Συνέντευξη με μία άθεη

Η Τατιάνα Ραπακούλια, μέλος της Ένωσης Αθέων, εξηγεί στο LIFO.gr τι σημαίνει να ζεις χωρίς θεό στην μεγάλη πόλη
8.1.2015 | 11:00

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO
 

 

«ΠΑΙΔΙΑ ΖΗΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ.

ΕΧΕΤΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ»


Γίνατε άθεη, όπως διάβασα στο blog σας "Αόρατη μελάνη", περνώντας από κάποια στάδια απόρριψης της πίστης σε οποιαδήποτε θρησκεία. Ποιο από τα στάδια αυτά ήταν το δυσκολότερο για εσάς και γιατί;

Το αρχικό στάδιο, κατά την εφηβεία. Πίστευα στο θεό επειδή είχα εμπιστευτεί τους ενήλικες που μου έλεγαν ότι υπάρχει. Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι ο θεός που αυτοί ισχυρίζονταν, ήταν μια μεγάλη απογοήτευση, γιατί κλόνιζε την εμπιστοσύνη μου σε γονείς, δασκάλους, συγγενείς, κοινωνία... Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν υπήρχε θεός, αλλά ότι η κοινωνία συντηρούσε ευλαβικά ένα ψέμα.


Ας με συγχωρήσουν όσοι πιστοί το διαβάζουν αυτό, αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο είναι προφανές ότι ο χριστιανικός θεός δεν υπάρχει, οπότε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει είναι στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και στην χειρότερη σκέτη απάτη. Από εκεί και μετά η ανάγνωση, η διερεύνηση και η απομυθοποίηση κάθε θεϊστικής πεποίθησης ήταν μονόδρομος.

 

Ας με συγχωρήσουν όσοι πιστοί το διαβάζουν αυτό, αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο είναι προφανές ότι ο χριστιανικός θεός δεν υπάρχει, οπότε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει είναι στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και στην χειρότερη σκέτη απάτη. Από εκεί και μετά η ανάγνωση, η διερεύνηση και η απομυθοποίηση κάθε θεϊστικής πεποίθησης ήταν μονόδρομος.

 

Τώρα αν υπάρχει κάποιος θεός ντεϊστικού τύπου, που δεν αλληλεπιδρά με τον κόσμο, δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά δεν νομίζω ότι μας αφορά κάτι τέτοιο. Ένας τέτοιος θεός είναι σαν να μην υπάρχει, και ο μόνος λόγος να τρέφει κανείς την πεποίθηση ότι ίσως υπάρχει είναι για να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τελείως την πεποίθηση σε μια «ανώτερη» δύναμη. Εγώ προτιμώ να θεωρήσω ότι δεν υπάρχει, και να ζήσω τη ζωή μου με βάση αυτό.

 

Σε κάποια από τα πρώτα κείμενα σας διέκρινα την δυσκολία σας στην ολοκληρωτική απόρριψη μιας θρησκείας. Μιλάω για θρησκευτικές τελετές όπως η βάφτιση ενός παιδιού. Σας πέρασε από το μυαλό να κάνετε την τελετή αν και στο τέλος απορρίψατε την ιδέα με την βοήθεια του συζύγου σας. Σήμερα ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι λόγοι που ο εαυτός σας δεν απέρριψε αμέσως την χριστιανική τελετή;

Η συνήθεια. Είχα τόσο συνηθίσει να θεωρώ αυτονόητο ότι βαφτίζουμε τα παιδιά, ώστε δεν μου πέρασε από το μυαλό να μην το κάνω. Αμέσως μόλις μου πέρασε από το μυαλό, όμως, δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη.


Βλέπετε, είμαι αρκετά κοινωνικό άτομο. Μου αρέσουν οι γιορτές, οι συναναστροφές, η οικογένεια, τα έθιμα... θέλω να τα κρατήσω αυτά. Μεγάλωσα με χριστιανικά έθιμα, οπότε αυτά είναι η παράδοσή μου, αυτά με συνδέουν με τους προγόνους μου, με την πατρίδα μου. Γι’ αυτό και τηρώ όσα από αυτά μπορώ, όσα δεν έρχονται σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις και τις αξίες μου. Τα υπόλοιπα, είτε τα απορρίπτω είτε τα προσαρμόζω. Βάφω αυγά, ψήνω τσουρέκια και στολίζω λαμπάδες, αλλά δεν νηστεύω, δεν πενθώ ούτε ψέλνω Χριστός Ανέστη.

 

Την πρωτοχρονιά κάνω ρεβεγιόν, χαρίζω δώρα και κόβω πίτες, αλλά δεν κόβω κομμάτι του Χριστού και της Παναγίας. Λέω στο παιδί μου ότι γιορτάζουμε την άνοιξη, την ισημερία ή τον καινούριο χρόνο. Θα μπορούσα να γιορτάσω και την ονοματοδοσία του παιδιού μου με δώρα, στολισμό και μπομπονιέρες, αλλά χωρίς παπά, εξορκισμούς και κολυμπήθρα. 

 

Αυτό άλλωστε έκαναν οι άνθρωποι από καταβολής κόσμου: προσάρμοζαν τα έθιμα στις εκάστοτε νέες πεποιθήσεις. Αυτό έκαναν και οι χριστιανοί με ένα σωρό αρχαιότερα έθιμα: τα Σατουρνάλια έγιναν Χριστούγεννα και φυσικά και τα δύο έχουν να κάνουν με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αφού το κάνουν όλοι, τι πιο φυσικό από το να το κάνουν και οι άθεοι; Τα έθιμα δεν είναι θέμα μεταφυσικών πεποιθήσεων αλλά κοινωνικών δεσμών και αφορούν όλους μας.


Σε μια από τις ομιλίες σας κάνατε αναφορά στα λόγια του Ρίσαρντ Ντόκινς: «Το να προσπαθείς να οργανώσεις τους άθεους είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα κοπάδι από γάτες, επειδή σκέφτονται ανεξάρτητα και δεν συμμορφώνονται με την εξουσία. Ένα πρώτο βήμα όμως είναι να συγκεντρώσεις μια κρίσιμη μάζα από άθεους που είναι πρόθυμοι να εκδηλωθούν και να ζήσουν σε συνέπεια με τις πεποιθήσεις τους. Αυτό θα ενθαρρύνει και άλλους να κάνουν το ίδιο. Οι γάτες δεν σχηματίζουν κοπάδια, αν όμως μαζευτούν πολλές μαζί, μπορούν να κάνουν αρκετό θόρυβο». Έχω την εντύπωση ότι επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ακούτε εσείς κάποιο θόρυβο να κάνουν οι «γάτες» στην Ελλάδα του 2014;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Οι ελληνικές γάτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, φαίνεται ότι προτιμούν να χουζουρεύουν στον καναπέ τους. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που συμμετείχα στην ίδρυση της Ένωσης Αθέων: για να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης, ένα σημείο αναφοράς γύρω από το οποίο να μπορεί να συγκεντρωθεί αυτή η κρίσιμη μάζα από «γάτες». Τα μέλη μας αυξάνονται με αργούς ρυθμούς, νομίζω όμως ότι αυτό οφείλεται και στην αδυναμία μας για μεγάλης εμβέλειας διαφήμιση. Όταν δεν σώζεις αμαρτωλές ψυχές ή πεινασμένα παιδάκια είναι λίγο δύσκολο να βρεις χρηματοδότη.


Έχω την εντύπωση πάντως ότι οι Έλληνες άθεοι είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσο φαίνεται, απλά δεν τους αρέσει να λέγονται άθεοι. Ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν στο θεό προτιμούν να εξακολουθούν να λέγονται χριστιανοί ορθόδοξοι. Η Ελλάδα έχει μια ιδιοτυπία: η εθνική μας ταυτότητα έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο που συμπεριλαμβάνει και το θρήσκευμα. Το Έλλην πάει πακέτο στο κεφάλι μας με το Χριστιανός Ορθόδοξος. Γι’ αυτό ήταν τόσο έντονη η αντίδραση όταν βγήκε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες, γι’ αυτό είναι τόσο απρόθυμοι οι Έλληνες να δηλώσουν ότι δεν είναι θρήσκοι. Έχω έναν φίλο ο οποίος, μεταξύ αστείου και σοβαρού, δηλώνει «ορθοδόξως άθεος». Αυτή η στάση νομίζω είναι πολύ πιο διαδεδομένη απ΄όσο νομίζουμε, αν και η θρησκευτική αδιαφορία μάλλον είναι ακόμη πιο διαδεδομένη.

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO

  

Με το που ακούω την λέξη αθεΐα ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Richard Dawkins. Πέρα από το σημαντικό συγγραφικό έργο του, την σειρά ντοκιμαντερ για το BBC, έχει και μια έντονη παρουσία στα social media. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας διανοούμενος που να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, ενώ συχνά τους βλέπουμε σε τηλεοπτικούς καβγάδες για πολιτικοκοινωνικά ζητήματα. Ποιοι είναι οι λόγοι κατά την γνώμη σας που συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχουν άθεοι διανοούμενοι στην σημερινή Ελλάδα;

Στην Ελλάδα οι διανοούμενοι όχι μόνο δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να προωθήσουν την αθεΐα αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους αποφεύγουν και να συνδέσουν το όνομά τους με την αθεΐα. Άθεοι σίγουρα υπάρχουν, ωστόσο ελάχιστοι εξ αυτών θέλουν να λέγονται έτσι, και κανείς δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να αναλάβει δράση για τη διάδοση της αθεΐας, έστω και μόνο μιλώντας ανοιχτά γι' αυτήν. Δυσκολευόμαστε ακόμη και να βρούμε ομιλητές για μια εκδήλωση: πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον ή συμπάθεια, αλλά λίγοι θέλουν να ανέβουν στο βήμα σε μια εκδήλωση των «άθεων».


Ένας λόγος γι’ αυτό ίσως είναι η ταύτιση ελληνισμού-ορθοδοξίας, που ανέφερα και παραπάνω. Ακόμη και αν δεν νιώθουν χριστιανοί, θέλουν να διατηρήσουν εξωτερικά τους δεσμούς με τον χριστιανισμό, και επιπλέον νιώθουν ότι δηλώνοντας άθεοι θα «προσβάλλουν» τους χριστιανούς. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η λέξη «άθεος» είναι πολύ παρεξηγημένη και αρνητικά φορτισμένη ιστορικά και κοινωνικά, με αποτέλεσμα να την αποφεύγουν. Ο ρόλος της εκκλησίας σε αυτό σίγουρα υπήρξε σημαντικός. Από συζητήσεις μου με ανθρώπους των γραμμάτων διαπίστωσα ότι ακόμη και πολύ μορφωμένοι άνθρωποι, ακόμη και συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί με τέτοια θέματα, έχουν την εντύπωση ότι «άθεος» είναι ένας παρωπιδικός φανατικός που δογματίζει την ανυπαρξία θεού, ενώ στην πραγματικότητα είναι απλώς αυτός που δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεού.

 

 

Έχω την εντύπωση πάντως ότι οι Έλληνες άθεοι είναι πολύ περισσότεροι απ' όσο φαίνεται, απλά δεν τους αρέσει να λέγονται άθεοι. Ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν στο θεό προτιμούν να εξακολουθούν να λέγονται χριστιανοί ορθόδοξοι.

 

Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι προτιμούν άλλους χαρακτηρισμούς που είναι λιγότερο φορτισμένοι ιστορικά και τους φαίνονται λιγότερο επιθετικοί, όπως αγνωστικιστής – παρόλο που και ο αγνωστικιστής άθεος είναι, αφού δεν πιστεύει σε θεό. Ωστόσο το φαινόμενο Dawkins είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα οι άθεοι είναι πολλοί, όπως δείχνουν οι στατιστικές, αλλά οι ακτιβιστές άθεοι αναλογικά λίγοι. Νομίζω ότι είναι μάλλον θέμα προσωπικότητας του συγκεκριμένου ανθρώπου και θέμα συγκυρίας. Το να τύχει να βρεθεί ένας αναγνωρισμένος πανεπιστημιακός, ήδη γνωστός από το ακαδημαϊκό έργο του και από τα επιτυχημένα βιβλία του εκλαϊκευμένης επιστήμης, που να είναι επίσης ακτιβιστής άθεος, δεν συμβαίνει συχνά.


Μέσα από την εμπειρία σας στην Ένωση Άθεων, ποιες διακρίσεις έχετε δει να γίνονται στα μέλη σας που τολμούν να αποκαλύψουν την αθεΐα τους στο κοινωνικό και εργασιακό τους περιβάλλον;

Οι άθεοι που υποψιάζονται ότι υπάρχει περίπτωση να υποστούν διακρίσεις στον εργασιακό χώρο απλώς δεν αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Ανάμεσα στα μέλη και στους υποστηρικτές μας υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στην εκπαίδευση, στο δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας και σε άλλους χώρους όπου ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υποστούν διακρίσεις και δεν διακινδυνεύουν να εκδηλώσουν τις πεποιθήσεις τους. Ομολογώ ότι τους καταλαβαίνω. Όταν είσαι καθηγητής και βασίζεσαι στα ιδιαίτερα μαθήματα, λόγου χάρη, θα μπορούσες να χάσεις κάποιους πελάτες, χωρίς ποτέ να μάθεις το γιατί. Όταν είσαι δημόσιος υπάλληλος, θα μπορούσε να μην προταθείς ποτέ για προαγωγή, χωρίς να ειπωθεί ανοιχτά ο λόγος. Το ίδιο και αν είσαι στρατιωτικός ή αστυνομικός – εκτός κι αν δεν σε ενδιαφέρει καθόλου η καριέρα σου από ένα σημείο και μετά.

 

Κοινωνικές διακρίσεις υπάρχουν, περισσότερο ή λιγότερο λεπτές: από την περίπτωση συναδέλφων στο γραφείο που ξυνίζουν τα μούτρα τους και μουρμουράνε όταν κάποιος δεν νηστεύει τη Μεγάλη Εβδομάδα, μέχρι την περίπτωση ενός παππού πού δεν κάνει δώρα στο αβάπτιστο εγγόνι του ούτε του εύχεται χρόνια πολλά τις γιορτές. Επικρατεί μια νοοτροπία του τύπου «εντάξει μην πιστεύεις, αλλά μην το δείχνεις». Μην μιλάς γι’ αυτό, μην το κάνεις πράξη. Στάσου ήσυχος στην προσευχή, ευχήσου καλά χριστούγεννα, πήγαινε στην ανάσταση και πες «αληθώς ο κύριος» μετά. Μην ταράζεις τα νερά.

 

Όταν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ μιας θεϊστικής παράδοσης ή εθίμου και μιας άθρησκης εναλλακτικής, όλοι θεωρούν αυτονόητο να κάνει την υποχώρηση ο άθεος. Το πιο σοβαρό παράδειγμα είναι αυτό που γίνεται με τη βάπτιση των παιδιών. Γνωρίζω ζευγάρια όπου και οι δύο είναι άθεοι αλλά βάπτισαν τα παιδιά τους εξαιτίας της πίεσης των συγγενών: παππούδες που απειλούν ότι δεν θα τους ξαναμιλήσουν, γιαγιάδες που θρηνούν ότι θα πάθουν καρδιακή προσβολή. Εννοείται πως όταν στο ζευγάρι ο ένας είναι άθεος και ο άλλος θρήσκος, σε όλες τις περιπτώσεις που ξέρω το παιδί βαπτίζεται. Κοινωνικά θεωρείται ότι δεν πρέπει να θίξουμε την ευαισθησία των θρήσκων, αλλά ποιος σκέφτεται τα συναισθήματα των άθεων; Το να ζει κανείς σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του, το πιο απλό και φυσικό πράγμα του κόσμου, εκλαμβάνεται εδώ ως πρόκληση, ακόμη και από τους ίδιους τους άθεους.
Ελπίζω και εύχομαι να δω να αλλάζει αυτό.

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO


Ο άθεος δεν εμφανίζεται στα ελληνικά σήριαλ ούτε καν σαν καρικατούρα όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους ομοφυλόφιλους. Είστε τελικά η πιο «αόρατη» μειονότητα στην σημερινή Ελλάδα;

Δεν μπορώ να πω αν είμαστε οι πιο αόρατοι, ούτε καν ξέρω αν είμαστε μειονότητα. Ωστόσο το έχω παρατηρήσει και εγώ. Πολλές φορές έχω σκεφτεί πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα σήριαλ τύπου «πολυκατοικία» με μια άθεη οικογένεια, για να αρχίσει ο κόσμος αλλά και εμείς οι ίδιοι να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουμε. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να μπούμε στο χάρτη. Δεν νομίζω να βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να μας προβάλλουν. Φέτος υποβάλλαμε αίτηση στον ΟΣΥ για να κάνουμε και στην Ελλάδα την εκστρατεία των «Αθεϊστικών λεωφορείων» και απορρίφθηκε. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν ζητήσουμε να προβάλλουμε κάποιο διαφημιστικό σποτ στην τηλεόραση...


Στην παράσταση Corpus Christi στο «Χυτήριο» βρεθήκατε μόνη σας με το χριστιανικό πλήθος να σας βρίζει καθώς εσείς προσπαθούσατε να τους μιλήσετε με λογικά επιχειρήματα. Η λογική παραμένει όπλο όταν έχεις να κάνεις με θρησκόληπτους και νεοναζιστές; Δεν θα ήταν καλύτερα να μην ασχοληθείτε καν μαζί τους;

Είναι συμπολίτες μου, συνάνθρωποί μου. Μοιραζόμαστε αυτή την πόλη, αυτή τη χώρα, αυτόν τον πλανήτη. Μοιραία θα πρέπει να συνυπάρξουμε. Δεν υπάρχει επιλογή «δεν ασχολούμαι».
Όσο για τον τρόπο, η λογική και ο σεβασμός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να λειτουργήσω, όποιος κι αν βρίσκεται μπροστά μου. Είναι θέμα αρχής: πώς αλλιώς θα μπορώ να σεβαστώ εγώ η ίδια τον εαυτό μου;


Έχω να πω δε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι χριστιανοί διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην ήρεμη στάση και στην διαλεκτική προσέγγιση. Έγιναν διάλογοι, έστω κι αν δεν επήλθε συμφωνία. Ο μόνος που δεν απάντησε στις ερωτήσεις μου ήταν ο ιερέας, θέλω όμως να ελπίζω ότι ίσως μπήκε σε σκέψεις. Εκεί που δεν υπήρξε όμως καμία απολύτως ανταπόκριση, ήταν από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Εκεί υπήρχε ένα τείχος άρνησης. Έστω κι έτσι όμως, ο διάλογος ακούστηκε από τους άλλους γύρω, μπορεί να επηρέασε κάποιους. Πάντως από τις δύο ομάδες που αναφέρατε, οι θρησκόληπτοι προσεγγίζονταν πιο εύκολα από τους νεοναζιστές.


Έχω την εντύπωση, και ζητώ συγγνώμη αν κάνω λάθος, ότι από κάποιο σημείο και μετά βάλατε την πίστη σας στην ελεύθερη έκφραση πάνω από την οικογένεια σας. Σκεφτόσασταν συνεχώς τον άντρα και το παιδί σας αλλά συνεχίζατε με όλους τους κινδύνους γύρω σας. Μήνες μετά τα γεγονότα, θα κάνατε το ίδιο;

Νομίζω πως ναι. Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμουν, ήταν μια βαθύτερη παρόρμηση. Ένιωθα ότι αν έκανα πίσω θα έχανα κάτι από τον εαυτό μου. Ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνω ακέραιη ήταν να μείνω σταθερή στη θέση μου.

 

Ξέρετε, όταν πήγα στο Χυτήριο, δεν περίμενα τόσο βίαια επεισόδια. Υπέθετα ότι θα υπήρχε κόσμος, ότι θα κρατούσαν πλακάτ και θα φώναζαν συνθήματα, αλλά όχι ότι θα υπάρξει σωματική βία και χυδαίες ύβρεις. Κατά κάποιον τρόπο είχα δίκιο, διότι τα ακραία φαινόμενα δεν προήλθαν από τους χριστιανούς που διαμαρτύρονταν, αυτοί ήταν οργισμένοι αλλά συζητούσαν παρ’ όλ’ αυτά. Η ωμή και τυφλή βία προερχόταν από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμενα, που δεν είχα υπολογίσει. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν το ήξερα από πριν, αν θα ξεκινούσα να βγω από το σπίτι. Ίσως ναι, ίσως όχι. Ωστόσο βγήκα και πήγα. Και από τη στιγμή που βρέθηκα εκεί, δεν θα έκανα πίσω. Και πάλι θα έκανα το ίδιο.

 

Στην επόμενη σελίδα η καταδίκη του Γέροντα Παστίτσιου, το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, τι είναι αμαρτία για μια άθεη, ο Πάπας Φραγκίσκος  και πως είναι να κινδυνεύεις να πέσεις σε ένα γκρεμό χωρίς να πιστευείς στο θεό

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO


Ο πιστός έχει για παρηγοριά τον Θεό. Εσείς βρίσκετε παρηγοριά στη λογική;

Η λογική μου χρησιμεύει για να κατανοώ τον κόσμο, όχι για να καλύπτω συναισθηματικές ανάγκες. Αυτές τις καλύπτω μέσα από τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους.
Παρηγοριά βρίσκω στην αγάπη των φίλων μου, στο παιδί μου, στα όσα έχω πετύχει στη ζωή μου, στον ίδιο τον εαυτό μου, σε όσα όμορφα πράγματα βλέπω γύρω μου. Συχνά ρωτάνε τους άθεους τι βάζουν στη θέση του θεού ή σε τι πιστεύουν. Δεν υπάρχει ένα πράγμα που να αντικαθιστά τον θεό, ούτε χρειάζεται να υπάρξει. Πιστεύω σε αξίες ζωής όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, η ελευθερία... αυτά με στηρίζουν και μου δίνουν δύναμη.

Ένα από τα πρόσωπα του 2013 ήταν ο Πάπας Φραγκίσκος. Εξέφρασε δημόσια πρωτοποριακές απόψεις για την Εκκλησία που είχαν να κάνουν με την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις, την αμαρτία κ.τ.λ. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτόν;

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να προσπαθείς να είσαι προοδευτικός και ανοιχτόμυαλος ενώ είσαι επικεφαλής μιας οργάνωσης που θέλει να ελέγχει την σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, ενώ παράλληλα εμπλέκεται σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Πώς μπορείς να κηρύττεις ταπεινότητα μέσα από τη χλιδή του Βατικανού; Εγώ θα ντρεπόμουν.

 

Ο Φραγκίσκος προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες ώστε να κρατήσει την εμπιστοσύνη των παραδοσιακών καθολικών και να κερδίσει εκείνη των πιο σύγχρονων και ανοιχτόμυαλων ανθρώπων. Ίσως προσπαθεί επίσης να βρει μια προσωπική ισορροπία ανάμεσα στα ανθρωπιστικά αισθήματα που φαίνεται να τρέφει και στην αυστηρότητα και την παράνοια του δόγματος που καλείται να στηρίξει.


Για μένα, ωστόσο, η όλη προσπάθεια «εκσυγχρονισμού» της εκκλησίας με την αποδοχή πιο προοδευτικών ιδεών είναι οξύμωρη, είτε μιλάμε για καθολικούς, είτε για ορθόδοξους, είτε για οποιοδήποτε χριστιανικό δόγμα. Υποτίθεται ότι η εκκλησία παρέχει ηθικούς κανόνες μεταφέροντας το θέλημα του θεού, το οποίο μόνον εκείνη είναι αρμόδια να ερμηνεύσει. Αυτό αφ’ ενός ακυρώνει την κριτική σκέψη, αφ’ ετέρου θα έπρεπε λογικά να συνεπάγεται μια διαχρονική συνέπεια η οποία δεν υπάρχει.

 

Αν ήταν σωστό να λιθοβολούμε τους ομοφυλόφιλους πριν 2.000 χρόνια θα πρέπει να είναι σωστό και τώρα, μη μου πείτε ότι ο θεός αλλάζει γνώμη επειδή διαβάζει εφημερίδες! Αν υπήρχε συνέπεια, δεν θα έλεγε ο ένας πάπας το ένα και ο άλλος το άλλο, δεν θα έκαιγαν αιρετικούς στην πυρά για να ζητήσουν συγγνώμη μερικούς αιώνες αργότερα. Προφανώς προσαρμόζονται στις κοινωνικές πιέσεις, άρα προφανώς δεν είναι θεόπνευστοι, αλλά προφανώς προσαρμόζονται ίσα-ίσα όσο επιβάλλουν κάθε φορά οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, για να διατηρήσουν το ποίμνιό τους και την επιβολή τους σε αυτό.

  

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO

 

Τι είναι αμαρτία για μια άθεη;
Τι είναι χτένισμα για έναν φαλακρό;


Ποια είναι η γνώμη σας για την καταδίκη του «Γέροντα Παστίτσιου» σε δέκα μήνες φυλάκιση;
Θλιβερή οπισθοδρόμηση. Ενώ υποτίθεται ότι οδεύουμε προς μια Ευρώπη του μέλλοντος, η Ελλάδα επιστρέφει ολοταχώς στον Μεσαίωνα. Ο διαφωτισμός αργεί. Η καταδίκη του Λοΐζου ήταν άδικη, ακόμη και βάσει του ήδη άδικου νόμου περί βλασφημίας. Καταδικάστηκε για καθύβριση θρησκεύματος ενώ τέτοιο αδίκημα δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί από τη δικογραφία. Για μένα είναι φανερό ότι ήθελαν να τον καταδικάσουν με κάθε τρόπο. Ωστόσο αυτή η καταδίκη δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν υπήρχε το αντίστοιχο αναχρονιστικό άρθρο του ποινικού κώδικα που παραβαίνει την Ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και που οφείλει να καταργηθεί.


Μπορεί να ακουστεί αστεία η ερώτηση αλλά θα την κάνω. Έχετε συναντήσει άθεο που να πιστεύει στα ζώδια;
Όχι, αλλά όλα τα περιμένω απ’ αυτόν τον πλανήτη...


Σχολιάστε μου μια από τις απόψεις που επικρατεί για τους αγνωστικιστές: Agnostics are just atheists without balls
Παρωπιδική και επιπόλαιη. Όποιος το λέει αυτό είτε δεν γνωρίζει τι σημαίνει αγνωστικισμός, είτε θέλει απλώς να προκαλέσει. Η λέξη αγνωστικιστής σημαίνει δύο διαφορετικά πράγματα. Αρχικά ο αγνωστικισμός ορίστηκε ως η πεποίθηση ότι κάποια πράγματα δεν είναι εφικτό να γνωσθούν ποτέ, μεταξύ αυτών και η υπόθεση περί ύπαρξης θεού. Στην πορεία όμως πάρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αυτοχαρακτηρίζονται αγνωσικιστές θέλοντας απλώς να δηλώσουν άγνοια περί της ύπαρξης θεού. Η δεύτερη έννοια είναι πολύ διαφορετική από την πρώτη, αλλά και μακράν πιο διαδεδομένη σήμερα. Κατά τη γνώμη των αγνωστικιστών, με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει θεός ή όχι.


Αυτό βέβαια για να το πούμε θα πρέπει πρώτα να έχουμε δώσει ορισμό του θεού: προκειμένου για τον χριστιανικό θεό, είναι σαφές ότι μπορούμε να γνωρίζουμε και ότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ο Δίας, ο Θωρ ή ο Κρίσνα, παρά μόνον ως σύμβολα στο μυαλό των ανθρώπων. Προκειμένου για έναν ντεϊστικού τύπου θεό, όμως, μια οντότητα που δεν αλληλεπιδρά καν με τον υπόλοιπο κόσμο, πράγματι δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Υπό αυτήν την έννοια, οι περισσότεροι άθεοι είναι επίσης και αγνωστικιστές (εφόσον παραδέχονται ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχομενο ύπαρξης ενός τέτοιου θεού), και οι περισσότεροι αγνωστικιστές είναι επίσης και άθεοι (εφόσον δεν δέχονται την ύπαρξη θεού βάσει πίστης αλλά επιφυλάσσονται να κρίνουν από τις αποδείξεις).

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO


Είστε μια άθεη μητέρα. Ποιες δυσκολίες έχετε συναντήσει στις κοινωνικές σας συναναστροφές με θρησκευόμενους γονείς;
Καμία. Ειλικρινά, κανένα πρόβλημα. Έχει τύχει να βγει στην κουβέντα το θέμα της απαλλαγής ή το ότι δεν έχω βαπτίσει το παιδί και δεν έπαιξε ούτε βλέφαρο. Έχω την εντύπωση πως όταν νιώθει κανείς άνετα με αυτό που είναι και συμπεριφέρεται φυσικά, όλοι οι άλλοι κάνουν το ίδιο.


Ένα κομμάτι των άθεων που εκφράζεται στα social media καταφεύγει σε ειρωνικά σχόλια για τις θρησκείες. Έβλεπα για παράδειγμα σε ένα blog την Παναγία εγκυμονούσα. Μήπως όμως μέσα από το χιούμορ που προσβάλλει τα σύμβολα των πιστών οι άθεοι χάνουν έδαφος;
Για ποιο έδαφος μιλάμε; Οι άθεοι δεν είναι κοπάδι, το είπαμε και παραπάνω. Είναι άτομα και ως τέτοια εκφράζονται ελεύθερα, όπως αισθάνεται ο καθένας. Δεν μπορώ να πω τι θα έπρεπε να κάνει ο καθένας, εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει. Στην Ένωση Αθέων, για παράδειγμα, αποφεύγουμε οτιδήποτε προσβλητικό, γιατί θέλουμε να έχουμε καλή σχέση με όλους τους συμπολίτες μας. Για να αξιώνεις σεβασμό, πρέπει να δείχνεις σεβασμό. Δεχόμαστε όμως το χιούμορ και δεν θεωρούμε ότι τα σύμβολα χρειάζονται προστασία. Όταν κάποιοι φανατικοί χριστιανοί ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι ένα πατάκι γνωστής αλυσίδας καταστημάτων έτυχε να έχει σχήμα σταυρού, αγοράσαμε μερικά και τα χαρίσαμε με κλήρωση. Δεν θεωρώ ότι προσβάλαμε κανέναν, είναι αστείο ακόμη και να σκεφτεί κανείς ότι ένα πατάκι σε σχήμα σταυρού προσβάλει την πίστη οποιουδήποτε.


Είναι πολύ διαδεδομένη η άποψη ότι αμφισβητώντας και θίγοντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ανθρώπου προσβάλλεις τον ίδιον. Αλίμονο αν ήταν έτσι. Άλλο οι άνθρωποι, άλλο οι ιδέες τους. Οι χριστιανοί έξω από το Χυτήριο έλεγαν ότι θίγονται γιατί ο χριστός είναι «αδελφός τους». Δεν είναι. Είναι απλώς ένα σύμβολο. Τα σύμβολα δεν έχουν την ίδια αξία με τους ανθρώπους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μια κοινωνία με ελευθερία έκφρασης καμία πεποίθηση δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Θα πρέπει και οι χριστιανοί να δεχτούν ότι κάποιοι θα κοροϊδέψουν και θα προσβάλλουν μάλιστα και τις δικές τους πεποιθήσεις, όπως οι αρχιερείς τους προσβάλλουν τις πεποιθήσεις των άλλων. Αυτό είναι ένα έδαφος που πρέπει να κερδίσουμε, και το χιούμορ βοηθά εδώ.


Πώς αντιμετωπίζει μια άθεη τον τρόμο που αισθανόμαστε όλοι μας απέναντι στο θάνατο;
Εστιάζοντας στη ζωή. Υπάρχει ένα ρητό που μου αρέσει και που προσπαθώ να τηρώ: «Να σχεδιάζεις σαν να πρόκειται να ζήσεις αιώνια και να ζεις σαν να πρόκειται να πεθάνεις την επόμενη στιγμή.» Δεν νιώθω κανέναν φόβο για τον δικό μου θάνατο διότι, όπως είπε ο Επίκουρος, όσο ζω δεν υπάρχει, και όταν έλθει δεν θα υπάρχω εγώ. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία είναι ο θάνατος των αγαπημένων προσώπων. Ζω το παρόν όσο πληρέστερα μπορώ κοντά τους, μοιράζομαι μαζί τους όσο το δυνατόν περισσότερες όμορφες στιγμές, ώστε αν και όταν τους χάσω, να μπορώ να νιώσω ότι τους χάρηκα αρκετά.

Είχατε ένα ατύχημα κατά την διάρκεια μιας ορειβατικής εξόρμησης με μια φίλη σας. Σε τέτοιες στιγμές ένας πιστός μπορεί να βρει παρηγοριά από μέσα του και να πει: «Θεέ μου βόηθα με». Μια άθεη τι σκέφτεται τέτοιες ώρες όσο περιμένει βοήθεια;
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, και μακάρι να απαντήσει η πυροσβεστική στο κινητό! Από τότε λάτρεψα όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας! Καλή η πλάκα, αλλά το ατύχημα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Όταν έπεσα άρχισα να κατρακυλώ σε μια πολύ απότομη πλαγιά. Προσπαθούσα να πιαστώ από κάπου, να βρω κάποιο πάτημα, αλλά ούτε χέρια ούτε τα πόδια μου συναντούσαν στήριγμα. Μόνο κοφτερά χαλίκια που ξεκολλούσαν και σαθρό χώμα που διαλυόταν.

 

Κάποια στιγμή σκάλωσα κάπου και άρχισα να προσπαθώ σιγά-σιγά να αναρριχηθώ ξανά στο μονοπάτι. Προχώρησα μερικά μέτρα, με πολύ κόπο και αγωνία, αλλά ξανάπεσα. Αυτή τη φορά γλίστρησα λίγο χαμηλότερα. Ξεκίνησα πάλι να αναρριχώμαι, πάλι όμως έπεσα, ακόμη χαμηλότερα. Τα χέρια μου είχαν πληγιάσει, με δυσκολία μπορούσα να κρατηθώ. Πλέον έβλεπα πολύ κοντά μου έναν κατακόρυφο γκρεμό, όπου αν έπεφτα δεν θα μπορούσα πλέον να πιαστώ. Αν επιχειρούσα να αναρριχηθώ και ξανάπεφτα, ίσως να ήταν η τελευταία φορά. Σκέφτηκα: «Θα πεθάνω».

 

Σκέφτηκα το παιδί μου, πως δεν θα ξανάβλεπε τη μάνα του, και πήγαν να με πάρουν τα κλάματα. Σκέφτηκα: «Αν πίστευα τώρα θα προσευχόμουν στην Παναγία να με σώσει. Αλλά δεν πιστεύω.» Ήξερα ότι δεν υπήρχε κανείς να με ακούσει. Όσο κι αν θα ήθελα να υπήρχε, δεν μπορούσα να παρακάμψω τη λογική μου και να αγνοήσω την αλήθεια. Κανείς δεν θα με έσωζε παρά μόνον ο εαυτός μου. Ένιωσα να παίρνω δυνάμεις. Έπρεπε κάτι να κάνω. Το μονοπάτι ήταν πολύ ψηλά, εάν επιχειρούσα να το φτάσω θα ξανάπεφτα σίγουρα. Κοίταξα δεξιά μου: ένας μικρός θάμνος σε απόσταση τριών-τεσσάρων μέτρων. Όχι αρκετά κοντά. Αριστερά μου όμως, στα δύο μέτρα περίπου, υπήρχε μια μικρή προεξοχή στο βράχο, ίσα όσο να χωρέσει ένας άνθρωπος. Σύρθηκα προς τα εκεί, αργά, και τα κατάφερα. Η αναμονή ύστερα από αυτό ήταν το λιγότερο.


Μου είναι αδύνατον να πιστέψω στο «υπερφυσικό», να δεχτώ κάτι παράλογο ως αληθινό, όσο κι αν θα το ήθελα ή θα το είχα ανάγκη. Η εγγύτητα του θανάτου δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό. Στη δύσκολη στιγμή, βασίζομαι στον εαυτό μου.

 

Φωτ.: Πάρις Ταβιτιαν/ LIFO


Αποφασίσατε η κόρη σας να μην παρακολουθήσει στο σχολείο το μάθημα των θρησκευτικών. Γιατί δεν την αφήσατε να απορρίψει μόνη της την θρησκεία αν ήθελε;
Το να βάζεις στο μυαλό ενός παιδιού τόσο τρυφερής ηλικίας, που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η λογική, μια σειρά από μεροληπτικές πληροφορίες για ένα μόνο θρήσκευμα, δεν μου φαίνεται και ο καλύτερος τρόπος να το προετοιμάσεις για να επιλέξει ελεύθερα όταν μεγαλώσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκτεθεί σε όλες τις επιλογές και να αισθάνεται ότι έχει την αποδοχή και τη στήριξη της οικογένειάς του ό,τι και αν επιλέξει.


Το μάθημα των θρησκευτικών είναι κατήχηση σε ένα δόγμα. Ανοίξτε τα βιβλία του δημοτικού να δείτε. Δεν ενδιαφέρομαι να κατηχηθεί το παιδί μου σε κανένα δόγμα, δεν το θεωρώ γνώση αυτό, το θεωρώ κακοποίηση. Εκμεταλλεύεσαι την ευπιστία και την δεκτικότητα του παιδιού για να αφομοιώσει ένα σωρό ανακρίβειες: όχι, δεν υπάρχει χριστός, όχι, δεν αγαπάει τα παιδάκια, όχι, δεν ακούει τις προσευχές. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σύμβολο, ένας μύθος – αλλά στα παιδιά παρουσιάζεται ως Ύψιστη Αλήθεια.


Εάν το μάθημα ξεκινούσε σε μεγαλύτερη τάξη, εάν απασχολούσε πολύ λιγότερες διδακτικές ώρες, εάν ήταν γνωσιολογικό και εάν παρουσίαζε σφαιρικά το φαινόμενο της θρησκείας, δεν θα είχα καμία αντίρρηση. Σκοπεύω να της παραδώσω εγώ η ίδια μάθημα θρησκευτικών όταν μπει στο γυμνάσιο. Όλα τα θρησκεύματα, ντεϊσμό, αθεϊσμό και αγνωστικισμό. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι πλήρης, ισότιμη και αμερόληπτη η παρουσίαση. Θα προτιμούσα να περιμένω να πάει λύκειο, αλλά ήδη έχει πολλή πληροφόρηση από το περιβάλλον για το θέμα και δεν θέλω να περιμένω τόσο.


Φυσικά το παιδί μου ξέρει ότι είμαι άθεη. Ξέρει όμως επίσης ότι το αγαπώ και θα το αγαπώ ό,τι επιλογή και αν κάνει στον τομέα των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αυτό αρκεί για να επιλέξει ελεύθερα, χωρίς φόβο απόρριψης από την οικογένεια. Αυτό που κατά τη γνώμη μου εμποδίζει τους ανθρώπους να επιλέξουν όσα πραγματικά θέλουν στη ζωή τους είναι οι κοινωνικές πιέσεις. Προσπαθώ λοιπόν να τις μειώσω στο παιδί μου όσο μπορώ.


Στείλτε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του LIFO.gr
Ο Γούντι Άλεν έχει πει «αν θέλεις μήνυμα, στείλε τηλεγράφημα». Τι μήνυμα να στείλω; Η ζωή μου είναι ένα μήνυμα. Παιδιά, ζήστε τη ζωή σας, έχετε μόνο μία.

 

 

_______________

H Τατιάνα Ραπακούλια είναι Βιολόγος, μεταφράστρια και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Άθεων. Το blog της είναι το Αορατη Μελάνη

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
178 Σχόλια
12345
Atachualpa 26.4.2014 | 00:54
Ποτέ δεν κατάλαβα - και μάλλον ούτε στο μέλλον θα καταλάβω - την ρητορική των άθεων απέναντι στους πιστούς. Αν κάποιος ΔΕΝ πιστεύει σε κάτι γιατί να ασχοληθεί μαζί τους. Θα το παρομοιάσω με το να κάτσω να φτιάξω "Σύλλογο ανθρώπων που δεν πιστεύουν στους εξωγήινους" επειδή θεωρώ ότι αυτοί δεν υπάρχουν... Παράλογο, όσο και να προσπαθώ να "αποδείξω" ότι δεν υπάρχει Θεός. Λέει η κ. Ρουπακιώτη:

"Ας με συγχωρήσουν όσοι πιστοί το διαβάζουν αυτό, αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο είναι προφανές ότι ο χριστιανικός θεός δεν υπάρχει, οπότε η διαβεβαίωση ότι υπάρχει είναι στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και στην χειρότερη σκέτη απάτη"

Ως γνήσια οπαδός του Dr. Dawkins θα μπορούσε να μας εξηγήσει την "λογική" και τις αποδείξεις που στηρίζει την παραπάνω φράση. Προσωπικά μου φαίνεται εξίσου δογματική με το να πει κάποιος:

"Ας με συγχωρέσουν όσοι άθεοι το διαβάζουν αυτό, αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο είναι προφανές ότι ο χριστιανικός θεός υπάρχει, οπότε η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει είναι στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη και στην χειρότερη σκέτη απάτη" Ουπς!

Ο Γιάννης Πάριος είχε πει κάποτε με νόημα.... "Όλοι πιστεύουν, το θέμα είναι που...". Η κ. Ρουπακιώτη ξέρουμε που ΔΕΝ πιστεύει. Θα ήταν εξίσου ενδιαφέρον να μας πει και που πιστεύει και όχι στην γενική θεώρηση "πιστεύω στη ζωή...".
gimik 27.4.2014 | 12:09
Καλά μιλάμε το σχόλιο σου τρικυμία εν κρανίω. Ειλικρινά δεν ξέρω από που να το πιάσω και που να το αφήσω.

Δε θα αγγίξω το θέμα ύπαρξης ή μη ύπαρξης θεού, το θεωρώ αστείο να γίνει τέτοια συζήτηση σε σχόλια μιας συνέντευξης.

Να σου πω όμως γιατί οι άθεοι κάθονται και ασχολούνται με τους πιστούς, μπας και το καταλάβεις. Θα χρησιμοποιήσω και το παραδειγμά σου περί εξωγηίνων.

Γιατί στο όνομα των εξωγήινων δεν γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, πόλεμοι, τζιχάντ, δεν μπαίνει μάθημα "εξωγήινοι" στα σχολεία, δεν στιγματίζονται ομοφυλόφυλοι ως ανώμαλοι, δεν, δεν, δεν. Όλα αυτά και άλλα πολλά που βαριέμαι να τα αναφέρω σε ένα σχόλιο γίνονται στο όνομα του Θεού και της θρησκείας.

Οι πιστοί κυβερνάνε, φτιάχνουν τις χολυγουντιανές ταινίες και σειρές που βλέπεις , διαμορφώνουν τα προγράμματα στα σχολεία, κ.ά. Με τι να ασχοληθούν οι άθεοι; Με την ποίηση και την οινογνωσία;

Πάμε παρακάτω. Ο Dawkins έχει γράψει καμιά 500αριά άρθρα, 40 βιβλία, έχει γυρίσει καμια δεκαριά ντοκιμαντερ (νταξ, οι αριθμοί είναι υπερβολικοί to make a point) για το θέμα θρησκείας, θεού, άθεων κτλ. Αν μπορούσε κάποιος να το συνοψίσει σε 2-3 παραγράφους, θα ήταν Θεός (και ο Dawkins θα αυτοκτονούσε από το παράδοξο του πράγματος)

Αυτό που λέει στο κομμάτι που κάνεις quote εμένα δε μου ακούγεται καθόλου δογματικό γιατί μιλάει συγκεκριμένα για το χριστιανικό θεό, όχι γενικά. Yπάρχουν καμια 300αριά θεότητες (πάλι βαριέμαι να το ψάξω, όποιος θέλει κάνει έρευνα) στις οποίες πιστεύουν οι κάτοικοι του πλανήτη μας. Σου φαίνεται λογικό ο χριστιανικός να υπάρχει και να είναι ο μόνος αληθινός; Τι κωλόφαρδος λαός που είμαστε ρε φίλε... Σε όλα μέσα πέφτουμε.

Ότι κάνεις quote Πάριο ασχολίαστο.

Είναι φοβερό πάντως πόσο "τσούζει" τους πιστούς καποιος να μην πιστεύει πουθενά. Πρέπει σώνει και καλά να πιστεύει κάπου, γιατί αλλιώς μπορεί να αρχίζουμε να κάνουμε κι εμείς τίποτα ερωτήσεις στον εαυτό μας και μετά ποιος τρέχει να αλλάξει κοσμοθεωρία Κυριακάτικα...
VASILY ZAITSEV 27.4.2014 | 18:03
gimik

"Γιατί στο όνομα των εξωγήινων δεν γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις, πόλεμοι, τζιχάντ, δεν μπαίνει μάθημα "εξωγήινοι" στα σχολεία, δεν στιγματίζονται ομοφυλόφυλοι ως ανώμαλοι, δεν, δεν, δεν. Όλα αυτά και άλλα πολλά που βαριέμαι να τα αναφέρω σε ένα σχόλιο γίνονται στο όνομα του Θεού και της θρησκείας."

Η θρησκεία ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΟΓΟΣ πολέμων, τρομοκρατικών επιθέσεων και τζιχαντ. ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΑΣΗ. Ο λόγος ήταν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συμφέροντα της εποχής. Ενώ και η διάδοση των θρησκειών βασίστηκε και σε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες με τυπικό παράδειγμα (και όχι μοναδικό) τη διάδοση του Ισλαμισμού.

Κατά τα άλλα ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τα μαθηματικά βασίζονται ως ένα (διόλου ευκαταφρόνητο) βαθμό σε αξιώματα.

Άρα η πίστη ή η απιστία έχει να κάνει κύρια με την ιδιοσυγκρασία του καθενός ατομικά αλλά και των αντιλήψεων του κοινωνικού υποσυνόλου μέσα στο οποίο εντάσσεται. Αλλάζουν οι αντιλήψεις , αλλά με την πάροδο του χρόνου και την ωρίμανση των συνθηκών .... Υπομονή!
avatar
Σαρδανάπαλος Αράπης 28.4.2014 | 01:32
Λίγοι από τους Άθεους που δεν πιστεύουν τον Ντοκινς σαν Θεό ξέρουν ότι η συνεισφορά του στην βιολογία είναι μηδαμινή, ο Ντόκινς δεν έχει ανακαλύψει κάτι ο ίδιος αλλά έχει γράψει πολλά βιβλία με τις ανακαλύψεις των άλλων οπότε αυτό τον κάνει συγγραφέα της επιστήμης και όχι επιστήμονα (και ας έχει πτυχία, ο επιστήμονας επιστητά).
Ο Ντόκινς ουκ ολίγες φορές έχει εξευτελιστεί σε "debates" επειδή οι γνώσεις του πάνω στην Θεολογία είναι λίγες, επίσης κοτεύει να αντιμετωπίσει τον William Lane Craig και τον έχουν κράξει και άθεοι για αυτό.
Η πίστη του Ντόκινς στον υλισμό είναι αντιεπιστημονική, μέχρι πρίν την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος o Ντόκις υποστήριζε τυφλά ότι υπάρχει JUNK DNA το οποίο δεν χρησιμεύει απολύτως σε τίποτα και το υποστήριζε αυτό γιατί η υλιστική εξέλιξη θα έπρεπε να αφήσει κάποια ίχνη, κάτι που υποδηλώνει ότι καταγόμαστε απο προηγούμενα όντα. Ο επικεφαλής της αποκρυπτογράφησης του γονιδιώματος Francis Collins(που ο Ντίκινς μπροστά του είναι ένα τίποτα από πτυχία και ανακαλύψεις) όταν είδε πόσο πολύπλοκο είναι από σκληροπυρηνικός άθεος ομολόγησε ότι υπάρχει εφυία πίσω από την κατασκευή του και δεν υπάρχει περίπτωση να το προκάλεσε η τύχη. Ο Ντόκινς επίσης υποστηρίζει οτι η παιδεραστία δεν είναι τόσο σοβαρή και όπως ο Sam Harris που υποστηρίζει τον βιασμό λένε εν ολίγοις και οι 2 ότι οι σεξουαλικές πράξεις που έγιναν χωρίς την συγκατάθεση του άλλου φύλου βοήθησαν την εξέλιξη, δηλαδή κατέληξαν όπως οι Επικούρειοι φιλόσοφοι ότι είναι η ιδέα μας όταν λέμε ότι ο βιασμός είναι κακός γιατί βοηθάει στην επέκταση του είδους!

http://www.salon.com/2013/09/10/richard_dawkins_defends_mild_pedophilia_says_it_does_not_cause_lasting_harm/

Όπου λοιπόν κάποιος άθεος σας πεί ότι η εξέλιξη διαψεύδει τον Θεό και είμαστε εδώ κατά τύχη πείτε του ότι η Επιστήμη δεν μελετάει τίποτα τυχαίο και όλα έχουν ένα αίτιο όπως έχει και η εξέλιξη των ειδών και οι γενετικές μεταλλάξεις που αποδείχτηκαν Ντετερμινιστικές.

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071119123929.htm

http://www.scientificamerican.com/article/predictable-evolution-trumps-randomness-of-mutations/

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/mutations-mtdna-may-not-be-rare-or-random-previously-believed
kosko 17.1.2015 | 00:49
"Σου φαίνεται λογικό ο χριστιανικός να υπάρχει και να είναι ο μόνος αληθινός;"
Ρε συ αφου το λεει και το ονομα! Ορθοδοξοι! Ολοι οι αλλοι εχουν κανει καποιο λαθος
avatar
Πέτρος80 7.4.2015 | 16:05
@ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ
Η θρησκεία είναι όντως πρόφαση για αυτούς που κάνουν πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις κτλ. Είναι όμως ένα πολύ καλό εργαλείο ελέγχου του κοινού που παρακολουθεί και ανέχεται όλα τα παραπάνω. Κοινώς, η θρησκεία είναι πρόφαση, αλλά ΠΟΛΛΟΙ την πιστεύουν αυτή την πρόφαση. Άσε που πάρα πολλοί γίνονται και εξαιρετικά χρήσιμοι εκτελεστές (βλ. επιθέσεις αυτοκτονίας, διαβατήρια για τον παράδεισο, φανατισμένοι διαδηλωτές ταυτοτήτων κτλ κτλ)
avatar
pane 27.4.2014 | 13:51
Θα σας εξηγήσω με προσωπικό παράδειγμα. Συνάδελφος μού είπε ότι δεν είμαι Έλληνας εφόσον δεν είμαι ΧΟ, και πρέπει να έχω λιγότερα δικαιώματα ως πολίτης (όχι ως άνθρωπος, αυτό το διαχώρισε). Αστειευόμενος τον ρώτησα πως είναι δυνατόν η πίστη σε μια αίρεση εβραϊκής θρησκείας να με κάνει μη Έλληνα και η συζήτηση έληξε εκεί. Αν είχε θέση εξουσίας επάνω μου τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο απλά...
avatar
pane 27.4.2014 | 15:10
ουπς! η μη πίστη εννοούσα
almostblue 27.4.2014 | 13:51
Γιατί ξεκινάς με δεδομένο ότι a priori υπάρχει η ανάγκη πίστης σε κάτι ανώτερο από όλους τους ανθρώπους; Αυτοί που δεν έχουν τέτοια ανάγκη προφανώς και δε χρειάζεται να την υποκαταστήσουν με κάτι άλλο.
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 14:07
@ Atachualpa

Αυτού του είδους οι υποτιθέμενοι "άθεοι" είναι πιστοί μιας θρησκείας της "Αθείας" αγαπητέ μου. Προκειται κατά τη γνώμη μου για την προτεσταντική, άκαμπτη ηθική (δες: "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού"). Αυτή βρίσκεται σήμερα στον σύγχρονο χρησιμοθηρικό καπιταλισμό όπου όλα έχουν συγκεκριμενη χρησιμότητα και μπαίνουν το καθένα στο κουτάκι του με την ετικέτα του.

Μιλάμε βέβαια για την μεταφορά του "θείου" ή του υπερβατικού σε ιστορίες, παραστάσεις και σύμβολα. Μπορείς να φανταστείς έναν Καζαντζάκη πχ να λέει σε κάποιον πιστό λαϊκό Έλληνα: "Αυτά που πιστεύεις είναι παράλογα, καθυστερημένε! Δεν έχεις μυαλό και πιστεύεις σε παραμύθια;" Ένας γεράκος σε κανα χωριό της Κρήτης θα του έδινε μια ξεγυρισμένη απάντηση "λαϊκής" σοφίας. Δεν μιλάμε τώρα για τους Δεσποτάδες και τους "χριστέμπορους" (σύμφωνα με τον Σκαρίμπα) ή για την κοσμική εξουσία που αυτοί απολαμβάνουν και την οποία φυσικά υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια! Ούτε για τους γραφικούς που διαμαρτύρονται έξω από θέατρα και κινηματογράφους (όπου εκεί βέβαια οι καλλιτέχνες "αποδομούν" πάντα χριστιανικά σύμβολα, ποτέ τα "ιερά και τα όσια" άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών). Έχουμε λοιπόν ελιτισμό από επαίοντες που κοιτάνε αφ'υψηλού και την εισαγωγή της προτεσταντικής, κάθετης ηθικής που αποκλείει ό,τι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά.

Σε κάθε χώρα και πολιτισμό, οι άθεοι και οι αγνωστικιστές είναι κατά πολύ επηρεαμένοι από την θρησκευτική και φιλοσοφική παράδοση την κουλτούρας μέσα στην οποία γεννήθηκαν. Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου διαννοούμενοι όπως ο Ντόκινς και ο Κρίστοφερ Χίτσενς έκαναν καριέρα με διαλέξεις και βιβλία του στυλ "γιατί ο θεός δεν είναι cool", υπάρχει για παράδειγμα μια σύγκρουση που εδώ μας φαίνεται γελοία και άτοπη. Υπάρχουν δηλαδή οι creationists και οι evolutionists. Οι πρώτοι είναι χριστιανοί που πιστεύουν οτι η Γη δημιουργήθηκε από τον Θεό όπως Α-Κ-Ρ-Ι-Β-Ω-Σ το γράφει η Βίβλος, πριν από 6000 χρόνια και οτι από τότε δεν έχει εξελιχθεί Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Οι δεύτεροι (που πιστεύουν φυσικά οτι είναι πιο έξυπνοι) είναι οι υποτιθέμενοι άθεοι, οι οποίοι μιλάνε για την θεωρία του Δαρβίνου ακριβώς σαν να πρόκειται για μια άλλη Βίβλο. Δεν αμφισβητούν τίποτα στην θρησκεία τους που λέει οτι "δεν υπάρχει τίποτα έξω από την επιστήμη." Ο Καστοριάδης κατηγορεί τον χριστιανισμό οτι κατέστρεψε την σχέση του αρχαίου ανθρώπου με την Φύση η οποία έγινε "ένας σωρός από πέτρες, ένα πράγμα για να το χρησιμοποιήσει." Αυτό μου φαίνεται οτι γίνεται πιο έντονα σήμερα με την λογική του αποκλεισμού από τη ζωή μας (από την παιδεία, από την κουλτούρα) κάθε έννοιας που δεν μπορεί να αποδειχτεί σε εργαστήριο και δεν είναι "χρήσιμη και παραγωγική."

Μπορείς να φανταστείς έναν τέτοιο "ιερό πόλεμο" για το πώς δημιουργήθηκε η Γη, μεταξύ μορφωμένων ανθρώπων εδώ, στην δικιά μας "καθυστερημένη" κουλτούρα; Μπορείς να φανταστείς κάποιον να Π-Ρ-Ε-Π-Ε-Ι να διαλέξει με το ζόρι ένα από τα δύο στρατόπεδα; Αν δηλώνεις χριστιανός, αν πηγαίνεις στην εκκλησία ή αν πιστεύεις στην ύπαρξη κάποιας, μη παρεμβατικής, μη ανθρωπομορφικής θεότητας, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι απορρίπτεις την θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών ή την θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. Προερχόμαστε όμως από μια κουλτούρα που δεν αποδίδει σε γραπτά κείμενα τον ρόλο του ταμπού που δεν αγγίζεται, όπως η δυτικοί με τη Βίβλο (ενώ σε εμάς υπάρχει σαφής διαχωρισμός Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) και οι μουσουλμάνοι με το Κοράνι (ενώ εδώ δεχόμαστε οτι τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα, τα έγραψαν διαφορετικοί άνθρωποι και διαφέρουν σε αρκετά σημεία.) Η ανώτερη αρχή κάθε ανατολικής Εκκλησίας είναι η Σύνοδος. όχι ένας άνθρωπος. Ακόμα και ο Καστοριάδης (διαφωνώ συνήθως μόνο με τον κάπως μονοδιάστατο αντιχριστιανισμό του) τονίζει το γεγονός οτι τα αντίστοιχα "ιερά κείμενα" των αρχαίων ήταν μόνο τα έπη του Ομήρου. Δεν έχουμε το υπόβαθρο για αυτού του είδους τις θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ δογματικών, ευτυχώς.
avatar
tktk 27.4.2014 | 18:04
Το ότι ο γερακος θα κατατροπωνε τον Καζατζακη, μιας αλλης εποχης...το αφηνω ασχολιαστο. Οπως και καθε "γερακος" σημερα....αντικαθιστωντας το ,με φοβισμενος Ελληνακος που δεν μπορει να σκεφτει αυτονομα με ΤΙΠΟΤΑ, ή εστω μεχρι ενος σημειοιυ.....Ελλαδιτσα λοιπον.

Επισης η μονιμη δικαιολογια "αλλο οι παπαδες αλλο η θρησκεια" κλπ ειναι επισης ξεπερασμενη.....Αυτα που ξερεις για οποιαδηποτε θρησκεια τα ξερεις απο βιβλια παπαδων παλαιοτερων και νεοτερων....απλως τους παλαιους που δεν μπορεις να ελεγξεις τους λες "αγιους"....κατα τα αλλα΄αμα θελουμε ντε και καλα μια ανωτερη δυναμη σε ενα γαλαξια που δε θα μας φτασει ποτέ ..τι να πω....ψυχολογικη αναγκη ειναι.
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:10
Καλημέρα αγαπητέ. Να διευκρινίσω μόνο ότι η αθεϊα σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζει με θρησκεία και ότι κανένας άθεος εξ όσων γνωρίζω δεν συμπεριφέρεται σαν πιστός θρησκείας. Επίσης κανένας άνθρωπος εξ όσων γνωρίζω δεν αντιμετωπίζει ως ιερά γραφή το φαινόμενο της εξέλιξης και τις θεωρίες γύρω από το πώς αυτό εκδηλώνεται. Τα φυσικά φαινόμενα απλώς διαπιστώνονται, και οι επιστημονικές θεωρίες διατυπώνονται και εκτίθενται σε κριτική.

Η βασική διαφορά άθεου από θεϊστή είναι ακριβώς η θεώρηση του κόσμου και των πεποιθήσεών του: ο άθεος εφαρμόζει σκεπτικισμό και κριτική σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, ο θεϊστής εξαιρεί από την κριτική τα θέματα δόγματος. Γι αυτό και η αθεϊα δεν μπορεί να παραλληλιστεί με θρησκεία.
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:04
Καλημέρα! Ο λόγος που ασχολούμαι με την περί θεού υπόθεση, είναι ότι έχει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις με πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις. Ο θεϊσμός καθορίζει πολλές συμπεριφορές γύρω μας και κοινωνικές παραμέτρους. Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να λάβει κανείς θέση ως προς αυτό.

Ως προς το προφανές της ανυπαρξίας του χριστιανικού θεού, είναι απλό. Σε έναν κόσμο που σαρώνεται από φυσικές καταστροφές που παρασέρνουν δικαίους και αδίκους αδιακρίτως και όπου γεννιούνται παιδιά με εκ γενετής βαριές ασθένειες, είναι προφανές για μένα ότι δεν υπάρχει δίκαιος και πανάγαθο παντοδύναμο ον και ότι οι προσευχές δεν εισακούονται.

Το έλεγαν και οι επικούρειοι: Μπορεί ο θεός να σταματήσει το κακό και δεν θέλει; τότε δεν είναι πανάγαθος. Θέλει, αλλά δεν μπορεί; τότε δεν είναι παντοδύναμος. Ούτε μπορεί, ούτε θέλει; τότε δεν είναι θεός.
Δον Ιδιώτης 27.4.2014 | 11:52
Μπράβο στο lifo για τη συνέντευξη. Σε μια χώρα που το "άγιο" φως έρχεται με τιμές αρχηγού κράτους και 3 εκατομμύρια διαδήλωσαν για το "δικαίωμα" να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, χρειαζόμαστε την προβολή τέτοιων θέσεων όσο η έρημος το νερό.
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 12:25
Άντε πάλι το ίδιο γαϊτανάκι, ξανά και ξανά! Ένα (απόλυτα σεβαστό) "δεν πιστεύω ότι υπάρχει θεός", που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μεταμφιεστεί σε "ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός".
Αφού το ξέρετε, πείτε το και σε εμάς. Ιδού η Ρόδος. Πείτε το, όμως!

Και μην μου πείτε ότι το βασίζετε (γενικώς και αορίστως) στην παρατήρηση του κόσμου, τη λογική, τη φιλοσοφική σκέψη, τη γνωσιολογία, την οντολογία, το συγκρητισμό κλπ, γιατί με τα ίδια ακριβώς υλικά, ακόμα και με τις δικές ΣΑΣ πηγές ή αναφορές (διότι υπάρχουν φιλόσοφοι που πιστεύουν και φιλόσοφοι που δεν πιστεύουν), εγώ μπορώ να σας αποδείξω ότι υπάρχει θεός.
Οπότε, άκρη δεν βγάζουμε, και ξαναπιάνουμε το γαϊτανάκι από την αρχή.

Κατά τα λοιπά, η συνέντευξη είχε ένα γενικότερο ενδιαφέρον, οφείλω να παραδεχθώ.
avatar
eple 27.4.2014 | 12:50
πάμε άλλη μια βόλτα στο αυτονόητο: βάσει της ανθρώπινης ΛΟΓΙΚΗΣ, την αξίωση "υπάρχει θεός" οφείλει να την αποδείξει εκείνος που κάνει τον ισχυρισμό για την ύπαρξή του. Οι υπόλοιποι μέχρι τότε μπορούμε άνετα να ισχυριζόμαστε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, εφόσον κανείς δεν κατάφερε να το αποδείξει. Τόσο απλό.

Κι αν ετοιμάζεσαι να χάσεις το χρόνο σου με ανταπαντήσεις τύπου "γιατί να μην αποδείξεις εσύ ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ θεός;", πάλι με τους ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ θα σου απαντήσω ότι για να αποδείξει κάποιος ένα "αρνητικό αξίωμα" (π.χ. ΔΕΝ υπάρχει θεός) θα πρέπει πρώτα εκείνο που αρνείται (εν προκειμένω η ύπαρξη του Θεού), να έχει ήδη αποδειχθεί. Έλα όμως που δεν...
trollolo 27.4.2014 | 14:02
Άρα ούτε βαρύτητα υπάρχει αφού κανείς δεν έχει αποδείξει τι είναι και τι την προκαλεί. Οπότε αν πιστεύεις ότι δεν πετάς στο διάστημα αυτή τη στιγμή τότε καλείσαι να το αποδείξεις εσύ, και δε θέλω όχι. Διότι αν δε μπορέσεις τότε δεν υπάρχει βαρύτητα κι αυτή τη στιγμή μένουμε προσκολλημένοι στη γη από μια άγνωστη δύναμη που ίσως να είναι κι ο θεός. Μη με παρεξηγείς, δεν πιστεύω σε κάτι αλλά η "λογική" σου είναι ολίγον τι παράλογη.
avatar
vampy-ra 27.4.2014 | 14:43
trollolo, η βαρυτητα εχει αποδειχθει και το τι ειναι, και τι την προκαλει. Σκεφτειτε μισο δευτερολεπτο πριν γραψετε.
avatar
vampy-ra 27.4.2014 | 14:49
Αντιθετως το "ξερω οτι υπαρχει θεος" θεωρειται απολυτως λογικο για σενα, ετσι;
Η σιγουρια σε εκνευριζει μονο αν δεν ειναι ιδια με τη δικη σου.
Για την ιστορια, οι περισσοτεροι ελπιζω το βασιζουμε (και ετσι πρεπει) οχι στη φιλοσοφια και την οντολογια (τυπικα επιχειρηματα θρησκευομενων), αλλα στην επιστημη. Η οποια προσφερει αποδειξεις, σε αντιθεση, οπως και να 'χει, με τη φιλοσοφια.
Ας μην αρχισουμε παλι μαθηματα διαλεκτικης για το τι σημαινει burden of proof, γιατι ετσι κι αλλιως, ποτε κανεις θρησκευομενος δεν το αποδεχεται.
avatar
Βαγγέλης Μακρής 27.4.2014 | 15:20
Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Νεύτωνας είχε μια λιγούρα δαγκώνει το μήλο και ευχαριστεί το θεό που του το έριξε στο κεφάλι. Και ζει αυτός καλά, χωρίς να βασανίζεται με νόμους της φυσικής και κάποιοι άλλοι σήμερα καλύτερα:)
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 15:56
Χαχαχαχαχαχα, vampy-ra, τρελό γέλιο! Ό,τι να'ναι!

Πάνω στο άγχος σου να αναδείξεις τα νηπιακού επιπέδου επιχειρήματά σου, πέφτεις σε ένα σωρό παραδοξολογίες.
Τον εκνευρισμό μου, πού τον είδες?
Το "ξέρω ότι υπάρχει θεός", πότε και πού το έγραψα?
Και το καλύτερο όλων: Το αν πιστεύω ή όχι στο θεό, γιατί θα πρέπει αυτομάτως να με κάνει και θρησκευόμενο? Έχει κάποια αναγκαστική συνάφεια το ένα με το άλλο? Πόσα θες να μας τρελάνεις? Πού ξέρεις εσύ αν, και σε ποιον θεό (ή εκδοχή του), πιστεύω εγώ και πώς προσεγγίζω το θέμα?

Τέτοιου είδους αυθαιρεσίες, κράτα τις για όπου σε ξέρουν και τις δέχονται, μην τις κάνεις σε σχόλια, εκθέτεις την αδυναμία σου να σκεφτείς με ψυχραιμία και να καταλάβεις το εξής απλό (το ρεζουμέ αυτού που είπα δηλαδή):

Η ύπαρξη ή μη του Θεού, είναι θέμα απολύτως προσωπικό, που το διαπερνά η ύπαρξη ή μη, της πίστης.
Δεν είναι κάτι που μπαίνει στο δίπολο απόδειξη - ανταπόδειξη, αυτό είπα. Αν ήταν έτσι, τι άλλο θέλαμε, η ανθρωπότητα θα είχε λύσει το θεματάκι εδώ και πολύ καιρό, δεν θα περίμενε εσένα κι εμένα . Εκτός κι αν το "η επιστήμη προσφέρει αποδείξεις" εσύ το λες σοβαρό επιχείρημα, που πρέπει εγώ να κάτσω να το εξετάσω με το δέος του άσχετου που μόλις βγήκε από τη σπηλιά του. Κοινώς: Κάτι μας είπες τώρα, μεγάλε/η!

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ασχολήθηκα καθόλου με το επιχείρημα του/της eple. Εξακολουθώ λοιπόν να επιμένω πως αν είναι βλάκας κάποιος που λέει "ξέρω ότι υπάρχει θεός", εξίσου βλάκας είναι αυτός που λέει "ξέρω ότι δεν υπάρχει". Αυτά. Χαίρεσθε!
trollolo 27.4.2014 | 16:12
vampy-ra

Πες μας λοιπόν τι την προκαλεί και θα είσαι ο πρώτος που θα το αποδείξει διότι τόσα χρόνια γενικά κι αόριστα θεωρείται απλά μια...δύναμη. Είναι σωματίδιο, είναι κύμα, ποιός ξέρει; Εσύ λοιπόν που ξέρεις με βεβαιότητα περιμένω την απάντησή σου. Σκέψου λοιπόν εσύ όχι μισό, 1/10 του δευτερολέπτου πριν απαντήσεις. Βαγγελάκη μου, ο Νεύτωνας απλα διατύπωσε με αυτό το μαραμυθάκι το νόμο της παγκόσμιας έλξης, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ο μόνος λόγος που ανέφερα τη βαρύτητα ήταν για να αποδείξω πόσο στενόμυαλοι είναι κάποιοι άνθρωποι εδώ μέσα που ενώ το παίζουν προοδευτικοί σε κάποια πράγματα, είναι τόσο οπισθοδρομικοί σε πολλά άλλα. Κοινώς, επειδή είσαι άθεος δεν είσαι απαραίτητα προοδευτικός. Αυτά!
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 17:27
Η επιστήμη πειραματίζεται, περιγράφει και τεκμηριώνει βάσει απτών αποδείξεων. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει φιλοσοφικά ζητήματα . Ακόμη και αν δεν υπάρχει μεταθάνατον ζωή (σίγουρα δεν υπάρχει με τη μορφή των 5 αισθήσεων όπως μπορεί να την φανταζόμαστε) υπάρχει ένα κινούν ακίνητον που δίνει λόγο ύπαρξης στο σύμπαν.

avatar
tktk 27.4.2014 | 18:07
Mr Y

επισης η υπαρξη του Αη Βασιλη την πρωτοχρονια, οπως και της Χιονατης ειναι ενα θεμα απολυτως προσωπικο...μονο που συνηθως λυνεται απο την εφηβεια...λεμε τωρα...
avatar
Andrameleh 27.4.2014 | 16:03
Αγαπητέ φίλε, αν διάβαζες προσεκτικότερα την συνέντευξη θα παρατηρούσες ότι η Κα Ραπακούλια αναφέρεται συγκεκριμένα στον "χριστιανικό θεό" και όχι γενικότερα στην έννοια του θεού και μάλιστα σε αντιπαραβολή με τον Ντειστικό θεό. Ο χριστιανικός θεός λοιπόν ο οποίος έχει σαφώς καθορισμένες ιδιότητες από το ίδιο το χριστιανικό δόγμα (παντοδύναμος, πανάγαθος, παντογνώστης και πανταχού παρών) ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μιας και είναι εσωτερικά αντιφατικός - δεν μπορεί να υπάρχει μια οντότητα η οποία να έχει ταυτοχρόνως αυτές τις ιδιότητες , σκέψου το λιγάκι.
VASILY ZAITSEV 27.4.2014 | 18:08
vampy-ra
"trollolo, η βαρυτητα εχει αποδειχθει και το τι ειναι, και τι την προκαλει. Σκεφτειτε μισο δευτερολεπτο πριν γραψετε."

Το βαρυτικό φαινόμενο το γνωρίζουμε ως μέγεθος και ως ύπαρξη , τον ΑΚΡΙΒΗ μηχανισμό δημιουργίας του όμως , μέχρι τουλάχιστον πριν απο δέκα χρόνια, δεν τον ξέραμε. Αν όμως γνωρίζετε κάτι άλλο , μου λέτε κάποια βιβλιογραφία;
avatar
EraTess 27.4.2014 | 17:29
Για τη βαρύτητα, ο Tim Minchin, μιλώντας γι' αυτούς που δεν δέχονται τη θεωρία της εξέλιξης (συχνά είναι οι ίδιοι): https://www.youtube.com/watch?v=VysKIMR1hjk
(περιέχει την καταπληκτική ατάκα: ... and float the fuck away!)
avatar
Panagiotis97 27.4.2014 | 17:54
ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός γιατί δεν τον έχω δει, αγγίξει, ακούσει. ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός γιατί έχουν βρεθεί απολιθώματα εκατομμυρίων ετών. ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός γιατί έχει ανακαλυφθεί το μποζόνιο του Higgs. ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός γιατί έχω κατά 98% παρόμοιο DNA με τους πιθήκους. ΞΕΡΩ ότι δεν υπάρχει θεός βασισμένος σε λογικά και αποδεδειγμένα γεγονότα.
Εσύ ΞΕΡΕΙΣ ότι υπάρχει θεός βασισμένος σε ένα βιβλίο. Ένα βιβλίο. Λογοτεχνία. Μυθολογία.
Όπως κατάλαβες η κύρια διαφορά μας είναι η κρίση και η λογική που διαθέτω που με κάνουν να εξάγω συμπεράσματα βασισμένος στη γνώση και την παρατήρηση πραγμάτων που προϋπήρχαν του ανθρώπου. Αντιθέτως εσύ εξάγεις συμπεράσματα βασισμένος σε ένα βιβλίο, ένα ανθρώπινο δημιούργημα, ένα αποτέλεσμα της φαντασίας.
Επομένως, με την ίδια συλλογιστική πορεία, ο Gandalf είναι όσο αληθινός όσο ο θεός σου. Αλλά πιο badass.
avatar
eple 27.4.2014 | 21:11
τα είπες όλα Panagiotis!!!! Ασ' τους άλλους τάχαμου να μην μπορούν να εξηγήσουν τη βαρύτητα.

Όσο για την άποψη του MR. Y που τεχνηέντως αποφεύγει το λογικό μου επιχείρημα πάνω στη βάση ότι "η ύπαρξη ή μη του Θεού είναι θέμα απολύτως προσωπικό που ξεφεύγει από το δίπολο απόδειξη-ανταπόδειξη", μάλλον μεγάλωσε σε κάποιον άλλο πλανήτη. Θα ήταν πράγματι προσωπικό θέμα αν στο όνομα του Θεού δεν γίνονταν πόλεμοι, δολοφονίες. Θα ήταν προσωπικό θέμα αν στο όνομα του Θεού δεν δημιουργούνταν επιβεβλημένα συστήματα αξιών και ηθικής.

Και μάντεψε MR. Y πως οι θρησκείες καταφέρνουν να καταδυναστεύουν από καταβολής του ανθρώπου: Ακριβώς με το να αποφεύγουν τη λογική που κι εσύ θεωρείς πως πρέπει να παρακάμπτεις σε ζητήματα θεού...
avatar
Σαρδανάπαλος Αράπης 28.4.2014 | 01:48
Panagiotis97 αν κάτι απέδειξε το μποζόνιο του Higgs είναι το Fine Tuning του Σύμπαντος. Όσο για τα υπόλοιπα, η εξέλιξη των ειδών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ οπότε ΔΕΝ μπορείτε να την χρησιμοποιήστε πιά για να υποστηρίξετε τον μηδενισμό σας. Είσαι ακόμα ένας προβατοάθεος που κάτι διάβασε κάπου και το αναμασάει..

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/11/071119123929.htm
avatar
Μάρκος Αυρήλιος 28.4.2014 | 05:12
Παναγιώτη έχεις τόσο δίκιο και είναι τόσο πειστικά τα επιχειρήματα σου, και όμως κανένας πιστός και μάλιστα χριστιανός (μην πω ειδικότερα ορθόδοξος Ελληναράς με παρωπίδες που οι γνώσεις του περιορίζονται σε αυτά που του έμαθαν στο δημοτικό και ο παπάς της ενορίας) δεν πρόκειται ποτέ να σε πιστέψει. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω τα επιχειρήματα όλων των αρνούντων την ύπαρξη πατέρα παντοκράτορα ποιητή ουρανού και γης κλπ.

Πιο πολύ πιστεύω προσωπικά στο δωδεκάθεο, που οι ευφυέστατοι Αρχαίοι ημών επινόησαν και περιέπλεξαν γύρω τους ολόκληρες φιλοσοφικές και κοσμικές θεωρίες παρά στην ύπαρξη θεού της αγάπης.

Αν υπήρχε ο χριστιανικός θεός γιατί γίνονται πόλεμοι εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια; Αν υπήρχε ο τριαδικός θεός γιατί στην Αφρική λιμοκτονούν και ζουν μέσα στην εξαθλίωση;
Αν υπήρχε ο παντοδύναμος και ελεήμων θεός γιατί δεν μας βγάζει και από την κρίση μιας και σαν λαός είμαστε φανατικοί με τη θρησκείας;

Υπάρχουν άπειρα τέτοια ερωτήματα όπως καταλαβαίνετε..

Η προσωπική εκτίμησή μου είναι ότι η δημιουργία τέτοιου είδους θρησκείας είναι ο έλεγχος μιας μεγαλύτερης μάζας ανθρώπων και ο κατευνασμός της οργής τους και των παθών τους μέσω θρησκευτικών κανόνων που θέσπισαν πέντε παπάδες στις οικουμενικές συνόδους.

Πιο εύκολο τους είναι να ελέγξουν φερέφωνα και πειθήνια ανθρωπάκια παρά μια στρατιά αντιφρονούντων και μεταξύ μας το έχουν καταφέρει πολύ καλά μέχρι τώρα
Γιώργος Πεσλής 28.4.2014 | 06:38
Eru Iluvatar ολε ολε .
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2014 | 10:37
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

...εεεε, η Γενικη Σχετικοτητα του Einstein αγαπητά παιδιά.
Η βαρύτητα ΔΕΝ είναι απλά μια "δύναμη", είναι η καμπύλωση του χωροχρόνου και εξαρτάται από τις μάζες που βρίσκονται σ'αυτόν. Παράδειγμα: Μαύρη Τρύπα, ισχυρό βαρυτικό πεδίο. Γη, ασθενές βαρυτικό πεδίο (γι'αυτό και ισχύει ο νόμος του Νεύτωνα που είναι μια approximation).

Όπως μαθαίναμε και στο Γυμνάσιο...(εντάξει ίσως λίγο αργότερα)
1. Matter tells space how to curve
2. Space tells matter how to move...

VASILY ZAITSEV 28.4.2014 | 14:58
Holden Caulfield

Oι θεωρίες που αναφέρεις ανήκουν στην κατηγορία "approximation" που λες και εσύ.
Ήτοι "περιγράφουμε και ποσοτικοποιούμε αυτό που βλέπουμε"
Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ... ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΙΛΗ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ!
avatar
Ανώνυμος/η 28.4.2014 | 15:53
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ

Όχι φίλε μου, λάθος κατάλαβες. Ο νόμος του Νεύτωνα είναι το weak-field limit approximation των εξισώσεων του Einstein, οι οποίες είναι ακριβέστατες. Η Γενική Σχετικότητα είναι η πιο well-tested physical theory.

Όπως έγραψα, ο "μηχανισμός" για τον οποίο μιλάς είναι η καμπύλωση του χωροχρόνου από τη μάζα. Όπως ένα σωματίδιο με φορτίο δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο, έτσι και ένα σωματίδιο με μάζα δημιουργεί βαρυτικό. Απλά πράγματα.

Τα υπόλοιπα είναι δεισιδαιμονίες ή/και αποτέλεσμα ψεκασμών.
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:13
Καλημέρα! Ως προς το πώς ξέρω ότι δεν υπάρχει ο χριστιανικός θεός, απάντησα δυο σχόλια παραπάνω, ρίξε αν θες μια ματιά (συνοπτικά: αποκλείεται να υπάρχει μια πανάγαθη και παντοδύναμη οντότητα, δεδομένης της υπάρχουσας πραγματικότητας). Ως προς άλλες γνωστές θεότητες τα επιχειρήματα είναι περίπου τα ίδια: εξετάζω τις ιδιότητες που τους αποδίδονται, συγκρίνω με την πραγματικότητα και βγάζω συμπεράσματα.

Ως προς το αν υπάρχει ντεϊστικός θεός, είπα ήδη ότι δεν μπορώ να το ξέρω, ελπίζω ότι το παρατήρησες αυτό. Πρόσθεσα όμως ότι και να υπάρχει, από τη στιγμή που δεν αλληλεπιδρά διόλου με τον κόσμο, είναι σαν να μην υπάρχει.

Και σε κάθε περίπτωση, απόδειξη ύπαρξής του δεν έχουμε καμία, οπότε επιλέγω να ζω ως να μην υπάρχει θεός, πράγμα που μου φαίνεται πιο λογικό από το να υποθέτω ότι υπάρχει, τη στιγμή που δεν έχω καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.
MARAKI 1980 27.4.2014 | 13:37
Κίνηση άθεων. Ενστερνιζονται ότι δεν υπαρχει θεός νομίζω ειναι πιο πιο πιστοί. Καθημερινά παλεύουν τον Θεό.
avatar
tktk 27.4.2014 | 18:09
ΛΑΘΟΣ . Παλευουμε τους πιστους του και ειδικοτερα αυτους που κυβερνανε στο ονομα του....
Stelios Frang 9.1.2020 | 22:10
Μαράκι1980, δεν κατάλαβες και πολλά, κάνε μια προσπάθεια να ξαναδιαβάσεις. Στην κατανόηση κειμένου υστερούμε οι Έλληνες λόγω ελλιπούς παιδείας!
avatar
pane 27.4.2014 | 13:41
Ενώ συμφωνώ με τα περισσότερα που λέει η κα Ραπακούλια, θα διαφωνήσω με τη "διάδοση της αθεΐας". Αυτή η πράξη συνδέεται άμεσα με τις μονοθεϊστικές θρησκείες (και πώς αυτές δικαιολόγησαν την επέκταση-επέλαση των αυτοκρατοριών στις οποίες γεννήθηκαν) και έχει μία έννοια προσηλυτισμού κατά τη γνώμη μου. Θα με ενδιέφερε περισσότερο η αλλαγή της νοοτροπίας μας σε τέτοια που θα θεωρεί ότι η θρησκεία είναι προσωπικό ζήτημα και ανήκει στο ιδιωτικό βίο, όπως και το τι κάνουμε στο κρεβάτι μας.
avatar
tktk 27.4.2014 | 18:11
Η διαδοση εχει την εννοια της παρουσιασης αυτου του δρομου, σε ανθρωπους που επιθυμουν να ελευθερωθουν αλλα δεν βλεπουν τον τροπο. Ο προσηλυτισμος εχει παντα την προσθεση καποιου καινουριου δεσμου...
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:18
Φίλε μου, συμφωνώ. Αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας με ενδιαφέρει και εμένα πρωτίστως. Παράλληλα όμως με ενδιαφέρει και να διαδοθεί η αθεϊα, με ποια έννοια όμως: με την έννοια του σκεπτικισμού, της κριτικής, της αμφιβήτησης των θέσφατων.

Δυστυχώς σε μια συνέντευξη δεν μπορεί κανείς να είναι πάντα 100% εστιασμένος και να τα διατυπώνει όλα σωστά. Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι να χώσω στα κεφάλια των ανθρώπων ότι δεν υπάρχει θεός, αλλά να τους παροτρύνω να σκέφτονται, να κρίνουν... και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Επίσης με ενδιαφέρει όσοι είναι ήδη άθεοι να "βγουν από τη ντουλάπα", να ζουν σε συνέπεια με τις πεποιθήσεις τους. Γι' αυτό θέλω να συμβάλλω στο να δημιουργηθούν οι κοινωνικές συνθήκες που θα τους το επιτρέψουν.
Double Helix 27.4.2014 | 13:49
Αναρωτιέμαι γιατί ασχολείται ο κόσμος. Άθεοι, ξε-άθεοι αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τι παίζει (όταν τινάξουμε τα πέταλα), μέχρι τότε ασχοληθείτε με πιο σοβαρά πράγματα.
trollolo 27.4.2014 | 13:57
Καλά, το καταλαβαίνω να υπάρχει ένωση χριστιανών και άλλων θρησκευόμενων. Ένωση Άθεων γιατί να υπάρχει; Συναντιούνται κάθε τόσο για να...μην προσευχηθούν, ή για να δοξάσουν την...ανυπαρξία θεού.

Επίσης, τι πάει να πει ζήστε τη ζωή σας έχετε μόνο μία; Δηλαδή κι εγώ που είμαι άθεος αλλά δε γουστάρω να ζω τη ζωή μου "αλήτικα" σημαίνει ότι δε ξέρω να ζω; Δεν το ήξερα ότι για να έχεις ήθος σημαίνει ότι είσαι χριστιανός ή μουσουλμάνος. Ούτε πουτάνα θα γίνω, ούτε δολοφόνος κι αυτό σίγουρα δε θα σημαίνει ότι δε ζω όπως θέλω εγώ. Τι κομπλεξικοί άνθρωποι οι περισσότεροι άθεοι πια. Νομίζουν ότι μόνο αυτοί ξέρουν να ζουν. Ηρεμήστε λίγο, κινδυνεύετε από την πολύ αθεΐα να πιστέψετε ότι είστε οι ίδιοι θεοί. Κι εγώ όπως έχω ξαναπεί άθεος είμαι αλλά ούτε το διατυμπανίζω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ (όχι από κόμπλεξ, παρά μόνο γιατί είναι κάτι προσωπικό όπως το όνομά μου, δε θα κυκλοφορώ με μια ταμπέλα με τα στοιχεία μου για να μην εκληφθώ ως κομπλεξικός), ούτε νιώθω περισσότερο ελεύθερος από έναν πιστό και σίγουρα όχι πιο έξυπνος.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ή όχι σε ό,τι θέλει. Τι μισαλλοδοξία κι αυτή πια!
apeleytheros 27.4.2014 | 14:46
Πέρισι εν μέσω κρίσης ανεργείας κλπ, κάθε ελληνική οικογένεια πλήρωσε πάνω από 100 ευρώ σε φόρους για άμεσα έξοδα της εκκλησίας. Αυτό είναι αρκετό από μόνο του για όποιον το συνειδητοποιεί για να συνασπιστεί σε Ένωση με άλλους ανθρώπους που το έχουν συνειδητοποιήσει και να παλεύουν για να απαλλαγούν από αυτό.
trollolo 27.4.2014 | 16:18
Κλασικά άσχετο σχόλιο. Μίλησα για την εκκλησία εγώ και δεν το θυμάμαι; ΌΧΙ. Άλλο θρησκεία, άλλο εκκλησία. Μίλησα για την ύπαρξη ή ανυπαρξία θεού γενικότερα. Ξεκολλήστε το κολλημένο μυαλό σας όλοι και ξεχωρίστε κάποια πράγματα. Αυτό πια μόνο στην Ελλάδα γίνεται και το παίζετε κιόλας κάποιοι άνετοι και μοντέρνοι. Όποτε μιλάει κάποιος για θρησκεία ή θεό αμέσως η συζήτηση πάει στο χριστιανισμό και την εκκλησία. Λες και στις άλλες θρησκείες πιστεύουν στην κοκα κόλα ή στο ουίσκι, σε κάποιο θεό πιστεύουν όλες. Όσο για την εκκλησία δεν αντιλέγω καθόλου, φυσικά και αρνούμαι να σπαταλώνται χρήματα σε θέματα θρησκευτικά. Όποιος πιστεύει ας πληρώσει, φυσικά αυτό ισχύει και για τα τζαμιά που όλοι θεωρούν όποιον έχει αντίθετη άποψη με τη σπατάλη δημόσιου χρήματος πλέον και για τζαμιά ως ρατσιστή και αν και δηλώνουν άθεοι θέλουν ωστόσο να σπαταλώνται χρήματα από τους φόρους τους σε θρησκευτικούς ναούς. Η απόλυτη υποκρισία απλά!
Parisios 27.4.2014 | 18:26
Trollolo ρώτησες ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ "Γιατί να υπάρχει Ένωση Άθεων" και ο apeleytheros σου είπε ένα λόγο πολύ συγκεκριμένο και λογικό. Το ότι αρχίζεις να εξανίστασαι ότι δε μίλησες για θρησκεία κλπ δείχνει απλώς ότι δε σου άρεσε ο ρούμπος.
trollolo 27.4.2014 | 18:58
Αγαπητέ Parisios
μπορεί επί λέξει να ρώτησα αυτό, ωστόσο δεν εννοούσα να μην υπάρχει, απλά αναρωτήθηκα. Όπως έχει δικαίωμα ο καθένας να φτιάχνει όποια ένωση θέλει, έτσι είμαι κι εγώ ελεύθερος και διατηρώ (νομίζω τουλάχιστον) το δικαίωμα να αναρωτιέμαι γιατί να υπάρχει μια τέτοια ένωση όταν δεν πιστεύεις σε κάτι. Εδώ υπάρχει η σαϊεντολογία, στην ένωση αθέων θα κολλήσω νομίζεις;
Δε νομίζω ότι χρειάζεται οι άθεοι μόνο να δημιουργήσουν ένα συνασπισμό απέναντι στους κακούς θρήσκους και να ζητήσουν να μην σπαταλώνται δημόσια χρήματα σε θέματα θρησκείας, υπάρχουν και πιστοί που πιστεύουν στο σπίτι τους κι όχι σε πολυτελείς ναούς. Τη θέση μου γι'αυτό το θέμα την έκανα απολύτως σαφή κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Δυστυχώς, ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να φροντίζει κάθε πιστός να έχει κάποιο χώρο να εξασκεί τα θρησκευτικά του πιστεύω. Κακώς κατά τη γνώμη μου αφού πολλοί δε θέλουν τα χρήματά από τους φόρους τους να σπαταλώνται κατ'αυτόν τον τρόπο. Δεν καταλαβαίνω όμως και πάλι γιατί φταίει ο άμοιρος πιστός για πράγματα που κάνει η εκκλησία κι όχι αυτός;
Για τον "ρούμπο" θα το αφήσω ασχολίαστο αφού είναι μια λέξη που δείχνει την χαμηλότατη παιδεία σου.
avatar
Rach 27.4.2014 | 15:12
Ακριβώς!
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:25
Νομίζω ότι παρεξήγησες λίγο το "ζήστε τη ζωή σας". Δεν εννοούσα να το ρίξουμε στη ντόλτσε βίτα, απλώς να χαρούμε αυτή τη ζωή που έχουμε, τώρα, και να μην περιμένουμε την "επόμενη ζωή".

Το ήθος πώς το ανακάτεψες δεν ξέρω, τίποτε δεν είπα σχετικά. Το ήθος για μένα εξαρτάται από το χαρακτήρα και την παιδεία του καθενός, καμιά σχέση με θρησκείες φυσικά.

Στην Ένωση Άθεων συναντιόμαστε για να βρεθούμε με ανθρώπους που σκέφτονται όπως εμείς και με τους οποίους νιώθουμε άνετα, για να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, και για να δούμε πώς μπορούμε να διαδώσουμε την κριτκή σκέψη, τον ορθολογισμό αι τον ανθρωπισμό, που είναι αξίες ζωής για εμάς.

Ελπίζω ότι δεν εκδήλωσα μισαλλοδοξία πουθενά, απορώ πού την είδες, σίγουρα δεν αισθάνομαι καθόλου μίσος για κανέναν αλλόδοξο.

Ο λόγος που μιλάω για το γεγονός ότι είμαι άθεη είναι για να συμβάλλω στη δημιουργία ενός κλίματος αποδοχής της αθεΐας, ώστε να βρουν το θάρρος να εκδηλωθούν και όσοι άθεοι νιώθουν άβολα κοινωνικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό για μένα το να σκέφτομαι λογικά και να αναζητώ την αλήθεια, και είναι σημαντικό να το μοιραστώ.

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί ορισμένοι θεωρούν αξία το να μην μιλάμε γι' αυτό που σκεφτόμαστε. Η ανταλλαγή ιδεών δεν είναι ίδιον πολιτισμού;
Hubbi Hubbam 9.1.2015 | 00:42
Φιλε Τρολολο ασχετα αν συμφωνω η οχι μαζι σου στο αν υπαρχει η οχι Θεος ( γιατι για μενα υπαρχει) πραγματικα μιλησες τοσο σωστα κατα τ'αλλα!
Stelios Frang 9.1.2020 | 22:16
Προφανώς τρολάρει, το λέει και το ψευδώνυμο που διάλεξες. Μπορείς να σκεφτείς βέβαια με αυτή την ευκαιρία ότι το "καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ή όχι σε ό,τι θέλει" που γράφεις, δεν προέρχεται από τις εποχές της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, αλλά από τον Διαφωτισμό και εντεύθεν. Καθιερώθηκε ενάντια στην όποια θρησκεία...
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 14:26
Το ενοχλητικό της υπόθεσης είναι η διαμόρφωση μιας ατζέντας κοινωνικών θεμάτων που αναπτύσσετε και υπερτονίζετε από τα μέσα χωρίς να την έχει ποτέ θέσει η κοινωνία ή η διανόηση στην Ελλάδα. Προκαλεί απορία η προέλευσή αυτής της ρητορικής που με επιμονή θέλει να βαλει σε «τάξη», σε κουτάκια πολιτικής ορθότητας μια σειρά θεμάτων, πολιτικοποιωντας διλήματα τα οποία οι Έλληνες, διανοούμενοι η μη, απλώς δεν έχουν. Επιφανειακά διλήματα που σε βάθος χρόνου γενούν έναν ελαφρύ και ανούσιο ακτιβισμό και τελικά προσφέρουν για τους υπό διαμόρφωση νέους έναν περιορισμένο τρόπο σκέψης. Λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους να επιλέξουν μεταξύ άσπρου η μαύρου (χρώματα φτηνής σύνθεσης από μπογιά που θα ξευτίσει), να διαλέξουν με αφέλεια και αγνοώντας τον πλούτο και την αξία της διαλεκτικής μας παράδοσης. Χάριν μιας νέας «καθαρής» ταυτότητας την οποία προφανώς και λαχταράνε.

Γιατί ποτίζουμε αυτή τη λαχτάρα με έυκολους φόβους και τύψεις;
avatar
tktk 27.4.2014 | 18:16
Η παραδοση μας...μπλα μπλα....ολα καλα ειναι...γιατι να ασχοληθουμε.....μοδες του εξωτερικοιυ....κουτοφραγκοι...μπλα μπλα...

ανουσιος ακτιβισμος στην πιο καθυστερημενη χωρα της Ευρωπης....οι Ελληνες διανοουμενοι ειναι σε νιρβανα...μπλα μπλα...
TheVoluptasmagnus 27.4.2014 | 21:59
MT1720
Τα βαρύγδουπα επιχειρήματα, η επίκληση διανόησης, παράδοσης κτλ είναι αντάξια της ορθογραφίας σου…
avatar
Rach 27.4.2014 | 15:03
Η πιστη ή μη πιστη ειναι προσωπικη επιλογη. Το να βαζουμε ταμπελες και να δημιουργουμε ομαδες ως αθεοι ειναι αντιφατικο, κατα τη γνωμη μου. Εγω προσωπικα θελω να εχω την ελευθερια να πιστευω ή να μην πιστευω χωρις να χρειαζεται να δωσω σε κανεναν εξηγησεις για τη θεση μου. Απο τη στιγμη που στην ταυτοτητα δεν αναγραφεται πλεον η θρησκειεα, δε βλεπω το λογο για τοσο ντορο. Οσο για το διαχωρισμο της Εκκλησιας και του Κρατους (που θα επρεπε επιτελους να γινει και στην Ελλαδα) ειναι περισσοτερο πολιτικη θεση παρα θρησκευτικη.
avatar
tktk 27.4.2014 | 18:17
Ακριβως σε αυτη τη μετριοπαθη σταση στηριζονται οι φανατικοι που θελουν και να κυβερνανε...δυστυχως ειναι αλληλενδετα
Parisios 27.4.2014 | 18:32
Απο τη στιγμη που στην ταυτοτητα δεν αναγραφεται πλεον η θρησκειεα, δε βλεπω το λογο για τοσο ντορο. Πηγή: www.lifo.gr

Από τη στιγμή που η ΝΔ έλεγε στον κόσμο να μην ψηφίσει Τσίπρα γιατί είναι άθεος, βλέπω το λόγο για τόσο ντόρο.
Από τη στιγμή που κάποιοι βουλευτές δεν ψήφισαν ένα νόμο γιατί ένας παπάς τους είπε ότι θα τους αφορίσει, βλέπω το λόγο για τόσο ντόρο.
Από τη στιγμή που πληρώνω τους μισθούς των παπάδων και τη μεταφορά μιας φωτιάς από την Ιερουσαλήμ, βλέπω το λόγο για τόσο ντόρο.
avatar
Tatiana Rapakoulia 30.4.2014 | 15:30
Μα, δεν γίνεται κανένας ντόρος. Κάποιος μιλά για τις απόψεις του, κάνουμε συζήτηση, απλά πράγματα. Φυσικά και είναι προσωπική επιλογή, φυσικά και δεν χρειάζεται ταμπέλα, φυσικά και δεν χρωστά κανείς εξηγήσεις σε κανέναν.

Μάλιστα, μόλις πάψει η καταγραφή του θρησκεύματος στο ληξιαρχείο, η κατήχηση και η προσευχή στα σχολεία, ο θρησκευτικός όρκος και τόσα άλλα, θα έχεις πράγματι την ελευθερία να μην δίνεις εξηγήσεις ΚΑΙ στην πράξη.

Φυσικά και ο διαχωρισμός είναι πολιτική και όχι θρησκευτική θέση. Γεγονός που δεν μας εμποδίζει να τον επιδιώξουμε ΚΑΙ εμείς μεταξύ άλλων και μεταξύ των άλλων πραγμάτων που επιδιώκουμε, σωστά;
Nikatsu 27.4.2014 | 15:37
Θεε μου βαρεθηκα να διαβασω ολα αυτα...
avatar
Ανώνυμος/η 27.4.2014 | 17:30
Δεν υπάρχει Θεός :P !
12345
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ