Οι ανέστιες μάνες του Αφγανιστάν

Μητρότητα, πόνος και αγωνία στα προσφυγικά του Πακιστάν
10.5.2014 | 18:09

  

 10 πορτρέτα γυναικών με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας από τον φωτογράφο του ΤIME, Muhammed Muheisen.

 

Η 89 ετών και μητέρα πέντε παιδιών Samar Gul. Εγκατέλειψε το Αφγανιστάν όταν ξέσπασε ο πόλεμος πριν από 19 χρόνια. " Κάθε μέρα περιμένω να γυρίσουν τα παιδιά μου από τις δουλειές τους. Φοβάμαι μην τα απελάσουν και δεν τα ξαναδώ. Ο μόνος που έχει μείνει πίσω είναι ο γιος μου ο Youssef. Απλά ελπίζω να τον δω πριν πεθάνω."

 

Η 26 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών Wahida Nourallah. Έφυγε από το Αφγανιστάν πριν 5 χρόνια. Εδώ φωτογραφίζεται αγκαλιά με τον δύο ετών γιο της Atauallah στην καλύβα τους στο Ισλαμαμπάντ. " Το μόνο που θέλω είναι να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, να πάνε σχολείο και να είμαι υπερήφανη για αυτά."

 

Η 30 ετών και μητέρα δύο παιδιών Yasmina Yawaz. Έφυγε μαζί με τον άντρα και τα παιδιά της πριν δύο χρόνια από το Τζαλαλαμπάντ όταν σκοτώθηκε ο αδελφός της. Στο Πακιστάν μπορώ να βρω φαγητό για τα παιδιά μου και να τους παρέχω κάποια ασφάλεια. Ελπίζω απλά να τους εξασφαλίσω ένα καλύτερο μέλλον."

 

H 86 ετών και μητέρα εννέα παιδιών Kalman Abdulwahab.Έφυγε πριν 35 χρόνια από το Αφγανιστάν όταν ξεκίνησε ο Σοβιετικός πόλεμος. " Κάθε φορά που κάποιο από τα παιδιά μου επισκέπτεται το Αφγανιστάν προσεύχομαι στο Θεό να γυρίσει πίσω ζωντανό."

 

Η 20 ετών και μητέρα ενός παιδιού Fareeda Abdulgafour. Έφυγε από το Τζαλαλαμπάντ πριν εννέα χρόνια. Είναι χήρα και μεγαλώνει μόνη το γιο της. " Όλη μου η ζωή είναι ο γιος μου και θα την περάσω μεγαλώνοντάς τον όσο καλύτερα μπορώ."

 

Η 37 ετών και μητέρα επτά παιδιών Aziza Nazar. Εδώ φωτογραφίζεται στη καλύβα ενός γείτονα με την τριών ετών κόρη της Lal Mina. Ήρθε στο Ισλαμαμπάντ από την Καμπούλ πριν 15 χρόνια ." Όταν ξέσπασε ο πόλεμος μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να επιβιώσουν. Φύγαμε για να επιζήσουμε. Αυτό που έζησα εγώ είναι αυτό που δεν θέλω να ζήσουν τα παιδιά μου."

 

Η 42 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών Belquis Elias. Έφυγε από το Khairabad πριν 19 χρόνια και από τότε ζει σαν πρόσφυγας στο Πακιστάν. " Έχω δύο γιους με οικογένειες πίσω στο Πακιστάν και πάντα θα ζω με την αγωνία τους."

 

Η 40 ετών και μητέρα τριών παιδιών Gul Shireen Abdul. Εδώ φωτογραφίζεται στην καλύβα της στο Ισλαμαμπάντ κρατώντας στην αγκαλιά της την 40 ημερών Zamina. " Πάνε 15 χρόνια που φύγαμε και αφήσαμε τους φίλους και τους συγγενείς μας πίσω, αλλά εδώ θέλω να ζήσω. Εδώ ξέρω πως τα παιδιά μου είναι πιο ασφαλή."

 

Η 45 ετών και μητέρα επτά παιδιών Torbakey Haidar. Έφτασε στο Πακιστάν πριν από έξι χρόνια και τώρα ζει με την οικογένειά της στο Ισλαμαμπάντ. " Αν και στο Πακιστάν δεν έχουμε σεβασμό σαν πρόσφυγες, εδώ θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Εδώ νιώθω πως έχουν ασφάλεια."

 

Η 26 ετών και μητέρα τριών παιδιών Basmeenah Hassan. Φωτογραφήθηκε στην κουζίνα της καλύβας της στο Ισλαμαμπάντ μαζί με την τριών μηνών Zara. "Φύγαμε από το Πακιστάν για να μπορέσω να δω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν."

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ
BIO ΑΡΘΡΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ