Παίξτε τώρα online games και βοηθήστε την επιστήμη!

Πέντε απ' τα πιο πετυχημένα/χρήσιμα παιχνίδια, και η λογική πίσω από το σχεδιασμό τους
19.2.2014 | 14:40

Οι online gamers, παρά τα ψηφιακά επιτεύγματα που κατορθώνουν στον εικονικό κόσμο των LoL και WoW, συχνά αμφισβητούνται για τη χρησιμότητα τους στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, μία νέα γενιά online παιχνιδιών έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει ο καθένας στην επιστημονική διαδικασία χωρίς να διαθέτει ειδικές γνώσεις! Πώς;

 

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Οι εγκέφαλοι μας είναι φτιαγμένοι για να αναγνωρίζουν μοτίβα. Και αυτό είναι ένα task που -ακόμη και σήμερα- το καταφέρνουν καλύτερα από κάθε σύγχρονο αλγόριθμο/υπολογιστή. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι να ξανακοιμηθούμε, δεχόμαστε μια ασυγκράτητη πλυμμήρα αισθητηριακών πληροφοριών, τις οποίες καλούμαστε να φιλτράρουμε, να επεξεργαστούμε, να ταξινομήσουμε και να συσχετίσουμε αβίαστα, δίχως ιδιαίτερο κόπο.

 

Σκοπός μας είναι η εξαγωγή χρήσιμων και εύθετων συμπερασμάτων για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Ταυτοχρόνως και ανάλογα με τα κίνητρα, τις προθέσεις και τις διαθέσεις μας, ολοκληρώνουμε τις εσωτερικές αυτές "συνιστώσες" σε αποφάσεις για πράξεις/ενέργειες, με απώτερο στόχο την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και της ζωής μας. Ωραία όλα αυτά και μπράβο μας, αλλά το gaming που κολλάει;

 

Τo gaming αποτελεί μια δραστηριότητα, που ναι μεν διεξάγεται σε εικονικά περιβάλλοντα τα οποία δεν επιβάλλουν real-life threats, αλλά οι γρίφοι και τα μυστήρια προς επίλυση παραμένουν και απαιτούν πλήρη επιστράτευση αυτών των εξαιρετικών ικανοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου.

 

 

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο πλανήτης ολάκερος ξοδεύει 3 δισεκατομμύρια ώρες την εβδομάδα κολλημένος μπροστά σε οθόνες για online gaming, δεν είναι κρίμα να πηγαίνει τόσος χρόνος χαμένος; Ακόμη και ένα μικρό κλάσμα του αν αξιοποιούνταν για την επιστήμη, οι ερευνητές θα είχαν πρόσβαση σε μια ικανότατη δεξαμενή υπολογιστικής ισχύος, κατανεμημένη ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπινων εγκεφάλων που το 'χουν βάλει στόχο να περάσουν στο επόμενο level ενός άκρως εθιστικού παιχνιδιού.

 

Εύλογα, λοιπόν, προέκυψε η ιδέα να φτιαχτούν διασκεδαστικά online παιχνίδια, τα οποία παρασκηνιακά θα προσφέρουν στην επιστήμη. Μάλιστα, κάποιοι ονόμασαν αυτή τη νέα προσέγγιση ως "επιστήμη των πολιτών"! Ας δούμε μερικά success stories (sic) και τη λογική πίσω από το σχεδιασμό τους.

 

Το 2011, οι παίκτες του online παιχνιδιού αναδίπλωσης πρωτεϊνών Foldit κατάφεραν σε μόλις 3 εβδομάδες να αποκρυπτογραφήσουν τη δομή ενός ενζύμου που προκαλεί μια ασθένεια παρόμοια με το AIDS σε πιθήκους, τη στιγμή που οι ερευνητές εργάζονταν για το ίδιο πρόβλημα επί 13 συναπτά έτη. Ένα χρόνο αργότερα, το 2012, οι παίκτες του αστρονομικού παιχνιδιού Planet Hunters κατάφεραν να ανακαλύψουν 40 εξωπλανήτες, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να υποστηρίξουν το φαινόμενο της ζωής, αλλά δυστυχώς είχαν περάσει απαρατήρητοι από επαγγελματίες αστρονόμους.

 

Πως θα σας φαινόταν, λοιπόν, να χαραμίζετε το χρόνο σας -και αυτό χρειάζεται, don't feel guilty- προσφέροντας τουλάχιστον κάτι χρήσιμο στην επιστήμη; Εμένα μου φαίνεται καλή ιδέα. Δοκιμάστε κι εσείς την ικανότητα σας να αναγνωρίζετε, να ταξινομείτε και να συσχετίζετε επιστημονικά δεδομένα, όπως και να εφαρμόζετε στρατηγική σχεδίαση παίζοντας ένα από τα παρακάτω παιχνίδια:

 

1. Phylo

 Παίζοντας Phylo θα είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι σας αρέσει περισσότερο. Τα πολύχρωμα παζλ ή η τζαζ μουσική; Όπως και να 'χει, ο συνδυασμός των δύο καθιστά τον περίπλοκο κόσμο της βιοπληροφορικής παιχνιδάκι. Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι απλά μετακινείτε χρωματιστά τουβλάκια σχηματίζοντας μοτίβα, αλλά στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζετε αληλλουχίες DNA από διαφορετικά είδη οργανισμών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη διεξαγωγή της γονιδιακής έρευνας.

 

2. Foldit

 

 

Το Foldit αναφέρθηκε και προηγουμένως και ίσως είναι αυτό που έκανε διάσημα τα επιστημονικά παιχνίδια. Με κινήσεις αναδιάταξης και περιστροφές στο 3D χώρο προσπαθείτε να βρείτε την πιο σταθερή δομή μιας πρωτεϊνης. Όσο πιο σταθερή η δομή, τόσο υψηλότερο το σκορ που θα επιτύχετε. Καθ' οδόν, θα βοηθήσετε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τους κανόνες που ορίζουν το σχήμα και τη λειτουργία των πρωτεϊνών, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του καρκίνου, της νόσου του Alzheimer και του ιού HIV, που προκαλεί την ασθένεια του AIDS.

 

3. Forgotten Island

 

 

Αν λατρεύατε το Monkey Island αυτό το παιχνίδι θα είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για εσάς. Φανταστείτε ότι είστε ένας επιστήμονας παγιδευμένος σε ένα μυστηριώδες νησί, όπου μια έκρηξη κατέστρεψε ένα εργαστήριο βιολογίας. Φωτογραφίες διαφόρων ειδών οργανισμών είναι σκορπισμένες σε όλο το νησί κι εσείς πρέπει να τις συλλέξετε και να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με αυτές. Η δική σας εικονική εξερεύνηση μπορεί να βοηθήσει τους βιολόγους να μελετήσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της επέκτασης των πόλεων στα τοπικά οικοσυστήματα.

 

4. Eyewire

 

 

Το παιχνίδι αυτό σχεδιάστηκε από το εργαστήριο του Sebastian Seung στο MIT, με σκοπό τον προσδιορισμό του κυτταρικού τύπου, της 3D μορφολογίας και της συνδεσμολογίας νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και σαφώς τη δική σας διασκέδαση. Σκεφτείτε ότι συναγωνίζεστε με άλλους 4 παίκτες για να υποδείξετε και να διορθώσετε τις παραλείψεις ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Ποιος είναι πιο έξυπνος λοιπόν; Το Eyewire αριθμεί περισσότερους από 70.000 παίκτες σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει λάβει τις καλύτερες κριτικές!

 

5. Galaxy Zoo

 

 

Περιηγηθείτε ανάμεσα στα εκατομμύρια των γαλαξιών μέσα από φωτογραφίες και ταξινομήστε τους με βάση το σχήμα τους. Το σχήμα ενός γαλαξία προδίδει διάφορα στοιχεία για το παρελθόν του, όπως π.χ. αν έχει συγκρουστεί με κάποιον άλλον (ότι πρόκειται δηλαδή να συμβεί και στο γαλαξία μας με αυτόν της Ανδρομέδας, σε 4 δις χρόνια). Το παιχνίδι προσφέρει την ευκαιρία σε όσους δεν είναι αστρονόμοι να αντικρύσουν απομακρυσμένες γωνιές του σύμπαντος πριν από οποιονδήποτε άλλον. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας συγκινήσει, σκεφτείτε την πιθανότητα να δοθεί το όνομα σας σε έναν γαλαξία, όπως συνέβη με τον παίκτη Hanny van Arkel!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
12 Σχόλια
Starscream 19.2.2014 | 23:28
Το gaming δεν είναι παιδική ασθένεια όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι χόμπι. Και υπάρχουν πραγματικά διαμάντια που σου δημιουργούν συναισθήματα ανάλογα με αυτά που μπορεί να προκαλέσει ένα καλό βιβλίο.
o8elos 20.2.2014 | 09:17
το θεμα του gaming είναι να καταλαβαίνεις τι είναι αληθινο κ τι όχι από την στιγμη που φευγεις από την οθονη του υπολογιστη κ 2ον είναι ενας από τους πολλους παραγοντες που μπορει να απομονωσει και να αποκοινωνικοποιησει ένα παιδι.οποτε ναι υπαρχουν λογοι για να ανησυχει καποιος γονιος πχ για τις ωρες που περνα το παιδι του παιζοντας μπροστα σε μια οθονη
Starscream 20.2.2014 | 17:05
Ενώ αν διαβάζει πχ λογοτεχνία που θεωρείται ως αρετή κοινωνικοποιείται; Και φέρνω ως παράδειγμα την λογοτεχνία γιατί μ αρέσει πολύ να διαβάζω.
avatar
Fantacy addict 20.2.2014 | 09:58
Η κάθε μορφή εθισμού είναι ψυχολογική διαταραχή. Το gaming προκαλεί εθισμό ίδιο με αυτόν μιας ναρκωτικής ουσίας και κατά περιπτώσεις μεγαλύτερο. Μπορεί οι άμεσες επιπτώσεις στον ασθενή να μην είναι τόσο εμφανείς (όπως φλεγμονές) αλλά ο εθισμός στα video games είναι το ίδιο επικίνδυνος. Χαρακτηριστικά θα σου αναφέρω: Καταθλίψεις, αποπήρες αυτοκτονίας, διαταραγμένη κοινωνική ζωή. Μέχρι και κατεστημένοι γάμοι έχουν αιτία το gaming. Μην το παίρνεις τόσο ελαφριά.
Starscream 20.2.2014 | 17:11
Ποιός μίλησε για εθισμό; Εγώ μιλάω για την αντιμετώπιση του gaming ως παιδική ασθένεια και απ ο,τι βλέπω κι από τα σχόλια έχω απόλυτο δίκιο. Αν έγραφα απλά πόσο καλή είναι η λογοτεχνία ή το κολύμπι ως χόμπυ δεν θα γράφονταν σχόλια περι εθισμού. Το ίδιο επικίνδυνα τα video games με τα ναρκωτικά... Επειδή τα games προξενούν ευφορία δεν σημαίνει οτι είναι κοκαϊνη. Απόπειρες αυτοκτονίας λόγω gaming? Σοβαρά; Κατάθλιψη όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει; Στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας. Θα πρέπει να περιμένουμε να πεθάνουν οι παλαιότερες γενιές για να γίνει το gaming αποδεκτό σαν χόμπυ.
Nick Petrakis 20.2.2014 | 10:24
Δύο παλιά παιχνίδια που πραγματικά με κατέπληξαν!!!

The Longest Journey: http://www.longestjourney.com/

Syberia 1-2: http://www.syberia.microids.com/EN/
avatar
Estranged 20.2.2014 | 13:36
Τα αγαπημένα μου παιχνίδια ever!
Το the longest journey βέβαια ήταν... πραγματικά very very very long!
Parisios 9.5.2014 | 20:01
ψάξε να βρεις το full throttle.
Θεμος 20.2.2014 | 11:01
"Hanny's Voorwerp", η Hanny van Arkel το βρηκε το "voorwerp".
Παναγιώτης Μποζέλος 20.2.2014 | 17:13
Ευχαριστώ για τη διόρθωση!
avatar
Estranged 20.2.2014 | 13:37
Ένα ακόμα παιχνίδι που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την επιστημονική έρευνα και προχωράει πολύ καλά είναι το EyeWire:
eyewire.org

"Play EyeWire to map the 3D structure of neurons and contribute to revolutionary crowd-sourced scientific discovery from Seung Lab at MIT."
Παναγιώτης Μποζέλος 20.2.2014 | 17:39
Πολύ καλή πρόταση! Το πρόσθεσα στη λίστα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ