Repo(we)r Greece

Ανανεώνοντας το Ελληνικό διαβατήριο
17.1.2014 | 10:27

[Από τον Θανάση Χαραμή]

 

 Η Ελλάδα κουράστηκε. Τσακισμένοι σχεδόν όλοι από την κρίση έχουμε μάλλον χάσει κάθε ελπίδα πως το αύριο θα έρθει χωρίς να φέρει δυσοίωνες ειδήσεις. Οι λίγοι που ελπίζουν και πιστεύουν πως κάτι αλλάζει δεν τολμούν καν να το ξεστομίσουν. Θαρρείς και είναι πια ντροπή να χαμογελάς, να πιστεύεις, να μην απογοητεύεσαι, να θες πια να κατασταλάξεις πως το ποτήρι είναι για σένα μισογεμάτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα αλλά όσο οι Έλληνες αναμένουν τον αγγελιοφόρο των καλών ειδήσεων ένας εκνευριστικός ωχαδερφισμός και μια μνημειώδης απραξία μοιάζει να έχουν σκεπάσει τη χώρα.. Τι απέγινε το θρυλικό " Σκάσε και δράσε"; Τόσο ήταν άραγε το τσαγανό του Έλληνα; 

 

  Κόντρα σε αυτή τη μοιρολατρική λογική και με πολύ προσωπική προσπάθεια και επιμονή μια ομάδα ανθρώπων ανέλαβε πριν τρία χρόνια να βάλει σφραγίδα στο διαβατήριο της χώρας που έμοιαζε να είχε λήξει. Σκοπός δεν ήταν το κέρδος και όλα δείχνουν πως σε αυτή τη περίπτωση δεν κρύβεται κάποια υστεροφημία ή η ανάγκη αυτοπροβολής. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε κανείς να προσδώσει σε αυτό το εθελοντικό "κίνημα" είναι μια υπέρμετρη φιλοδοξία αλλά και πάλι αναρωτιέμαι γιατί είναι αυτό πια τόσο κακό. Το Repo(we)r Greece έχει βάλει το we σε παρένθεση όχι γιατί το υπονοεί αλλά για να το αναδείξει. Αυτό το δισυπόστατο ΕΜΕΙΣ που αν και φαίνεται να μας κατατρέχει, μοιάζει πως θα μας βγάλει και από το αδιέξοδο. Κανένας Θεός δεν πρόκειται να κατέβει και να σβήσει με την τεράστια γομολάστιχά του τα κακώς μας κείμενα αν εμείς δεν πάψουμε πια να τα αναδημοσιεύουμε. Θυμάμαι την Μ. που μου είχε πει κουνώντας ελαφρώς το δάχτυλο "Ποτέ μην φοβηθείς την κακή σου φήμη. Αυτή θα πρέπει να σε τρέμει γιατί από σένα συντηρείται".  Αυτή τη φήμη έχει βαλθεί και το Repo(we)r Greece να πολεμήσει. Τον κακό Έλληνα που έληξε. Ένας λαός που κάποιοι τον θεωρούν μάλλον γιαούρτι.

 

 Μπορεί και να ακούγομαι ελαφρώς αιθεροβάμων αλλά όσο διάβαζα για το Repo(we)r Greece και όσο μιλούσα με έναν από τους ανθρώπους που το τρέχουνε, το πιστεύουν και (πιστέψτε με) ξέρουν πως να το κάνουν, αισθάνθηκα λίγο καλύτερα. Δεν ξέρω... Μακάρι να το αισθανθείτε και εσείς γιατί νομίζω πως αξίζει έστω και σαν προσπάθεια.

 

 

 Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Κωστόπουλο από το Repo(we)r Greece.

 


Νομίζω ξεκινώντας πρέπει να μας συστήσετε το Repo(we)r Greece, για όσους δεν το γνωρίζουν και όπως εσείς το εμπνευστήκατε και το αντιλαμβάνεστε...
- O βασικός στόχος του Repo(we)r Greece είναι η ενίσχυση νέων αντιλήψεων και η αντιμετώπιση των αρνητικών στερεοτύπων που επικρατούν για την Ελλάδα στην διεθνή κοινότητα. Αυτό που κάνει είναι να αναζητά ιστορίες-τεκμήρια από την επιχειρηματικότητα, την παιδεία και την κοινωνία που δείχνουν ότι η Ελλάδα προχωράει, δημιουργεί και συνθέτει λύσεις. Μέσα από συζητήσεις και δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, fora και δεξαμενές σκέψης σε χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος, οι ιστορίες αυτές καλούνται να αποδείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι οι αποτυχίες ή τα συμφέροντα λίγων, αλλά οι ικανότητες, η δημιουργικότητα και τα επιτεύγματα των πολλών. Φανταστείτε το σαν μια πλατφόρμα όπου όσοι πιστεύουμε ότι δεν μας ορίζουν οι αποτυχίες και οι αντιλήψεις του χθες, όσοι προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά προσπαθούμε να όλα αυτά που για εμάς είναι η Ελλάδα.


Πότε και πως γεννήθηκε αυτή ιδέα για την πρωτοβουλία αυτή; Ποια ήταν η στιγμή που καθόρισε πως κάτι τέτοιο έπρεπε να ξεκινήσει; Θυμάστε κάτι χαρακτηριστικό που να έγινε κίνητρο;

- Το RepowerGreece ξεκίνησε πολύ απλά επειδή πιστεύουμε ότι τόσο ΕΜΕΙΣ όσο και συνολικά η χώρα μας, δεν μπορεί να ορίζεται μέσα από μία μνημειώδη συστημική κρίση αντιλήψεων και προτεραιοτήτων. Πιστεύουμε ότι για κάθε μία αρνητική ιστορία που συνέβαλε στην εδραίωση του αρνητικού προφίλ υπάρχουν πολύ περισσότερες θετικές που αντανακλούν την Ελλάδα. Μια χώρα που εξακολουθεί να δημιουργεί και προχωράει. Είναι δική μας υποχρέωση στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, να αναδείξουμε αυτή την Ελλάδα ανεξάρτητα και πέρα από το τι μπορεί ή επιλέγει να κάνει το κράτος. Ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε στα μέσα του 2011 όταν βλέπαμε ως επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε κυρίως στο εξωτερικό ότι δεν υπήρχε αξιόπιστος αντίλογος σε όλα αυτά που γινόντουσαν με την Ελλάδα. Μελετήσαμε, συζητήσαμε κ συνεργαστήκαμε με πολλούς φίλους από το εξωτερικό ώστε να ξεκινήσουμε το Δεκέμβριο του 2011. Το πιο χαρακτηριστικό κίνητρο για τη δημιουργία αλλά και τη διαρκή δουλειά ήταν και είναι οι κόρες μου και το αύριο που θέλω για αυτές. Τόσο απλά και λυπάμαι αν δεν ακούγεται πιο τεχνοκρατικό...

 Είναι τελικά το προφίλ της χώρας τόσο αδικημένο όσο φαντάζει και επικοινωνείται;

 - Όχι!Αρχικά είδαμε ότι στο εξωτερικό ο κόσμος και οι πολίτες, είτε επειδή δεν ενδιαφέρονται, είτε επειδή έχουν όλοι τα δικά τους προβλήματα, ακόμη και επειδή πάρα πολλοί αγαπούν ή σέβονται τη χώρα μας, δεν είχαν αυτή την τόσο αρνητική στάση απέναντι στο θέμα Ελλάδα. Από την άλλη το θέμα Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο και σύνθετο από απλά την χρεωκοπία ενός πολιτικού ή οικονομικού συστήματος. Τώρα εάν εμείς αποφασίσαμε κάποια στιγμή να εστιάσουμε μόνο στο πρόβλημα μας και να το επικοινωνούμε με κάθε τρόπο ή εάν ποτέ μας δεν βρήκαμε πως πρέπει να προβάλλουμε όλα τα καλά που κάνουμε ή έχουμε ... αυτό προφανώς είναι κάτι διαφορετικό που σίγουρα έχει μερίδιο ευθύνης.

 

Το Repower Greece στο The Freeman School of Business της Ν. Ορλεάνης

 

 Τρία χρόνια μετά. Ο απολογισμός και το χρονοδιάγραμμα; 
- Έχουμε "τρέξει¨ 50 εκδηλώσεις και προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή κορυφαίων οργανισμών και πανεπιστημίων και με περισσοτέρους από 4.500 μαθητές και φοιτητές σε ανοιχτές συζητήσεις που αναδεικνύουν την Ελλάδα που προχωράει μακριά από την αρνητικότητα και την ισοπέδωση που επικρατεί. Επίσης το RepowerGreece κέρδισε την υποστήριξη κορυφαίων διεθνών και εθνικών οργανισμών. Είναι μια πρωτοβουλία δημόσιας διπλωματίας και ενίσχυσης νέων αντιλήψεων και υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα διαρκή μηχανισμό που θα ενεργοποιεί δίκτυα και θα αναδεικνύει με ένα bottom up τρόπο μηνύματα για τη χώρα μας. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας.


 Που εντοπίζετε την επιτυχία και που ίσως ακόμη να θέλει δουλειά το concept αυτό;

- Έχει πετύχει να μας δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος να κάνουμε κάποια πράγματα. Να μας δείξει ότι εάν κάτι δεν πιστεύουμε ότι δουλεύει σωστά, μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Αυτό που αρκεί είναι να συνεργαστούμε άσχετα εάν η ιδέα είναι δική μας ή όχι, άσχετα εάν θα βγούμε φωτογραφία ή αν θα βγάλουμε λεφτά. Επίσης έχει πετύχει να αξιοποιήσει δίκτυα, κανάλια επικοινωνίας και μηχανισμούς που στην Ελλάδα ήταν ανεκμετάλλευτα. Φιλέλληνες, ομογένεια, επιχειρηματική κοινότητα, ξένα πανεπιστήμια, διεθνής επιστημονική κοινότητα, ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα ... Όλοι αυτοί που μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται για τη θωράκιση της αξιοπιστίας και των προοπτικών μια χώρας. Θέλει ακόμη δουλειά  στο να πείσει περισσότερους ότι δεν χρειάζεται να μαζευτούμε ΟΛΟΙ για να κάνουμε κάτι ... ποτέ δεν θα είμαστε ΟΛΟΙ ... Θέλει δουλειά να αντέξει. Στη χώρα μας το χθες ακόμη αντιστέκεται.

Πως ανταποκρίθηκαν έως τώρα οι Έλληνες στην προσπάθεια αυτή; Κρατική προσέγγιση η κάποιος φορέας της που να σας στήριξε;

- Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε ότι το Repower και κάθε πρωτοβουλία σαν το Repower (και είναι πολλές σε πολλούς τομείς) κινείται πολύ πέρα από το να εμπνεύσει με ένα ωραίο flyer ή ένα inspirational quote ... Το θετικό της κρίσης κ εμείς το προβάλουμε ως Repower STORY και αυτό είναι ότι επιτέλους πολλοί - όχι ίσως όσοι θέλουμε - έχουμε σηκωθεί από το καναπέ και κάτι κάνουμε.
Περί κρατικών φορέων, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε ως πρωτοβουλία πολιτών. Όχι αιγίδες, όχι πρόεδροι, μόνο συνεργάτες. Το παρουσιάσαμε σχεδόν στο σύνολο των οργανισμών και φορέων που έχουν σχέση με την οικονομία, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα ή την εξωστρέφεια. Κάποιοι το δέχτηκαν και βοηθούν με το να αξιοποιούν τα κανάλια επικοινωνίας ή τη δυναμική του Repower στο εξωτερικό, κάποιοι το δέχτηκαν και αυτό ήταν όλο και κάποιοι ακόμη ψάχνουν να βρουν το γιατί το κάνουμε!. Οι περισσότεροι όμως από τα διμερή επιμελητήρια, ακαδημαϊκά ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς και κάποιοι οργανισμοί του δημοσίου προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να το αξιοποιήσουν και να το στηρίξουν και αυτό είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο.
Πλέον το Repower είναι επίσημος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη. Επιλέξαμε να εδραιώσουμε αρχικά στο εξωτερικό το Repower ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάπτυξη των διεθνών προγραμμάτων μας και η συνεργασία με διεθνείς oργανισμούς και fora.

 

 

 

Νομίζω πως έχετε επίσης ξεκινήσει μια εξαιρετική δράση σε σχολεία. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
- Το καλύτερο !!!!!!!!! Ένας από τους βασικούς άξονες της προσπάθειας μας είναι η διοργάνωση ανοιχτών συζητήσεων με νέους φοιτητές και μαθητές με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών που ακόμα και σήμερα έχει η χώρα μας στο πλαίσιο ενός νέου τρόπου σκέψης και δράσης. Οι συγκεκριμένες συζητήσεις έχουν ως στόχο να θωρακίσουν τη νέα γενιά από το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας και ισοπέδωσης που επικρατεί, αφού αυτοί θα είναι οι αυριανοί διαμορφωτές αποφάσεων και λύσεων. Προσπαθούμε να γίνονται όσο πιο απλές, ανοιχτές και ζωντανές. Προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά με αποδείξεις και ρεαλισμό ότι στη χώρα μας υπάρχουν προοπτικές, ότι απαιτείται να αλλάξουμε νοοτροπίες και πάνω από όλα ότι δεν πρέπει να αφήσουν την απαισιοδοξία ή την απογοήτευση των γονιών να τους απορροφήσει. Είναι πολύ σημαντικό να τους δώσουμε βήμα να μιλήσουν και όταν το κάνεις βλέπεις ότι τα παιδιά αυτά είναι οι προοπτικές μας. Πρέπει με κάΘε τρόπο να τους στηρίξουμε και όσοι δεν μπορούμε, να φύγουμε από το δρόμο τους. Εάν υπάρχει ένα και μόνο πράγμα που μας έχει δείξει το Repower και ιδίως οι επαφές κ δράσεις μας στο εξωτερικό είναι η απόλυτη ανάγκη να επενδύσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε...στην παιδεία!

 

Μοιραστείτε μια ωραία ιστορία που πραγματικά είναι ελπιδοφόρα για το Repower.
- Πέρσι διοργανώσαμε ένα roadshow με συζητήσεις σε περισσότερα από 10 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Harvard, ΜΙΤ, Georgetown και Columbia. Στη Νέα Υόρκη όμως πέσαμε σε μία από τις χειρότερες χιονοθύελλες όπου όλη η πόλη είχε παραλύσει  και δεδομένου ότι ήταν Παρασκευή βράδυ θέλαμε να ακυρώσουμε την εκδήλωση στο Columbia. Τελικά Παρασκευή βράδυ με χιονοθύελλα στο Columbia μαζεύτηκαν 100 άτομα όπου για 3 ώρες συζητούσαν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που έκαναν ομάδες φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων για το πως θα προχωρούσαμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά. Κάποιοι από τους ομιλητές είχαν έρθει από το Los Angeles, τη Washington και το Λονδίνο. Αυτό κάτι δείχνει για την Ελλάδα.Ένας πρώην Πρωθυπουργός που ήταν στη Ν.Υ. εκείνες τις ημέρες είχε ζητήσει να συμμετάσχει αλλά δεν μπόρεσε, μάλλον λόγω καιρού.

 

Aνοιχτή συζήτηση με νέα παιδιά στο Ιonian Village - Kαλοκαίρι 2013


Μια κακή στιγμή; Ποιος είναι ο "εχθρός" της πρωτοβουλίας;
- Στις όχι και τόσο ωραίες πλευρές του Repower αξίζει να σημειώσω τη δυσκολία να πείσουμε τον κόσμο να μας στείλουν την ιστορία τους. Δεν γνωρίζω εάν δεν καταλαβαίνουν τη σημασία να αναδείξουμε ιστορίες που θα πείσουν τους "έξω" για το τι κάνουμε και θα εμπνεύσουν τους "μέσα" να προσπαθήσουν ή εάν απλά δεν αντιλαμβάνονται την δύναμη της επικοινωνίας  αλλά σίγουρα είναι κρίμα.


 Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη ως χώρα πιστεύετε;
- Έχουμε πααααρα πολύ δρόμο ως χώρα και ως κοινωνία. Φτάσαμε με τον χειρότερο τρόπο στο τέλος μίας διαδρομής που δυστυχώς κατέληγε μόνο εδώ. Στο τέλος μία πλασματικής, βολικής πραγματικότητας που ξεγέλαγε μόνο εμάς σύμφωνα με την οποία όλος ο κόσμος μας χρωστάει κάτι ...Στο τέλος μίας πραγματικότητας όπου βασίλευαν ο ομφαλοσκοπισμός και τα δικά μας μικρά προσωπικά και τελικά περιοριστικά συμφέροντα. Αυτό αλλάζει  αλλά θα πάρει χρόνο, θέλει δουλειά, συνεργασία, συνέπεια και ρεαλισμό.
και θέλει να είμαστε και τίμιοι. Δίκαιοι με τους εαυτούς μας και το σήμερα. Ένα σήμερα που μολονότι έχουν αλλάξει πολλά, εξίσου πολλά ή περισσότερα προσπαθούμε να τα αποφύγουμε. Η χώρα μας θα αλλάξει όταν εμείς θα την αλλάξουμε.


Μπορείτε με μια φράση να μας δώσετε το στίγμα της Ελλάδας του χθες, του σήμερα και εκείνης που οραματίζεται το Repower;
- Χθες ήταν στο δικό της κόσμο, σήμερα ... ψάχνεται, προσπαθεί, αντιστέκεται. Repower σημαίνει σοβαρή, ψύχραιμη, αξιόπιστη και να προχωράει μπροστά - bring it on.

 

Τι αγαπάτε από την Ελλάδα; Ποιο είναι τελικά το χάρισμα της;
- Πέρα από τα κλισέ αγαπάω όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, να χτίσουμε, να συνθέσουμε . Αν την αφήσεις μπορεί να σε κάνει καλύτερο, να σου δώσει ιδέες, αφορμές , κίνητρα. Αν την αφήσεις και αν αφήσεις πίσω την κακομοιριά των αντιλήψεων του χθες.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις, τα προγράμματα και κυρίως τη συμμετοχική διαδικασία του Repo(we)r Greece στα links 

http://www.repowergreece.com/

https://www.facebook.com/RepowerGreece?fref=ts

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 17.1.2014 | 14:56
Κάτι τέτοιες οργανώσεις μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα μπορεί να έχουν αγαθές προθέσεις στην αρχή αλλά μετά κατακλύζονται απο κομματόσκυλα και wannabeδες που θέλουν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους κοινωνικές δράσεις τύπου ΔΑΠ. Θέλετε να αλλάξετε κάτι; Κάντε το στον εαυτό σας πρώτα και την οικογένεια σας...Αυτομόρφωση!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ