Aυτά είναι τα 26 πιάτα του Noma στην Κοπεγχάγη

Είναι το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, για πολλοστή φορά. Μα τι τρώνε;
29.4.2014 | 15:00


[via Huff post]

 

 

Τα πρώτα δύο πιάτα είναι καμουφλαρισμένα ως διάκοσμος του τραπεζιού. Τα «κλαδιά» είναι από ζύμη, πασπαλισμένη με σκόνη άγριου κυπαρισσιού, τα κόκκινα λουλούδια είναι φαγώσιμα και είναι γεμιστά με σαλιγκάρια.

 

Cladonia rangiferina («βρύα ταράνδων» μια λειχήνα που αποτελεί τη βασική τροφή ταράνδων και καριμπού και καταναλώνεται και από τον άνθρωπο), πασπαλισμένη με σκόνη μανιταριών cep, πάνω σε πράσινη πόα

 

Χοιρινή πέτσα με μια λεπτή, ξινή κορδέλα ενός είδους φραγκοστάφυλου

 

Ένα είδος μυδιού με ζεστό πουρέ από σέλερι πάνω σε φαγώσιμο «κέλυφος»

 

Νοσταλγία για τους Δανούς: μια αλμυρή παραλλαγή ενός παραδοσιακού γλυκού. Ένα λεπτό μπισκότο αλειμμένο με αλμυρό σουηδικό τυρί συνοδεία ρόκας.

 

 

Ανοίγοντας το γυάλινο βάζο, γεμάτο με πάγο, τέσσερις ζωντανές γαρίδες των Φιόρδ προσπαθούν να δραπετεύσουν.

 

Ένα τόσο λεπτό που καταντά διαφανές μπισκότο από φύκια και μια τραγανή στρώση κοτόπουλου δημιουργούν τις φέτες που γεμίζουν ένα σάντουιτς με αυγοτάραχο κυκλόπτερου

 

Οι κορδέλες πατάτας είναι γεμιστές με συκώτι κοτόπουλου και άγρια μανιτάρια

 

 

Γλυκά αφυδατωμένα καρότα, ψημένα ελαφρά σε ένα μπολ με σκόνη ξινολάπατου

 

 

Συκώτι μπακαλιάρου πάνω σε ένα κρουτόν από καραμελωμένο γάλα 

 

 

Δύο αβγά ορτυκιού, μαριναριστά σε άλμη και καπνιστά

 

Το Æbleskiver είναι ένα παραδοσιακό δανέζικο χριστουγεννιάτικο γλυκό, ζύμη γεμιστή με γλυκά μήλα. Στο Noma το γλυκό γίνεται αλμυρό καθώς τα μήλα αντικαθίστανται από μαριναρισμένα αγγουράκια και μέσα στη ζύμη υπάρχουν μικρά ψαράκια που λέγονται muikku.

 

Τα πάντα τρώγονται, ακόμα και το χώμα. Ραπανάκια σε «χώμα» φτιαγμένο από αλεύρι φουντουκιού. Τον πάτο της γλάστρας υπάρχει γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά.

 

 

Κριτσανιστή πέτσα αγριόπαπιας με αβγοτάραχο μπακαλιάρου και μυρωδικά

 

Μια φωλιά φτιαγμένη από σιγοβρασμένο στήθος από μοσχάρι

 

 

Ένα οστρακοειδές από τη Νορβηγία βρίσκεται μέσα στο ζελέ μαϊντανού δίπλα σε μια γραμμή «χιονιού» από χρένο, μαζί με λάδι αρωματισμένο με άνηθο και ζωμό από το όστρακο.

 

Τσιπς από αφυδατωμένες πίνες με νεροκάρδαμο, καρπούς οξιάς και μελάνι σουπιάς

 

 

Μια καραβίδα από το νησί Faroe πάνω σε μια ζεστή πέτρα.

 

Ψητά κρεμμύδια με θυμάρι με λίγο χυμό λαγοκερασιάς

 

Ελαφρά ψητά, λευκά σπαράγγια με σάλτσα πράσινου σπαραγγιού και χτυπημένη κρέμα. (Τα κλαδιά δεν τρώγονται)

 

Λούτσος μαγειρεμένος σε φύλλα λάχανου και verbena (φυτό με λεμονάτη γεύση), άνηθο και αφρό από ζωμό ψαριού

 

 

Οι πελάτες πρέπει να σπάσουν ένα αβγό πάπιας στο πιάτο, να το μαγειρέψουν για 90 δευτερόλεπτα πριν βάλουν τρία είδη μυρωδικών

 

 

Καλκάνι της βόρειας θάλασσας με ζωμό μανιταριών, σέλερι και αγριόχορτα

 

Σορμπέ από Gammel Dansk (κάτι σαν Jägermeister) με ξινόχορτο

 

Αχλάδι, ψητό και στολισμένο με μικροσκοπικά λουλούδια και ένα αέρινο παρφέ με άρωμα πεύκου

 

Παγωτό καρύδι με κρέμα, κραμπλ βρώμης και σκόνη βατόμουρου

 

______________

Διαβάστε ακόμα

Νoma: το γεύμα του προσωπικού

139 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 10:16
ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ ΘΑ ΕΤΡΩΓΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ... ΕΠΙΣΗΣ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙΣ ? ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 10:48
δε πας εκει για να ντερλικωσεις αλλα για να δοκιμασεις γευσεις μοναδικιες στο κοσμο
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:45
einai malakies tou marketing
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 22:08
Ο Χριστοσ γυρισε και φωναξε πανω απο τον ωμο του
~<<Μωαμεθ!
Δυο καφεδεσ!>>
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 12:51
Ηδη από τα 5 πρώτα θα είχες χορτάσει. Ολα στο συνολο τους είναι υπολογισμένα έτσι ώστε να σηκωθεί από το τραπέζι χορτάτος αλλά όχι με βαρύστομάχι
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:13
<<βοηθησε με να φαω>>.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 22:01
Πες τα ρε φιλε εχουμε μπλεξει με ολη τη χιπστερια να πουμε, το συγκεκριμενο εστιατοριο επειδη μενω στη Δανια ειναι απαραδεκτο επιεικως.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 10:28
...μπλιααχχχχ!!!!!
Πι Μπουρλέ 15.5.2012 | 10:32
Ωμός σαδισμός οι γαρίδες.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 11:39
Θυμάμαι πιτσιρικάς να πιάνω από τα ρηχά μικροσκοπικές γαρίδες και να τις τρώω επιτόπου, ζωντανές.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 12:01
Ναι ναι, κι εγώ, όσες δηλαδή δεν έβαζα για δόλωμα (που ήταν και ο λόγος που τις έπιανα).

Χαλαρά θα δοκίμαζα πάντως όλα τα πιάτα. Ζηλεύω.
Chrimi 15.5.2012 | 10:39
Τι είναι αυτά ρε?Φασολάκια και ψάρι στο κάρβουνο με λεμονάκι και μια χωριάτικη τα καλύτερα πιάτα του κόσμου μήπως?
Πι Μπουρλέ 15.5.2012 | 12:45
Του κόσμου όχι. Του κόσμου μας ίσως.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 22:16
Δυο αντρεσ περπατουσαν στην εξοχη
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:38
δεν αντιλέγω. πολύ ωραία πιάτα. και το σουβλάκι πολύ ωραίο είναι. Αυτό φαντάζομαι δεν σου επιτρέπει να δοκιμάσεις κάτι εκτός απο αυτά ε;
Chrimi 15.5.2012 | 15:18
Φίλε μου ζω έξω και τρώω από αργεντίνικα μέχρι κορεάτικα (χωρίς να θεωρηθεί ψωνίστικο απλά είναι τα πιο φτηνά).Γι'αυτό εκτιμώ την απλότητα και φρεσκάδα της μεσογειακής κουζίνας.Μου λείπει τόσο ένα φρέκο μαρουλάκι (πόσο iceberg μπορείς να φας) γι'αυτό και εκφράστηκα έτσι.Σαφώς και είμαι ανοιχτή σε όλα,πειράζει που μ'αρέσουν τα φασολάκια?Φιλικά.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 10:44
Και κάποιοι άλλοι πεθαίνουν από πείνα.....
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:36
ντάξει ρε φίλε. Και με αυτό τι; θα έπρεπε να σερβίρει μπομπότα; Αμάν πια με όλους εσάς τους ουμανιστές του κώλου.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:07
...παρηγοριά γι αυτούς είναι το άρθρο...να δουν όλα αυτά τα λαχταριστά και να τους κοπεί και η πείνα και η όρεξη..
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 08:19
Κάποιοι είναι αγράμματοι κι εμείς τολμάμε να γράφουμε.
avatar
Ανώνυμος/η 19.5.2012 | 15:29
Παιδια να στε καλα κι οι 3 σας!Ελιωσα στο γελιο!
avatar
Ανώνυμος/η 22.5.2012 | 12:30
Κάποιοι δεν έχουν φως και εμείς έχουμε ιντερνετ.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 10:47
ασυλληπτα πιατα, απιστευτα πραγματικα...

παντως απο ολα αυτα μονο τα γλυκα θα ετρωγα με ανεση, αντε και τη κριτσανιστή πέτσα αγριόπαπιας με αβγοτάραχο μπακαλιάρου και μυρωδικά

μεχρι εκει
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 11:15
ναι, κι εγω δεν καταλαβαινω τη φαση με τις γαριδες, κατα τ αλλα ομως φαινεται πραγματικα μοναδικη εμπειρια...
tkas 10.3.2013 | 12:36
Και οι πυρακτωμένες βελόνες στο βολβό του ματιού επίσης μοναδική εμπειρία είναι. Το κάνεις όμως?
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 11:25
δεν με τραβάει και τίποτα απο τα πιάτα
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 11:36
Tην πίτσα για να χορτάσεις την τρως πρίν ή μετά?
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:31
Εγώ πάντως εαν ήθελα να βοσκήσω δεν θα πήγαινα στο νομα,θα πήγαινα στο πάρκο απέναντι μου.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 11:40
Πολύ μου άρεσε η "γραμμή «χιονιού» από χρένο"... Λες γι αυτό τελικά να είναι το καλύτερo εστιατόριο του κόσμου;
Chrimi 15.5.2012 | 12:59
Χαχα!Απ'το στόμα μου το πήρες!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 22:02
Το μελλον θα σου το δειξει,γιε μου
avatar
Ανώνυμος/η 19.5.2012 | 15:40
Χαχαχα, ρε φιλε εχεις τρολαρει σε ολα τα σχολια!!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 12:38
Απο τιμες τι λεει, ξερουμε;
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:45
φαντάσου μια αντιστοιχία 50 κεμπαπ - Θανάσης- ανά λειχήνα Cladonia rangiferina πασπαλισμένη με σκόνη μανιταριών cep, πάνω σε πράσινη πόα.
πάω μοναστηράκι...
avatar
Ανώνυμος/η 17.5.2012 | 12:36
Kalos!!!!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 19.5.2012 | 15:32
Ρε παιδια να στε καλα!Εχω λιωσει στα γελια με τα σχολια!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:15
Κατά γενική ομολογία είμαι καλή μαγείρισσα! Και τα καθημερινά τα καταφέρνω, και τα πιο περίεργα τα δοκιμάζω με καλά αποτελέσματα, και φαντασία έχω ώστε να πειράζω τις συνταγές. Επίσης έχω ταξιδέψει αρκετά και πάντα δοκιμάζω περίεργες και τοπικές γεύσεις - με φόβο μερικές φορές αλλά αποφασισμένη.
Λόγω οικονομικού υπόβαθρου όμως πάντα οι εμπειρίες μου ήταν σε προσιτή, καθημερινή κουζίνα. Εϊχα πάντα την περιέργεια για τα γκουρμέ αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μικρές μερίδες με προβλημάτιζαν: θα πας να τα σκάσεις και μετά θα πρέπει να τρέχεις για βρώμικο? Κρίμα!
Τελικά, πριν από 2 χρόνια το πήραμε απόφαση και πήγαμε με το σύζυγο σε γκουρμέ εστιατόριο. Πηγαίνοντας μπανίσαμε και μία καντίνα απέναντι σε περίπτωση που το γκουρμέ παραήταν ελαφρύ!
Τελικά, πληρώσαμε 200 ευρώ μαζί με το κρασί (πάρα πάρα πολλά για την τσέπη μας), αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι το άξιζε και με το παραπάνω! Εϊναι κάτι σαν θαύμα, μια τέχνη τελικά. Μία απλή μπριζόλα η οποία όμως είχε απογειωθεί! Ακόμα έχω τη γεύση στο στόμα μου! Ένα ραβιόλι που δεν είχε σχέση με τίποτα από αυτά που είχα φάει. Και συμφώνησε και ο σύζυγος που γενικά τα κορόιδευε.
Συμπέρασμα: πολύ ακριβό αλλά αξίζει. Έστω και για μία φορά, για την εμπειρία. Βέβαια εμένα μου άνοιξε η όρεξη και πολύ θα ήθελα να το ξαναδοκιμάσω, αλλά χλωμό το βλέπω υπό αυτές τις συνθήκες!
Α! Στην καντίνα δεν πήγαμε ποτέ γιατί χορτάσαμε και με το παραπάνω!
(Επίσης, πολύ στεναχωριέμαι που δεν ήξερα για το εστιατόριο πέρσι που ήμουν εκεί - μπορεί και να το έπαιρνα απόφαση!)
avatar
Ανώνυμος/η 22.5.2012 | 01:11
Υποθέτω όταν λες ενα ραβιόλι εννοεις ακριβώς αυτο.... Μόνο ενα ραβιόλι...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:15
Δεν μου λένε τίποτα απολύτως και τις ωμές γαρίδες το βρίσκω βάρβαρο.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:40
χμ....ενώ το αρνάκι να το χεις να το γυρνας 5 ωρίτσες πίνοντας μπυρίτσα ε; αλλά ξέχασα αυτό το έχουμε σφάξει πιο πριν.
avatar
Nandja 15.5.2012 | 13:21
Μόνο εγώ έχω άγνωστες λέξεις?.. Χαίρομαι που υπάρχουν τόσοι γενναίοι, εγώ αν και τα τρώω γενικώς όλα, μια ανακατωσούρα την αισθάνθηκα..!!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:49
Σιχαμός και ντροπή όπως λέει και η γιαγιά μου
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:53
Ελπίζω έξω απ το μαγαζί να παίζει καμιά καντίνα με βρώμικα γιατί μέσα δε βλέπω να τρώγεται τίποτα.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:58
Κι εγώ δεν πέθανααπό λαχτάρα, τι να πω. Ίσως αν δεν ξέρεις τι είναι και απλά τα βλέπεις μπροστά σου να είναι λίγο καλύτερα.
mariannaki
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:21
`Εχεισ δικιο.Βλεπω οτι εχεισ δικιο,μικρο πουλι.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:02
Πρέπει να είναι συγκλονιστική εμπειρία να τρώει κανείς στο ΝΟΜΑ. Μου αρέσει γιατί χρησιμοποιεί μεν τις τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας, σε συνδυασμό όμως με τις παραδόσεις της χώρας του. Εύγε!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:16
Το διχωσ αλλο δεν εχεισ καταλυμα~))0((- -00<<
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:06
Τα περισσοτερα μοιαζουν αηδιαστικα .Εντυπωσιακη τεχνικη και φαντασια παντως...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:22
αυτο δεν ειναι φαγητο, αυτο ειναι αηδια και επιδειξη -τι του λειπει του ψωριαρη 'παρφαι με αρωμα πευκου!!!!"
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:25
Ο πεινασμένος ...Νoma ονειρεύεται!
Λιγούρια...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:24
~"Γιατι γελασ"~
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:31
όλα τα λεφτά ο βράχος με τη μια και μοναδική καραβίδα.χαχ
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:33
@13.45
φίλε σε σένα που γράφεις για το αρνάκι,για μένα η σφαγή των αμνών κάθε Πάσχα είνα από τα πιό βαρβαρα εθιμα που υπάρχουν,είμαι veg,αλλά αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με τις προσωπικές μου επιλογές και την ιδιοσυγκρασία μου.Ο καθένας ζει και πράττει όπως το νοιώθει.
avatar
kalitsuin 12.3.2013 | 01:21
How do you spot a vegan? Dont worry, they'll let you know.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:36
Αφού τηγανίσεις το αυγουλάκι σου, σε βάζουν να πλύνεις και το πιάτο;;; Πάντως πέρα απ´ την πλάκα, εκτός απο 2-3 πιάτα, τα υπόλοιπα ούτε που θα τα δοκίμαζα.... Αναρωτιέμαι πόσο κοστίζουν αυτές οι αηδίες που στις πασάρουν και για gourmet γεύσεις.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:39
Τέλειο. Μου άλλαξε την αντίληψη για το φαγητό.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:36
Για δεσ!Καποιοσ ξεχασε τα ρουχα του και το καπελο του!Θα τα φορεσω ε-
γω!
avatar
Ανώνυμος/η 19.5.2012 | 16:09
χαχααχχαχα ρε φιλε εισαι μεγαλο τρολ!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:39
Μπράβο στην Lifo που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε τι είδους πιάτα σερβίρει το ξακουστό αυτό εστιατόριο, άσχετα αν δεν μας αρέσουν ή δεν τα βρίσκουμε του γούστου μας.

avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:41
Χαρακτηριστικό όσων έχουν φτωχές εμπειρίες είναι ότι τις υπερασπίζονται με πάθος, ενώ προγκάρουν σαν πίθηκοι ό,τι τους ξεπερνά.
Αν δεν ξέρετε από φαγητό, μην ασχολείστε και μη το κουράζετε
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:50
Εσύ δηλ, για πες μας, απο που ξέρεις για φαγητό;
Μας θεωρείς πίθηκους, επειδή δεν θέλουμε να φάμε ζωντανές γαρίδες ή ίνες μοσχαριού ή κατσιασμένα καρότα ή μπορεί να μην θέλουμε να τηγανίσουμε μόνοι μας το αυγό στο εστιατόριο;
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 14:50
θελω να τα φαω ολα μα ολα
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 00:01
Σκυψε λιγο το κεφαλι σου και ορμα.Μη δισταζεισ
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:00
όλα καλα ρε παιδια... αλλα ο λούτσος που ειναι???
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:48
Εις τον αφρόν της θαλάσσης κοιμάται
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:54
Ακριβώς την ίδια απορία είχα κι εγώ. Φαντάζομαι ότι κρύβεται κάτω από τον αφρό...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 18:26
τον σερβίρουν με το λογαριασμό :P
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 00:04
Θα ειμουν τοσο ευτυχησ/αν μπορουσα να
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 08:23
...ολοκληρώσω το σχόλιό μου πριν μου κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:04
Φαντάσου να ήταν το άρθρο σε ένα περιοδικό όπως ΤΒζαπ ή αθλητικό! "Μπλιάχ", "οι καημένες γαρίδες". "δε τρωγεται τιποτα". Και παράλληλα τους κάνει κατι σε εκπληξη τα αποτελέσματα των εκλογών.(αυτος με τις γαρίδες πρέπει να χάρηκε)!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:05
Αρκετά πιάτα θα τα έτρωγα με άνεση νομίζω!!!Κάπου διάβασα ότι το μενού με επιλογή τριών πιάτων στοιχίζει γύρω στα 130 ευρώ..όχι και τόσα πολλά αν θεωρείται το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.Εδώ αστακομακαρονάδα τρως και στη βαράνε 80-100 ευρώ...
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 00:18
Απο που ερχεται το φωσ?
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:09
απλα ΔΕΝ μπορείς να κανεις κριτικη σε τέτοιου επιπεδου εστιατόριο...
φυσικά και δεν είναι για να χορτασεις και φυσικα δεν είναι εστιατόριο που θα πεταχτείς από την δουλεία για να τσιμπήσεις..
ειναι μια καινοτομος αποψη ενος επαγγελματια στο κορυφαιο επιπεδο της μαγειρικης τεχνης και τεχνικης...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:38
Nai. Σωστός. Από αυτήν την άποψη. Αλλά και ο 15:19 έχει τα δίκια του.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:19
Μόλις Ξέρασα
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:20
Googlαρε κανείς το Noma πριν το δώσει ως όνομα;;;;
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:26
μην το κάνετε..
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:05
Σα να λες "κάντε το.."
apologiaprosuavita 15.5.2012 | 21:11
Όχι ρε φίλε γιατί μου τό κανες αυτό; Έχω και αρρωσττοφοβία.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:29
Πω, πω νοστιμιεεεεεεεές! Δεν ξέρω πιο να πρωτοδιαλέξω. Κρίμα που ξαφνικά νοιώθω το στομάχι μου γεμάτο.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:30
~20 πιάτα/200 ευρώ για όσους ρωτάνε τιμές.
(Δεν συμπεριλαμβάνεται το κρασί ~150 ευρώ)

Φαίνονται μεν εντυπωσιακά τα πιάτα, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει διαφορά είτε ξοδεύει κανείς τόσα για φαΐ μιας βραδιάς είτε σε μια γυναικεία τσάντα. Κι αφού καταδικάζουμε τη γυναικεία ματαιοδοξία που σκορπάει τόσο αλόγιστα τόσα χρήματα, το ίδιο δεν αναλογεί και για το συγκεκριμένο φαγητό;

Μου φαίνεται πως τέτοιες υπερβολές ανήκουν σε ένα άλλο κόσμο - δεν αντιλέγω πως το φαΐ ενδεχομένως είναι αρκετά νοστιμότερο από το "συμβατικό", αλλά μήπως και η ακριβή τσάντα δεν είναι ωραιότερη; Προσωπικά, κανένα από τα δύο δε μου χρειάζεται και δε μου λείπει.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 17:37
σκέψου το σαν ένα ταξίδι στις γεύσεις. Μία εμπειρία.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 18:45
Δεν απορρίπτω την εμπειρία - η ένστασή μου είναι στην αναλογία χρηματικής και ουσιαστικής αξίας. (Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι αν οι τιμές ήταν προσιτές, πολλοί θα θέλαμε μια θέση σε ένα διαστημικό λεωφορείο. Ωστόσο, εξακολουθούμε να θεωρούμε ποζεράδες τους πολυεκατομμυριούχους που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περιουσίες για το ίδιο ταξίδι.)

Δεν ξέρω αν θα σας πείσει η αναλογία, όμως μια πολύ σημαντικότερη εμπειρία (με υποκειμενικά πάντα κριτήρια) - η περιήγηση στο Λούβρο - παραχωρείται δωρεάν.
avatar
Ανώνυμος/η 21.5.2012 | 14:42
Οι τιμές στο νόμα, όπως και σ'όλα τα εστιατόρια του ίδιου τύπου, είναι ακριβές όχι για να κερδίσουν εντυπώσεις ή αίγλη αλλά για τον απλούστατο λόγο του επιπέδου του σέρβις και της τιμής των πρώτων υλών. Πολλά από αυτά συχνά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα κέρδη. Η εμπειρία σε ένα τέτοιο εστατόριο δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο, και σίγουρα δεν αρέσει σε όλους. Προσωπικά δεν έχω πάει στο νόμα και μάλλον δεν με πείθει η σκανδιναβική κουζίνα. Ο Φεράν Αντριά είχε βασίσει την κουζίνα του σε γνώριμες σε αυτόν γεύσεις από τον τόπο του και η Ισπανία για μένα προσωπικά είναι πιο κοντά γευστικά σε αυτά που μου αρέσουν. Αλλά όλα είναι σχετικά! Πάντως σε αυτό που σκοπεύω να πάω με την πρώτη ευκαιρία είναι το mugaritz #3 στη λίστα!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:44
emetos ola....
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 15:47
Από :Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 13:36
"ντάξει ρε φίλε. Και με αυτό τι; θα έπρεπε να σερβίρει μπομπότα; Αμάν πια με όλους εσάς τους ουμανιστές του κώλου."

Αχαχαχαχαχα!!! Δεν περίμενα ότι θ' ακούσω ξανά τη λέξη "μπομπότα". Έτρωγε η γιαγιά μου στον πόλεμο και καμιά φορά ζητούσε από τη μάνα μου να φτιάξει. Φίλε μου, μ' έκανες και γέλασα. Σ' ευχαριστώ.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:07
υπέροχα οπτικά, τα περισσότερα σίγουρα θα τα δοκίμαζα. Αυτές είναι εμπειρίες ζωής.
tkas 10.3.2013 | 13:12
Aμα εσύ περιμένεις εμπειρίες ζωής να ψήνεις αυγά και να κυνηγάς γαρίδες έχεις θεματάκι...
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:53
Δεν έχω πρόβλημα με τα gourme, αλλά από αυτά δεν θα τρωγα τίποτα
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 16:56
Παιδιά έχω την εντύπωση πως αυτά τα φαγητά δεν ανήκουν πλέον στην κατηγορία "φαγητό" ώστε να ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις τροφής (νοστιμιά, χόρτασμα), αλλά μάλλον εντάσσονται στην κατηγορία του "ευ ζην" ας πούμε, τα τρως για να δοκιμάσεις την εμπειρία της κουζίνας αυτής. Αυτό νομίζω εγώ.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 17:42
Δε λέω ωραία φαίνονται, αλλα και τα παϊδάκια στα κάρβουνα έχουν την χάρη τους. Θυμήθηκα τώρα την εποχή (1990) που κάναμε ελεύθερο κάμπινγκ στην Γαύδο και ψαρεύαμε με το ψαροντούφεκο, και το βράδυ τα ψήναμε στην παραλία, με ουζάκι, μπυρίτσες, και τις κιθάρες μας. Δεν ξέρω ρε παιδιά αλλα μου φαίνεται οτι δεν έχω φάει κάτι πιο νόστιμο, και έχω πάει σε γκουρμέ εστιατόρια.!
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 17:53
Εγω εκτος τις ωμες γαριδες τι οποιες θα της δοκιμαζα με επιφυλαξη(αφου τις σκοτωνα),τα υπολοιπα ολα πιατα θα τα ετρωγα πολυ ευχαριστως.Και μαλιστα οχι μονο θα τα ετρωγα,αν βρισκομουν ποτε στο καλυτερο εστιατοριο του κοσμου,θ ανοιγα κι ενα μπουκαλι απ το καλυτερο κρασι τους και θα το φχαριστιομουνα.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 18:19
Σαν τις συνταγές των Ρωμαίων στο Αστερίξ που ακούγονται όλα αυτά...
tropique 15.5.2012 | 18:22
Tα τρώω ευχαρίστως όλα. Ομως να μη φανταστώ πόσο θα κάνει ένα 7άρι ή ακόμα χειρότερα 9άρι menu degustation
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 18:50
ψωμί....
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:10
Μια καραβίδα από το νησί Faroe πάνω σε μια ζεστή πέτρα"
~<<Κυριε,πα-
ρε με πριν γινω σαν κ`αυτουσ τουσ ανθρωπουσ!>>Πεθα-
νε την ιδια στιγμη.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:27
Συκώτι μπακαλιάρου πάνω σε ένα κρουτόν από καραμελωμένο"~Πηρε το
πιατο απο το ζητιανο και το εφερε μεχρι τα τραμαμενα χειλη του.Ταυτο-
χρονα επαιρνε με το δεξιο του χερι_("Μια φωλιά φτιαγμένη από σιγοβρασμένο στήθος από μοσχάρι)~και τα εβαζε στο ξεδοντιαρικο στομα

<?>
<>Ναι ,ακομα τρωω

avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:53
Στο Noma το γλυκό γίνεται αλμυρό καθώς τα μήλα αντικαθίστανται από μαριναρισμένα αγγουράκια και μέσα στη ζύμη υπάρχουν μικρά ψαράκια που λέγονται muikku."~Τι λετε?
`Ολοι οι($) ενθουσιαστηκαν.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 21:58
Ζω στη Δανια και εχω πολυ κακη γνωμη γιατο φαγητο τους, αλλα το οτι σκανε ενα σωρο λεφτα για να γευτουν αυτες τις αηδιες και να φυγουν νηστικοι δεν το περιμενα. Το συγκεκριμενο μαλιστα εχει και αναμονη τεραστια νομιζω κανενα χρονο... Ημαρτον, η χιπστερια τους δεν εχει ορια.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 22:05
Και θα τα πω ολα στο Θεο,
γιατι το κρεασ αυτο Του ανηκει.
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:02
... πασπαλισμένη με σκόνη μανιταριών" ~"Μια φορα κι εναν και-
ρο ηταν ενα τσακαλι?"

< >Εγω ?
Παιζω ταμπουρλο
<<>>
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:19
~η γενιαδα μου!Πριν ,σκεφτομουν μονο τισ μελιτζανεσ
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:31



Καλκάνι της βόρειας θάλασσας
_*_-καποιοι του φερθηκαν εχθρικα,αλλοι με σθμπονια.Δεν καταλαβαιναν
avatar
Ανώνυμος/η 15.5.2012 | 23:43
Πανέμορφα πιάτα στην εμφάνιση... αλλά θέλει θάρρος για να τα δοκιμάσεις... (εγώ δεν το έχω!)
Πάντως σε αυτά τα εστιατόρια δεν πας για να φας και να σκάσεις... πας για να δοκιμάσεις πράγματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, δεν είναι διαδεδομένα. Αν πεινάς μετά (αν και με εικοσιπόσα πιάτα δύσκολο), πας και τρως και μια ντουζίνα smörgåsar!
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 08:33
Έτσι σαν σκέψη: Αν δεν ξέραμε ποιο εστιατόριο είναι ή για παράδειγμα μας παρουσιάζονταν κάποια από αυτά τα πιάτα σε άσχετο ποστ για τα πιο περίεργα ή απαίσια ευρωπαϊκού εστιατορίου, τί θα σκεφτόμασταν? Είναι εμπειρία αλλά προσωπικά αν βρισκόμουν στη Δανία κ περίσσευαν ~400e (με κρασί+τιπ), δεν θα ήταν στη λίστα μου με τα "must". Επίσης είναι λίγο άδικο να νομίζουμε -αν νομίζουμε- ότι ο έλληνας δεν μπορεί να εκτιμήσει γεύση αν δεν είναι τσικνισμένη κ τυλιγμένη σε πίτα. Πολλοί νέοι/ες ταξιδεύουν-σπουδάζουν-ζουν για κάποιο διαστημα στο εξωτερικό κ δοκιμάζουν. Είμαστε στο 2012 όχι στο 1980.
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2012 | 20:31
πολύ εξεζητημένα για τον ελληνικό ουρανίσκο μου!
avatar
Ανώνυμος/η 17.5.2012 | 00:42
Από αύριο βγαίνω για βοσκή...
avatar
khfhnas 17.5.2012 | 08:24
φαινονται εξαιρετικα , αλλα για να εκτιμησεις τετοια κουζινα οφειλεις να εχεις προπονησει τον ουρανισκο σου.
avatar
Ανώνυμος/η 17.5.2012 | 21:50
Απαπαπαπ! Καλή τους όρεξη!! Δεν με προκαλούν ούτε στο ελάχιστο να τα δοκιμάσω!
avatar
Nandja 18.5.2012 | 12:02
''με αυγοτάραχο κυκλόπτερου'' Τι είναι το κυκλόπτερο ρε παιδιά?..
avatar
Ανώνυμος/η 18.5.2012 | 23:47
πολυ καλη ερωτηση!
Δον Ιδιώτης 29.4.2014 | 16:49
Ένα είδος που το ψαρεύουν κυρίως για το αυγοτάραχό του :ρ
avatar
Ανώνυμος/η 18.5.2012 | 16:19
Δηλαδη να ανοιξεις το βαζο και να σκασουν μυτη 4 καημενες γαριδες, με παραπονιαρικα ματια και να σου φωναξουν: ''Βγαλτε μας απο τον παγο!!! Παγωσε ο κωλος μας!!!''..........ελα τωρα ειναι κριμα...-ΠΩΣ??? ΑΝ ΤΡΩΩ ΓΑΡΙΔΕΣ???....τα παντα τρωω αλλα οχι ζωντανο και σε μεγαλυτερη ποσοτητα...Ολα τα καλα εστιατορια σου φερνουν πιατο-Καλλιμαρμαρο και στο κεντρο φαι-κουτσουλια...Δεν ειναι καιροι για κουτσουλιες. Φατε τωρα που προλαβαινετε!!!
avatar
Ανώνυμος/η 19.5.2012 | 22:10
Αυτά (τα πιάτα) είναι του διαβόλου... Μακριά :D
avatar
Ανώνυμος/η 20.5.2012 | 00:35
Με κούρασε η εκζήτηση των πιάτων, πολύ φλύαρα. Από μίνιμαλ μπαρόκ. Βαρεμάρα. Ευτυχώς, μην τό χω κι εκκρεμότητα για όταν θα βρισκόμουν στην Κοπεγχάγη με λεφτά.
avatar
Ανώνυμος/η 20.5.2012 | 02:07
νομιζω οτι στην γαστρονομια απο οπου και αν προερχετε εστω και απο την φυλη των καφρων τησ αφρικης υπαρχη καποια σοβαροτητα [αισχος]
avatar
Ανώνυμος/η 20.5.2012 | 02:20
θυμαμε μια μερα στο μοναστηρακι εναν δανο ενω ειχε φαι το σουβλακι εγλειφε το χαρτι που ειχε λιγο τσντζικι επανω.και μετα μου λετε οτι οι ανθρωποι τρωνε αυτες της αηδειες τι να πω
avatar
Ανώνυμος/η 21.5.2012 | 11:52
Σου συστήθηκε και σου είπε πως είναι Δανός ή είχε ταμπελίτσα? Ή τους παίζεις τους λαούς στα δάχτυλα και τους ξεχωρίζεις από το πως γλύφουνε? Ό,τι να'ναι...
avatar
Ανώνυμος/η 22.5.2012 | 11:29
Το δικό μου σχόλιο... GIVE ME A BRE-AK!!!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 24.5.2012 | 09:55
Σοκολατίτσα θέμε?
avatar
Ανώνυμος/η 28.5.2012 | 11:46
όλη αυτή η λογική μας έφτασε εδώ που είμαστε. αυτοί οι Δανοί και οι Ισπανοί στο Σαν Σεμπάστιαν και αλλού με τα προχωρημένα εστιατόρια που έχουν πελατεία από όλο τον κόσμο με κρατήσεις μηνών είναι φέρνεται μαλάκες και εμείς (μάλλον όλοι αυτοί οι άσχετοι που γράφουν αυτά τα αρνητικά σχόλια) οι ξύπνοι!!! ε ρε ξύλο και κούρεμα ΣΎΡΙΖΑ που θέλουμε μπας και συνέλθουμε. διότι από όλους αυτούς με αυτά τα σχόλια κανένας δεν θέλει να δουλέψει για να είναι ανταγωνιστικός και ότι πετυχημένο και πρωτότυπο το κοροϊδεύει.
tkas 10.3.2013 | 12:52
Tελικά η υψηλη μαγειρική είναι όπως η υψηλή τέχνη: σκουπίδια.
avatar
xxx10 12.3.2013 | 01:29
το τρίπτυχο της επιτυχίας!τραγικό, ανεκδιήγητο, μεταμοντερνιά.
Δον Ιδιώτης 29.4.2014 | 16:55
Εγώ πάντως αν πήγαινα και παράγγελνα κάποιο από αυτά τα πιάτα, θα ζητούσα μουστάρδα και κέτσαπ μόνο και μόνο για να δω τα μούτρα των σερβιτόρων :ρ
avatar
Ανώνυμος/η 29.4.2014 | 17:42
εβγαλαν και νέο πιάτο: καψαλισμένες σε φλογιστρο τρίχες απο όρχεις μαριναρισμένες σε τζιτζιμπύρα συνοδευόμενες απο πατούσες τζίτζικα με πλατυποδία
εγωειμαι 29.4.2014 | 19:34
που να με πληρωναν ΟΧΙ
avatar
Vai0s 29.4.2014 | 21:42
Έφαγα στο ΝΟΜΑ ("NOrdisk" (Σκανδιναβικό) "ΜΑd" (φαγητό) πρίν απο 2 μήνες. Το μενόυ φυσικά έχει αλλάξει. Το γευστικότατο γεύμα κράτησε 6 ώρες (για τους αχόρταγους που νομίζουν ότι δεν θα χορτάσουν) και χρειάστηκε εκτενή έρευνα να για δημιουργηθεί (www.nordicfoodlab.org) Ήταν η καλύτερη γαστρονομική (η βαθιά γνώση όλων όσων αφορούν την διατροφή του ανθρώπου) εμπειρία που έχω ζήσει. Καλό το σουβλάκι στη ταβέρνα αλλά υπάρχουν και άλλες εμπειρίες που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος πριν τις κατακρίνει.
avatar
shalalala 29.4.2014 | 22:12
Κάτι που να τρώγεται;
avatar
Λέκτοwar 29.4.2014 | 23:43
αν μου βάλουν δίπλα φέτα, τα τρώω όλα!
avatar
elgatito 30.4.2014 | 00:37
Δε θα ηθελα να εκφραστω για αυτους τους λαους ασχημα, θα κρατηθω. Δυστηχως ολα αυτα ειναι θεμα μαρκετιγκ και τιποτα αλλο. Συμβαινει και στην Ελλαδα. Εχω φαει λογω εργασιας αρκετες φορες σε πολλα απο τα πρωην (κλειστα τωρα) αλλα και νυν "κορυφαια"... και ειλικρινα οταν ακολουθει μετα το φαγητο η ερωτηση και η κριτικη ειμαι ευθυς. Η νοτια ευρωπη εχει φανταστικη κουζινα μα απιστευτη φανταστικη ! Δεν ειναι αναγκη να υπερβαλουμε και να χαλαμε αυτο το απιστευτο πραγμα. Οταν ειχε ερθει στην Δραμα ενα πολυ υψηλο στελεχος μιας αμερικανικης εταιριας για επιθεωρηση σε εργολαβια που ειχε αναλαβει ελληνικη εταιρια τον πηγαν στην θεσσαλονικη σε ενα απο τα "in" και ο ανθρωπος τους προσεβαλε και ζητησε να φαει σαν Ελληνας... Δεν θα πω που τον πηγαν αλλα σε ενα ταβερνακι παλιο γνωστο που κραταει 20+ χρονια. Δοκιμασε τσιγεροσαρμα ,σουτζουκακια ,κοπανιστη,τζουμαγιας,μελιτζανα με φετα και σκορδο στα καρβουνα ,ρεβιθια φουρνιστα σεπηλινο με αγριογουρουνο και σαλατα καλοφταγμενη με καλο λαδι...και ψελιζε τυφλα να εχουν τα "ΨΣΨΣΨΨΣΨ" κατι εστιατορια με μισελεν κτλ. Ο τυπος ειναι συνταξιουχος και αγορασε σπιτι σε ορεινο τοπο στην χαλκιδικη πλεον. true story
avatar
ladysapia 30.4.2014 | 01:00
Και δεν τρώω καλύτερα σκατα με ρίγανη...πιο νόστιμα θα είναι!!!
ενα.ροζ.κουνελι 30.4.2014 | 01:37
καλά μιλάμε μου άνοιξε η όρεξη... επίσης πάντα ήθελα μια ζεστή ΠΕΤΡΑ στο πιάτο μου
avatar
Ανώνυμος/η 30.4.2014 | 20:41
Και γλαροσουπα να ειχε καποια χαπατα 8α την πληρωνανε.
avatar
καλλιστώ 1.5.2014 | 09:44
Παρεμπιπτόντως το φυτό verbena είναι η λουίζα.
Regina_Phalange 1.5.2014 | 11:13
Αυτό είναι τέχνη, αντίστοιχη της υψηλής ραπτικής. Δεν έχει καμία σχέση με την κλασική κουζίνα. Μου φαίνονται ασυνήθιστα υπέροχα. Θα ήθελα να τα δοκιμάσω όλα αν και κάποια δεν με δελεάζουν ιδιαίτερα...έτσι για την εμπειρία όμως!!!!
avatar
YOUJANE 26.7.2014 | 21:40
Η τέχνη της γαστρονομίας χρονολογείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ανέκαθεν απευθυνόταν σε βαλάντια που το άντεχαν και προσπαθούσε να προσφέρει εξεζητημένες και νέες προτάσεις. Στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα έτρωγαν , ως γνωστόν, με μεγάλη ευχαρίστηση τζιτζίκια, στην αρχαία Ρώμη έκαναν ένα απεχθές για τα σημερινά δεδομένα ανακάτεμα υλικών και γεύσεων , στη σύγχρονη Αφρική και Ασία τρώνε τρωκτικά και έντομα , που εμείς θα κυνηγούσαμε μετην... παντόφλα! Και ούτω καθεξής! Οι προτιμήσεις στο φαγητό είναι συνάρτηση της κουλτούρας, της οικονομίας και των επιροών που δέχεται ένας λαός. Ας δεχτούμε λοιπόν ότι υπάρχει το ΝΟΜΑ , υπάρχει το GOODY'S, υπάρχει και το σουβλατζίδικο της γωνίας.
avatar
YOUJANE 26.7.2014 | 21:52
Συμπληρώνω το σχόλιό μου όσον αφορά τις ωμες γαρίδες. Εγώ ως Μυτιληνιά τρώω με άνεση σαρδέλες παστωμένες για μόλις 1-2 ώρες ( το γνωστό μυτιληνιό σούσι!). Και επίσης καταναλώνω μετά μανίας ωμούς αχινούς, ωμές πεταλίδες, ωμές γυαλιστερές, ωμά χτένια..... Κλπ κλπ! Η γαρίδα θα με τρομάξει;
Anita_klts 4.5.2015 | 22:41
γιΑτί ομως;;;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ