το σώμα αλλιώς*

{από τα φτερά του Ίκαρου στo τρίτο αυτί του Stelarc}
10.6.2015 | 18:00

 {Ωραίο συκώτι!/

Stelarc}

 

Το ανθρώπινο σώμα απασχόλησε ,απασχολεί και θα απασχολεί θεολόγους, φιλοσόφους, καλλιτέχνες και επιστήμονες.

 

O κυπριακής καταγωγής Αυστραλός περφόμερ Stelarc (γεννημένος ως Στέλιος Αρκαδίου το 1946) ήδη από τη δεκαετία του εβδομήντα διερευνούσε συστηματικά τη σχέση σώματος και τεχνολογίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ιατρικά μηχανήματα, προσθετικά μέλη, ρομποτική, συστήματα εικονικής πραγματικότητας και υπολογιστές  με στόχο να διερευνήσει τα όρια του ανθρωπίνου σώματος, αλλά (κυρίως) τη δυνατότητά του να επανασχεδιάζεται.

  

Ο Stelarc αιωρήθηκε από γάντζους περασμένους στο δέρμα του (Suspensions).


 

 

-Φιλοξένησε ένα ηλεκτρονικό γλυπτό στο στομάχι του με μια μίνι κάμερα να μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού (Stomach sculpture):

 

-Σύνδεσε το σώμα του με υπολογιστές (Cyborg)

 

-Αλληλεπίδρασε με ρομπότ (Robot arm)

 

 

Ο Stelarc έγινε ιντερνετικό παράσιτο και ακούσιο όργανο στις εντολές αγνώστων χρηστών του διαδικτύου (Parasite/Ping body/ Fractal flesh).

 

-Δημιούργησε το τρίτο χέρι (Τhird Arm).

-Αποτύπωσε σε φιλμ το εσωτερικό των πνευμόνων ,του στομαχιού και των εντέρων του δημιουργώντας την πρώτη ιατρική βιντεοπερφόμανς.

-Τελειοποίησε τον εξωσκελετό, μια μηχανή βαδίσματος που ενεργοποιείται μέσω χειρονομιών (Exoskeleton )

 


Ο Stelarc σχεδίασε το ευφυές εικονικό ανδρείκελο Movatar που θα έχει τον πλήρη έλεγχο του ανθρώπινου σώματος.

-Εμφύτευσε ένα τεχνητό αυτί στο χέρι του (Τhird Ear).

 


 


Η ποπ αρτ, η εννοιακή τέχνη, ο μινιμαλισμός αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Ράουσενμπεργκ, ο Κέιτζ, ο Ξενάκης και ο Στοκχάουζεν τον επηρέασαν βαθιά. Το σώμα αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο μέσο έκφρασης,αποσυνδεδεμένο από την ψυχή ή το μυαλό. Ο Stelarc αγαπά αυτό το ξεπερασμένο, απόν, ευπρόσβλητο και άβουλο σώμα, το δυσκίνητο, φθαρτό και εγκλωβισμένο στο δέρμα του. Αυτό το κυνηγημένο για αιώνες από ιούς και βακτήρια, αυτό το πεπερασμένο και φθαρτό σώμα που πεθαίνει άρρωστο παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι το μέγα ζητούμενο της καλλιτεχνικής του αναζήτησης.

 

 

Για τον Stellarc η τεχνολογία είναι η μόνη πραγματική δυνατότητα να νικηθεί ο θάνατος και η φθορά. Δεν φοβάται την ενδεχόμενη αυτοματοποίηση ή μηχανοποίηση του σώματος, μια που πάντα κάποιος άλλος το όριζε, ακόμα κι όταν αφελώς πιστεύαμε ότι διαθέτουμε ελεύθερη βούληση.

 

"Πάντα ήμασταν άβουλα ζόμπι", υποστηρίζει.

- "Καιρός να γίνουμε και αθάνατα cyborg."

 

 

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
2 Σχόλια
kosko 10.6.2015 | 23:10
Εχει ξεφυγει ο τυπος... Μου αρεσει!
tropique 22.6.2015 | 07:01
Πολύ καλός!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ