Πώς ακριβώς ακουγόταν η μουσική των αρχαίων Ελλήνων;

Ακούστε μια ανακατασκευή του ήχου που οι μελετητές υποστηρίζουν ότι είναι 100% ακριβής
18.3.2015 | 08:53

Απεικόνιση μουσικών σε κρατήρα

 

Ανάμεσα στο 750 π.Χ. και 200 π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια που συνόδευαν με λύρα, φλογέρες και διάφορα κρουστά. Περισσότερα από 2000 χρόνια αργότερα, οι σύγχρονοι μελετητές έχουν βρει τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να εκτελέσουν τους ήχους ώστε να καταλάβουμε πώς ακούγονταν τα τραγούδια και η μουσική που τα συνόδευε.

 

Στην ιστοσελίδα του BBC ο Armand D'Angour, μουσικός και καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει: Τα αρχαία ελληνικά όργανα είναι γνωστά από περιγραφές, πίνακες ζωγραφικής και ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και το εύρος των ήχων που παράγουν.

 

Στην έρευνα έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα στοιχεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις μελωδίες, τους ρυθμούς και τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας.

 

Σήμερα έχουν προκύψει νέες αποκαλύψεις σχετικά με την αρχαία ελληνική μουσική με μια φωνητική σημειογραφία, που επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., και αποτελείται από γράμματα της αλφαβήτου και σημεία που τοποθετούνται πάνω από τα φωνήεντα των ελληνικών λέξεων. Οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί και σήμερα αποκαλύπτονται μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων, ώστε μια οκτάβα είναι 2:1, το ένα πέμπτο 3:2, ένα τέταρτο 4:3, και ούτω καθεξής.

 

Μουσικοί σε θεατρική παράσταση

 

Η στήλη του Σεικίλου ανακαλύφθηκε το 1883, στις Τράλλεις (κοντά στην Έφεσο) της Μ. Ασίας και ξαναχάθηκε το 1922 κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής. Βρέθηκε τυχαία (σπασμένη στη βάση της) στον κήπο μιας γυναίκας που τη χρησιμοποιούσε σαν βάση για μια γλάστρα. Σήμερα εκτίθεται στο εθνικό μουσείο της Δανίας.

 

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον David Creese, έναν κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, να παίζει «ένα αρχαίο ελληνικό τραγούδι από μια πέτρινη επιγραφή σε ένα όργανο με 8 χορδές που μοιάζει με σαντούρι.

 

Η μελωδία που ακούγεται πιστώνεται στον Σείκιλο, γράφει το περιοδικό Αρχαιολογία. Ο Σείκιλος έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας κατά το 200 π.Χ. Είναι γνωστός για το αρχαιότερο παγκοσμίως γνωστό τραγούδι, του οποίου σώζονται πλήρως και οι στίχοι και η μουσική. Ο Σείκιλος έγραψε το τραγούδι του μετά το 200 π.Χ. σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη που έχει ύψος 40 εκατοστά και περιέχει στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα μέλος (τραγούδι) δεκαεφτά λέξεων μαζί με τη μουσική του. 

 

ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
BIO ΑΡΘΡΑ
8 Σχόλια
Mad Man 18.3.2015 | 11:24
Μη λέτε τέτοια και θα αρχίσει ο Άδωνις να πουλάει και cd...
avatar
ruined day 18.3.2015 | 23:47
"ΟΣΟ ΜΙΛΑΩ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΑΓΓΕΛΕΤΕ!"
avatar
Elenith 18.3.2015 | 12:30
Το ερμηνεύουμε στη χορωδία και το λατρεύουμε!
Γλαύκωψ Στέφανος 18.3.2015 | 22:09
Ό,τι θέλει καθένας λεει και δεν είναι αναγκαίο να το κάνουμε δημόσιο. Ο Σοφοκλής ήταν πιο γνωστός στην εποχή του σαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε μουσικός παρά σαν συγγραφέας. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ και ΧΩΡΩΔΕΙΑ ΑΘΗΝΑΙΩΝ δεν λέει κάτι στον μυαλό σας πέρα από κάθε ενός τα γρατζουνίσματα. Το ότι είχαν πολλά κρουστά και χορωδία στις τραγωδίες δεν υπονοεί κάτι; Διαβάστε λιγάκι κάνει καλό.
avatar
βασιλης βασιλειαδης 19.3.2015 | 03:23
ας περιμενουμε καλυτερα ολοκληρο το αλμπουμ,για να εκφερουμε αποψη,ενα σινγκλ τί να σου κανει...
Mastak 19.3.2015 | 09:10
Φοβερό ξενέρωμα ... BORING ... https://www.youtube.com/watch?v=bJ9r8LMU9bQ (THIS IS MUSIC!)
avatar
κόλουρος κυνικός 19.3.2015 | 23:29
Ο ισχυρισμός ότι έτσι ακριβώς ακουγόταν η αρχαία μουσική είναι υπερβολή, τουλάχιστον· ούτε καν για το συγκεκριμένο άσμα δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε. Μόνο η μελωδία του καταγράφηκε· η οργανική συνοδεία μένει απροσδιόριστη. Σ' αυτήν την ηχογράφηση η κιθάρα επαναλαμβάνει απλώς την μελωδία με μικρές παραλλαγές, όμως σοβαροί μελετητές των αρχαίων εικόνων και σχετικής εθνομουσικολογίας (άλλων λαών) συμπεραίνουν ότι το όργανο επαιζε και συγχορδίες.
avatar
tryingtoescape 20.3.2015 | 00:18
Μονο απο Ελληνες ηταν τα αρνητικα σχολια! Ελεος...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ