Ένα ελληνικό μπακάλικο καινοτομεί στο Λονδίνο

O Nίκος Νυφούδης, που μοιράζει τη ζωή του σε Ελλάδα και εξωτερικό, οικογένεια και επαγγελματικά, πολιτική και ακτιβισμό, μιλά στο LIFO.gr
15.9.2014 | 09:00

Το The Life Goddess είναι ένα κοινό μας όραμα και μια μεγάλη προσπάθεια τόσο δική μας όσο και των οικογενειών μας. Η ξενιτιά δεν είναι εύκολη... (Φωτο: Βίκτωρ Μάλκιεβιτς /LIFO.gr)
 

 

Η start up επιχείρηση The Life Goddess του Νίκου Νυφούδη και των συνεργατών του υπόσχεται αέρα ελληνικού παντοπωλείου και καινοτόμες ανταγωνιστικές ιδέες. O Νυφούδης, μοιράζει τη ζωή του σε Ελλάδα και εξωτερικό, οικογένεια και επαγγελματικά, πολιτική και ακτιβισμό. Στην ουσία ακολουθεί τα όνειρά του. Toν συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη...

 

Η Βρετανοί ήταν και είναι φιλέλληνες. Μας δίνουν την ευκαιρία, μας δοκιμάζουν, αλλά επειδή το ελληνικό προϊόν δεν ήταν και το καλύτερο που εισάγονταν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι προσεκτικοί.

 

Μοιραστείτε μαζί μας, την αρχική σας ιδέα, την πρώτη σκέψη σας για το δικό σας μαγαζί και μάλιστα στο εξωτερικό.
Προέκυψε λίγο σαν βίωμα όταν τα χρόνια του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού δεν μπορούσα βρω σχεδόν τίποτα από τις ποιοτικές ελληνικές πρώτες ύλες. Πώς να κάνεις μια σωστή χωριάτικη, λοιπόν, χωρίς αυθεντική ελληνική ρίγανη και πλούσια σε γεύση φέτα;
Μαγείρευα μια φορά την εβδομάδα στο Portsmouth, με καλές πρώτες ύλες, μαζί με τον Άνθιμο, φίλο, συγκάτοικο και σήμερα συνεργάτη στο TLG, και το σπίτι μας ήταν ανοιχτό στην μεγάλη ή μικρή ανάλογα παρέα.

 

Με ποιους μοιραστήκατε λοιπόν την ιδέα σας;
Με τον αδερφό μου, Γιώργο. Το The Life Goddess είναι ένα κοινό μας όραμα και μια μεγάλη προσπάθεια τόσο δική μας όσο και των οικογενειών μας. Η ξενιτιά δεν είναι εύκολη...

 

Η Βρετανοί ήταν και είναι φιλέλληνες. Μας δίνουν την ευκαιρία, μας δοκιμάζουν, αλλά επειδή το ελληνικό προϊόν δεν ήταν και το καλύτερο που εισάγονταν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι προσεκτικοί. (Φωτο: Βικτωρ Μαλκιεβιτς /LIFO.gr)

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Και ποιοι σας στήριξαν;
Η βασικότερη δυσκολία ήταν να βρούμε τον χώρο που θα φτιάχναμε το TLG. Ξέρετε, τα μεγάλα Estate που έχουν κυρίως στην ιδιοκτησία τους το κεντρικό Λονδίνο δεν μας περιμένανε από την Ελλάδα της κρίσης με ανοιχτές αγκάλες!

Μας στήριξαν όλοι οι άνθρωποι που διατηρούμε ακόμα και ως σήμερα ως συνεργάτες. Και αυτή η σχέση είναι ανεπανάληπτη. Φυσικά οι άνθρωποί μας και οι οικογένειές μας.

 

Η ιδέα ενός παντοπωλείου στην καρδιά του Λονδίνου παραπέμπει σε μια σύγχρονη start-up επιχείρηση...
Αυτό που οραματιστήκαμε ήταν ένα ελληνικό παντοπωλείο με τα όλα του. Εκεί θα βρίσκεις την καλύτερη φέτα κι εκεί θα μπορείς να την τρως. Θα μαθαίνεις τα νέα των φίλων σου και θα είναι ένας χώρος που θα νοιώθεις πως θέλεις να βγάλεις τα παπούτσια σου γιατί θα είναι σαν το σπίτι σου. 

 

Δυστυχώς το ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα που σκέφτεται "έξω από το κάδρο" δεν ξεπερνά το 20%... (Φωτο: Βικτωρ Μαλκιεβιτς /LIFO.gr)

 

Η αγγλική αγορά πώς αντιμετώπισε την έλευση ελληνικής επωνυμίας προϊόντων; Ποια ήταν ήδη γνωστά και σε ποια είχαν διάθεση να πειραματιστούν;

Η Βρετανοί ήταν και είναι φιλέλληνες. Μας δίνουν την ευκαιρία, μας δοκιμάζουν, αλλά επειδή το ελληνικό προϊόν δεν ήταν και το καλύτερο που εισάγονταν στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι προσεκτικοί. Αν όμως, ανταποκριθείς στις προσδοκίες τους, τότε τους έχεισ κερδίσει αμέσως. Άλλωστε η ιστορία της χώρας το δείχνει ότι είναι γεμάτη πειραματισμούς..


Οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας, επιχειρηματίας. Γιατί επιμένετε να ασχολείστε ενεργά με την πολιτική; Είναι σχέση γοητείας-απογοήτευσης;

Γιατί κάποιος πρέπει να επιχειρήσει να καθαρίσει τη βρώμικη δουλειά που κάνανε οι προηγούμενοι. Η πολιτική είναι σχέση ζωής. Η απογοήτευση έρχεται από τον κόσμο, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκέφτονται πολύ υστερόβουλα. Δυστυχώς το ποσοστό των ανθρώπων στη χώρα που σκέφτεται "έξω από το κάδρο" δεν ξεπερνά το 20%... Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Μπουτάρης που σήμερα είναι ο σταρ της πολιτικής σκηνής, χρειάστηκε αρχικά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για να γίνει Δήμαρχος. Όταν είχε κατέβει ως ανεξάρτητος δεν είχε ξεπεράσει το 17%. Για να λέμε αλήθειες.

 

Καθώς διαβάζονται αυτές οι γραμμές μάλλον θα έχει ανοίξει το The Life Goddess, experimental. (Φωτο: Βικτωρ Μαλκιεβιτς /LIFO.gr)

 

Πόσο δύσκολο είναι κρατήσεις το Εγώ σου και τα θέλω σου στο εμείς της οικογένειας; Να λείπεις όταν δεν θα' πρεπε να λείπεις;

Είναι φορές που νοιώθω το μυαλό μου να μουδιάζει. Σκέφτομαι ότι η δική μου η απουσία ίσως να είναι αυτή που θα καθορίσει την κόρη μου, και νοιώθω μια απόγνωση. Μετά όμως έρχεται το ερώτημα και η απόφαση: για να μπορώ να της προσφέρω αυτά που πρόσφεραν οι δικοί μου γονείς σε μένα, έπρεπε να σπάσω τον κύκλο της οικονομικής μιζέριας. Και αυτό προσπάθησα να κάνω. Πήραμε τη χώρα μαζί μας και την βγάλαμε βόλτα στο Λονδίνο.

Καθώς διαβάζονται αυτές οι γραμμές μάλλον θα έχει ανοίξει το The Life Goddess, experimental. Το δεύτερο εστιατόριο είναι ένα project από μόνο του. Φαγητά που βγαίνουν από χειροποίητες σιφναίϊκες γάστρες, κρασιά που παράχθηκαν μόνο για εμάς και μόνο σε 300 φιάλες και cocktail με ελληνικό αλκοόλ από τη Ζίτσα, μέρος για το οποίο ο Λόρδος Βύρων είχε αναφέρει ότι δεν έχει δει όμοιό του στον κόσμο, απαράμιλλης ομορφιάς.

Αν λοιπόν το deli σερβίρει φαγητό της μαμάς, πήγαμε ένα ταξίδι παραπάνω και στο experimental σερβίρουμε αυτό που θα ξεφούρνιζε ο φούρνος του παππού στην ελληνική επαρχία.

 

Σχέδια για επέκτασης της επιχείρησής σας στον Ελλαδικό χώρο θα τα χαρακτηρίζατε αμφίβολα δεδομένης της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης ή σωτήρια και απαραίτητα;
Για να είμαι ειλικρινής αυτό από μόνο του είναι και ένα στοίχημα. Στα δύσκολα φαίνονται τα παλικάρια... Νομίζω πως ένας χώρος σε Σαντορίνη και Κρήτη, θα ήταν μια ιδανική εξέλιξη για το brand όσον αφορά την Ελλάδα. Και εκεί σταματάμε γιατί πιστεύουμε πως η συνεισφορά του TLG στην ελληνική γαστρονομία είναι αν συνεχίζει να κοιτάζει προς τα έξω...

ΓΙΩΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
9 Σχόλια
sefulm 15.9.2014 | 10:35
Συνοψίζω:

Ο κύριος σχεδιάζει να ανοίξει μπακάλικο στο Λονδίνο.
Sonnets 15.9.2014 | 13:51
Δεν σχεδιαζει το εχει ηδη ανοιξει. Πηγαινοντας στο Senate House το πηρε το ματι μου, ειχε τραπεζακια εξω, ακουσα Ελληνικα και το προσεξα. Φαινεται ωραιο, 'μοδατο' αλλα οχι γιαπικο, το logo του ειναι ενας υπεροχος μικρος τραγος. Βρισκεται στην Store Street (WC1), δεξια καθως ανεβαινεις την Tottenham Court Road και προς Malet Street. περιοχη Βρετανικου Μοσειου -πισω πλευρα.
Cynthia T 15.9.2014 | 12:10
Το παρουσιάζεις που το παρουσιάζεις...κάντο σωστά...δώσε διεύθυνση!!!
avatar
miatzina 15.9.2014 | 12:22
Ζω στο Λονδινο τους τελευταιους μηνες. Η ελληνικη κουζινα, οι πρωτες υλες της ειναι κατα τη γνωμη μου παραγκωνισμενες.
avatar
Cotsos87 15.9.2014 | 16:54
Το μπακάλικο είναι καινοτομία; Πώς ακριβώς καινοτομεί δηλαδή; Άλλο νέα επιχείρηση, άλλο να είναι καινοτόμα.
avatar
Faceless 15.9.2014 | 20:11
Είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη?
μυθικός αστός 16.9.2014 | 02:15
Μπράβο! Χρειάζεται κάτι τέτοιο το Λονδίνο (και πολλές άλλες πόλεις εκτός Ελλάδας). Μακάρι να πάει καλά (θα πάω να αγοράσω κι εγώ).

Σημείωση προς το δημοσιογράφο, ο όρος startup δεν είναι ο κατάλληλος όταν αναφέρεται κανείς σε μπακάλικο. Παραθέτω τυχαίο απόσπασμα από Forbes:

One thing we can all agree on: the key attribute of a startup is its ability to grow. [...] a startup is a company designed to scale very quickly. It is this focus on growth unconstrained by geography which differentiates startups from small businesses. A restaurant in one town is not a startup, nor is a franchise a startup.

περισσότερα εδώ για το τι είναι startup:

http://www.forbes.com/sites/natalierobehmed/2013/12/16/what-is-a-startup/

Thanos Ad. 16.9.2014 | 16:08
τσι για να μάθουν και οι κουτόφραγκοι τί θα πεί ελληνική μπάμια.
avatar
Keraynos 16.9.2014 | 16:35
Οι τιμες του ειναι το λιγοτερο τσιμπημενες(και οι μεριδες αρκετα μικρες).

Δεν το κατακρινω - αυτο το target group εχει και γι'αυτο εχει ανοιξει τα δυο μαγαζια σε πανακριβους δρομους του Λονδινου.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ