Ο Σταύρος Σταυρινός είναι ένας "superdad"!

Ο δημιουργός του πρώτου ελληνικού site για μπαμπάδες μιλάει στο LIFO.gr, και μας δίνει το δικό του Τop 10 συμβουλών για νέους πατεράδες
28.3.2014 | 10:27

φωτ.: Στέφανος Τσακίρης

 

To πρώτο ελληνικό site για μπαμπάδες είναι γεγονός. Ο λόγος για το Superdad.gr, ένα χρήσιμο όσο και διασκεδαστικό site που ήρθε να καλύψει το κενό της ενημέρωσης των νέων πατεράδων, στον.. "μαμαδοκρατούμενο" κόσμο των αντίστοιχων site και blogs.

 

O εμπνευστής του superdad ονομάζεται Σταύρος Σταυρινός, είναι 35 ετών και έχει μια κόρη 16 μηνών. Προσπαθεί, αν μη τι άλλο, να γίνει ένας 'σούπερ μπαμπάς', αλλά όπως μας λέει και ο ίδιος έχει πολύ δρόμο μπροστά του, και υπάρχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια του.

 

Aπευθυνόμαστε στο μέλλοντα και νυν μπαμπά με ενημέρωση σε θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τον ίδιο στην καθημερινότητά του και στον ρόλο ως πατέρα και σύζυγο.

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το site;

Λίγο πριν το τέλος του 2012 γεννήθηκε η κόρη μου, και μαζί με αυτήν και η ιδέα για τη δημιουργία ενός site για μπαμπάδες.

 

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι έλειπε περισσότερο στην online ενημέρωση των νέων πατεράδων;

Υπήρχε ένα κενό στο ελληνικό διαδίκτυο όσoν αφορά στην ενημέρωση του σύγχρονου πατέρα και στους ρόλους του - σε αντίθεση με μια πληθώρα ιστότοπων και ιστολογίων για τη μητέρα και τη μητρότητα. Αυτό το κενό θα προσπαθήσει να καλύψει το superdad.

 

Τα θέμα "παιδί" φαίνεται να απευθύνεται κυρίως στις νέες μαμάδες, ή μήπως πρόκειται για μία παρανόηση;

Παρανόηση σίγουρα δε μπορεί να το θεωρήσει κανείς εφόσον το θέμα παιδί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μητρότητα. Ωστόσο, δε συμφωνώ απόλυτα καθώς το θέμα αφορά εξίσου και τους μπαμπάδες.

Είναι αλήθεια πως σήμερα που αλλάζει ριζικά ο ρόλος του άντρα στην κοινωνία και την οικογένεια, ο πατέρας δεν είναι μόνο αυτό που νόμιζαν και έκαναν οι παλαιότεροι. Το να παρέχουν δηλαδή τα προς το ζην και να θέτουν όρια και κανόνες με ευθύνη την τήρησή τους. Ο σύγχρονος πατέρας όχι μόνο αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του ρόλου του, είναι και πολύ περισσότερο εμπλεκόμενος στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του μέσα από μια πιο ενεργή και διευρυμένη συμμετοχή στην καθημερινότητα της οικογένειας.

Έτσι κι εμείς απευθυνόμαστε στο μέλλοντα και νυν μπαμπά με ενημέρωση σε θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τον ίδιο στην καθημερινότητά του και στον ρόλο ως πατέρα και σύζυγο. Πραγματευόμαστε, επίσης, και θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν εξίσου και τους δύο γονείς, όπως για παράδειγμα θέματα υγείας και διατροφής, ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι, προτάσεις για βιβλία και δραστηριότητες, κ.ά.

 

φωτ.: Στέφανος Τσακίρης

 

Πιστεύεις ότι ακριβώς επειδή το θέμα των παιδιών φαίνεται να είναι μία περισσότερο "γυναικεία υπόθεση" οι άντρες και οι νέοι μπαμπάδες διστάζουν ή ντρέπονται να ζητήσουν συμβουλές ή να εκφράσουν τις απορίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους;

Δεν θεωρώ ότι το θέμα των παιδιών είναι περισσότερο "γυναικεία υπόθεση", ωστόσο δυστυχώς συμφωνώ ότι μάλλον οι περισσότεροι άντρες είναι πιο διστακτικοί, χωρίς βέβαια να βγάζω και τον εαυτό μου απ' έξω.

Άλλωστε αυτή η θεώρηση αποτέλεσε την απαρχή για το εγχείρημα superdad.

Γιατί και εγώ ο ίδιος στην αρχή προτίμησα την ανώνυμη αναζήτηση στο διαδίκτυο από τα να στραφώ σε φίλους και γνωστούς για να ζητήσω συμβουλές, πόσο μάλλον να απευθυνθώ σε ειδικούς. Και ξεκίνησα να καταγράφω τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου γιατί με αυτό τον τρόπο εξέφραζα τα συναισθήματά μου.

 

Είναι οι νέοι μπαμπάδες περισσότερο "παραγκωνισμένοι" λοιπόν σε αυτόν τον τομέα;

Το "παραγκωνισμένοι", αν και λίγο βαρύ, είναι κατά μία έννοια είναι αληθινό, τουλάχιστον για την αρχή της πατρότητας. Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι από τη στιγμή που μια γυναίκα μένει έγκυος, όλοι πέφτουν πάνω της με τα μούτρα και κανένας δεν ασχολείται με το πως νιώθει ο μέλλοντας πατέρας. Δε λέω ότι χρειαζόμαστε ντάντεμα, αλλά σε αντίθεση με τις γυναίκες οι άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τα δεδομένα και να συνειδητοποιήσουν τη νέα κατάσταση.

Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες πέρα από το αρχέγονο ένστικτο της μητρότητας προετοιμάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέρα με τη μέρα και στο μυαλό και στο σώμα για να φιλοξενήσουν και εν συνεχεία να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Σε αντίθεση με το δικό μας σώμα και μυαλό που είναι παντελώς απροετοίμαστα.

Το θέμα είναι ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε έτσι. Μετά όμως ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός το κατά πόσο θα συνεχίσει να νιώθει "παραγκωνισμένος" ή θα πάρει πρωτοβουλίες για να συμμετέχει πιο ενεργά.

 

 

Σταύρο μπορεί να μας κάνεις τον δικό σου.. δεκάλογο του νέου πατέρα;

Καταρχάς να σημειωθεί στα πρακτικά ότι παρόλο που είμαι πατέρας, δεν μπορώ να θεωρηθώ ειδήμων μιας και είμαι σχετικά νέος μπαμπάς ακόμα.

Δε θα σας δώσω το δεκάλογο του νέου πατέρα, λοιπόν, αλλά αντ' αυτού θα σας πω κάτι μέσα από τη μικρή μου εμπειρία στην πατρότητα.

Για να είναι κανείς καλός μπαμπάς δεν απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο ικανοτήτων, μόρφωση ή και εμπειρία. Δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών που αν το διαβάσεις με ευλάβεια θα έχεις εγγυημένα αποτελέσματα.

Γιατί και να υπήρχε το πιο πιθανό είναι να μην του δίναμε και πολλή σημασία αφού ως γνωστό εμείς οι άντρες τα καταφέρνουμε και χωρίς τις οδηγίες χρήσης (αστειεύομαι, εννοείται).

Ούτε κάποια συνταγή που αν την ακολουθήσεις πιστά θα γίνεις τέλειος. Γιατί απλά δεν μπορεί να είναι κανείς τέλειος μπαμπάς, γιατί τέλειος σημαίνει να μην κάνεις λάθη.

Και οι μπαμπάδες κάνουν λάθη. Και αρκετά μάλιστα. Αλλά αυτό είναι που τους κάνει μπαμπάδες στην τελική.

 

 

Ποια είναι τα δυσκολότερα πράγματα στην πατρότητα;

Θα έλεγα μάλλον από τη μία το γεγονός ότι είναι στη φύση του άντρα να βλέπει ευθύνες και υποχρεώσεις που τον κάνει να νιώθει ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε διαρκώς νέες απαιτήσεις, ή δεν θα μπορέσει να είναι όπως ιδανικά θα ήθελε να είναι, ή ότι δεν θα τα καταφέρει, και από την άλλη το ότι όσο μεγαλώνει το παιδί μεγαλώνει και η ευθύνη του πατέρα και μεγαλώνουν και τα βάσανα..

Η πατρότητα είναι δύσκολη, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι πολύ ωραίο πράγμα να είσαι μπαμπάς.

 

Και για το τέλος, δώσε μου τις δικές σου  top 10 συμβουλές του νέου γονιού, του νέου μπαμπά δηλαδή!

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν εξίσου τη σχέση με το παιδί και με τη σύντροφο.

Πολλές φορές όμως ξεχνάω να τις εφαρμόσω κι εγώ ο ίδιος, και πιο συγκεκριμένα την 2,7,8,9...

 

1. Αφιέρωσε χρόνο.

2. Μη μασάς.

3. Μην είσαι ο πατέρας που είναι απών.

4. Μην θεωρείς κάποια πράγματα ως δεδομένες αρμοδιότητες της μητέρας.

5. Δώσε αγάπη.

6. Μάθε να συγχωρείς.

7. Μην είσαι ξερόλας.

8. Αντιμετώπιζε κάποια πράγματα με χιούμορ.

9. Κάνε υπομονή.

10. Κράτα το λόγο σου.

 

*Διαβάστε περισσότερα σχετικά στις Συμβουλές πατρότητας για νέους μπαμπάδες, πατώντας το λινκ.

 

 

 

 

 

ΑΛΚΗΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
10 Σχόλια
bal isra 28.3.2014 | 13:03
Ωραία πρωτοβουλία και μ'αρέσει που προσεγγίζει το θέμα με χιούμορ και χωρίς τη ζαχαροκολλώδη νοοτροπία που επικρατεί σε πολλά "μαμαδίστικα" forum! :)
Tee Vee 28.3.2014 | 13:47
superdad o dad.
Εντωμεταξύνομαι 28.3.2014 | 14:21
τι καλος! :')
θα ηθελα κι ο μπαμπας μου να ειναι ετσι καλος . . . .
avatar
celsius 5.10.2014 | 19:02
Ο μπαμπας σου μπορεί να είναι καλύτερος.
avatar
Ανώνυμος/η 28.3.2014 | 15:17
Πώς να βάλετε το παιδί σας σε 100 απλά βήματα; LOL...
Winifred Sanderson 28.3.2014 | 16:10
hot daddy!
avatar
ΖοοΖοο 28.3.2014 | 16:18
Θα μπορούσα να προτείνω και ακόμα ένα Site (εάν είναι τo πρώτο αυτό δεν το γνωρίζω) αλλά έχει εξίσου ενδιαφέρον υλικό μέσα (με διαφορετική βέβαια αισθητική). Dadandcool.gr
http://www.dadandcool.gr/el/
avatar
Marillia2 28.3.2014 | 18:40
Βασικά υπάρχουν και άλλα sites για μπαμπάδες πριν απο αυτό, το πρώτο ενεργό είναι το daddycool http://daddycool2403.blogspot.gr/ :)
Καλή επιτυχία σε όλους!
avatar
Τζενη 28.3.2014 | 18:51
Πολυ ωραιο το blog και μακαρι να παει πολυ καλα...Η μονη μου ενσταση ειναι στο οτι δεν ειναι το πρωτο blog για μπαμπαδες....Υπηρχαν και αλλα πιο πριν....Ενα παραδειγμα ειναι το Daddy Cool!(http://daddycool2403.blogspot.gr/) ενα απιστευτο blog με καταπληκτικα θεματα...Αφου ξεκινησατε να παρουσιαζετε τα site και blogs για μπαμπαδες δεν θα ηταν καλη ιδεα να τα παροουσιασετε σταδιακα ολα?
Ο Νοών... νοείτω 28.3.2014 | 19:51
Αυτή μικρούλα στις φωτογραφίες είναι η κόρη του; Είναι μία κουκλάρα!!!! :)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ