Kahk : Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο

Μια συνταγή των Φαραώ που επιβιώνει μέχρι σήμερα
10.4.2012 | 09:00

 

Λένε ότι ένας αιγύπτιος ποιητής, ο Fouad Haddad, είπε: «Ω kahk, άρχοντα της γενναιοδωρίας… δε θα σταματήσουμε ποτέ να σε φτιάχνουμε.» Πρόκειται για ένα κουλουράκι που έχει τις ρίζες του στις μέρες των Φαραώ. Και είναι επίσης το κουλουράκι που σημαδεύει την τελευταία μέρα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου και το κουλουράκι που τρώγεται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα για τους χριστιανούς της Αιγύπτου. Το πλήρες όνομά του είναι Kahk al-Eid, που σημαίνει «το κουλουράκι της γιορτής.»

 

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους αυτό το κουλουράκι ήταν σνακ. Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk. Η ζύμη του είναι πολύ μαλακή και με ξύλινα καλούπια του δίνουν διάφορες μορφές με ανάγλυφα λουλούδια ή ζώα. Επίσης έφτιαχναν μεγαλύτερες πίτες από την ίδια ζύμη, τις οποίες κατέθεταν σε τάφους γιατί έπαιζαν και το ρόλο προστασίας, καθώς τους απέδιδαν και μαγικές ιδιότητες.

 

Με το τέλος της φαραωνικής περιόδου κάποιες τελετουργίες παρέμειναν μεταξύ των χριστιανών. Τα kahk άρχισαν να έχουν το στολίδι του σταυρού αντί για τη μορφή του Άμμωνα. Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών, υπάρχει επίσης και χωρίς γέμιση, καλυμμένα με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη, αρωματισμένα με μαχλέπι, κανέλα, γλυκάνισο, σε διάφορες αναλογίες. Αν ενδιαφέρεστε, μια εκδοχή είναι η εξής:

 

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 50 γρ μαλακό βούτυρο
  • 16 γρ μαγιά (ή δύο κουταλιές ξηρή μαγιά)
  • 100 γρ χλιαρό νερό
  • 1 ½  κουταλάκι μαχλέπι
  • ½  κουταλάκι γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 ½ κουτάλι ζάχαρη άχνη

 

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη και το βούτυρο, μέχρι να απορροφήσει το λίπος όλο το αλεύρι.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και προσθέστε τη μαγιά και το μίγμα μπαχαρικών. Σκεπάστε το ελαφρά και αφήστε το σε θερμό σημείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο προσθέστε το αλεύρι.

Πλάστε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί μια ζύμη.

Σχηματίστε κουλουράκια και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

10 Σχόλια
avatar
Nandja 10.4.2012 | 11:22
Μμμ.. ψιλοπαλεύεται η συνταγή, δε μπορώ να πω! Καμιά ευκολούτσικη για τσουρέκι έχουμε?.. (Η τεμπέλα!!)
Λένα Φουτσιτζή 11.4.2012 | 00:37
A, το τσουρέκι δε νομίζω ότι γίνεται εύκολα (εκτός αν υπάρχει αναγνώστης που θα με διαψεύσει)
avatar
Ανώνυμος/η 10.4.2012 | 13:23

Τα θυμάμαι άγλυκα και κάπως ουδέτερα. Δεν πιάναν χαρτωσιά μπροστά στα δικά μας Πασχαλινά (τα οποία ανταλλάσσαμε τότε Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι).
Λένα Φουτσιτζή 11.4.2012 | 00:37
Εγώ τα έχω δοκιμάσει από ένα ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης κ επειδή δεν μου αρέσουν τα πολύ γλυκά, έπαθα πλάκα, μου άρεσαν τρομερά
avatar
Ανώνυμος/η 11.4.2012 | 09:02
ti enoei kapoios oti den tou aresoun ta poly glyka.... i tros glyka i den tros..... den eipame na se poianei o laimos sou apo ti zaxari...
avatar
Ανώνυμος/η 11.4.2012 | 09:14

Κυψέλη και πάλι Κυψέλη. Κι'όμως κάτι έχει μείνει.
avatar
Ανώνυμος/η 10.4.2012 | 23:07
Δεν αναφέρεται την ποσότητα της ζάχαρης...
Λένα Φουτσιτζή 11.4.2012 | 00:38
1 ½ κουτάλι ζάχαρη άχνη ;
avatar
Ανώνυμος/η 11.4.2012 | 03:10
Φαίνονται ωραία και παίζει η συνταγή να μην έχει ζάχαρη, εκτός από την άχνη.

Όσο για εύκολο τσουρέκι, σήμερα έκανα τα πρώτα μου, μεγάλη επιτυχία. Εύκολα, αλλά χρονοβόρα. Μην δοκιμάσετε καμία αλλαγή στα υλικά.

Υλικά για 12 τσουρέκια (έκανα τα μισά, αλλά την επόμενη θα τα κάνω ολόκληρα, αφού μπαίνεις στον κόπο..)

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΣΕΤΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΕΛΑΤΟΣ)
3 κ. αλεύρι Robin Hood ("καπελά") μείον περίπου μια κούπα
1 κ. ζάχαρη (έβαλα καστανή)
300 γρ. νωπή μαγιά (ναι, είναι πολύ)
650 γρ γάλα (έβαλα Light)
2 φακ. μαστίχα
2 φακ. μαχλέπι
3 βανίλιες
300 γρ. Φυτίνη (Πρώτη φορά που τη χρησιμοποίησα)
12 αυγά (+1 για το άλλειμα)
1 ποτ. του κρασιού κονιάκ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Σε χλιαρό γάλα διαλύεις τη μαγιά.
Χτυπάς μαστίχα, μαχλέπι με λίγη ζάχαρη στο γουδί.
Χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη, και κατόπιν προσθέτεις όλα τα υλικά μεχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.

Την αφήνεις να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα πάνω από μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (την άφησα μιάμιση ώρα σε ανοιχτό φούρνο στους 50 και έγινε πολύ μαλακιά, μόνο όταν κρύωσε μπόρεσα να την "πλέξω"). Πλέκεις τα τσουρέκια και τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν στη λαδόκολλα που θα τα ψήσεις (τα άφησα 30-60 λεπτά)

Αλείβεις με ένα αυγό χτυπημένο και ψήνεις σε προθερμασμένο στους 180 ακριβώς 20 λεπτά.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ