Βίος ανεόρταστος μακρή οδός απανδόκευτος

Ευχές για την καινούργια χρονιά που έρχεται
31.12.2013 | 17:30

Κάποτε είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να παρευρεθώ σε μια κοπή βασιλόπιτας όπου ήταν παρών ο σπουδαίος καθηγητής Φιλοσοφίας, πρώην υπουργός και νυν ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο οποίος έκλεισε το 2013 τα 100 του χρόνια.

Τελειώνοντας τη μικρή μας γιορτή, αυτός ο αληθινά σημαντικός άνθρωπος με το χαμόγελο στα χείλη ευχήθηκε σε όλους με μια ρήση του Δημόκριτου (από τα Σπαράγματά του) που μου έκανε μεγάλη εντύπωση κι έκτοτε την ανακαλώ συχνά. Ο σοβαρός ακαδημαϊκός, ο άνθρωπος των γραμμάτων, μιας ζωής αφιερωμένης στην ενδελεχή μελέτη και στην προσφορά, μας ευχόταν αυτό:

 

"Βίος ανεόρταστος μακρή οδός απανδόκευτος"

 

Αυτό λοιπόν σας εύχομαι κι εγώ. Να γιορτάζετε με κάθε ευκαιρία γιατί αλλιώς η ζωή μας μοιάζει με έναν ατέλειωτο μακρύ δρόμο που δεν συναντά κανείς ούτε ένα πανδοχείο για να ξεκουραστεί. 

 

Σας χαρίζω επίσης ένα ωραίο αρχαιολογικό εύρημα γεμάτο ευχές. Πρόκειται για ένα τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου του 4ου αι. μ.Χ. από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας που ανακαλύφθηκε το 1857 και βρίσκεται  σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Μαζί του σας εύχομαι κι εγώ "Υγεία, Ζωή, Χαρά, Ειρήνη, Ευθυμία, Ελπίδα"

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5 Σχόλια
Άρης Δημοκίδης 1.1.2014 | 15:32
Υπέροχο! Καλή χρονιά!
avatar
atman 2.1.2014 | 10:53
Καλή χρονία (όπως πάντα) πολύ ωραίο και ουσιαστική η ανάρτηση!!! (το ποσο τρομερή δουλεια κάνει αυτή τη στήλη δεν χρειάζεται να το γραψω εδώ)
Αλλά επειδή ψιθυρίζει μέσα μου ο σκεπτικιστής (και επειδή ειμαι τελείως ασχετος με την κοινή ή τα αρχαία γενικά) μια ερώτηση: είναι όντως ευχές το ψηφιδώτο ή ονόματα π.χ.; Επίσης, η σημασία των λέξεων/ευχών έχει αλλάξει από τότε ή είναι η ίδια;
Ευχαριστώ!
avatar
ΕΥΡΗΜΑΤΑ 2.1.2014 | 19:45
Καλή χρονιά! Χωρίς σκεπτικισμό δεν προχωράει η έρευνα :) Στην ερώτησή σας λοιπόν απαντώ ότι στο πιο πρόσφατο άρθρο που έχω υπόψη μου θεωρείται ότι όντως οι επιγραφές αυτές είναι ευχές που απευθύνονται στους θεατές-επισκέπτες του σπιτιού. Το συγκεκριμένο μωσαϊκό βρισκόταν σε έναν πολυσύχναστο διάδρομο στο κέντρο του σπιτιού. Η σημασία των λέξεων εν πολλοίς μένει η ίδια, ίσως με ελάχιστες αποχρώσεις. Ας πούμε η ευθυμία ήταν η καλή διάθεση ενώ σήμερα την συνδέουμε περισσότερο με το γέλιο.

Επειδή πιθανόν να σας ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα, σας παραπέμπω στο άρθρο της Veronica Scheibelreiter, Inscriptions in the Late Antique Private House: Some Thoughts about their Function and Distribution, διαθέσιμο δωρεάν στο Academia.edu εδώ https://www.academia.edu/2362384/Inscriptions_in_the_Late_Antique_Private_House_Some_Thoughts_about_their_Function_and_Distribution
avatar
atman 9.1.2014 | 15:33
Ευχαριστώ!!!
avatar
Ανώνυμος/η 11.1.2014 | 01:26
Χρόνια πολλά με αγάπες και λουλούδια.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ