Το ημιτελές πορτρέτο της Άγκαθα Κρίστι

Μια έκθεση με σπάνιες και άγνωστες στο κοινό φωτογραφίες της βασίλισσας του αστυνομικού βιβλίου
18.6.2015 | 21:00

 

Οι πωλήσεις των 80 και πλέον αστυνομικών μυθιστορημάτων και διηγημάτων της, ξεπεράστηκαν μόνο από την Αγία γραφή και τον Σαίξπηρ. Η Αγκάθα Κρίστι, δημιουργός του παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ, είναι η μεγαλύτερη συγγραφέας αστυνομικών όλων των εποχών.

 

Εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από τη γέννηση της Αγκάθα Κρίστι και η Bankside Gallery γιορτάζει τη «βασίλισσα του εγκλήματος» με μια έκθεση, με τίτλο «Ημιτελές πορτρέτο», στην οποία περιλαμβάνονται σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειάς της.

 

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή.

 

Στις φωτογραφίες βλέπουμε μια γυναίκα αλλιώτικη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα πορτρέτα που κοσμούν τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα των βιβλίων. Αυτές οι εικόνες μεταφέρουν το χιούμορ, την ευφυΐα, τα ταξίδια και την περιπέτεια, και περιλαμβάνουν τις τρυφερές στιγμές με την οικογένεια και  τους φίλους της. Στην έκθεση παρουσιάζεται ακόμα, ένας πίνακας του Όσκαρ Κοκόσκα, του 1969, για τα ογδοηκοστά γενέθλιά της.

 

Η Άγκαθα Κρίστι σε νεαρή ηλικία

 

Η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα επειδή απλώς η αδερφή της, της είπε ότι δε μπορεί να το κάνει. Έγραφε στη μπανιέρα, συνήθεια που σταμάτησε όταν άρχισαν να μη της αρέσουν οι μπανιέρες που σχεδίαζαν εκείνη την εποχή. Επί σειρά ετών εξέδιδε τρία βιβλία το χρόνο.

 

Η εξαφάνισή της για 11 ημέρες, το 1926, παρέμεινε για πάντα ένα μεγάλο μυστήριο. Κανείς δε μπόρεσε να δώσει λύση στην μυθιστορηματική της εξαφάνιση. Πάντως η ίδια βρέθηκε σώα και αβλαβής σε ένα ξενοδοχείο στο Harrogate. Το δωμάτιο το είχε κλείσει στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της. Ο Άρτσι και η Άγκαθα Κρίστι ήταν από τους πρώτους Βρετανούς σέρφερς. Ο δεύτερος σύζυγος της Κρίστι ήταν ο αρχαιολόγος Μαξ Μαλόουν. Με το απαράμιλλο χιούμορ της είχε δηλώσει ότι μόνο ένας αρχαιολόγος μπορεί να εκτιμήσει μια γυναίκα που γερνάει. Η Αγκάθα Κρίστι είναι η μόνη συγγραφέας, την οποίας ο ήρωας Ηρακλής Πουαρό  νεκρολογήθηκε από τους New York Times.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

 

Η Αγκάθα Κρίστι κάνει σερφ

 

Άγκαθα και Άρτσι Κρίστι

 

Μια σπάνια νεανική φωτογραφία της

 

Όσκαρ Κοκόσκα, Αγκάθα Κρίστι

 

Η νεκρολογία του Ηρακλή Πουαρό, στους Τάιμς

 

 

 

 

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ