"Εδώ ο κόσμος πεινάει και εσύ ταΐζεις τα παλιόσκυλα..."

Κυρία μου έχετε τα δίκια σας αλλά αφήστε με να σας εξηγήσω!
26.12.2013 | 12:26

 

Αν πάρεις δέκα σκυλιά και πας και τ' αφήσεις σ' έναν αγριότοπο, σε μια ερημιά απ' όπου δεν περνάει ψυχή ζώσα, τα σκυλιά αυτά μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξαναγίνουν λύκοι...

Ζυράννα Ζατέλη - Και με το φως του λύκου επανέρχονται

 

 

 

Φυσικά η Ζυράννα Ζατέλη χρησιμοποιεί ως μεταφορά τη φύση του σκύλου για να ξεμπροστιάσει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

 

Όσο και αν προσπαθήσεις, ο σκύλος, λύκος δε ξαναγίνεται. Ο βιασμός της φύσης ενός είδους, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ανθρώπου ήταν τέτοιος που ουσιαστικά μετέτρεψε ένα ζώο σε πολυεργαλείο. Αυτή η διαδικασία ονομάστηκε εξημέρωση. Χαράχτηκε τόσο βαθιά στο dna του, τον βάφτισε καλύτερο φίλο του ανθρώπου αλλά ανήμπορο να αντεπεξέλθει μόνος του.

 

Αυτό ήθελα να εξηγήσω στην κυρία που με κοφτό ύφος και μια απέχθεια με στόχευε χθες. Με πέτυχε να διαπράττω έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και εν μέσω Χριστουγέννων δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να μην με μαλώσει που ήμουν εκτός εορταστικού κλίματος.

 

Όταν με πέτυχε στις 3 το βράδυ να δίνω μια ολόκληρη λουκανικόπιτα στον αγαπημένο μου αδέσποτο της πλατείας, σταμάτησε δίπλα μου, ανασήκωσε το φρύδι και με τα χείλη σφιχτά μου είπε (όχι όσο δυνατά θα ήθελε νομίζω): " Παιδί μου εδώ ο κόσμος πεινάει και εσύ ταΐζεις τα παλιόσκυλα..."

 

Ώσπου να γυρίσω για να δω ποιος με είχε κεραυνοβολήσει, είχε ήδη φτάσει δίπλα μου, με κοίταζε με αποτροπιασμό αλλά και καμάρι που είχε πει κάτι τόσο επιτυχημένο και δεν νομίζω ότι πρόλαβε να δει το σαστισμένο μου ύφος. Δεν μου έδωσε καν την ευκαιρία να της απαντήσω. Που ήξερε η κυρία τι κάνω εγώ για εκείνους που πεινάνε και από που και ως που...;

 

Να ξέρεις πάντως πως αυτός που θα στη πει για τη φροντίδα ενός ζώου που βρίσκεται στο δρόμο, μάλλον αδιαφορεί πλήρως και για τον άστεγο και τον πεινασμένο. Νομίζω πως τα κίνητρα του δεν είναι ανθρωπιστικά αλλά έχουν να κάνουν με εικόνες που τον ενοχλούν και τον χαλάνε αισθητικά.

 

Noμίζω θα μας έπαιρνε ώρες αν ξεκινάγαμε εκέινη τη στιγμή τη συζήτηση. Οπότε της εξηγούμαι από εδώ και νομίζω πως θα πιάσει καλύτερα τόπο. Το έργο αυτό το έχω ξαναδεί και αναγκαστικά επαναλαμβάνομαι. 

 

Σε μία χώρα που ιστορικά μέχρι πριν λίγες δεκαετίες o σκύλος ήταν τσοπάνης, η εξέλιξη της σχέσης μας με το ζώο ήταν πολύπαθη και συχνά αστεία. Ο σκύλος τσοπάνης, με τη βοήθεια της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 80, έγινε πιο δημοφιλής και αγαπητός. Μεγάλες στιγμές τότε για τα απανταχού κόλεϊ που κατέκλυσαν τα ελληνικά νοικοκυριά. Ναι,τη Λάση εννοώ. Έτσι έγινε γνωστή η συγκεκριμένη ράτσα και ήταν αδύνατο να εξηγήσεις τότε σε κάποιον επίδοξο αγοραστή πως "το Λάση" που πήρε είναι κάτι άλλο από αυτό που βλέπει στις ταινίες. Δεν πηδάει στα ποτάμια να σε σώσει, δεν σου δίνει το φιλί της ζωής, δεν σβήνει φωτιές και δεν σου φέρνει τις παντόφλες όταν γυρνάς σπίτι.

 

Αργότερα, και ενώ ο Έλληνας άρχισε να φλερτάρει με έννοιες όπως το status και το lifestyle, η μόδα πήρε αμπάριζα και τα σκυλιά. Ντόπερμαν και Ροτβάιλερ παντού. Σε εξώφυλλα περιοδικών, σε πασαρέλες, στο Κολωνάκι και σε όλη την επικράτεια. Σταδιακά τα "μουράτα" άρχισαν να χάνουν τη δημοφιλία τους από άλλες εξωτικές ράτσες που δεινοπάθησαν σε χέρια ιδιοκτητών και σε συνθήκες διόλου ιδανικές. Χάσκι και ελκηθρόσκυλα έλιωναν κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Βελγικά λυκόσκυλα στριμώχτηκαν σε δυαράκια. Κανισάκια και πεκινουά μπήκαν σε τσάντες Louis και έγιναν αξεσουάρ για μαντάμ και λολίτες. Τα σκυλιά πουλάγανε. Είχαν γίνει must και είχαν τρυπώσει για τα καλά στην ελληνική οικογένεια.

 

Και ύστερα ήρθε η κρίση...

Άνθρωποι χάσανε τις δουλειές τους. Πεινάσαν. Καταστράφήκαν. Μαζί με αυτούς, ήταν λογικό να τη πληρώσουν και τα ζώα. Σωστό; Λάθος; Λογικό; Αναμενόμενο; Δεν ξέρω.

 

Ξέρω πως πρόσφατα, βρέθηκα πάλι να απολογούμαι που έχω σκύλο και δεν τον παρατάω στο δρόμο και που έδωσα λουκανικόπιτα στον Μπρούνο, τη στιγμή που πεινάνε άνθρωποι, συνάνθρωποί μου.

 

Όντως ο σκύλος κοστίζει και καμιά φορά τα έξοδα είναι πολύ μεγάλα. Πράγματι δίπλα μου πεινάει κόσμος και αδυνατεί να δώσει ένα ποτήρι γάλα στα παιδιά του αλλά αν πρόκειται να μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες σύγκρισης φοβάμαι πως θα βρεθούμε σε ένα πολύ κυνικό και ισοπεδωτικό αδιέξοδο.

 

Χιλιάδες σκυλιά αμολήθηκαν στους δρόμους με ένα νέο ισχυρό άλλοθι: Στην κρίση δε μας νοιάζουν τα ζώα.

 

Το κακό είναι πως όχι μόνο τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς τρομαχτικούς, αλλά πως γίνανε ακόμη πιο μισητά και απεχθή από ποτέ. Η τόσο in και trendy φιλοζωία έγινε περίγελος. Ο σκύλος που περιφέρεται στο δρόμο πεινασμένος και τρομαγμένος είναι κάτι το φυσικό. Αυτή είναι η θέση του ζώου και αυτό είναι το περισσότερο που του αξίζει. Οι κλωτσιές έγιναν ακόμη πιο συχνές και οι φόλες επίσης. Τα στατιστικά για τη χώρα μας και τα ζώα είναι αποκαρδιωτικά. Βέβαια δε χρειάζεται να δεις στατιστικές αν απλά κάνεις μια βόλτα στη πόλη ή πας σε ένα δημοτικό κυνοκομείο. Τότε καταλαβαίνεις πως Ευρώπη μας νοιάζει να είμαστε μόνο στο όνομα και το νόμισμα. Ο πολιτισμός ενός λαού καθρεφτίζεται και στο πως συμπεριφέρεται στα ζώα και όσο χιλιοπαιγμένο και αν ακούγεται αυτό το κλισέ είναι η αλήθεια μιας χώρας που εξακολουθεί να έχει κυρίες με γούνες που σου την λένε γιατί φροντίζεις ένα αδέσποτο ζώο, κυνηγούς που πυροβολούν αδιακρίτως και παράνομα θηράματα, γείτονες που πετάνε κουτάβια στα σκουπίδια και πιτσιρικάδες που πειραματίζονται με τις επτά ζωές της γάτας.

 

Να ξέρεις πάντως πως αυτός που θα στη πει για τη φροντίδα ενός ζώου που βρίσκεται στο δρόμο, μάλλον αδιαφορεί πλήρως και για τον άστεγο και τον πεινασμένο. Νομίζω πως τα κίνητρα του δεν είναι ανθρωπιστικά αλλά έχουν να κάνουν με εικόνες που τον ενοχλούν και τον χαλάνε αισθητικά. 

 

Σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή να κάνεις μαθήματα φιλοζωίας στους ανθρώπους αλλά τουλάχιστον ας έχουμε κατά νου τα βασικά. Μη το πάρεις σπίτι σου αν δεν είσαι αποφασισμένος. Αν τελικά το πάρεις απόφαση, διάλεξε κάποιο από τα χιλιάδες παρατημένα στα κυνοκομεία και τους δρόμους. Όταν το πάρεις, ανέλαβε τις ευθύνες σου. Αν φτάσεις να μην μπορείς να το συντηρήσεις, κάνε κάτι να μη βρεθεί στο δρόμο. Τέλος, όταν το βρεις στο δρόμο, δεν είσαι υποχρεωμένος να το φροντίσεις αλλά τουλάχιστον μη το κλωτσήσεις. Δεν σου φταίει το ζώο. Αν σου δείχνει δόντια, είναι γιατί εσύ το έμαθες έτσι.

 

Και επίσης έχε κατά νου ό,τι η ιστορία έχει δείξει πως όταν αρχίζουν οι διωγμοί των ζώων, πλησιάζουν και αυτοί των ανθρώπων.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
65 Σχόλια
1234
avatar
Mersault 26.12.2013 | 19:32
Εξαιρετικό το άρθρο!! Να προσθέσω επίσης ότι τα ζώα δεν έχουν κάτι που έχουν οι άνθρωποι: επιλογές
avatar
agia 26.12.2013 | 21:23
Δε νομίζω πως η πείνα είναι επιλογή
avatar
Ioanna Wellman 26.12.2013 | 23:29
Επιλογή είναι όμως το να βγει κάνεις απο αυτή.
sgoubeos 27.12.2013 | 00:51
Σε καμία περίπτωση δεν είναι συνειδητή επιλογή η πείνα. Ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε δύο πράγματα:
1. υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας σε όλο το κόσμο που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς να φταίνε. Υπάρχουν και άλλοι είναι σε αυτή τη κατάσταση λόγω λανθασμένων επιλογών τους. Αντιθέτως κανένα ζώο σε αυτό το πλανήτη που έχει πεινάσει επειδή φταίει έστω και λίγο
2.ένας άνθρωπος που πεινάει, θεωρητικά τουλάχιστον μπορεί να έχει αίσθηση της κατάστασής του και να προσπαθήσει να βγάλει αυτός τον εαυτό του από τη μοίρα του. Αντιθέτως ένα ζώο δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να περιφέρεται περιμένοντας αυτούς που θα τα ταίσουν και θα τους δώσουν σημασία
avatar
agia 27.12.2013 | 10:53
Παδιά μην το ζαλίζουμε. Η πείνα δεν είναι επιλογή άσχετα αν εσάς με την λέξη πείνα σας έρχεται στο μυαλό ο κυριούλης που τα έφαγε όλα στη μεγάλη ζωή και στα καζίνο και τώρα ζητιανεύει. Δε συμμερίζομαι την άποψη της κυρίας ( συγκατοικώ με δύο πρώην αδέσποτα ) αλλά απο την άλλη δε μπορούμε να κάνουμε και τα στραβά μάτια στην ανισότητα
avatar
Βαγγέλης Μακρής 26.12.2013 | 20:34
Μπράβο για το άρθρο
avatar
Δροσιά 26.12.2013 | 21:00
Το ότι ο κόσμος πεινάει δεν σημαίνει πως θα αφήσουμε τα υπόλοιπα ζωντανά του κόσμου να ψοφήσουνε....Με εκνευρίζουν κάτι τέτοιες "κυρίες" που κάνουν κριτική. Θα ήθελα πολύ να ξέρω την δική της βοήθεια απέναντι στον συνάνθρωπο. Άντε γιατί μην δούμε άνθρωπο να κάνει κάτι καλό, έξω από την μιζέρια και την κακία του κόσμου, αμέσως να σχολιάσουμε!
Aria_ 26.12.2013 | 21:12
Και γω έχω δεχτεί αντίστοιχη λεκτική επίθεση. Απο κυρία (τσιγκούνα οχι μόνο στα λεφτά, αλλά και στα συναισθήματα, ήξερα το χαρακτήρα της) και της είπα αφού πονάει τόσο το συνάνθρωπο, να δώσει φαγάκι στους οικονομικά ασθενέστερους της περιοχής και μονο που δεν με έδειρε.
Λάκης Λαλάκης 26.12.2013 | 21:12
Αν δεν ταΐσω δηλαδή τα σκυλιά και τα γατιά, θα χορτάσουν αυτοί που πεινάνε; Η λογική έχει μεταναστεύσει μακριά και δεν σκοπεύει να ξαναγυρίσει.
Jamal 26.12.2013 | 21:29
Συμφωνω απολυτα εκτος απο το σημειο για τα κολει. Επειδη ειχα ειναι μια απο τις πιο εξυπνες ρατσες που υπαρχουν. Σπανια πλασματα. Ρεξακο μου να εισαι καλα εκει που εισαι.
alourecho 26.12.2013 | 21:32
Συγχαρητηρια ευστοχοτατος!
avatar
safridia 26.12.2013 | 21:34
"Η τόσο in και trendy φιλοζωία έγινε περίγελος."

Εαν η φιλοζωια καποιων ειναι επειδη ειναι in και trendy καλως εγινε περιγελος. Οι πραγματικοι φιλοζωοι ειναι ομως εδω και προσεχουν τα ζωακια τους.
MaryraM 26.12.2013 | 21:42
Το άρθρο είναι εξαιρετικό! [Και ύστερα ήρθε η κρίση... Δεν ξέρω.] Βασικά πιστεύω πως ξέρουμε... κ είναι οι λόγοι που αναφέρεις πιο πάνω... τα κατοικίδια γίνανε μόδα κ συγκεκριμένα οι "ράτσες" κ "φορέθηκαν" ως αξεσουάρ φίρμας αντί να εκτιμηθούν για αυτά που πραγματικά προσφέρουν στον άνθρωπο.. θεωρώ κρίμα να στηρίζουμε την αγορά των εκτροφέων όταν υπάρχουν τόσα αδέσποτα που υποφέρουν (κ ενώ φταίει ο άνθρωπος γι'αυτό) κ δη όταν βλέπω να καταλήγουν ακόμα κ αυτά στο δρόμο... επίσης στεναχωριέμαι κ ενοχλούμαι όταν διαβάζω αρνητικά σχόλια για περιστατικά που συμβαίνουν στην χώρα μας σε διάφορες σελίδες φιλοζωικού ενδιαφέροντος του εξωτερικού γιατί βλέπω ότι εκτός από πολλά άλλα υστερούμε κ σε αυτόν τον τομέα κ αυτό μιλά από μόνο του για ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μας...
Christos Raptis 26.12.2013 | 21:48
Εγώ πάντως το συγκεκριμένο δίποδο δεν θα το τάιζα.
1234
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ