Το νόημα της ζωής (μέρος 1ο)

Some green-horns ape their Burton ale, and some their rum-and-water, And some their port wine Bishop, whilk I call the devil's daughter; But I'm for gin, immortal gin, a nectar fit for deities— (Now, don't take this for granted, sir, but drink, and then you'll see it is). Aνώνυμος, 1826
8.4.2011 | 12:00

Ο Sweeney Todd αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές φανταστικές προσωπικότητες, τόσο συναρπαστική που έχει φτάσει τα όρια του αστικού μύθου.

Πολλοί επιμένουν ότι υπήρξε: όμως η αλήθεια είναι ότι είναι ήρωας μίας ιστορίας που δημοσιεύτηκε το τέλος του 19ου αιώνα στην Αγγλία με τίτλο “the string of pearls”, ως spin off ενός μυθιστορήματος του Charles Dickens, Martin Chuzzlewit.

Ο αντιήρωας της ιστορίας, Sweeny, είναι ένας μπαρμπέρης που σκοτώνει τους πελάτες τους και τους μετατρέπει σε κρεατόπιτες, τις οποίες πουλάει στο μαγαζί της συνέταιρού του στο έγκλημα, Mrs. Lovett. Τα μαγαζιά τους επικοινωνούν με μυστικό υπόγειο πέρασμα. Κάτω από το μπαρμπέρικο υπάρχει υπόγειο. Μόλις ο πελάτης καθίσει στην καρέκλα, ο Sweeny μέσω ενός μοχλού τον ρίχνει εκεί με αποτέλεσμα να σπάσει το λαιμό ή το κρανίο τους- σε περίπτωση όμως που είναι ακόμα ζωντανοί, κατεβαίνει στο υπόγειο και τους αποτελειώνει με ένα μαχαίρι στο λαιμό.

Η ιστορία έχει γραφτεί με διάφορες παραλλαγές, σ’όλες όμως ο πρωταγωνιστής είναι ένας serial killer.

Ως συνήθως, η εξήγηση για την αντικοινωνική συμπεριφορά υπάρχει στα παιδικά του χρόνια. Όχι δεν ήταν απών ο πατέρας και καριερίστα η μάνα, ούτε μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Οι γονείς του ήταν εργάτες στην παραγωγή μεταξιού αλλά απολύτως εθισμένοι στο τζιν.

Εκείνη την εποχή το τζιν στο Λονδίνο ήταν κάτι σαν την ηρωίνη τώρα, μόνο απείρως πιο φτηνό και νόμιμο. Εδώ που τα λέμε, καθόλου σαν την ηρωίνη. Το κοινό τους ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στην παρασκευή. Όμως και ο καθένας μπορούσε να φτιάξει τζιν στη μπανιέρα του ή στην πίσω του αυλή- και πάνω κάτω, αυτό έκανε. Οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες, οι άνθρωποι δούλευαν σα σκλάβοι ξεριζωμένοι από τα χωριά τους, ξένοι σε μια μεγαλούπολη χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα οι αρρώστιες να θερίζουν. Το τζιν ήταν το πιο φτηνό μέσο για να αποφύγουν την πραγματικότητα.

Ο αλκοολισμός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου σε συνδυασμό με το μολυσμένο νερό (που χρησιμοποιούσαν για να αραιώνουν το τζιν) οπότε αν δεν ήσουν αλκοολικός, την έβρισκες από αλλού. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει το τζιν και να το επιτρέψει σε εργαστήρια με άδεια και συγκεκριμένες συνθήκες, οι Λονδρέζοι έκαναν αιματηρή επανάσταση και φτάσαμε στο 2011.

Εντάξει, όχι τόσο γρήγορα. Το τζιν δεν ήταν αποκλειστικότητα των φτωχών. Ξεκίνησε από φάρμακο για τη χολή, το λουμπάγκο, για την ποδάγρα, κάποιος φαρμακοποιός σκέφτηκε να το νοστιμέψει με juniper berries (αγριοκυπαρρίσι) κι από φάρμακο έγινε πάλι φάρμακο, άλλου είδους. Μπορεί να σκότωσε τη φτωχολογιά αλλά οι άποικοι το πήραν μαζί τους στην Ινδία όπου για το φόβο της ελονοσίας το ανακάτευαν με κινίνη και νερό κι έτσι γεννήθηκε το νόημα της ζωής.


Το g&t.

(συνεχίζεται τη Δευτέρα με προσωπικές μαρτυρίες...)

15 Σχόλια
12
avatar
Ανώνυμος/η 8.4.2011 | 12:32
Ελπίζω και προσεύχομαι να κάνεις λάθος γιατί αν το νόημα δεν είναι "42", αύριο η Γη θα κρασάρει και θα ανατιναχτεί στα μούτρα μας! The End Is Nigh!

(η Καλλιθέα θα επιζήσει)
Λένα Φουτσιτζή 8.4.2011 | 14:24
Eίμαι σίγουρη...
flonsavardu 8.4.2011 | 15:01
η άλλη μεγάλη αγάπη που μοιραζόμαστε εκτός από τον oscar, είναι το gin. εγώ το πίνω με λεμονάδα και μπορώ να πιω μέχρι να μην νιώθω- η αλήθεια είναι ότι μετά τα 4 αποδεδειγμένα αρχίζω και πέφτω κάτω και κάνω διάφορα πράγματα που δεν είμαι περήφανη :p
Λένα Φουτσιτζή 8.4.2011 | 15:02
ε το έχει αυτό το gin, αλλά το αγαπάμε με τα ελαττώματά του
avatar
Ανώνυμος/η 8.4.2011 | 16:06
TI EINAI TO 42?
Λένα Φουτσιτζή 8.4.2011 | 16:11
A, πρέπει να διαβάσεις douglas adams
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! 8.4.2011 | 17:13
".. Όμως και ο καθένας μπορούσε να φτιάξει τζιν στη μπανιέρα του ή στην πίσω του αυλή.."

περιμένω ποστ με αναλυτικές λεπτομέρειες για την παραπάνω πρόταση.

Κωνσταντίνος.
Λένα Φουτσιτζή 8.4.2011 | 17:15
καταπληκτικό σχόλιο! χαίρομαι που εστίασες στην ουσία.
Αν έχεις juniper στην αυλή σου...
avatar
Ανώνυμος/η 9.4.2011 | 11:49
Σχόλιο στα όρια του άσχετου.

Ένα από τα αγαπημένα μου μπλογκ είναι το Έγλημα και Τιμωρία της Νίνας Κουλετάκη. http://eglima.wordpress.com/
Τα εγκλήματα ανά κατηγορία και εγκληματολογικά άρθρα.

Εκεί διάβασα για τον υπέροχο κουρέα με πολλές λεπτομέρειες σε τέσσερα απολαυστικά μέρη. Ιδού το πρώτο:
http://eglima.wordpress.com/2008/05/13/sweeney_todd_1/

Για τους λάτρεις.

apologiaproktl
avatar
Ανώνυμος/η 9.4.2011 | 14:52
3 η ώρα. Πού αφήνεις το κοινό σου χωρίς μέρος βου;
Ε δεν περιμένω άλλο. Θα πάω βόλτα στο βουνό να δω καμιά χελώνα (όχι για να την κάνω χελωνόσουπα).

apologiaprosuavita
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ