Άθεοι vs. θρήσκοι

Υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης έχουν όσοι τείνουν να απορρίπτουν κοινές θρησκευτικές αντιλήψεις & δόγματα.
13.8.2013 | 16:45

Ερευνητές του πανεπιστημίου Rochester ισχυρίζονται πως η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Social Psychology Review καθιστά μια πιθανή αρνητική συσχέτιση μεταξύ ευφυΐας και θρησκευτικής πίστης πιο εμφανή από ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, πρόθεση των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσον οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης -ανεξαρτήτως του φύλου και της εκπαίδευσης- τείνουν να απορρίπτουν πιο συχνά τις κοινές θρησκευτικές αντιλήψεις και τα δόγματα.

 

 

Για να το καταφέρουν αυτό, πραγματοποίησαν μια "μετα-ανάλυση" 63 επιστημονικών ερευνών, δημοσιευμένων μεταξύ του 1928 και του 2012. Η µετα-ανάλυση συνιστά µια ερευνητική µεθοδολογία µέσω της οποίας αξιολογούνται και συντίθενται οι επιµέρους µελέτες σε ένα συγκεκριµένο επιστηµονικό πεδίο, με στόχο την εξαγωγή ενός συνολικού συμπεράσματος βάσει ισχυρών στατιστικών εργαλείων.

 

 

Στη μετα-ανάλυση, λοιπόν, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι 53 από τις 63 έρευνες (~85%) υποστηρίζουν την ύπαρξη αρνητικής συσχέτισης, ενώ στον αντίποδα μόνο 10 μελέτες κάνουν λόγο για θετική. Κι επειδή στον επιστημονικό κόσμο η αξιοπιστία των συμπερασμάτων προκύπτει μόνο από στατιστικώς σημαντικά ευρήματα, οι ερευνητές επισημαίνουν πως αρνητική συσχέτιση αποδεικνύεται με "ασφάλεια" σε 35 από τις 53 μελέτες, ενώ θετική μόνο σε 2 από τις 10..

 

 

Το είδος της νοημοσύνης που περιγράφουν όλες αυτές οι μελέτες είναι η αναλυτική ευφυΐα. Ως τέτοια ορίζεται η ικανότητα ενός ατόμου για λογική σκέψη, σχεδιασμό και επίλυση προβλημάτων, χειρισμό αφηρημένων-περίπλοκων ιδεών, γρήγορη και αποδοτική μάθηση από τις εμπειρίες. Οι δείκτες και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ευφυΐας περιλαμβάνουν το IQ (Intelligence Quotient), σκορ όπως το GPA (Grade Point Average) και το UEE (University Entrance Exams), εάν κάποιος είναι μέλος της MENSA κ.α..

 

 

 

Μερικά χαρακτηριστικά ευρήματα που σημειώνονται στη μετα-ανάλυση είναι πως τα παιδιά ηλικίας 10 ετών με IQ μεγαλύτερο του 130 είναι πολύ λιγότερο προσκολλημένα σε θρησκευτικές αντιλήψεις, ενώ οι μεσήλικοι με IQ ανώτερο του 140 δηλώνουν άθεοι σε ποσοστό > 84%.

 

 

Επομένως, σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι αριθμοί συνηγορούν αποφασιστικά υπέρ της ύπαρξης μιας αρνητικής συσχέτισης μεταξύ ευφυΐας και θρησκευτικής πίστης.. ένα ενδεχόμενο που οι περισσότεροι εξετάζουμε, όταν διάφοροι πεφωτισμένοι και αυτόκλητοι "μάρτυρες" του θείου προσπαθούν να μας πείσουν για τη "μία και μοναδική αλήθεια" τους. Μια αλήθεια που τόσο βολικά (παράδοξο;) ερμηνεύει το μικρό, τετράγωνο και αδιάλλακτο σύμπαν μέσα στο οποίο ζουν. Πόσα ανθρώπινα μυαλά να έχουν κάψει τα δόγματα και οι θρησκείες; Αναρωτιέμαι.

 

 

Υ.Γ.1: Ενστάσεις περί "συναισθηματικής ευφυΐας" δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα. Τέτοιοι ψευδο-επιστημονικοί όροι και έννοιες εφευρέθηκαν από αγύρτες για να πουλήσουν τόνους βιβλία "αυτο-βελτίωσης" & οδηγούς επαγγελματικής επιτυχίας σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειμμα αναλυτικής ευφυΐας :P

 

Υ.Γ.2: Το σχόλιο της τελευταίας παραγράφου θίγει κυρίως τους ψυχαναγκαστικούς θρησκόληπτους, οι οποίοι νιώθουν ιδιαίτερο καθήκον τους να σε βάλουν στο "σωστό" δρόμο, εάν θεωρήσουν πως ασπάζεσαι διαφορετικές κοσμολογικές αντιλήψεις.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΖΕΛΟΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
49 Σχόλια
12
avatar
τσωφλι πασατεμπου 13.8.2013 | 18:06
Stupid enough to believe that only sience will answer your questions ?

Good luck, keep studying !

DrHouse 13.8.2013 | 21:44
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1173857_644202012264818_22075973_n.jpg
avatar
τσωφλι πασατεμπου 14.8.2013 | 09:25
"...έλλειψη αναλυτικής ευφυϊας" - ουάου !

Ντόκτορ, μάλλον θα πάρω χάπια εξυπνάδας κι εγώ, μπάς και μου φύγει η θρησκευτικότητα. Νισάφι τα καντήλια, δώστε μου εξισώσεις
avatar
Ανώνυμος/η 15.8.2013 | 14:52
Περίεργο όμως DrHouse αφού οι άθεοι κατέχουν μόνο το 0.1% των βραβείων Νόμπελ, το σύνολο είναι Εβραίοι (λόγο κονέ) μετά ακολουθούν οι Αγνωστικιστές (που μεγάλωσαν σε Χριστιανικό Περιβάλλον) και μετά οι Χριστιανοί..Μάλλον δεν είστε τόσο έξυπνοι τελικά..
Ας τα πάρουμε απο την αρχή όμως, την Επιστήμη την έφτιαξαν Θειστές, την Φιλοσοφία την έφτιαξαν Θειστές, την Ηθική την έφτιαξαν Θειστές, πές μου ένα πράγμα που έχουν ανακαλύψει οι δηλωμένοι Άθεοι..ένα μόνο..
@ngelos 14.8.2013 | 10:12
Μπορείς να προσπαθήσεις να Τον πείσεις και εσύ να κατέβει να τα πείτε όπως το παλικάρι εδώ:
http://youtu.be/VN7U3PeMu1c
Lego Ninja 23.3.2015 | 09:46
Τα επιχειρήματά σου επιβεβαιώνουν το άρθρο
feel 13.8.2013 | 18:25
Θα ήθελα να γίνει μια μελέτη/ανάλυση της σχέσης μεταξύ νοημοσύνης και ψήφου.
Και, όχι, δεν εννοώ ότι περιμένω να βγει, ως αποτέλεσμα, ότι ο χαζός ψηφίζει βλακωδώς, αλλά ότι ο έξυπνος είναι άξιος της μοίρας του...

Όσον αφορά το θρήσκος ή μη, πιστεύω ότι παίζει περισσότερο ρόλο η εκπαίδευση, εργασία παρά η νοημοσύνη. Μπορείς να είσαι ιδιαίτερα έξυπνος κ να μην έχεις ιδέα (ακουστα;) φυσική ή εξελεγκτική βιολογία, μπορει να είσαι "χαζός" και να τα έχεις σπουδάσει. Αναφέρω συγκεκριμένα αυτούς τους δύο τομείς διότι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη θρησκεία.
Prince Myshkin 13.8.2013 | 22:48
Μια virtual κάλπη σε ολόκληρη την ελληνική Mensa χρειάζεται για να αποδειχτει η "ευφυής ψήφος".
Μετά μία σύγκριση με τα τρέχοντα αποτελέσματα δημοσκόπησης πρόθεσης ψήφου του γενικού πληθυσμού για να μετρηθεί η διαφορά.
Scrat 13.8.2013 | 18:50
εεε... 140 IQ? μαλιστα.. δηλ η ερευνα αναφερεται σε ποσοστα 0.01%
Βαγγέλης 13.8.2013 | 20:48
Είναι πάντως σα να αυτοϋπονομεύεται κανείς, όταν επικαλείται την ευφυία για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα τελείως συνθηματικό. Μια τέτοια έρευνα θα χαροποιούσε, φαντάζομαι, τον Bertrand Russell, αλλά όχι και τον Ludwig Wittgenstein.
DrHouse 13.8.2013 | 21:43
Τελικα η εκφραση ''too stupid to understand science'',δεν ειναι μεταφορικη αλλα κυριολεκτικη :D
avatar
Ανώνυμος/η 15.8.2013 | 14:53
Μόνο που την Επιστήμη την έφτιαξαν άνθρωποι που πίστευαν σε ένα ανώτερο όν και όχι πίθηκοι που πιστεύουν στην τυχαιότητα και στο αναπόδεικτο τίποτα!
κώστας σ 23.8.2013 | 19:29
Μόνο που την Επιστήμη την έφτιαξαν άνθρωποι που πιστεύαν πως μπορεί αυτό που πιστεύαν να είναι λάθος κι όχι η απόλυτη αλήθεια επειδή το πιστεύουν και τελειοποίησαν μια διαδικασία επαλήθευσης της ορθότητάς του (η μη)∙ και βρήκαν μεταξύ των άλλων πως συσχετίζονται με τους πίθηκους, τις θαλάσσιες ανεμώνες και το βάριο. Δυστυχώς υπάρχεις κι εσύ να προσβάλλεις τη συγγένειά μας με τα πιθήκια.
avatar
Ανώνυμος/η 28.8.2013 | 15:05
χαχαχα! Πριν απο 38 χρόνια οι φανατικοί υποστηρικτές της Ποκεμονοθεωρίας ήθελαν να πείσουν τον κοσμάκη ότι είμαστε προϊόν ατελής εξέλιξης, τι σκαρφίστηκαν λοιπόν; Ο τι η εξέλιξη είναι άμυαλη και τσαπατσούλα για αυτό και έχουμε 90% Junk (άχρηστο) DNA και vestigal organs (άχρηστα όργανα) απoληθώματα μιας μακρόχρονης εξέλιξης! Δηλαδή για να υποστηρίξουν την Ποκεμονοθεωρία είπαν ότι υπάρχουν άχρηστα εργαλεία που βρίσκονται εκεί χωρίς κανένα λόγο! Ευτυχώς μερικοί τρανοί Επιστήμονες δεν τους παίρνουν στα σοβαρά και αψηφώντας το καλούπι που θέλουν να φτιάξουν οι Ποκεμονοθεωριστές για να χωράει η κοσμοθεωρία τους έκαναν πειράματα και απέδειξαν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι προϊόν εξέλιξης (εκτός αν έγινε με Οδηγό μια ανώτερη ευφυία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα) γιατί οτιδήποτε υπάρχει πάνω μας έχει μια χρήση..

Scientists debunk 'junk DNA' theory to reveal vast majority of human genes perform a vital function (O επικεφαλής του Human Genome Project Francis Collins από σκληροπυρηνικός Άθεος έγινε Χριστιανός, μετά την ανακάλυψη πήρε την απόδειξή του ότι υπάρχει Θεός που τα κατευθύνει όλα)

vestigial organs debunked <google

Lego Ninja 23.3.2015 | 09:48
Ρε "Ανώνυμε" πόσο στόκος;
avatar
άτιμο αυτονόητο 13.8.2013 | 21:57
Μάρτυς μου ο Θεός , δεν την κατάλαβα καθόλου την έρευνα
avatar
WillowRain 13.8.2013 | 22:34
Αυτό το τελευταίο ΥΓ τι το 'θελες ; Ώστε δεν υπάρχει συναισθηματική νοημοσύνη, ε; Καλά το ξεκίνησες αλλά στο τέλος συνέβη το πλαγιομετωπικό.
Πάντως ό,τι και να λεν τα στατιστικά δεν σημαίνει ότι και όσοι ηλίθιοι διαφημίζουν ότι είναι άθεοι είναι για να τους παίρνεις στα σοβαρά.
Παναγιώτης Μποζέλος 14.8.2013 | 10:57
Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη ή ευφυΐα προέρχεται από μια κακή ερμηνεία του όρου νοημοσύνη. Τεκμηριωμένη κριτική μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο "Why emotional intelligence is an invalid concept" https://docs.google.com/file/d/0B0N32UoUFI34cFVPdVNxV1NvVVk/edit?usp=sharing. H wikipedia επίσης κάνει μια καλή σύνοψη http://en.wikipedia.org/wiki/Emotional_intelligence#Criticisms_of_theoretical_foundation
pepe134 14.8.2013 | 14:48
Ενδιαφέρον το σύντομο και περιεκτικό άρθρο του Locke. Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι συνιστά γνώμη και όχι απόδειξη και έχει δοκιμιακή μορφή (άλλωστε είναι μια πληροφορία στην απεραντοσύνη της ως τώρα συσσωρευμένης γνώσης και έρευνας. Το βρήκαμε στο ίντερνετ, άρα ισχύει; Χμμ...
Η βιβλιογραφία για τον ορισμό και τη φύση της νοημοσύνης είναι τεραστίων διαστάσεων και ο αφορισμός της συναισθηματικής νοημοσύνης μου φαίνεται κάπως επιπόλαιος. Ο Gardner (Harvard University), στην ιδιαίτερα δημοφιλή του θεωρία, προτείνει όχι μία, αλλά 8 πτυχές της ανθρώπινης νοημοσύνης...και είναι ενταγμένη στο curriculum των περισσοτέρων παιδαγωγικών τμημάτων και των σχετικών με την εκπαίδευση παγκοσμίως.
Όσο για τη θρησκευτικότητα και τον αγνωστικισμό, για όσους ενίστανται ότι η πίστη δεν αποκλείει την ευφυϊα, νομίζω ότι θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι ένας ευφυής άνθρωπος διαθέτει κριτική σκέψη και είναι, αν μη τι άλλο, πολύ πιθανό ότι σε κάποια φάση της ζωής του θα αμφισβητίσει την παραδοχή της ύπαρξης του θείου. Όπως οφείλει να διατηρεί κριτική σκέψη για οποιαδήποτε πληροφορία υποπέφτει στην αντίληψή του και δεν την πλαισιώνουν αποδείξεις/επιστημονικά δεδομένα.
avatar
Mstrog 14.8.2013 | 01:17
Αγαπητέ, όταν αναφέρεσαι σε επιστημονική έρευνα και την χαρακτηρίζεις τα συμπεράσματά της "αδιαμφισβήτητά", την υποβιβάζεις σε αυτό που απεχθάνεσαι.
Κουλτούρα να φύγουμε 14.8.2013 | 09:16
Έργαψες. Τελεία.
Παναγιώτης Μποζέλος 14.8.2013 | 10:22
Mstrog έχετε δίκιο. Αν και η μετα-ανάλυση είναι ένα είδος μελέτης που καταλήγει σε πρακτικώς conclusive συμπεράσματα [επειδή ανιχνεύει στην επιστημονική βιβλιογραφία ένα trend που αναδύεται σε βάθος χρόνου και από πολλά διαφορετικά δείγματα], η λέξη αδιαμφισβήτη δεν ταιριάζει στην επιστήμη [ακόμη και αν η πιθανότητα να αλλάξει το αποτέλεσμα της έρευνας είναι 1/10^6]. Κρατήστε τη φράση που έγραψα στο τέλος: "οι αριθμοί συνηγορούν αποφασιστικά υπέρ". Αυτό κάνει η επιστήμη. Ευχαριστώ για την παρατήρηση και θα αλλάξω τη διατύπωση πάραυτα!
avatar
τσωφλι πασατεμπου 14.8.2013 | 10:57
Στατιστικά το πάμε, δηλαδη ! Οι αριθμοί συνηγορούν - και κατα τη γνώμη σας θα μπορούσαν να καταδικάζουν επίσης. Απόδειξη μέσω της στατιστικής...και γι αυτόν τον λόγο λοιπόν θεωρείται "μειωμένης ευφυϊας" ο θρησκευόμενος ;
kiss my fanny!!! 14.8.2013 | 12:36
Επιστήμη λοιπόν είναι μόνο η έρευνα, αλήθεια πόση νοημοσύνη χρειάζεται για να κάνεις μια απλούστατη έρευνα σαν αυτήν; Φαντάζομαι όση χρειάζεται κάποιος για να πιστεύει σε κάτι ανώτερο κατά τη γνώμη σου. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας όταν για παράδειγμα αρκετές έρευνες πάνω σε άλλα θέματα παρουσιάζουν εντελώς αντιφατικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, έχουν βγει τόσες έρευνες που "αποδεικνύουν" ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο κι άλλες τόσες που το αποτέλεσμα δείχνει ότι ζουν λιγότερο. Ποια να πιστέψεις άραγε αν και οι δύο σαν έρευνες είναι αδιαμφισβήτητες και οι αριθμοί συνηγορούν αποφασιστικά υπέρ της κάθε μίας;
Εν ολίγοις, θεωρώ τουλάχιστον ανόητο κάποιοι να θεωρούν εαυτόν εξυπνότερο κάποιου άλλου επειδή είναι άθεοι για να μην πω και ρατσιστικό. Βλέπεις ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα, όχι μόνο αυτό του φυλετικού. Το να θεωρείς κάποιον χαμηλής νοημοσύνης επειδή πιστεύει σε κάτι ανώτερο είναι αλαζονικό, ρατσιστικό και βλακώδες. Άσε που δείχνει κι ένα κόμπλεξ κάποιων να το "παίζουν" εξυπνότεροι των άλλων. Ο Αινστάιν πίστευε στον θεό ωστόσο δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον θεωρήσει χαζό. Παρ'όλα αυτά, είναι απλά ένα παράδειγμα και θα πεις ότι δε σημαίνει και κάτι. Συμφωνώ, αλλά παραδείγματα απλά δεν είναι κι αυτά που αναφέρει και η έρευνα, δε θα έπρεπε να σημαίνουν κάτι.
Επίσης, η έρευνα μιλάει για άτομα προσκολλημένα σε δόγματα και θρησκείες. Το να πιστεύει ένας σε κάτι ανώτερο δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι προσκολλημένος σε αυτό. Για να μην πω για τον ρατσισμό που επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους για επιστήμονες που πιστεύουν σε κάτι ανώτερο οπότε δύσκολα θα παραδέχονταν κάτι τέτοιο ή για το σκεπτικό ότι όποιος πιστεύει σε κάτι είναι χαζός το οποίο ισχύει και πριν από αυτήν την έρευνα.

Υ.Γ. "Ενστάσεις περί "συναισθηματικής ευφυΐας" δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν, καθώς δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα."

Ενώ η έννοια του IQ έχει κάποιο επιστημονικό έρεισμα; Ελπίζω να μη μιλάς σοβαρά. Και μόνο το γεγονός ότι η έρευνα βασίστηκε στο IQ του καθενός λες και είναι κάτι de facto δείχνει από μόνο του τη σοβαρότητα της έρευνας. Αλήθεια βάσει ποιου τέστ νοημοσύνης έγινε η έρευνα, βλέπεις υπάρχουν χιλιάδες.
mrNobody 14.8.2013 | 15:31
Ο Einstein αναφέρεται στον εαυτό του περισσότερο ως αγνωστικιστή. Δεν αναφέρει ότι πιστεύει στον Θεό όπως εύκολα αναφέρεις εσύ. Ειδικότερα απορρίπτει εντελώς την έννοια του μοναδικού Θεού και κάποτε πίστεψε στον πανθεϊσμό που εφήυρε ο φιλόσοφος Spizona. Ο όρος αγνωστικισμός περιλαμβάνει σκεπτικισμό απέναντι σε θρησκευτικές αντιλήψεις και αλήθειες και αποτελεί μια διπλωματική στάση. Αναφέρει ότι “κρατά μια στάση ταπεινότητας που αντιστοιχεί στην αδυναμία της πνευματικής κατανόησης της φύσης και της ύπαρξής μας”. Αγνωστικισμός είναι η άποψη ότι η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμη τις απαραίτητες γνώσεις που παρέχουν επαρκής ορθολογικές αιτίες που να δικαιολογούν ότι οι θεότητες υπάρχουν ή όχι. Σε αντίθεση με τις θρησκευτικές αντιλήψεις και δόγματα στα αποία αναφέρεται το άρθρο που υποστηρίζουν δικές τους “αλήθειες”. Ο όρος αγνωστικισμός όπως αντιλαμβάνεστε έχει περισσότερο φιλοσοφική έννοια παρά θεολογική. Όπότε βρίσκω το παράδειγμα σου λιγάκι άκυρο και βεβιασμένο.

διαβάστε και μόνοι σας:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religious_views_of_Albert_Einstein
http://en.wikipedia.org/wiki/Agnosticism
kiss my fanny!!! 14.8.2013 | 16:41
Συγγνώμη που δεν έκανα πλήρη ανάλυση των πιστεύω του Αϊνστάιν αν και λίγη σημασία έχει με αυτά που ανέφερα στο σχόλιό μου. Όπως είπες ήταν ένα απλό (και ίσως βεβιασμένο) παράδειγμα. Ωστόσο, μου έρχεται στο μυαλό η ρήση του "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν" που δε θυμίζει φράση που θα έλεγε ένας αγνωστικιστής. Όπως είπα δύσκολα οι επιστήμονες παραδέχονταν πως πίστευαν σε κάτι λόγω της προκατάληψης περί θρησκείας στο χώρο της επιστήμης. Πολλοί είχαν δει τον ίδιο να κάνει το σταυρό του και είχε παραδεχτεί πως είναι Καθολικός σε κάποιους όπως έχω διαβάσει σε βιογραφία του. Αφού δε ζει όμως για να το διαψεύσει μπορώ να έχω τη δική μου άποψη, αν μου το επιτρέπεις βέβαια.
mrNobody 14.8.2013 | 17:34
Το τι άποψη έχεις δεν αλλάζει το τι ισχύει. Απλή επισήμανση έκανα, που δεν δικαιολογεί τον ειρωνικό τόνο της απάντησης σου, ώστε μην δίνουμε λάθος πληροφορίες στους αναγνώστες στην προσπάθεια μας να υπερασπιστούμε με τόσο πάθος την γνώμη μας. Όσα ανέφερα βασίζονται σε βιβλιογραφικές αναφορές που προέρχονται και από βιογραφίες. Δεν είναι τόσο παράλογο πια ο Einstein να προσεγγίζει το θέμα της θρησκείας από φιλοσοφική σκοπιά. Όσο για το quote που επικαλέστηκες είναι καλό να ξέρεις ότι δεν εκφράζει καθόλου θρησκευτική άποψη αλλά σαφώς επιστημονική την οποία δεν έιναι ώρα να αναλύσουμε γιατί ξεφύγαμε από το θέμα.
AllesGoed 14.8.2013 | 15:57
Το άρθρο αυτό νομίζω έχει γραφεί με τέτοιο τρόπο που προκαλεί τον αναγνώστη να διαλέξει στρατόπεδο. Η άποψη του συντάκτη είναι πασιφανής. Προσωπικά (και συγχωρείστε μου την αυστηρότητα) διάβασα: «Ερευνητές του πανεπιστημίου Rochester ισχυρίζονται… νια-νια-νιανια-νια είμαστε πιο έξυπνοι από εσάς, το λέει και η επιστήμη!! Υ.Γ. Επιστημονικά επιχειρήματα που δεν αναφέρονται στην μαθηματική και γλωσσική νοημοσύνη που μετρά η κλίμακα I.Q. χαρακτηρίζονται ως ψευδή και απευθύνονται σε γκομενίτσες της Φιλοσοφικής!». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Gardner, καθηγητής πανεπιστημίου Harvard, δεν εκστασιάζεται με τα I.Q. τεστ http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences
Παναγιώτης Μποζέλος 14.8.2013 | 17:33
Συνηδειτά και ανοιχτά προκαλώ τον αναγνώστη να διαλέξει στρατόπεδο καθώς είμαι της σχολής militant atheism. Any clue? http://www.ted.com/talks/richard_dawkins_on_militant_atheism.html. Θεωρώ πως οι θρησκείες έχουν προξενήσει αρκετό κακό ως τώρα στην ανθρωπότητα, ώστε θα ήταν ανήθικο εκ μέρους μου να τις ανέχομαι ή να τις στηρίζω.
pepe134 14.8.2013 | 18:02
Τα έχει πει ο Dawkins και στο «The God delusion». Όντως οι θρησκείες έχουν προξενήσει κακό, so is politics...
Γιατί όμως απορρίπτετε πτυχή της νοημοσύνης (συναισθηματική/interpersonal intelligence) ως μη επιστημονική; Δεν νομίζω ότι συσχετίζεται η αποδοχή του όποιου θρησκευτικού δόγματος με την αποδοχή ύπαρξης άλλων μορφών νοημοσύνης εκτός της λογικομαθηματικής. Επιστήμη είναι και η διερεύνηση της νοημοσύνης.
avatar
Ανέστης 22.3.2015 | 21:39
O Dawkins έχει κάνει ένα σημαντικό update:

https://www.youtube.com/watch?v=BoncJBrrdQ8
Παναγιώτης Μποζέλος 14.8.2013 | 16:19
Πάντως είναι διασκεδαστικό πως κάποιοι είναι τόσο διστακτικοί απέναντι στην επιστήμη και τις μεθόδους της [η οποία έχει βελτιώσει έμπρακτα τη διαβίωση της ανθρωπότητας σε αυτόν τον πλανήτη τα τελευταία 100-200 χρόνια] και ταυτόχρονα αδικαιολόγητα ελαστικοί με την πίστη σε θρησκευτικά δόγματα, τα οποία δεν έχουν κανένα έρεισμα να σταθούν και μόνο μισαλλοδοξία έχουν γεννήσει στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης, τα δόγματα δεν έδωσαν ποτέ κάποια σοβαρή και ικανή απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα περί της ανθρώπινης ύπαρξης και της ζωής. Σε αντίθεση με το δαρβινισμό και την αστροφυσική που έχουν καταφέρει να διατυπώσουν ευσταθείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις με νόημα. Δεν βλέπω λοιπόν πως οι θρησκείες βοηθούν στον 21ο αιώνα. Λυπάμαι. Εκτός κι αν η αποδυνάμωση της κριτικής ικανότητας που επιφέρουν, διδάσκοντας την πίστη σε εξωφρενικά-παράλογα πράγματα, θεωρείται κάτι καλό.
Βαγγέλης 14.8.2013 | 21:54
Μιλάτε για τις θρησκείες γενικώς και αορίστως, χωρίς να διακρίνετε τα θρησκειολογικά ζητήματα από κοινωνιολογικά κά. Αν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι δε σκοτώνονται πια για το θεό αλλά για το ποδόσφαιρο, αυτό εσάς θα σας ικανοποιήσει; Πιο φιλοσοφικά τώρα, η αλήθεια των Ευαγγελίων, ως ποιητικών κειμένων, υπάρχει ακόμα. Η αλήθεια του Νεύτωνα μπήκε στο μουσείο από αυτή του Einstein, ο οποίος υπήρξε σφοδρός πολέμιος της αλήθειας του Niels Bohr.

Μην πάτε να μετατρέψετε την θρησκεία σε ένα απόλυτα αρνητικό τοτέμ, οπότε από αγνωστικιστής ή άθεος θα έχετε γίνει ειδωλολάτρης.
i-Boson 3.6.2014 | 14:07
Συμφωνώ. Όχι βέβαια ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι κατ΄ανάγκη αδιαμφισβήτητα (μεταξύ άλλων ρόλο παίζει και σε ποιο επιστημονικό περιοδικό γίνεται η δημοσίευση), αλλά δε φαίνεται να μιλά για πίστη. Μάλλον με θρησκεία κάνει συσχετισμό. Σωστά ειπώθηκε ότι και ο Ανστάιν πίστευε. Ούτε ο Χοκινγκ απέκλεισε την ύπαρξη του θεού. Και όσο υπάρχει το ανεξήγητο, ο άνθρωπος θα πιστεύει. Άλλο πράγμα η θρησκεία όμως. Η κάθε θρησκεία διαχωρίζει την πίστη του καθενός, κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους, θέτει όρια στη σκέψη και στο όνομά της έχουν πολλές φορές γίνει και συχνά γίνονται τα αντίθετα από αυτά που θεωρητικά πρεσβεύει.
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ