Ήθελα να ψηφίσω σε μία μόνο από τις 3 κάλπες: Είναι νόμιμο;

Το City Legal επέστρεψε με εκλογικές και άλλες απορίες αναγνωστών
28.5.2014 | 09:04

City Legal

1.

Καλημέρα σας. Θα ήθελα πολύ ένα σχόλιό σας για τη περίπτωση του αποθανόντος υποψήφιου Ευρωβουλευτή Αγγουράκη του ΚΚΕ και την παρουσία του τελικά στο ψηφοδέλτιο. Είναι νόμιμη;

Δέσποινα

 

Αγαπητή Δέσποινα,

Κατ’ αρχάς όταν υπεβλήθη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Άρειο Πάγο ζούσε ο Μπάμπης Αγγουράκης. Είναι σαφές ότι δεν θα ανακηρυσσόταν ως υποψήφιος ένας νεκρός. Όμως, από την στιγμή που πέθανε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το όνομά του παρέμεινε στο ψηφοδέλτιο. Ο νόμος προβλέπει ότι το ΚΚΕείχε δικαίωμα να προτείνει άλλο υποψήφιο στη θέση του αποβιώσαντος και η προθεσμία γιαυτό ήταν οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αλλά αυτό όπως είπα ήταν δικαίωμα του ΚΚΕ (όχι υποχρέωση). Επέλεξαν να τον αφήσουν, υποθέτω ως ύστατο χαίρε. Τώρα, εάν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής θα είχε ανακηρυχθεί ως εκλεγείς από το Πρωτοδικείο. Κατόπιν, καθώς ο θάνατος είναι λόγος απώλειας του αξιώματος, θα είχε μπει στη θέση του ο πρώτος επιλαχών.

_____________

 

2.

Θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις για το νομοσχέδιο σύστασης γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει συσταθεί? Υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη απ το 2010?

Γιώργος

 

Αγαπητέ Γιώργο,

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας προβλέφθηκε με το νόμο 3986/2011. Υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνει Τριμελή Επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών κατά αστυνομικών, η οποία συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, ένα μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και έναν επίτιμο εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή εφετών, ως μέλη.

Μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο λόγος είναι η απροθυμία τέως δικαστικών λειτουργών να στελεχώσουν το Γραφείο. Οπότε οι καταγγελίες κατά αστυνομικών παραμένουν προς το παρόν στα χέρια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

_____________

 

3.

Στις εκλογές ήθελα να ψηφίσω μόνο για ευρωεκλογές και όχι για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών-περιφερειακών. Δεν ήταν δικαίωμά μου; Ο δικαστικός δεν με άφησε να μην ψηφίσω. Είναι νόμιμο αυτό;
Ευχαριστώ

Μαρία

 

Αγαπητή Μαρία,

Επειδή ήμουν κι εγώ δικαστικός αντιπρόσωπος, ούτε εγώ άφησα τους εκλογείς να ψηφίσουν α λα καρτ. Ο νόμος είναι σαφής: η ψήφος είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του δικαιώματος είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (εκλέγειν, εκλέγεσθαι, κατοχή δημόσιου αξιώματος, δικηγορική ιδιότητα κλπ). Αν βέβαια κάποιος θέλει να κάτσει σπίτι του και να μην πάει να ψηφίσει, ως γνωστόν η Εισαγγελία δεν ασχολείται με το να κάνει διώξεις σε όσους απέχουν. Αλλά το να έρθεις, να εμφανιστείς στο κατάστημα ψηφοφορίας και να πεις «θα ψηφίσω στη μία κάλπη» δεν είναι δυνατόν. Διότι ως αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής εκείνη την ημέρα είμαι ανακριτικός υπάλληλος και θα παρέβαινα τα καθήκοντά μου αν σε άφηνα να παρανομείς μπροστά στα μάτια μου.

Σε κάθε περίπτωση, τα άκυρα και τα λευκά δεν μετράνε στα έγκυρα ψηφοδέλτιο και συνεπώς δεν μετράνε για τον υπολογισμό του μέτρου για την κατανομή των εδρών. Με το λευκό και το άκυρο είναι σαν να μην ψήφισες καν. Οπότε, μπορούσες να επιλέξεις κάτι από αυτά τα δύο. Πάντως το λεγόμενο «δικαίωμα στην αποχή» είναι πολιτικός όρος και όχι νομικός. Δικαίωμα στην παρανομία δεν νοείται. Και η αποχή απαγορεύεται. Κάποιοι αμφισβητούν τη συνταγματικότητα αυτής της απαγόρευσης αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έτσι όπως είναι γραμμένο το Σύνταγμα επιτρέπει την καθιέρωση της υποχρεωτικής ψήφου.

_____________

 

Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).

Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
avatar
Godric's Hollow 28.5.2014 | 23:26
Σοβαρά τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα η ψήφος είναι υποχρεωτική; Εμάς στο σχολείο γιατί μας μάθανε ότι κάποτε ήταν αδίκημα η αποχή αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει;
JohnnyP 29.5.2014 | 09:19
Κάποτε έπαιρναν "απουσίες"
avatar
Elenith 29.5.2014 | 09:33
Υποχρεωτικότατη! Απλά, δεν συντάσσεται πλέον κατάλογος μη ψηφισάντων εκλογέων και ο εισαγγελέας δεν ασκεί διώξεις στους μη εμφανισθέντες προς άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
avatar
Ανώνυμος/η 29.5.2014 | 15:24
Δεν το 'χω. Παρανομεί ο εισαγγελέας δηλαδη;; Γιατί δε μπορεί να λειτουργούσε νόμιμα και παλιότερα ΚΑΙ τώρα! Παρανομεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος μη συντάσσοντας κατάλογο;;;
Figaro 30.5.2014 | 02:15
8bf88a17 δε νομίζω ότι παρανομεί ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Οι οδηγίες που τους δίνει το υπουργείο είναι πολύ συγκεκριμένες και εκείνοι πολύ αγχωμένοι να τα κάνουν όλα σωστά. Άρα σύνταξη καταλόγου δεν υφίσταται. Ωστόσο το ποιος δεν έχει πάει να ψηφίσει είναι προφανές έτσι κι αλλιώς.
avatar
GP^2 7.6.2014 | 13:04
Ήμουν φέτος στην εφορευτική επιτροπή και ένας πάτερ αφού ψήφισε για τις ευρωεκλογές εξέφρασε την άρνησή του να ψηφίσει για τις δημοτικές.
Η δικαστική αντιπρόσωπος (πολύ τυπική) κάλεσε στο τηλέφωνο που της είχε δοθεί για διευκρινίσεις, και της είπαν πως πρέπει να ενημερώσει την υποχρέωση του ψηφοφόρου, αλλά δεν μπορεί να τον αναγκάσει (σωματικά για παράδειγμα) να το πράξει.
Το κουφό είναι πως αφού παρεξηγήθηκε και μίλησε με άσχημο τρόπο στην δικαστική αντιπρόσωπο λέγοντας πως "όφειλε να γνωρίζει" ενώ εκείνη ήταν στην αναμονή στο τηλέφωνο, όταν πήγε να του επιστρέψει την ταυτότητα είπε συγχυσμένος: "Για τις περιφερειακές ΔΕΝ θα μου δώσετε?"

Τελικώς ψήφισε σε 2 από τις 3 κάλπες και η αρίθμηση των φακέλων διαφοροποιήθηκε για κάθε κάλπη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ