Πρέπει να πληρώσω φακελάκι στο γιατρό;

Επίσης: Ποιος είναι ο βασικός μισθός; Πρέπει να φορούν φωσφοριζέ γιλέκα οι αστυνομικοί;
15.1.2014 | 11:22

 City Legal

1.

Καλησπέρα.
Ισχύει ότι εάν ένας αστυνομικός σε σταματήσει για μπλόκο βράδυ και δεν φοράει το φωσφοριζέ γιλέκο έχεις το δικαίωμα να μην σταματήσεις γιατί ουσιαστικά είναι υποχρεωμένος να το φοράει βάσει νόμου γιατί μπορεί να προκαλέσει ατύχημα;

Nikos

 

Αγαπητέ Nikos,

Σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με τον Κανονισμό Στολής της Ελληνικής Αστυνομίας τα φωσφορούχα γιλέκα και χιτώνια φοριούνται τη νύχτα ή και την ημέρα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (πχ ομίχλη) από το προσωπικό των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά τη διερεύνηση τροχαίων ατυχημάτων ή τη ρύθμιση κυκλοφορίας. Το λοιπό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. (Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατκή, Άμεση Δράση κλπ) δεν υποχρεούται να φορά τα φωσφορούχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να μην σταματήσει σε μπλόκο της αστυνομίας, είτε οι αστυνομικοί φορούν είτε όχι τα φωσφορούχα. Η τήρηση του Κανονισμού Στολής είναι εσωτερικό θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν έχει ο πολίτης αρμοδιότητα να ελέγξει το ζήτημα.

_____________

 

2.

Ίσως το έχετε ξανα-απαντήσει παλιότερα (αλλά δεν το βρίσκω). Τη στιγμή αυτήν στην Ελλάδα πόσος είναι ο βασικός μισθός; Για πωλήτρια, 26 χρονών, για 8ωρο καθημερινά και εργασία και Σάββατο. Αν έχετε και καμία σχετική ιστοσελίδα να προτείνετε, καλοδεχούμενη!

Kiki

 

Αγαπητή Kiki,

Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα (σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) για τους άγαμους υπαλλήλους άνω των 25 ετών με προϋπηρεσία έως 3 χρόνια και χωρίς κανένα επίδομα (π.χ. επίδομα ταμειακών λαθών που δίνεται στους πωλητές εμπορικών επιχειρήσεων) είναι 586,08 ευρώ (μικτές μηνιαίες αποδοχές που δικαιούται ο υπάλληλος για εργασία 40 ωρών εβδομαδιαίως).

Επί των ανωτέρω μικτών αποδοχών υπολόγισε κρατήσεις ΙΚΑ (16,5% περίπου).Επίσης εάν κάποιος εργαστεί 48 ώρες (6 ημέρες επί 8 ώρες την ημέρα) θα λάβει αμοιβή με προσαύξηση 20% για τις 8 ώρες υπερεργασίας. Εάν όμως απασχολείται έτσι σε μόνιμη βάση, τότε χάνει το χαρακτήρα του έκτακτου, οπότε δεν θα θεωρείται υπερεργασία αλλά θα πρέπει να πάρει επαυξημένο μισθό.

_____________

 

3.

Πρόσφατα επισκέφθηκα απογευματινό ιατρό στο νοσοκομείο Χ. Μου είπε ότι πρέπει να υποβληθώ σε εγχείριση διαφράγματος, μου ζήτησε τα στοιχεία μου και με ρώτησε τι ασφάλεια έχω. Όταν του είπα ΙΚΑ μου ζήτησε το κινητό μου και είπε πως θα μου τηλεφωνήσει ο ίδιος. Μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή και μου ζήτησε 800 ευρώ για να με εγχειρήσει στο νοσοκομείο Χ. Από την στιγμή που είμαι ασφαλισμένος είμαι υποχρεωμένος να καταβάλω αυτό το ποσό? Και μάλιστα στον ιατρό, όχι στο νοσοκομείο?

Βασίλης

 

Αγαπητέ Βασίλη,

Κατ’ αρχήν αφαίρεσα το όνομα του όνομα του νοσοκομείου που αναφέρεις στο ερώτημά σου για ευνόητους λόγους.

Επί της ουσίας: όχι μόνο δεν πρέπει να καταβάλλεις τίποτα στο γιατρό αλλά αυτό που σου ζήτησε (το γνωστό "φακελάκι") είναι παράνομο και συνιστά αξιόποινη πράξη, φορολογικό αδίκημα και πειθαρχικό παράπτωμα. Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση στο τι μπορείς να κάνεις ώστε ο γιατρός να τιμωρηθεί  μπορείς να απευθυνθείς στην «Διαφάνεια Τώρα!», την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» για την καταπολέμηση της διαφθοράς είτε τηλεφωνικά στο 10190 είτε ηλεκτρονικά εδώ.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
22 Σχόλια
ιάσονας κάναλης 15.1.2014 | 13:29
Για το φακελάκι.
Κατ' εμέ, από φιλοσοφική άποψη, το σωστό και το δίκαιο είναι όταν ζητάς να σε ενχειρήσει ο τάδε γιατρός, υποχρεούσε να του δώσεις. Εάν γίνει όπως περιγράφεται στο κείμενο, όχι.
avatar
Ανώνυμος/η 15.1.2014 | 19:44
Περίφημα!Λίγο το φακελάκι σε αυτούς,λίγο κάνα-δυο χιλιαρικάκια που δίνεις σε κάποιον εφοριακό για να κλείσει τα βιβλία της επιχείρησής σου,όλα βαίνουν καλώς εδώ.............................Θέλουμε τουλάχιστον 200 χρόνια μέχρι να εξευρωπαϊστούμε ελάχιστα...
ιάσονας κάναλης 15.1.2014 | 21:35
Στον εφοριακό για ποιο λόγο να δίνεις πουρμπουάρ, κάνει έξτρα εξυπηρέτηση;
Εάν ήσουν γιατρός σε ένα ελληνικό νοσοκομείο και σε παίρναν προσωπικά τηλ. από όλες τις πόλεις της περιφέρειας να τους επεξηγήσεις και να τους ενχειρήσεις εσύ συγκεκριμένα, πώς θα σου φαινόταν εάν έβγαζες σχεδόν τα ίδια λεφτά με μένα που δεν θα έκανα ούτε τις μισές απ' τις μισές εγχειρήσεις που θα έκανες εσύ;
avatar
Ανώνυμος/η 16.1.2014 | 00:04

Ο εφοριακός αν σου κάνει εξυπηρέτηση...;Θεωρητικά,θα έπρεπε απλώς να κάνει τη δουλειά του.Πρακτικά,δε θα υπήρχε επιχείρηση στη χώρα αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους,αφού όλες θα είχαν λουκέτο!Για να μπούμε στο θέμα τώρα:
Όπως και να μου φαινόταν εμένα αν ήμουν π.χ,ο γιατρός,το θέμα είναι τι είναι το σωστό.Αυτό είναι το μαύρο χρήμα που λέμε,Γιώργο,που κυκλοφορεί στο δημόσιο.Δε νομίζω πως χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.Η ίδια λογική επικρατεί και κάθε ένας που προσφέρει κάτι παραπάνω ή κάνει καλά τη δουλειά του,σε κάθε τομέα,λαδώνεται.Και πρόσεξε,δεν είπα κάτι υποθετικό.Είπα ένα γεγονός.Τις μαλακίες του κράτους όμως,δεν θα τις πληρώσω εγώ κι εσύ.Το πόσες δουλειές κάνει ο καθένας και τι αμοιβές θα παίρνει,να τις ρυθμίσει ο "υπεύθυνος".Στον πολίτη,η ταρίφα είναι μία.Έτσι πρέπει τουλάχιστον.
avatar
MariaThessaloniki 16.1.2014 | 11:59
Βρίσκω τραγελαφικό να υπερασπίζεσαι μια κατάφορα παράνομη πράξη, και με ιδιαίτερα γελοία επιχειρήματα.
Αν είσαι τόσο σούπερ-ντούπερ χειρουργός χρυσέ μου, πάρε τα μπογαλάκια σου και πήγαινε να ιδιωτεύσεις.
ιάσονας κάναλης 16.1.2014 | 16:36
Το ό,τι ο ένας κάνει 2 εγχειρίσεις και ο άλλος κάνει 1002. Το ό,τι θέλουμε και λέμε όλοι να μας εγχειρίσει ο τάδε γιατρός χωρίς να προβλέπεται. Σας φαίνεται γελοίο επιχείρημα;
Ναι, οι γιατροί που τους ψάχνει ο κόσμος και επωμίζονται το μεγαλύρο όγκο των εγχειρίσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι σούπερ-ντούπερ- χειρούργοι και αν δεν υπήρχαν τα φακελάκια θα έφευγαν και τα δημόσια νοσοκομεία θα έπεφταν τρία επίπεδα.
avatar
Ανώνυμος/η 16.1.2014 | 17:58
Γιώργο,αν και πιστεύω πως τρολλάρεις,θα κάνω σα να μη συμβαίνει τίποτα.Θα σε ρωτήσω μερικά πράγματα:
Είσαι εργαζόμενος;;Ασφαλισμένος σε κάποιο ταμείο;Ή είσαι άνεργος και λειτουργείς βάση του οικογενειακού προϋπολογισμού (οπότε δικαιολογείσαι να μην ξέρεις πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα.);;
Ένας μέσος εργαζόμενος λοιπόν,που παίρνει 1000 ευρώ,στον εργοδότη του,στοιχίζει 1400 ευρώ το μήνα και τα 400 πάνε στο ΙΚΑ π.χ..Θα βάλω στην άκρη ΚΑΘΕ είδους έξοδο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος (μέχρι και την εφορία!!) και απλά θα σου πω να βρεις πόσα γίνονται τα 400 ευρώ μετά από 5 χρόνια δουλειάς.Πρόσεξε:Από έναν μόνο άνθρωπο-όχι από 5 εκατομμύρια!!!
Και σοβαρά,γυρίζεις και μου λες πως,πρέπει να δώσω και "φιλοδώρημα" ώστε να μην αδικηθεί ο τυπάς που θα με εγχειρήσει,επειδή ένα κωλοκράτος δεν ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του;;;;;;!!!!!!Το μόνο που μπορώ να του προσφέρω λοιπόν,είναι μια χειροβομβίδα στα χέρια.
Χωρίς περόνη.
ιάσονας κάναλης 16.1.2014 | 20:38
Απ' τα 400 ευρώ το μικρότερο μέρος είναι για ιατροφαρμεκευτική περίθαλψη, το μεγαλύτερο είναι για τη σύνταξη. Όμως αυτό δεν είναι σχετικό με την κουβέντα μας.
Εκείνο το οποίο λέω είναι: Ας υποθέσουμε πως υπήρχαν δημόσια συνεργεία αυτοκινήτων. Και πας τ' αμάξι σου σε ένα στο οποίο εργάζονται 15 μαστόρια. Η επισκευή θα κοστίσει αρκετά λεφτά. Πας λοιπόν εκεί και πιάνεις τον Χ παράμερα και τους λες θέλω να μου το κοιτάξεις εσύ. Πηγαίνω κι εγώ το δικό μου, πιάνω τον ίδιο Χ παράμερα και τους λέω θέλω να μου το κοιτάξεις εσύ. Ε, σ' αυτόν το Χ δεν θα δώσουμε και το κατιτίς, πέρα από τα λεφτά που θα πληρώσουμε στο συνεργείο;
avatar
Ανώνυμος/η 16.1.2014 | 22:41
Ρε 'συ Γιώργο,εσύ μου λες το τι γίνεται;Ναι,χαρήκαμε,αυτό γίνεται (προσωπικά από εμένα,όχι).Γίνεται γιατί είναι ηλίθια η νοοτροπία μας.Γίνεται,γιατί έτσι μάθαμε πως δουλεύουν τα πράγματα.Γιατί μας έμαθαν πως μόνο έτσι μπορείς να κάνεις κάποιους ανθρώπους να κουνηθούν και να πράξουν αυτό για το οποίο ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ να πράττουν!!
Αυτό λοιπόν είναι που πρέπει να πεθάνει!!Ειδάλλως,ας γίνει νόμιμο και ας μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο!!
Το να μου λες πως το leiser στα μάτια κάνει 1500 ευρώ,αλλά θες και το "γρηγορόσημο" ή το "ευχαριστώ",που κάνει άλλα 1000 ευρώ,είναι λόγος για να σε κρεμάσουν στο σύνταγμα για παραδειγματισμό..!!Πλάκα κάνεις τώρα...;
Δε σου είπε κανείς πως δε γίνεται.Γίνεται και αυτό είναι το θέμα μας!Επειδή ακριβώς,ΜΟΝΟ έτσι δουλεύουν τα πράγματα,αυτό πρέπει να πεθάνει.Οι αρνητικοί ψήφοι που πήρες,δεν είναι γιατί αυτά τα άτομα δε λαδώνουν ποτέ.Πολλοί από αυτούς και λόγω δουλειάς και για πολλούς άλλους λόγους,λαδώνουν και με το παραπάνω.Οι αρνητικοί ψήφοι λοιπόν,είναι γιατί ναι μεν υπάρχει σα δεδομένο το λάδωμα,αλλά εσύ χρησιμοποιείς επιχειρήματα για να το υπερασπιστείς.Κι αυτό είναι που δημιουργεί απορίες.
ιάσονας κάναλης 16.1.2014 | 23:36
Μετά συγχωρήσεως, λυπάμαι που θα το πω, αλλά δεν αντιλαμβάνεσαι τι λέω. Το συγχέεις με διαφορετικά πράματα.
Αταξινόμητος 17.1.2014 | 03:39
Γιωργάκη παίρνεις ναρκωτικά αγόρι μου;
avatar
MariaThessaloniki 17.1.2014 | 20:15
Αταξινόμητε, στην περίπτωση αυτή έχω στο Γιωργάκη να προτείνω πολύ καλό γιατρό για αποτοξίνωση αλλά Γιωργάκη προσοχή μη μπερδέψεις τα φακελάκια...
ιάσονας κάναλης 17.1.2014 | 20:23
Αταξινόμητε,
Τρως κρεμούλα και τα καταφέρνεις να επεμβαίνεις κατ' αυτόν τον τρόπο;
dokpan 26.1.2014 | 22:53
μου αρεσει το υποχρεουσε...
avatar
PEBKAC 30.1.2014 | 15:44
Πολύ πετυχημένη τρολιά, μπράβο!
avatar
(η) Domus 15.1.2014 | 19:35
Σχετικά με το φακελάκι..καμία ανέχεια φίλε μου.Να τον καταγγείλεις να ξεβρωμίζουμε απο δαυτους
avatar
Ανώνυμος/η 16.1.2014 | 02:32
Καμια ανεχεια στα φακελακια. Αν θεωρουν οτι παιρνουν λιγα χρηματα να βρουν τα κοτσια να τα βαλουν ανοιχτα με την οποιαδηποτε εργοδοσια κι εγω ειμαι μαζι τους. Να ζητουν ομως εκ των προτερων τοσο δειλα και μουλωχτα απο ανθρωπους που τους εχουν τοσο αναγκη και η ζωη τους κρεμεται απο τα χερια τους για μενα ισοδυναμει ηθικα με τους πιο απεχθεις εκβιασμους δολοφονικων διαστασεων.
Αταξινόμητος 17.1.2014 | 03:40
Toolio συμφωνώ μαζί σου ειδικά στα περί εκβιασμού. Βέβαια η εργοδοσία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το δημόσιο δηλαδή εμείς.
avatar
Ανώνυμος/η 24.1.2014 | 21:27
Πραγματι, ειμαστε εμεις και παρολο που δεν ειμαστε (αμεσα τουλαχιστον) αρμοδιοι ως κοινωνικες μοναδες να εξουσιοδοτησουμε την ικανοποιηση των αιτηματων τους, τουλαχιστον ηθικα εγω ειμαι μαζι τους οταν τα ζητουν ανοιχτα και αξιοπρεπως ως φορεις.

Ειναι προσωπα που εχουν στα χερια τους ζωες και οσο θαυμαζω και υποκλινομαι σε πολλες φωτεινες εξαιρεσεις του κλαδου, αλλο τοσο απεχθανομαι τους ανθρωπους που πηγαινουν και ζητανε φακελακια πριν το χειρουργειο. Πραγματικα απορρω με τι μουτρα το κανουν μπροστα στους καταρακωμενους συγγενεις των ασθενων.
heliosora 18.1.2014 | 11:00
παίδες καμιά ΑΝΟΧΗ είναι η σωστή έκφραση .
τώρα να σας παρουσιάσω ένα σαφές διοικητικό -λειτουργικό κενό που πριμοδοτεί το χρηματισμό -δωροδοκία του δημόσιου λειτουργού ιατρού του ΕΣΥ.
Το σύστημα λειτουργίας του ΕΣΥ δεν αποδέχεται την διαπροσωπική πελατειακή σχέση ιατρού ασθενή (που βέβαια είναι βασική στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας)καθώς υποστηρίζει την άποψη πως όλοι οι συμμετέχοντες στο ΕΣΥ ιατροί είναι εξίσου ικανοί να διεκπεραιώσουν το οποιοδήποτε περιστατικό και πως η παροχή γίνεται μόνο στο πλαισιο της εφημερίας (για τα επείγοντα)και του πρωινού τακτικού ιατρείου.
Σκεφτείτε λοιπόν μια έγκυο που δεν επιθυμεί να γεννήσει τυχαία στο εκάστοτε εφημερεύον νοσοκομείο που διαθέτει μαιευτική κλινική με κάποιον μαιευτήρα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ως τότε,αλλά επιθυμεί να παρακολουθηθεί απο ένα συγκεκριμένο (γιατί τον εμπιστεύεται,έχει καλή προσωπική χημεία,βρίσκεται σε κλινική κοντά στο σπίτι της,έχει διεκπεραιώσει τον πρώτο της τοκετό κτλ).Εάν ο τοκετός της ξεκινήσει απογεύμα και σε ημέρα που δεν εφημερεύει ο ιατρός της επιλογής της ΔΕΝ έχει δυνατότητα να τον επιλέξει(ούτε αυτός ειναι υποχρεωμένος να επιτελέσει τον τοκετό) .Αυτό ακριβώς το κενό καλύπτει η παράτυπη πελατειακή συναλλαγή του χρηματισμού του ιατρού για να προσφέρει μια υπηρεσία που δεν είναι υποχρεωμένος υπηρεσιακά -νομικά να επιτελέσει αλλά και για να ικανοποιηθεί η επίτοκος(win-win situation).
Eννοείται πως τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τη διεκπεραίωση περιστατικών εφημερίας και επειγόντων που απαιτούν χειρουργείο απο τους εφημερεύοντες ιατρούς.ί
avatar
Ανώνυμος/η 18.1.2014 | 12:19
Φίλη μου καλημέρα.Γι' αυτό ακριβώς το κενό μίλησα στα 2 τελευταία μακροσκελή σχόλιά μου.Αυτό λοιπόν,είναι το σύστημα.Το κενό,που δημιουργείται γιατί οι υπεύθυνοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.Και αυτό,πέφτει στις πλάτες μας ενώ είναι ένα γεγονός που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
avatar
Ανώνυμος/η 24.1.2014 | 21:47
Αγαπητε φιλε/η

Ευχαριστω για την διορθωση.

Αναφερεις ενα πολυ συγκεκριμενο παραδειγμα που καθε αλλο παρα υποπτο και κακοηθες ακουγεται. Δεν ειναι ομως αντιπροσωπευτικο παραδειγμα του προβληματος που θετουμε. Απεναντιας, παραπανω, τουλαχιστον εγω μιλαω για γιατρους που ζητουν ξεδιαντροπα μαυρη χρηματοδοτηση εντος νοσοκομειου, προκειμενου να παρακαμφθουν σειρες προτεραιοτητας και να εχουν καλυτερη μεταχειρηση.

Και για να μην παρεξηγηθω, οπως προαναφερα ειμαι μαζι τους στα αιτηματα τους και με συγκινει ιδιαιτερως που παντα σε κλαδικο επιπεδο το πρωτο πραγμα για το οποιο διαμαρτυροναται ειναι οι κακες συνθηκες στα νοσοκομεια για τους ασθενεις και σε δευτερο επιπεδο θετουν τα δικα τους εργασιακα.

Καμια ενοχοποιηση του κλαδου, υπο οποιεσδηποτε συνθηκες, αλλα και καμια ανοχη στα φακελακια
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ