H Θεςσαλονίκη τα 'παιξε!

Locked, Mindtrap, Suspects: τρία παιχνίδια μυστηρίου που σαρώνουν
29.9.2014 | 10:50

 

«Καλωσορίσατε στο CSI Θεσσαλονίκη» μας αναφέρει χαμογελαστά στην πόρτα η Ειρήνη Ηλιάδου, ιδιοκτήτρια του «Locked», ενός από τα παιχνίδια που έχουν κλέψει τις εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη. Η προηγούμενη ομάδα έχει τελειώσει την αποστολή της, έχει βγάλει την αναμνηστική φωτογραφία και έχουμε δέκα λεπτά στη διάθεσή μας μέχρι τα επόμενα «λαγωνικά» να ριχτούν στην εξιχνίαση.

«Στο «Locked», στην Αγίας Σοφίας, μπορείς να έρθεις με την παρέα σου (3-5 παίκτες) αφού πρώτα κάνεις ηλεκτρονική κράτηση. Θα έχετε εξήντα λεπτά (60') στη διάθεσή σας, για να λύσετε το μυστήριο το οποίο κρύβει κάθε παιχνίδι και να αποδράσετε. Απαραίτητα συστατικά για τη νίκη αποτελούν η λογική, η φαντασία και η ομαδικότητα αφού θα έρθετε αντιμέτωποι με πολλούς γρίφους, κρυμμένα μυστικά, κουτάκια και κλειδαριές!

 

Περνάμε μια δημιουργική και παιχνιδιάρικη ώρα με τους φίλους μας, κοινωνικοποιούμαστε και δρούμε, γιατί οι καλύτερες φιλίες αναπτύσσονται μέσα από κοινές εμπειρίες!


Αποφασίσαμε να τολμήσουμε κάτι τέτοια επιχειρηματικά σε περίοδο κρίσης με μεγάλο ρίσκο αλλά και πίστη γιατί, βάσει ερευνών, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις δέχτηκαν τα παιχνίδια απόδρασης με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία! Η Θεσσαλονίκη όμως, ως μητέρα της διασκέδασης, αποτελεί το δυσκολότερο κοινό και από την πλευρά μας προσπαθήσαμε να ενσωματωθούμε στην κουλτούρα της πόλης, όσον αφορά στις τιμές αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών μας!

 

Στο «Locked» μπορείς να έρθεις με την παρέα σου (3-5 παίκτες) αφού πρώτα κάνεις ηλεκτρονική κράτηση.


Όταν παίξαμε ως ομάδα πρώτη φορά το παιχνίδι, βιώσαμε την αναπλήρωση ενός μεγάλου κενού που είχαμε ως άνθρωποι με τις παρέες μας, αναζητώντας το «κάτι διαφορετικό» και διαδραστικό στην ψυχαγωγία μας! Πιστεύουμε λοιπόν, πως παρόμοια συναισθήματα βιώνουν και οι επισκέπτες μας! Περνάμε μια δημιουργική και παιχνιδιάρικη ώρα με τους φίλους μας, κοινωνικοποιούμαστε και δρούμε, γιατί οι καλύτερες φιλίες αναπτύσσονται μέσα από κοινές εμπειρίες! Αυτός επίσης, είναι ο σκοπός μας, να προσφέρουμε το «κάτι διαφορετικό» στους ανθρώπους οι οποίοι θα μας επισκεφτούν!


 


Το στοιχείο αυτό που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ταξιδιώτες από Αυστραλία, Μεξικό, Ισραήλ, Ρωσία, Ιταλία και Γαλλία, λόγω της παρουσίας μας στο tripadvisor από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, παίζουν και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες και την κουλτούρα τους, μας δίνουν ιδέες για νέα παιχνίδια και ευφάνταστες ιστορίες!», καταλήγει η όμορφη Ειρήνη και δίνει τις οδηγίες στην επόμενη παρέα που ετοιμάζεται να μπει στον χώρο. Ίσως το επόμενο σκηνικό να είναι εφάμιλλο σε δράση με τον αγαπημένο της «Χιονάνθρωπο» του Τζο Νέσμπο!

Στην Κομνηνών μας περιμένει ο Γιώρχος Μιχαηλίδης, συνιδιοκτήτης του «Mind Trap» και φανατικός των ιστοριών της Αγκάθα Κρίστι. Μας οδηγεί μέσα στο σκηνικό του γρίφου, βγάζει το καπέλο του στην ξύλινη καρέκλα και μας αφηγείται την πλοκή.

«Το παιχνίδι μας αυτό διαδραματίζεται στα δωμάτια μας στον 2ο όροφο του νεοκλασσικού Κτιρίου της Κομνηνών. Σκοπός των παιχτών είναι να λύσουν γρίφους, παζλ, να βρουν κλειδιά και να ανοίξουν κλειδαριές, να φτιάξουν και να λύσουν περίεργες κατασκευές και ηλεκτρονικά συστήματα. Οι παίκτες που μπορούν να συμμετέχουν είναι από 2-6, αλλά το προτεινόμενο setup είναι 3-5.

 

 Στην περίοδο αυτή της κρίσης στην Θεσσαλονίκη του 2014 οι τρόποι διασκέδασης στην πόλη μας είναι πολύ περιορισμένοι. Όταν γνωρίσαμε το παιχνίδι επισκεπτόμενοι διάφορους χώρους στην Ευρώπη, διασκεδάσαμε απίστευτα, νιώσαμε σαν μικρά παιδιά, κλείσαμε το κινητό μας και ξεχάσαμε ό,τι μας απασχολούσε έξω από κει. Μαγικό για μας και κάτι που πραγματικά αποζητούσαμε.

Θεωρήσαμε ότι η επιλογή ήταν μονόδρομος για όλους τους προφανείς λόγους. Χρειαζόμαστε μια διασκέδαση που να προκαλεί την ομαδικότητα, την αλληλοβοήθεια, την ειλικρινή διασκέδαση και τον ενθουσιασμό. Όπως βγήκαμε εμείς φωνάζοντας ενθουσιασμένοι από τα δωμάτια που παίξαμε, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις παρέες που βγαίνουν από τα δωμάτια μας!


Σκοπός των παιχτών είναι να λύσουν γρίφους, παζλ, να βρουν κλειδιά και να ανοίξουν κλειδαριές, να φτιάξουν και να λύσουν περίεργες κατασκευές και ηλεκτρονικά συστήματα.

 

 


Όλοι στη Θεσσαλονίκη είναι πωρωμένοι θα έλεγα με τα παιχνίδια μυστηρίου που ήρθαν στην πόλη. Η ανταπόκριση είναι τρομερή και ευχαριστούμε πραγματικά όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια μας, που είναι δύσκολη και μεγάλη. Θελήσαμε να κάνουμε τον καλύτερο και τον μεγαλύτερο χώρο της Ευρώπης. Καταφέραμε και τα δύο με πολύ κόπο και αυτό νομίζω το καταλαβαίνει και ο κόσμος. Με τα παιχνίδια μυστηρίου όλοι γίνονται ομάδα, γουστάρουν που η παρέα τους προσπαθεί για έναν κοινό στόχο, βλέπουν κάτι διαφορετικό και πολύ καλοδουλεμένο. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται! Και στο τέλος οι γνήσιοι απόγονοι του αστυνόμου Σαΐνη κερδίζουν!», τονίζει.

Αν ήταν ντετέκτιβ θα ήθελε να ήταν ο detective Conan από την Ιαπωνία. «Κυρίως γιατί ξεφεύγει από τις συνηθισμένες νόρμες», αναφέρει ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, για τους φίλους «The Professor», ιδρυτής των «Usual Suspects» και καθοδηγητής. Σε ένα από τα τελευταία δείπνα μυστηρίου που οργάνωσε μας προσκάλεσε να λάβουμε μέρος. Λίγο πριν το δεύτερο ποτήρι κρασί μας αφηγήθηκε στην ιστορία του.


Φωτο: Ιάκωβος Ιωαννίδης


«Οι "Usual Suspects", η ομάδα μας, διοργανώνουν διάφορα διαδραστικά παιχνίδια. Το κύριο μας είναι το Murder Mystery, μια βραδιά που συνδυάζει κοινωνικότητα, έξυπνα σενάρια και φυσικά καλό φαγητό. Έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και ο δράστης είναι ένας από εμάς (τους Usual Suspects). Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι χωρίζονται σε γκρουπ και καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο. Οι «ντετέκτιβ» τότε αρχίζουν την έρευνα, προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, να ανακρίνουν τους υπόπτους και να συλλάβουν τον ένοχο. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι περίπου 3 ώρες.

Όλοι είμαστε ύποπτοι, δεν υπάρχει κανένας υπεράνω υποψίας. Έχουμε μάθει ο ένας τον άλλο. Ο ένοχος κάθε φορά που διοργανώνουμε ένα παιχνίδι είναι διαφορετικός. Ο τίτλος της ομάδας, μας πάει γάντι, είμαστε οι «συνήθεις ύποπτοι».

 

Φωτο: Ιάκωβος Ιωαννίδης


Είμαστε μια παρέα που απλώς κάνει το κέφι της και δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης. Ξεκινήσαμε σαν παρέα να μαζευόμαστε και να δοκιμάζουμε διαφορά παιχνίδια. Στην διάρκεια αυτού του έτους η παρέα ήρθε πιο κοντά και κάποιοι από εμάς αποφασίσαμε να ανοίξουμε τις δραστηριότητες μας και σε τρίτους. Έτσι δημιουργήσαμε τους «Usual Suspects». Σκοπός μας είναι να συμμετάσχουν οι τρίτοι στο παιχνίδι μας και σε συνδυασμό με ένα καλό γεύμα να περάσουν ένα δημιουργικό βράδυ.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που αξίζει να αφηγηθούν. Στο παιχνίδι της Παρασκευής μια ομάδα αποφάσισε να συλλάβει έναν ύποπτο για ηθικούς λόγους, ενώ είχαν πειστεί για την αθωότητα του! Μας εξήγησαν τον συλλογισμό τους -να τιμωρήσουν κάποιον που του αξίζει περισσότερο- και όλοι μας γελάσαμε, ήταν κάτι που δεν το είχαμε ξαναδεί. Μια άλλη ομάδα (τους ονομάσαμε "Φώσκολος") έφτιαξαν μια δικιά τους ιστορία και κατέληξαν στον σωστό δολοφόνο αλλά από εντελώς λάθος μονοπάτι.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο για το ίδιο σενάριο να δημιουργούνται τόσες πολλές ιστορίες. Πραγματικά απολαμβάνουμε να βλέπουμε την φαντασία του κόσμου να παίρνει σάρκα και οστά», προσθέτει.


Φωτο: Ιάκωβος Ιωαννίδης

 

Οι παίκτες απελευθερώνονται μέσω του role playing που μπορεί να γίνει και έτσι ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους που μπορεί να μην γνώριζαν ότι έχουν... Φωτο: Ιάκωβος Ιωαννίδης


Τι είναι, όμως, αυτό που οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στην αστυνομική λογοτεχνία και στις νουάρ σειρές και ταινίες; Γιατί έχουν γίνει μόδα τα διαδραστικά παιχνίδια γρίφων, μυστηρίου και εξιχνίασης υποθέσεων;


«Η ενασχόληση με ένα αστυνομικό μυστήριο μέσω της λογοτεχνίας, της τηλεόρασης, του κινηματογράφου προσφέρει συγκίνηση με έναν ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Το να συμμετέχει το άτομο στην εύρεση λύσης, στην επίλυση του μυστήριου του δίνει μια αίσθηση ανάκτησης έλεγχου, μια αίσθηση που μπορεί να μην έχει στην καθημερινότητα του, ειδικά όταν νιώθει ότι δεν έχει ιδιαίτερη δύναμη, έλεγχο να αλλάξει τις αρνητικές συνθήκες στην ζωή του. Βιώνει συναισθήματα ανακούφισης και ολοκλήρωσης, αλλά επίσης χρησιμοποιώντας έναν φροϋδικό όρο επέρχεται η κάθαρση, όταν μπορεί να γνωρίζει ότι θα νικήσει ο «καλός» και ότι το πάζλ του μυστήριου θα ολοκληρωθεί στο τέλος.

Το παιχνίδι γενικότερα αποτελεί ένα μέσο ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου σε επίπεδο εσωτερικό, κοινωνικό, διαπροσωπικό. Συγκεκριμένα στα παιχνίδια μυστηρίου τα άτομα τιθασεύουν τους φόβους τους και το στρες τους γιατί εμπλέκονται σε ένα μυστήριο που σίγουρα θα έχει λύση και διεξάγεται σε ένα πλήρως ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Απελευθερώνονται μέσω του role playing που μπορεί να γίνει και έτσι ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους που μπορεί να μην γνώριζαν ότι έχουν. Βιώνουν ενθουσιασμό και ανυπομονησία και τελικά ολοκλήρωση όταν φτάσουν στην επίλυση του μυστηρίου. Συνολικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσεις την σεροτονίνη στον οργανισμό σου προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία η οποία κατά βάση έχει μόνο θετικά οφέλη για το άτομο.


Φωτο: Ιάκωβος Ιωαννίδης


Ψυχαναλυτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τάση να ασχολούμαστε με εξιχνιάσεις φόνων, να βρίσκουμε τον ένοχο, να προσπαθούμε να καταλάβουμε τα κίνητρα του, μας βοηθά να διαχειριστούμε τις ψυχολογικές συγκρούσεις που έχουμε ως ανθρώπινα όντα και αφορούν τον θάνατο και την συνειδητοποίηση της θνητότητας μας. Σε ένα αστυνομικό μυστήριο ο θάνατος αποκτά μια ρεαλιστική εξήγηση ή αλλιώς «it makes sense». Επειδή ο θάνατος είναι καθολικός και τελεσίδικος και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, έτσι μέσω των αστυνομικών μυστηρίων βρίσκουμε έναν υγιή, ασφαλή, ανώδυνο τρόπο να τον αποδεχτούμε σε κάποιο βαθμό», επισημαίνει η Μαίρη Βαρβαρούση, Κλινική Ψυχολόγος Α.Π.Θ. και προσθέτει τον δικό της αγαπημένο ντετέκτιβ: «Μα φυσικά Ηρακλής Πουαρό»!

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 Σχόλια
LinaGiraffe 30.9.2014 | 02:35
Πείτε μου ότι έχει κάτι παρόμοιο στην Αθήνα... ακούγεται τέλειοοο!!!!
Mystique 30.9.2014 | 10:14
Εξαιρετικη ιδεα! Μπραβο στα παιδια που το σκεφτηκαν και τολμησαν να το πραγματοποιησουν! Θελουμε και στην Αθηνα!
avatar
LEONardo 30.9.2014 | 15:04
δεν ειναι δυνατον να κανετε αφιερωμα στα παιχνιδια μυστηριου και να μην αναφερετε τους GameCraft, την ομαδα απο την θεσσαλονίκη που δημιουργησε τις Νυχτες Μυστηριου εδω και αρκετα χρονια... http://gamecraft.gr/?page_id=1376
Δεν ξερω γιατι αναφερετε παραπανω οτι "τα παιχνιδια μυστηριου ηρθαν στην πολη", απο που ηρθαν δηλαδη? για δικη σας ενημέρωση δημιουργηθηκαν απο την Gamecraft και αντιγραφηκαν στην πολη.....
avatar
Sale 30.9.2014 | 16:08
Ευθύμιε κατα την γνώμη μου, είναι άκυρη η εγκυρότητα της έρευνας του άρθρου. Υπάρχει εδώ και 2 χρόνια το 'Βραδιές Μυστηρίου' απο την Gamecraft στον πολυχώρο ΟΞΥΓΟΝΟ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, το οποίο είναι Live Action Role Playing Game και Murder Mystery. Ολοι αυτοί που τώρα χαρακτηρίζονται πρωτοπόροι ή το σύνολο παρομοίων δράσεων στην Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία του άρθρου σου, κατα πάσα πιθανότητα θα το είχαν όλα αυτά τα 2 χρόνια υπόψιν τους... Λέξεις όπως παιχνίδι ρόλων, βραδιές μυστηρίου, διαδραστικό παιχνίδι και λοιπά υπάρχουν σε αφθονία καταχωρημένες ως δρώμενα της Gamecraft σε ένα απλούστατο Google search με λέξη 'Βραδιές Μυστηρίου'. Φίλοι απο την Αθήνα ρίξτε μία ματιά εδώ:

http://gamecraft.gr/?page_id=1376

avatar
Mary54 30.9.2014 | 16:28
Συμφωνώ απόλυτα με τον LEOnardo και με πρόλαβε κιόλας. Πρώτα απόλα θέλω να πω οτι είμαι φαν των παιχνιδιών μυστηριου εδω και καποια χρόνια, και χαιρομαι οταν βλεπω καινουριες πρωτοβουλίες και εναλλακτικες ιδέες.. Περυσι τον Απρίλιο είχα την ευκαιρια να βρεθω σε μια νυχτα μυστηριου απο την ομαδα Gamecraft και ετσι εμαθα για αυτες τις εκδηλωσεις. Γι'αυτό θεωρω οτι ειναι αδικο αυτο το αρθρο να μην αναφερεται και σε αυτους και ακομα χειροτερα να προσπαθουν καποιοι να περασουν την ιδεα σαν "νεα μορφη διασκεδασης". Οπως ειπα και πριν χαιρομαι να βλεπω νεες πρωτοβουλιες στην πολη, ομως πρεπει να ομολογησω οτι τα τελευταια χρονια στην Θεσσαλονικη αντιλαμβανομαι μια συνεχη αντιγραφη ιδεων παρουσιαζοντας τες ως δικες τους,χωρις την παραμικρη αναφορα να αποδωθουν τα του Καισαρος τω Καισαρι.
avatar
Πέτρος Αργυρίου 30.9.2014 | 17:57
Πρωτοπορία σε αυτή τη χώρα είναι να αντιγράφεις: Η Gamecraft εδω και μισή δεκαετία έχει διαδώσει το RPG κερδίζοντας ακόμη και "απόρθητα" κομμάτια του κοινού της συντηρητικής πόλης που λέγεται Θεσσαλονίκη (δια του λόγου το αληθές οι δραστηριότητες της εδω:
http://gamecraft.gr/?page_id=901. )
Εδώ και 2,5 χρόνια έφερε και τις "Βραδιές Μυστηρίου" που η συγγραφική μου φαντασία εικάζει ότι θα εκεί θα σύχναζαν αρκετοί "συνήθεις υποπτοι".
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ