπαίνω στα καλά! Απλά οι πολύ εκτενείς αναφορές στην ιστορία των μαθηματικών, ορισμένες φορές, γίνονται λίγο κουραστικές. Αλλά γούστα είναι αυτά!
Το προτείνω ανεπιφύλακτα!!:)
Ekdoseis Travlos - PopSci 11.7.2014 | 10:35
Να πούμε και ένα μπράβο στο LifoTeam για την επιλογή και έγκριση τέτοιων άρθρων! Δεν συνηθίζεται, αν και τέτοιου είδους βιβλία έχουν φανατικό και συνάμα εκλεκτικό κοινό. Μπράβο, λοιπόν!

Εννοείται ότι κι εμείς ευχαριστούμε από την μεριά μας τη Lifo για την, έμμεση έστω, αναφορά σε τίτλους εκδόσεώς μας.

Και φυσικά ευχαριστούμε τον Simon Singh, ο οποίος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας συγγραφέας: Είναι ένας Science Star, ένας πρωτεργάτης, -παγκοσμίως- των Popular Science Books (Βιβλίων Εκλαϊκευμένης Επιστήμης), και για όσους ξέρουν, "Το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά", ήταν μόνο η αρχή.
Κανείς δεν ξεχνά το "Κώδικες και Μυστικά" (τη βίβλο της κρυπτογραφίας) ή το "Big Bang | Η Επική Αναζήτηση της Μεγαλύτερης Επιστημονικής Αλήθειας" κ.ά.

Εμείς τον ευχαριστούμε για την πολυετή εμπιστοσύνη του στη δουλειά μας, ήδη από το 1999, όταν πρωτοεκδόθηκε "ο Φερμά".

Και μια "Είδηση": Ήδη εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα για την Ελληνική γλώσσα και
"Τα Μυστικά Μαθηματικά των Simpsons", θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2014.

Ευχαριστούμε πολύ για την φολοξενία και το βήμα.

Περιμένουμε κι άλλες εκπλήξεις LifoTeam, πέρα από τα συνηθισμένα... Με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεστε με τεράστια επιτυχία και ευελιξία στην πρόκληση.
:-P
i-Boson 15.7.2014 | 10:41
Υπάρχει τρόπος για online αγορά Ελληνικών βιβλίων; Κάποια αξιόπιστη ιστοσελίδα;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ