Έχουμε στείλει στους εξωγήινους έναν επίχρυσο χάλκινο 12ιντσο με τα ανθρώπινα επιτεύγματα

Η Ειρήνη Χατζηθέμελη γράφει την ιστορία του και παρουσιάζει μερικά απ' τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ταξιδεύουν τώρα στο διάστημα
23.11.2014 | 10:29

 

Οι ψίθυροι της Γης!

 

Πριν από 37 χρόνια -το 1977- με διαφορά 16 ημερών, ξεκίνησαν την Οδύσσειά τους στο διάστημα δύο δίδυμα, μη-επανδρωμένα, διαπλανητικά διαστημόπλοια: ο Voyager 1 και ο Voyager 2.

 

 

Ο σκοπός τους, εκτός από ερευνητικός, ήταν να μεταφέρουν μια σύντομη ιστορία σχετικά με την ανθρωπότητα εντός κι εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι μαζί με τα συνηθισμένα «στοιχεία ταυτότητας» που όφειλαν να έχουν [ημερομηνία, προέλευση κλπ.] οι δύο «Ταξιδιώτες» έχουν στις «αποσκευές» τους από έναν επίχρυσο χάλκινο δίσκο των 12 ιντσών, παρόμοιο περίπου με τους γνωστούς δίσκους βινυλίου. Ο δίσκος αυτός είναι «φορτωμένος» με μια πληθώρα ήχων και εικόνων που επιλέχθηκαν προσεκτικά ώστε να αποτυπώνουν με τη καλύτερη δυνατή προσέγγιση την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού του πλανήτη Γη ανά τους αιώνες. Ο κάθε δίσκος είναι τοποθετημένος σε μια συσκευασία από αλουμίνιο μαζί με τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να παιχτεί [δηλαδή μια κεφαλή και μια βελόνα πικάπ], και συνοδεύεται από εικονογραφημένες οδηγίες χρήσεως.

 

 

Το υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτούς τους δίσκους, επιλέχθηκε από μια επιτροπή του Πανεπιστημίου του Cornell, υπό την προεδρία του Carl Sagan, δια λογαριασμό της NASA. Ο Δρ. Sagan και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν 115 εικόνες και μια ποικιλία από φυσικούς ήχους, όπως ο άνεμος, οι βροντές, τα πουλιά, το τραγούδι των φαλαινών, και ήχους άλλων ζώων.  Σ’ αυτούς προστέθηκαν και ορισμένες μουσικές επιλογές από διαφορετικούς πολιτισμούς και εποχές καθώς και ένας προφορικός χαιρετισμός σε 55 γλώσσες: από την Ακκαδική, την οποία μιλούσαν στη Σουμερία περίπου έξι χιλιάδες χρόνια πριν, έως την Wu, την πιο σύγχρονη κινεζική διάλεκτο. Τέλος τον δίσκο συνοδεύουν τα τυπωμένα μηνύματα του Προέδρου Carter και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Kurt Waldheim.

 

Στα 90 λεπτά μουσικής που περιέχουν οι δίσκοι, συμπεριλαμβάνονται τα χαρακτηριστικότερα δείγματα τόσο της δυτικής λόγιας μουσικής όσο και κορυφαία δείγματα της παγκόσμιας έθνικ μουσικής. Σε ότι αφορά τη λόγια μουσική, τα έργα τα οποία εν αγνοία των συνθετών τους ταξίδεψαν στο άπειρό ξεκινώντας τη διαστημική τους καριέρα είναι τα εξής:

 

J.S.Bach, Βρανδεμβούργιο ΚοντσέρτοNo. 2 σε Φα μείζονα, 1ο Μέρος

Τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα θεωρούνται ως οι καλύτερες ορχηστρικές συνθέσεις της Baroque εποχής. Εδώ η τρομπέτα συναντά ένα από τα πιο απαιτητικά έργα, γραμμένα με πρωταγωνιστικό ρόλο γι’ αυτήν, πριν αποκτήσει βαλβίδες που θα κάνουν τη ζωή του εκτελεστή πολύ πιο εύκολη!

Munich Bach Orchestra, Karl Richter [και μόνο από αυτό το κομμάτι, οι εξωγήινοι θα μας έχουν ήδη λατρέψει!]

 

 

 

J.S.Bach, "Gavotte en rondeaux" από την Partita No. 3 σε Μι μείζονα, για βιολί, 3ο Μέρος

Πρόκειται για μια από τα δεξιοτεχνικότερες συνθέσεις του κάντορα της Λειψίας για σόλο βιολί! Το Baroque ζει και βασιλεύει!

Arthur Grumiaux,βιολί

 

 

 

 

W.A.Mozart, η άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από την όπερα «Μαγικός Αυλός»

Ίσως η δεξιοτεχνικότερη άρια για σοπράνο φωνή… Οι κρυστάλλινες «ριπές» αυτής της άριας, θα ράγιζαν και την πιο «αλεξίσφαιρη» κατασκευή!

Edda Moser, σοπράνο, Bavarian State Opera, Munich, αρχιμουσικός ο Wolfgang Sawallisch

 

 

 

 

I.Stravinsky, Rite of Spring, Sacrificial Dance

Το τελευταίο τμήμα από το 2ο μέρος της Ιεροτελεστίας της Άνοιξης… απλά επειδή δεν υπήρχε χώρος να την παραθέσουν ολόκληρη!

Columbia Symphony Orchestra, αρχιμουσικός ο ίδιος ο Igor Stravinsky

 

 

 

J.S.Bach, Καλώς Συγκερασμένο Πληκτροφόρο, Τεύχος 2, Πρελούδιο και Φούγκα No.1, σε Ντο μείζονα

Και τρίτη συμμετοχή για τον J.S.Bach! Τελικά όντως κάτι τρέχει μ’ αυτόν τον τύπο!!!

Glenn Gould, piano

 

 

 

L.v.Beethoven,  Συμφωνία Αρ.5,  1ο Μέρος

Αχ, Λούντβιχ, και να ξέρες ότι όσα δεν μπορούσες εσύ καλά-καλά να ακούσεις, μια μέρα θα γίνουν ηχητικά ορόσημα αυτού του πλανήτη!

Philharmonia Orchestra, αρχιμουσικός ο Otto Klemperer

 

 

 

Α.Holborne, Paueans, Galliards, Almains and Other Short Aeirs, "The Fairie Round"

Κι ένα σύντομο υπερβατικό άλμα σε λίγο πιο μακρινές εποχές που ωστόσο άνοιξαν το δρόμο για όλα τα κατοπινά μουσικά επιτεύγματα: Αναγέννηση!

Early Music Consort of London, David Munrow

 

 

 

Beethoven, Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 13, Opus 130, 5ο Μέρος: Cavatina

Ένα από τα 5 τελευταία αριστουργηματικά κουαρτέτα του Beethoven, ο οποίος οδήγησε και αυτό το είδος σε μια τόσο υψηλή και απόμακρη θέση, που με μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να προσεγγίσουν οι κατοπινοί συνθέτες.

Budapest String Quartet  (εδώ από το Vegh Quartet, 1974)

 

 

Επίσης  εκτός από τα έργα λόγιας μουσικής, στον δίσκο συμπεριλαμβάνονται και 3 κομμάτια από τη δημοφιλή μουσική του 20ου αιώνα:

-  ένα από το Rock n Roll ρεπερτόριο,

"Johnny B. Goode" σύνθεση και εκτέλεση του ChuckBerry

 

-  ένα από το Jazz ρεπερτόριο,

"Melancholy Blues" σε εκτέλεση από τους Louis Armstrong and his Hot Seven

 

-  κι ένα από το ρεπερτόριο των Gospel Blues,

"Dark Was the Night" σύνθεση και εκτέλεση του Blind Willie Johnson

 

 

O Voyager 1 έχει ήδη βγει από το ηλιακό πλανητικό σύστημα, και το ιδιο θα συμβεί σύντομα και στον Voyager 2.  Και θα περάσουν τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο πλανητικό σύστημα. Οι επιστήμονες που σχεδίασαν και πραγματοποίησαν αυτή την αποστολή είχαν επίγνωση των πιθανοτήτων κάποιας διαστρικής συνάντησης. Ο Carl Sagan είχε πει χαρακτηριστικά: «…ο δίσκος θα παιχτεί μόνο εάν υπάρχουν διαστημόπλοια προηγμένων πολιτισμών που τριγυρίζουν στο διάστημα. Όμως το γεγονός ότι ένα «μήνυμα σε μπουκάλι» αφέθηκε να ταξιδεύει στον κοσμικό ωκεανό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο για τη ζωή σε τούτο τον πλανήτη».

 

*Η ιστορία της δημιουργίας των δύο αυτών χρυσών δίσκων εκδόθηκε το 1978 σε βιβλίο με τίτλο «Murmurs of Earth». Το 1992 το βιβλίο επανεκδόθηκε συνοδευόμενο από ένα CD-ROM που δημιούργησε η Warner, στο οποίο έγινε πιστή αναπαραγωγή του περιεχόμενου των δίσκων. Και οι δύο εκδόσεις εξαντλήθηκαν άμεσα.

 

 

 

*****

 

Μερικές απ' τις φωτογραφίες που στείλαμε και παρουσιάζουν τον ανθρώπινο πολιτισμό στους τυχόν παραλήπτες του δίσκου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
13 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 23.11.2014 | 11:44
Φυσικά ποιο πιθανό είναι να ανακτηθεί από κάποιον ανθρωπινό πολιτισμό στο βαθύ μέλλον παρά να βρει εξωγήινους,στα 30k χρόνια που χρειάζεται να πάει μόλις μέχρι το κοντινότερο ηλιακό σύστημα ο ανθρώπινος τεχνολογικός πολιτισμός σίγουρα θα προλάβει να αναπτυχθεί αρκετά(εάν φυσικά μπορέσει και βγει από το σημερινό οικολογικό bottleneck).
MrQuestions 23.11.2014 | 13:26
Χωρις να θελω να ειμαι απαισιοδοξος, δεν ειναι λιγο χαζο που εχουμε στειλει φωτογραφιες με τα ζωτικα μας οργανα, πως λειτουργει ο οργανισμος μας, ανατομια μιας εγκυου κτλπ?

Δηλαδη, στη περιπτωση που μια εξωγηινη μορφη ζωης αποκωδικοποιησει τα μυνηματα, αλλα δεν εχει ειρηνικες διαθεσεις, τοτε τι γινεται? τους εχουμε δωσει απλοχερα το κλειδι να μας καταστρεψουν?

Ο Χοκινγκς αν θυμαμαι ειχε πει οτι καλυτερα να μην προσπαθουμε να ψαξουμε για ζωη στο διαστημα, γιατι αν υπαρχει κατι και ερχεται προς τη Γη, δεν θα ειναι για ειρηνγ αλλα για επεκταση..

Το Discovery Channel ειχε κανει ενα εξυπνο documentary για τη περιπτωση που εξωγηινη ερθουν προς τα εμας αλλα οχι για ειρηνη. Εδω ειναι ενα κλιπακι:

http://www.youtube.com/watch?v=_NVa3e62vLk
avatar
Ανώνυμος/η 23.11.2014 | 16:08
Αν έχουν την τεχνολογία να φτάσουν στην Γη από τον πλανήτη τους δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν βοήθεια να μας καταστρέψουν...

Ο Χοκινγκ έχει ένα δίκιο γιατί συνήθως ο Οικολογικός Ιμπεριαλισμός(που είναι το αρχέτυπο του θεωρητικού πειράματος μας,αλλά σε Γαλαξιακή-Συμπαντική κλίμακα) έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τους γηγενείς πληθυσμούς.Αλλά πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν τέτοια όντα με νοοτροπία εισβολέα ή καταστροφέα.
Μπορεί να είναι παρατηρητές,μποερ-νομάδες των άστρων ή απλά "περαστικοί" που πηγαίνουν σε άλλον προορισμό.Με δεδομένο ότι θα είναι εξαιρετικά προηγμένοι πολιτισμοί δεν πρέπει να αποκλείουμε και τέτοια δεδομένα.
MrQuestions 23.11.2014 | 20:02
Μα για αυτο το λογο συγκεκριμενα ειπα, οτι στη περιπτωση που δεν θα ερχοντουσαν με ειρηνικες διαθεσεις..Δεν απεκλεισα τις αλλες υποθεσεις, απλα για το συγκεκριμενο συλλογισμο, ρωταω τι θα γινει εαν το και το..

Δε νομιζω οτι ειναι τοσο ουτοπικο ως θεμα συζητησης κατω απο αυτη την ενοτητα
avatar
Ανώνυμος/η 23.11.2014 | 16:40
Οτι πιο βλακωδες εχει κανει ο ανθρωπινος πολιτισμος μεχρι σημερα. Τι να πιασεις και τι να αφισεις... Και ολη αυτη η αποστολη κοστισε κατι εκατομμυριακια που η Αμρεικη ουτε σκεφτηκε να τα δωσει στην παιδεια πχ. Και ο κοσμος χαρηκε κιολας. Κλαπ κλαπ
asmilon 24.11.2014 | 12:56
Τα Voyager επιτελεσαν απιστευτα σημαντικο επιστημονικο εργο στην εξερευνηση των πλανητων του ηλιακου μας συστηματος και αφου το ολοκληρωσαν πλεον αποτελουν κιβωτους του ανθρωπινου πολιτισμου και τις κατασκευες που εχει στειλει πιο μακρια ο ανθρωπος. Επιτευγματα που για πολλες εκατονταδες χρονια θα διαβαζουν και θα αναγνωριζουν οι απογονοι μας.

Τωρα αν εχεις εσυ να επιδειξεις κατι πιο ουσιωδες, παρακαλω παραθεσε το στα σχολια...
avatar
Βαγγέλης Κρητικός 24.11.2014 | 14:26
Περίεργο, και εγώ που νόμιζα πως υπάρχουν τόσα βλακώδη πράγματα που έχει κάνει ο ανθρώπινος πολιτισμός... πχ κάτι παγκόσμιοι πόλεμοι, κάτι ατομικές βόμβες, κάτι θαμένα τρόφιμα για να μην πέσει η τιμή, κάτι τρις που ξοδεύονται σε αμυντικές δαπάνες...

Αλλά είναι πολύ πιό εύκολο και πιασάρικο να κατηγορείς την αναζήτηση, την επιστήμη, την λαχτάρα για ανώτερες επιδιώξεις, φαίνεσαι τόσο πιό ανθρωπιστής έτσι...
avatar
celsius 23.11.2014 | 16:42
Σε περίπτωση που έρθουν κατα'δω ακούγοντας αυτήν την θεσπέσια μουσική με κακό σκοπό,νομίζω ότι με ιδιαίτερη ευκολία εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να τους αναχαιτίσουμε,θα ρίξουμε σε δυό,τρία καγκουράμαξα στην διαπασόν πάολα-παντελίδη και θα ψάχνουν να βρουν μαύρη τρύπα να χωθούν.
Galfano 23.11.2014 | 23:12
Πòσο "αμερικανιά" το μήνυμα του Προέδρου;Αν ήταν ταινία,θα το έβρισκαν οι εξωγήινοι,θα το διάβαζαν και στο τέλος θα σηκώνονταν όλοι όρθιοι και θα χειροκροτούσαν! :p
trollolo 24.11.2014 | 14:08
Αν εστελναν κάτι αντίστοιχο σήμερα θα έβαζαν Taylor Swift, Rihanna και Παντελίδη. Τότε σίγουρα αν το έβρισκε ένας εξωγήινος πολιτισμός θα έβαζε στόχο να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος.
Σαλαμάνδρα 24.11.2014 | 15:40
Μου φαινεται απίστευτο το πόσο κυνικοι και στενόμυαλοι είναι καποιοι ανθρωποι. Το οτι αυτη τη στιγμη ενα τετοιο message in a bottle ταξιδευει εκει εξω στο απέραντο συμπαν με ανατριχιαζει και με συγκινει. Κι ας μη βρεθει ποτέ απο κανεναν, συμβολιζει τοσα πολλά!
Παπ-Άριος 24.11.2014 | 19:28
Ματαιότητα του ανθρωπίνου είδους, να δίνει εκατομμύρια για να στείλει φωτογραφίες και τραγούδια σε εξωγήινους που δεν ξέρεις καν αν εχουν μάτια ή αυτιά, ή και να έχουν, σε ποιες συχνότητες λειτουργούν.
avatar
LAMPROS 24.11.2014 | 23:45
Δεν ξόδεψαν ενα σκασμό λεφτά για να τα στείλουν στο απώτερο διάστημα μήπως και τα βρεί κάποιος εξωγήινος, η βασική τους αποστολή ήταν να εξερευνήσουν τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος μέχρι τον Ποσειδώνα. Όσοι μας αρέσει η αστρονομία και ημασταν στην εφηβεία τότε, είχαμε μεγάλη αγωνία να δούμε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες απο τον Δία μετά απο τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσιδώνα, και όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε την πορεία τους με ενδιαφέρον, και όλοι νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση όταν πέρασε την ηλιόπαυση και βγήκε στο αστρικό διάστημα το Vogiager1. Αλλα τι σου λέω τώρα, απ΄ό,τι φαίνεται, είσαι ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ